IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 10.09.14, 10:07
witam! w swoim rejonie wykryłem trzy hotspoty: internet_hotspot_a, internet_hotspot_b i internet_hotspot_g jednak kiedy próbuję sie połączyć z którymkolwiek (mają po pół skali zasięgu) to zasięg całkowicie znika. Wiecie może co z tym zrobić tak żeby działały z miejsca w którym jestem?
Obserwuj wątek
    • Gość: hotspot Re: Hotspoty IP: 83.175.169.* 10.09.14, 12:04
      Z jakiego miejsca się łączysz?
      • Gość: Rivnin Re: Hotspoty IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 10.09.14, 17:26
        jakiś gościu podpisuje się podobnym nickiem mojego w każdym razie łączę się z wyspiańskiego
    • Gość: @Rivnin Re: Hotspoty IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 10.09.14, 13:18
      Mieszkam 50 metrów od hotspota. Nigdy nie udało mi się połączyć. Poszedłem do biura firmy Gremium, która to obsługuje. Nie było specjalisty ale miał do mnie zadzwonić. Nie zadzwonił. Zadzwoniłem ja i dowiedziałem się , że on tego nie rozumie bo nikt nie zgłaszał problemów. Dla jasności próbowałem z laptopa, tabletu i smartfona. Wszystkie te urządzenia bez problemów łączyły się z hotspotami w różnych miejscach w kraju i zagranicą. Zapomnij o hotspotach obsługiwanych przez Gremium. Szkoda czasu. Moim zdaniem była to zagrywka obecnego prezydenta o darmowym internecie o czym już dawno zapomniał.
      • karrambello Re: Hotspoty 10.09.14, 20:58
        Malkontenci - trzeba się zalogować do webowego punktu aktywnego:

1. Połącz się
        2. Odpal przeglądarkę
        3. Czytaj ze zrozumieniem
        • Gość: @karambello Re: Hotspoty IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 10.09.14, 21:18
          Co to znaczy zalogować się do webowego punktu aktywnego ? Tablet oddalony od internet-hotspot-g niecałe 50m sygnalizuje, że hotspot poza zasięgiem. Mam się wdrapać na dach Górnika? Kończę tę idiotyczną dyskusję bo jest mecz a pewnie za chwilę włączy się e-ftalo.

• karrambello Re: Hotspoty 10.09.14, 21:32
            Widać hotspot również jest "nie dla idiotów"
            • exkol Re: Hotspoty 11.09.14, 10:27
              Brawo karambello, napisałeś duby smalone i zamiast wyjaśnić co to jest "webowy punkt aktywny" obrażasz gościa. Wstyd!
              • karrambello Re: Hotspoty 22.09.14, 21:03
                Przecież podałem mu linka. Jakby się odrobinę wysilił, sam by znalazł stosowną informację. Przypuszczam, że potrafi :-)
    • Gość: hotspot Re: Hotspoty IP: 83.175.169.* 10.09.14, 13:36
      Napisz do mnie na maila hotspot@gremium.net.pl Podaj mi tam adres MAC karty wifi zobaczę z jakim sygnałem się próbujesz podpinać. Może jakoś sygnału nie jest wystarczająca. Proponuję w takim przypadku jakąś antenkę zewnętrzną za oknem nawet na parapecie. Powinno poprawić sytuację. To nie są komercyjne nadajniki ale działają i ludzie korzystają. Hotspot A i B są na grzybie, G na Górniku.
      • Gość: @hotspot Re: Hotspoty IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 10.09.14, 21:00
        Jakieś żart? Już napisałem, że mieszkam od Górnika 50 metrów. Jak mam podłączyć antenkę zewnętrzną do laptopa, tabletu czy smartfona? Gościu ogarnij się, mamy 21 wiek.

• dominicktbg Re: Hotspoty 14.09.14, 01:47
          Router z funkcją klienta.
        • dominicktbg Re: Hotspoty 14.09.14, 01:53
          Słyszałeś o strefie Fresnela i rozchodzeniu się energii sygnału wifi?
          • jk471 Re: Hotspoty 17.09.14, 09:05
            a słyszałeś o efekcie Cromwella?
      • dominicktbg Re: Hotspoty 14.09.14, 01:37
        Autor tematu nie napisał na podanego maila. Gremium nie gwarantuje sygnału jaki jest po stronie klienta. Nadajniki działają. Jakość odbioru zależy od sprzętu po stronie klienta. Komórką lub laptopem można łączyć się z routerem w domu. Aby uzyskać dobrą jakość sygnału z nadajnika zewnętrznego należy użyć klienckiej anteny odbiorczej o większym zysku.
        • Gość: złodziej LTE Re: Hotspoty IP: *.tbg.edge.wdm.pl 14.09.14, 07:09
          gościa majacego internet dla biedoty nie stać na antenę, najwyżej ukradnie sąsiadowi 3 kilo internetu i będzie miał na wieczór.
        • exkol Re: Hotspoty 14.09.14, 08:10
          Mógłbyś dominictbg podać jaką "kliencką antenę odbiorczą o większym zysku" mam zastosować do laptopa i do czego w laptopie tę antenę podłączyć? Pytam poważnie bo próbowałem uzyskać połączeniu w bloku naprzeciw "Górnika" i były to próby nieskuteczne. Otrzymuję komunikat: "System Windows nie mógł nawiązać połączenia z INTERNET_ HOTSPOT_G". Te próby powtarzam co jakiś czas od rozmowy z przedstawicielem firmy Gremium kilka lat temu. Teraz korzystam z internetu z kablówki, choć nie ukrywam, że wolałbym nie płacić 44 zł/m-c bo do moich celów starczyłby mi darmowy.
          Pozdrawiam
          • Gość: frajer Re: Hotspoty IP: *.tbg.edge.wdm.pl 14.09.14, 08:58
            Kup se modem z LTE (LTE na kartę)
            Anten pełno na allegro wystarczy wpisać antena do internetu
          • e-ftalo Re: Hotspoty 14.09.14, 19:18
            @exkol ,są 2 opcje:
            do laptopa trzeba podłączyć
            1)zewnętrzną kartę sieciową na PCMCIA/EXPRESS CARD/USB która ma gniazdo antenowe do którego to gniazda należy podłączyć kabel antenowy połączony z anteną umieszczoną za oknem
            2)kupić router/AP i ustawić w tryb klient.Router łączysz z laptopem kablem LAN .W routerze również znajduje się gniazdo antenowe na antenę zewnętrzną

polecam takie anteny
            allegro.pl/anteny-helikalne-i-yagi-77959?order=m&string=wifi&search_scope=category-77956&bmatch=seng-v6-p-2-e-0904
            • Gość: pik Re: Hotspoty IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 14.09.14, 19:39
              Jaka firma takie hotspoty i internet z nich.
              4 lata temu było 5 szt hotspotów założonych dla miasta przez TSM - z zasięgiem było różnie ale przynajmniej na stronie miasta był link do umieszczonej na stronie TSM informacji o zasięgu i sposobie logowania. Oczywiście trzy czy pięć sztuk hotspotów nie załatwi zasięgu w całym mieście ale jeśli 50 m od nadajnika nie ma zasięgu to panowie z Gremium weźcie się do roboty. No i pytanie retoryczne: czy ktoś z UM nad tym panuje, kontroluje, sprawdza .....?
            • dominicktbg Re: Hotspoty 14.09.14, 19:43
              A ja nie polecam żadnej anteny z kablem koncentrycznym podłączanym do karty sieciowej w komputerze. Chyba że jest to max 2metry i dobrze zarobione wtyczki. Już lepsze będą anteny podłączane do portu USB lub RJ45 do karty LAN. Jak widzę instalacje z 20stoma metrami kabla antenowego to nie wiem czy płakać czy śmiać.
    • Gość: MACAddress Re: Hotspoty IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 10.09.14, 13:58
      Taaa, podaj swój MAC a gościu dzięki niemu będzie mógł podsłuchać twoją transmisje danych a wśród nich np. twoje hasła itd..... :)
      • Gość: hotspot Re: Hotspoty IP: 83.175.169.* 10.09.14, 14:39
        Tak masz rację robimy tak w przypadku wszystkich naszych klientów. Powiem więcej robią tak wszyscy dostawcy w Polsce. Pomyśl MAC-u zanim coś napiszesz.
        • Gość: obiektywny Re: Hotspoty IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 10.09.14, 15:15
          No to się wysilili - trzy nadajniki na całe miasto, wstyd. Do tego zapewnie dosył też po radiu.
    • Gość: bzyk Re: Hotspoty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.14, 10:16
      To są hotspoty wyborcze - będą działały w czasie szczytu kampanii wyborczej do samorządu - miał być w miescie i na podkarpaciu darmowy internet, ciężko było, ale się udało i jest - ale tylko do wyborów.
    • e-ftalo Re: Hotspoty 11.09.14, 15:37
      hotspoty to technologia WIFI,a z tym naprawdę różnie bywa.To nie wina gremium.Jeśli sieć jest intensywnie używana przez wielu użytkowników jednocześnie,poziom zakłóceń rośnie,co objawia się brakiem sygnału tuż po połączeniu. Jedyną radą jest wzmocnienie swojego sygnału aby przebić się przez tą resztę. A więc zainstalować antenę kierunkową do WIFI i koniecznie mieć widoczność optyczną nadajnika
      • Gość: e-maftal Re: Hotspoty IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 12.09.14, 22:18
        nooo i jeeest wywołana nasza trutka forumowa!
        SOŁECZNYCH, SOŁECZNYCH !
        buahahahahahaha!
        • Gość: dyrektor internetu Re: Hotspoty IP: *.tbg.edge.wdm.pl 13.09.14, 06:50
          Coś tam kiedyś ktoś opisywał na forum jak się zalogować do tego hotspota jak je pozakładali.
          Po adresie MAC podsłucha... hehe, każdy usługodawca płatny z tego co wiem to ma loginy do neta i tam może oblukać kto ma jaki mac. Kto teraz korzysta z darmowego neta dla biedoty skoro są internety szybsze tylko trochę płatne.
          • e-ftalo Re: Hotspoty 13.09.14, 09:36
            Nawet nie chodzi o to że szybsze ,bo to ogólne okreslenie,tylko że STABILNIEJSZE.
            Jak widzę te śmieszne napisy na restauracjach ,busach "WIFI za FREE" ,to śmiech zbiera,co oni oferują w XXI wieku..

@e-maftal vel. hello jeden wątek ci zamknęli,to odwiedzasz kolejne...
            • Gość: heloooo Re: Hotspoty IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 13.09.14, 13:51
              Możesz się ode mnie odstosunkować kolesiu z manią prześladowczą. To już jest choroba.
              • Gość: eftalongusisko Re: Hotspoty IP: *.tbg.edge.wdm.pl 13.09.14, 13:58
                Jakiś biały robak ci z odbytu wylazł i pełza do kuchni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka