11.07.15, 21:53
Zostawmy spory na inne wątki :-)
Hej dziadki i babki i nie tylko!
Gracie w Wiedźmina? W którąkolwiek część? (może mały spojler ;) )
Jakim sprzęcikiem (komputerem, konsolą) dysponujecie do gry, neta, pracy?
Ja dość dużo wydaję na sprzęt. Czasami o wiele za dużo...:-)

Obserwuj wątek
    • wislocki12 Zagrożenia 11.07.15, 22:07
      A tyle mówi się o niebezpieczeństwach gier: "(...) pobudzanie agresywności i emocjonalności w odbiorcach w stopniu większym niż na przykład telewizja, bezpośrednie ich zaangażowanie w tworzenie przemocy na ekranie (w przypadku tzw. gier agresywnych), oderwanie od rzeczywistości, a także skłonności do uzależnienia." :-((
      • mar1mar1 Re: Zagrożenia 11.07.15, 22:25
        Na razie jedyny wątek w którym mogę z tobą popisać...(bez uprzedzeń co do zapachu - sam założyłem w/w!)...
        Gry są dla ludzi. Tak samo jak wszelki używki i przyjemności. Kto nie potrafi "korzystać" niech nie zaczyna.
        Jedna prośba...nie szalej z nickami i nie dyskutuj sam/a ze sobą...
        • wislocki12 Gry są podstępne 11.07.15, 22:49
          Po pierwsze, oświadczam po raz kolejny, że od zawsze posługuję się wyłącznie nickiem wislocki12.
          Po drugie, z zasady nie rozmawiam z sobą, bo niby po co? Na forum najczęściej zaś z Tobą, klechowskim, rzeszowskim (blackhawke) i americano. ;-))
          Po trzecie, gry są podstępne - łatwo wpaść w ich szpony.
          Po czwarte, nie uważam, aby Internet był najlepszą platformą dla dyskusji o zapachach. :-(
          Po piąte, dziękuję, że założyłeś, jak sam piszesz, w/w wątek i... nie nazwałeś mnie (jeszcze) "śmierdzielem". :-))
    • edekzgredek99 Re: Pytanko! 11.07.15, 22:21
      Nie gram w nic. Szkoda czasu
      • genia50 Re: Pytanko! 11.07.15, 23:12
        Ja tez uwazam,ze lepszy spacer czy wpisywanie nawet niezbyt odkrywczych mysli na forum.
        • edekzgredek99 Re: Pytanko! 12.07.15, 07:33
          A jak sie udal wczorajszy spacerek?
          • ja-tarzan Re: Pytanko! 12.07.15, 09:16
            Ja nie gram. Czytanie, oglądanie, poszukiwanie, a w czasem klepanie mi za rozrywkę komputerową wystarcza.
            Sprzętu trochę potrzebuję, do pracy i relaksu, nie za drogi.

P.S. Czy gry oparte na magii nie są odradzane przez Kościół?
            • nem.eo Re: Pytanko! 12.07.15, 09:33
              Podstawą chrześcijanina jest 10 przykazań a nie jakieś wymysły chłopów w czerni. Wierzę w Boga a nie w kościół. Gdzieś mam to co sobie klechy wymyśliły.
            • mar1mar1 Re: Pytanko! 12.07.15, 10:15
              Jeżeli ktoś gra non stop po 12 godz dziennie to to na pewno nie jest dobre ale zagranie nawet godzinkę czy dwie w przerwie między obowiązkami na pewno nie zaszkodzi a człowiek relaksuje się w wirtualnym świecie. Oczywiście nie wolno rezygnować z tego realnego :-)
              Dlatego na każdej grze jest PEGI. Gry to nie tylko magia ale też przemoc, wulgaryzmy, seks i erotyka.
              Jeżeli dziecko z pozwolenia rodziców siedzi w takim świecie to to raczej nie wpłynie pozytywnie na psychikę. Wszystko z umiarem i mądrze. Nie dotyczy to gier jawnie satanistycznych, człowiek wierzący i praktykujący powinien unikać symboliki i kultu zła.
              • ja-tarzan Re: Pytanko! 12.07.15, 10:21
                >>człowiek wierzący i praktykujący powinien unikać symboliki i kultu zła.

W Wiedźminie nie ma magii, która taką symbolikę - wg hierarchów - niesie? ;)

P.S. To co piszesz o grach jest rozsądne, zgadzam się z tym ... jedynie - mam wrażenie - kłóci się z tym pisywałeś niegdyś ;)
                • mar1mar1 Re: Pytanko! 12.07.15, 10:44
                  Nie kłóci się, dalej uważam że przedmioty "poświęcone" złu, posiadanie takich rzeczy, fascynacja nimi czy propagowanie jako rzeczy nieszkodliwych jest niedobre z chrześcijańskiego punktu widzenia a co więcej prowadzi do grzech idolatrii a stąd już prosta droga do kontaktu ze złym i...przewalone, dosłownie :-))
                  • ja-tarzan Re: Pytanko! 12.07.15, 11:32
                    >>Nie kłóci się, dalej uważam że przedmioty "poświęcone" złu, posiadanie takich rzeczy, fascynacja nimi czy propagowanie jako rzeczy nieszkodliwych jest niedobre z chrześcijańskiego punktu widzenia a co więcej prowadzi do grzech idolatrii a stąd już prosta droga do kontaktu ze złym i...przewalone, dosłownie :-)) <<

Czyli maska afrykańska, która wisi gdzieś jako dekoracja w przedpokoju niesie ZŁO, natomiast gar oparta o magię, czarodziejów itd już nie?

... hmm
                    • mar1mar1 Re: Pytanko! 12.07.15, 12:30
                      Maska, jeżeli została rytualnie poświęcona to tak a gra? Zależy jaka, pisałem wcześniej.
                      • ja-tarzan Re: Pytanko! 12.07.15, 13:05
                        >>Maska, jeżeli została rytualnie poświęcona to tak a gra? Zależy jaka, pisałem wcześniej.

A skąd możesz wiedzieć, czy maska, która kupiłeś na bazarze była poświęcana, czy nie?
                        W tamtej dyskusji nie stanowiło to problemu, wg Ciebie grzeszyłem ja po prostu posiadając.

A co do gier? No to mowa tu o jednej. Hello Kity to zło, Wiedźmin nie? ;)
                        • mar1mar1 Re: Pytanko! 12.07.15, 13:40
                          Jeżeli tego nie wiesz to tym bardziej nie kupujesz!
                          Z zasady wszystkie maski są "poświęcone" bo odnoszą się(są używane) w satanicznych kultach plemiennych.Demona nie obchodzi czy nabędziesz przedmiot jemu poświęcony u czarownika, na bazarze, czy w Kościele. Oddziaływanie złego będzie takie samo.
                          Nie wiem czy hello kity to zło i nie zamierzam sprawdzać. Skoro egzorcyści twierdzą że tak to coś w tym musi być i nie podważam ich autorytetu.
                          Wiedźmina nie używają do obrzędów religijnych, przynajmniej ja o tym nic nie wiem :-))
                          • ja-tarzan Re: Pytanko! 12.07.15, 13:45
                            >>Wiedźmina nie używają do obrzędów religijnych, przynajmniej ja o tym nic nie wiem :-))

Skoro nie wiesz, to tym bardziej nie kupujesz...

Uśmiech chyba wskazuje na to, że sam poważnie nie traktujesz tych ... rewelacji ;)
                            • mar1mar1 Re: Pytanko! 12.07.15, 13:49
                              Brawo za spostrzegawczość :-) I właśnie dlatego ta emotka, he,he...
                              • ja-tarzan Re: Pytanko! 12.07.15, 22:53
                                >>Brawo za spostrzegawczość :-) I właśnie dlatego ta emotka, he,he...

Dlatego następnym razem nie próbuj tu serwować katechezy ... lub ozdób ją emotkami ;)
                                • mar1mar1 Re: Pytanko! 13.07.15, 08:57
                                  To nie katecheza a prawda naszej wiary, ze złem nie ma żartów nawet w tak błahych sprawach jak "ozdoby na ścianę" Możesz myśleć i postępować inaczej, twoja sprawa ale nie próbuj tu serwować pseudoreligijnych anegdot.
                                  • edekzgredek99 Re: Pytanko! 13.07.15, 10:23
                                    Panie jedyne zlo jakie moze uczynic ozdoba na scianie to tylko takie ze spadnie i trafi przechodnia w leb. No moze jeszcze zgorszyc jak to bedzie namalowana gola baba.
                                    • genia50 Re: Pytanko! 13.07.15, 11:14
                                      W pewnym wieku lepiej wyglada sie w ubraniu niz bez,odwrotnie niz wczesniej.
                                      • edekzgredek99 Re: Pytanko! 13.07.15, 12:42
                                        Kobieta bez ubrania zawsze wyglada pieknie. No chyba ze jest zaglodzona to wtedy juz nie
                                  • ja-tarzan Re: Pytanko! 13.07.15, 11:20
                                    >>To nie katecheza a prawda naszej wiary, ze złem nie ma żartów nawet w tak błahych sprawach jak "ozdoby na ścianę" Możesz myśleć i postępować inaczej, twoja sprawa ale nie próbuj tu serwować pseudoreligijnych anegdot.

No ale sprawa Wiedźmina wskazuje na relatywizowanie problemu.
                                    Albo unikasz tej magii, tak jak sugerujesz innym albo traktujesz sprawę bardziej racjonalnie.

Gdy umoralniasz mnie i twierdzisz, że popełniam grzech wieszając nic nie znaczącą dla mnie maskę, a sam stwierdzasz, że niewiedza co do "magicznych elementów" gry - które uważasz za potencjalne zło - pozwala Ci kupować i grać sam sprowadzasz sprawę do poziomu anegdoty.
                                    • mar1mar1 Re: Pytanko! 13.07.15, 12:12
                                      Bredzisz jak zwykle. Czym innym jest powieszenie przedmiotu obcego kultu na ścianie w domu (w dodatku kiedy powołuję się na wiarę i 10 przykazań) a czym innym zagranie w grę kóra nie ma nic wspólnego z kultem i nie brała udziału w obcych, wrogich chrześcijaństwu obrzędach! Ehhh, zresztą dajmy sobie spokój bo co ja będę tłumaczył "grzesiowi, że mu piasek z worka leci". Nie zamierzam ci udowadniać że 2+2 jest 4. Chcesz to se wieszaj nawet i zdechłe koty, twoja sprawa, anegdoty zaś o twoim rozumowaniu prawd religii wywołują co najwyżej uśmiech politowania. Moim obowiązkiem jako chrześcijanina jest wskazywać zło i głosić prawdy Kościoła Katolickiego.
                                      • edekzgredek99 Re: Pytanko! 13.07.15, 12:20
                                        Drogi chrzescijaninie, najlepiej zrobisz jak sie przestaniesz wpie...c w czyjes zycie. Niech se kazdy wiesza na swoich scianach co chce. To nie twoj zasrany interes.
                                      • ja-tarzan Re: Pytanko! 13.07.15, 13:33
                                        >>Bredzisz jak zwykle. Czym innym jest powieszenie przedmiotu obcego kultu na ścianie w domu (w dodatku kiedy powołuję się na wiarę i 10 przykazań) a czym innym zagranie w grę kóra nie ma nic wspólnego z kultem i nie brała udziału w obcych, wrogich chrześcijaństwu obrzędach!

Przecież to hierarchowie i księża o zgubnym wpływie gier i niektórych bajek twierdzą.
                                        Więc im powiedz, że bredzą.

Po drugie nie każda maska jest przedmiotem kultu, sam zresztą o pewnym uświęceniu wspomniałeś ... czy nie zaczynasz się nieco gubić w tym wszystkim?

>>Ehhh, zresztą dajmy sobie spokój bo co ja będę tłumaczył "grzesiowi, że mu piasek z worka leci". Nie zamierzam ci udowadniać że 2+2 jest 4.

Nie musisz mi niczego udowadniać. Ja nie potrzebuję, to Ty Marmarze usilnie próbujesz mnie przekonać.

To Ty, nie ja, inicjowałeś dyskusję nt. masek. To Ty twierdzisz, że grzeszę ... ja do Twoich gier, czy czegokolwiek nic nie mam.

Ja nie poddaję badaniu, nie kwestionuję Twojej wiary...

>>Moim obowiązkiem jako chrześcijanina jest wskazywać zło i głosić prawdy Kościoła Katolickiego.

Tak rozumiane obowiązki powinienes wypełniać konsekwentnie, sam kiedyś wskazałes na obowiązek każdego katolika by wypełniał wskazówki pasterzy Kościoła.
                                        Teraz już nie trzeba?

>>anegdoty zaś o twoim rozumowaniu prawd religii wywołują co najwyżej uśmiech politowania.

Pytam więc po raz kolejny, czemu grasz w gry wykorzystujące magię? Czemu jedne zalecenia każesz innym stosować, a sam ... ;)

Kto tu pisywał o czarnym i białym ... ;)

Ehh ...
                                        • mar1mar1 Re: Pytanko! 13.07.15, 13:44
                                          Szkoda z tobą dyskutować na oczywiste tematy.
                                          • ja-tarzan Re: Pytanko! 13.07.15, 13:55
                                            >>Szkoda z tobą dyskutować na oczywiste tematy.

Może brak argumentów? ;)
                                            No ale wg życzenia:)
                                            • mar1mar1 Re: Pytanko! 13.07.15, 14:31
                                              Nie lubię filozofować czy aby 2+2=5.
                                              Trzymam się faktów.
                                              • ja-tarzan Re: Pytanko! 13.07.15, 15:50
                                                >>Jeżeli tego nie wiesz to tym bardziej nie kupujesz!
                                                >>Wiedźmina nie używają do obrzędów religijnych, przynajmniej ja o tym nic nie wiem :-))

Czy uważasz gry, czy ozdoby za niebezpieczne, to Twoja sprawa.
                                                Warto by być jednak konsekwentnym, szczególnie, gdy takimi argumentami próbuje sie umoralniać innych.

Może więc pozostań przy swoim zdaniu, ale też innym pozwól decydować za siebie, co? Bez oceniania, bo i ziemskiej istocie oceniać nie wolno ...
                                                • mar1mar1 Re: Pytanko! 13.07.15, 17:34
                                                  - Nie tylko moja ale wynikająca z wiary. A to obliguje mnie do tego żeby o tym mówić.
                                                  - Jak się nie rozumie argumentów to niestety później można tylko tyle napisać.
                                                  - Nigdzie nie napisałem że zabraniam ci tego czy owego, wykazałem tylko błąd twojego rozumowania tym bardziej w odniesieniu do wiary którą sam u siebie podkreślałeś.
                                                  • ja-tarzan Re: Pytanko! 13.07.15, 17:58
                                                    >>- Nie tylko moja ale wynikająca z wiary. A to obliguje mnie do tego żeby o tym mówić.

Napisałem jedynie, że jeśli umoralniasz innych, to nie możesz pozwolić sobie na hipokryzję.... lub cvhoć cień podejrzenia, że wobec siebie samego stosujesz inne miary. ;)

>>- Jak się nie rozumie argumentów to niestety później można tylko tyle napisać.

Sorry, ale odniosłem się do Twoich własnych słów.

>>- Nigdzie nie napisałem że zabraniam ci tego czy owego, wykazałem tylko błąd twojego rozumowania tym bardziej w odniesieniu do wiary którą sam u siebie podkreślałeś.

A powiedz mi co uprawnia Ciebie do wskazywania błędnego rozumowania w odniesieniu do wiary?
                                                    Co uprawnia Cię do oceniania? ;)

Reasumując, dla mnie ani maski, ani gry "magiczne", a nawet głupie zabawy nie maja nic wspólnego z wyparciem się wiary lub hołdowaniu bożkom, czy szatanowi, więc TY graj sobie w co chcesz, wierzę, że nawet Harry Potter nie umniejszy Twej wiary.
                                                    Mnie zaś pozwól wieszać sobie w przedpokoju egzotyczne maski, bo i dla mnie nie znaczą nic więcej niż byle kinkiet.

Ja Ciebie do pionu ustawiać w kwestiach wiary nie będę, Ty też - zresztą zgodnie z nauką Kościoła - nie oceniaj bliźniego i nie komentuj mej wiary.

Chyba rozsądne rozwiązanie, nie sądzisz?
                                                  • mar1mar1 Re: Pytanko! 13.07.15, 19:41
                                                    - Hipokryzję? Proszę choćby o jeden dowód że gra komputerowa która bazuje na fantastyce i folklorze była poświęcana rytualnie. Wtedy przyznam ci rację i zrewiduję swoje poglądy.
                                                    - nie pisałem że gra jest be więc jak mogłeś się odnosić do moich argumentów?
                                                    - bo skoro powołujesz się na wiarę to chyba logiczne jest że postępujesz w zgodzie z tą wiarą. W innym przypadku to właśnie hipokryzja.
                                                    - oceniania czego?
                                                    - nie chodzi o wyparcie ale o dwulicowość. Oczywiście możesz sobie wieszać co tam chcesz, możesz nawet pisać że to nic takiego ale musisz liczyć się z tym że nie każdy poprze twoje twierdzenia.
                                                    - no skoro epatujesz wiarą to twoje słowa, czyny, poglądy podlegają ocenie w świetle tej wiary. Napisz że jesteś ateistą a nikt nie będzie oceniał cię w świetle wiary. Przecież to nawet dziecko rozumie. Nie znasz nauki Kościoła to się na nią nie powołuj.
                                                    - w sprawach wiary nie ma kompromisów dlatego twoją propozycję uznaję jako ciekawostkę w dialogu.
                                                  • ja-tarzan Re: Pytanko! 13.07.15, 19:54
                                                    >>- Hipokryzję? Proszę choćby o jeden dowód że gra komputerowa która bazuje na fantastyce i folklorze była poświęcana rytualnie. Wtedy przyznam ci rację i zrewiduję swoje poglądy.

tego typu gry i opowieści jak Harry Potter, czy Wiedźmin były przez pasterzy Kościoła negowane, a TY kiedyś sugerowałeś, że jako wierny nie powinienem wątpić w słowa pasterzy, stąd wniosek.
                                                    Juz napisałem, że nie mam zamiaru oceniać Twojego postępowania.

>>- oceniania czego?

Mojej wiary. Czyniłeś to niejednokrotnie.

>>- nie chodzi o wyparcie ale o dwulicowość. Oczywiście możesz sobie wieszać co tam chcesz, możesz nawet pisać że to nic takiego ale musisz liczyć się z tym że nie każdy poprze twoje twierdzenia.

Tak jak I Twoje i nie jest to dla mnie problem.

>>- no skoro epatujesz wiarą to twoje słowa, czyny, poglądy podlegają ocenie w świetle tej wiary. Napisz że jesteś ateistą a nikt nie będzie oceniał cię w świetle wiary. Przecież to nawet dziecko rozumie. Nie znasz nauki Kościoła to się na nią nie powołuj.

Wskaż mi element nauki Kościoła, która pozwala na to, by oceniać bliźniego, by wydawać wyroki.

>>- w sprawach wiary nie ma kompromisów dlatego twoją propozycję uznaję jako ciekawostkę w dialogu.

Oczywiście, że są.
                                                    Historia to pokazuje, w Katechizmie Kościoła Katolickiego można je znaleźć.
                                                  • mar1mar1 Re: Pytanko! 13.07.15, 21:09
                                                    - o harrym słyszałem o wiedźmine kompletnie nic. Dlatego prosiłem o stosownego linka żeby zapoznać się z zarzutami.
                                                    - mam do tego prawo i tobie też takiego prawa nie odbieram z czego niejednokrotnie korzystałeś. Nie możesz wymagać żeby ludzie nie oceniali twojej wiary kiedy podpierasz się nią w dyskusjach. W dodatku sam oceniasz ludzi w świetle nie tylko wiary ale też moralności i poglądów.
                                                    - dla mnie też to nie problem, dlatego oceniam twoje postępowanie właśnie w świetle twoich zapewnień chociażby religijnych.
                                                    - wybrane przykłady, Ez 33, 7-9 ,Mt 18, 15-18, Ez 3:17-21, Łuk. 3:18-20, Hebr. 3:12-13 12, 2 Tym. 4:2-4. Chcesz więcej?
                                                    - Proszę o przykład! Z historii Kościoła i Katechizmu!
                                                  • ja-tarzan Re: Pytanko! 13.07.15, 21:23
                                                    >>- o harrym słyszałem o wiedźmine kompletnie nic. Dlatego prosiłem o stosownego linka żeby zapoznać się z zarzutami.

Magia Marmarze. Po prostu magia jest tym hasłem. Jeśli napiszesz, że nie każdy pasterz mówi mądre i uprawnione rzeczy, to się po prostu zgodzę i po sprawie, bo to słuszne ;)
                                                    Ministerium nie ministri ... że pozwolę sobie użyć słów Św. Augustyna.

>>- mam do tego prawo i tobie też takiego prawa nie odbieram z czego niejednokrotnie korzystałeś. Nie możesz wymagać żeby ludzie nie oceniali twojej wiary kiedy podpierasz się nią w dyskusjach. W dodatku sam oceniasz ludzi w świetle nie tylko wiary ale też moralności i poglądów.

Różne czyny bądź słowa oceniam. NIGDY WIARY.
                                                    Dobrze o tym wiesz... ;)

>>- dla mnie też to nie problem, dlatego oceniam twoje postępowanie właśnie w świetle twoich zapewnień chociażby religijnych.

Nie oceniasz mojego postępowania, bo go nie znasz.
                                                    Stąd cytaty o upominaniu, gdy brat zgrzeszy nie maja zastosowania.
                                                    Możesz dyskutować z moimi słowami ...ale nie oceniać mojej wiary, nie powinieneś tego robić, nie myl pojęć.

?Nie sądźcie, a nie będziecie sądzeni; nie potępiajcie, a nie będziecie potępieni; odpuszczajcie, a będzie wam odpuszczone.? (Ewangelia wg św. Łukasza 6, 37"

>>- Proszę o przykład! Z historii Kościoła i Katechizmu!

Choćby traktowanie przykazania o zabijaniu, 5 przykazanie: nie zabijaj, ale inaczej traktuje się uprawnioną obronę, a nawet nie wyklucza kary śmierci. Nie jest to jak widać czarno-białe, ma odcienie szarości ;)

P.S. Porzuć ocenę, zawsze jestem chętny do dyskusji, na każdy temat, ale nie lubię walki. Nie po to tu jestem.
                                                  • mar1mar1 Re: Pytanko! 13.07.15, 22:09
                                                    - magia magią ale prosiłem o linka. Magią jest też zakochanie się i co? :-))
                                                    - no to jakoś zapomniałeś o mojej skromnej osobie której wiarę nieraz oceniałeś.
                                                    - oceniam to co wypisujesz. Piszesz co byś zrobił, nawet w aspekcie wiary. Stąd moja ocena twojego postępowania które notabene sam prezentujesz. Widzę że całkiem mylisz pojęcia po prostu stosujesz taktykę uniku i rozmydlenia. Czyżby brak argumentów?
                                                    - Co innego jest osądzać bezpodstawnie (oczerniać, pomawiać) a co innego napominać. Nie próbuj wykorzystywać słowa Bożego aby tylko udowodnić swoje aksjomaty! Gdy brakuje argumentów to się grzecznie milczy a nie dopasowuje cytaty do głoszonych dywagacji!
                                                    - Dywagujesz. Po to Bóg dał ci rozum, logikę i sumienie żebyś w tym zakresie wiedział jak interpretować przykazania które dał.
                                                    Stosując twoje rozumowanie, nie zabijaj komara który cię żre albo osy która cię żądli albo nie próbuj odganiać psa który cię gryzie żebyś mu przypadkiem krzywdy nie zrobił. To samo tyczy się obrony koniecznej albo wojny. Już to kiedyś przerabialiśmy ale to nie na temat. Prosiłem żebyś podał konkretny przykład kompromisów wiary a ty co podajesz?
                                                  • ja-tarzan Re: Pytanko! 13.07.15, 22:18
                                                    >>- magia magią ale prosiłem o linka. Magią jest też zakochanie się i co? :-))

marmarze, wiesz o czym piszę.

>>- no to jakoś zapomniałeś o mojej skromnej osobie której wiarę nieraz oceniałeś.

Nie Marmarze.

>>- oceniam to co wypisujesz. Piszesz co byś zrobił, nawet w aspekcie wiary.

Co bym zrobił ... ;)

>>Nie próbuj wykorzystywać słowa Bożego aby tylko udowodnić swoje aksjomaty!

Czemu mnie nie wolno robić tego, co sam czynisz?

>>Gdy brakuje argumentów to się grzecznie milczy a nie dopasowuje cytaty do głoszonych dywagacji!

Przecież w ten właśnie sposób zaserwowałes mi konkretne cytaty. ;)

>> Dywagujesz. Po to Bóg dał ci rozum, logikę i sumienie żebyś w tym zakresie wiedział jak interpretować przykazania które dał.

Zawsze to twierdziłem. Więc pozwól mi na interpretację, nie oceniaj.

>>To samo tyczy się obrony koniecznej albo wojny. Już to kiedyś przerabialiśmy ale to nie na temat. Prosiłem żebyś podał konkretny przykład kompromisów wiary a ty co podajesz?

No to jest właśnie taki kompromis, gdy jedno z Przykazań ma kilka interpretacji, a nie bezwarunkowe znaczenie.

I na tym bym Marmarze poprzestał.
                                                  • mar1mar1 Re: Pytanko! 13.07.15, 22:43
                                                    - nie wiem.
                                                    - cóż dowody można znaleźć na tym forum.
                                                    - to co piszesz.
                                                    - gdybyś robił to co ja to nie rozmydlałbyś i nie dopasowywał Boga i wiary do tego co twoim zdaniem jest "aktualniejsze" i wygodniejsze.
                                                    - chciałeś aby wskazać ci konkretne aspekty nauczania Kościoła. Zrobiłem to pokazując że w świetle powyższych mam prawo a wręcz obowiązek nie zgadzać się z herezjami które wygłaszasz. Nie użyłem Cytatów do odwrócenia uwagi i zmiany tematu.
                                                    - przecież nie zabraniam ci tego!? Ty natomiast "jęczysz" cały czas że oceniam te twoje "interpretacje"
                                                    - ale interpretacji określonych właśnie przez ramy rozumu, logiki i sumienia. Gdy zabraknie choć jednego z tych trzech to wszystko można dopasować do "swoich interpretacji"
                                                    I to ma być ten twój przykład na kompromisy w historii Kościoła czy w Katechizmie? Naprawdę kiepściutko z argumentacją jeżeli wypisujesz takie "historie", albo raczej anegdotki :))
                                                  • wislocki12 Bardziej na prawo się nie da! 13.07.15, 22:49
                                                    Tak to sobie możesz pisać jeszcze długo i... nikt z tego nic nie zrozumie. Spróbuj zrozumieć, że dalej na prawo już nie można. Przynajmniej, jeżeli chodzi o drzewko! ;-)
                                                  • ja-tarzan Re: Pytanko! 14.07.15, 08:10
                                                    @Marmarze

... myślę, że nie ma sensu ciągnąć ;)
                                                    Zastosujmy się do mej sugestii i tyle. OK?
                                                  • mar1mar1 Re: Pytanko! 14.07.15, 10:51
                                                    Też tak uważam...
          • genia50 Re: Pytanko! 12.07.15, 12:39
            Dziekuje,fajnie bo byla przyjemniejsza pogoda wieczorem niz w ciagu dnia i nawet sie nie obejrzalam a tu juz po 22 i trzeba bylo wracac.
    • nem.eo Re: Pytanko! 12.07.15, 09:24
      Mam Wiedźmina 2 od czasu do czasu sobie włączę :) Od 2 lat jeszcze nie przeszłam nawet połowy hihi. Trójeczka jest fajna ale nie na mój sprzęt.
    • nem.eo Re: Pytanko! 12.07.15, 09:44
      A Ty w którą część grasz, zacząłeś temat to też się pochwal :)
      • mar1mar1 Re: Pytanko! 12.07.15, 10:07
        Jedynkę i dwójkę przeszedłem obecnie w wolnym czasie gram w trójkę. Świetna gra, fabuła, grywalność, dialogi, oprawa graficzna, wszystko na najwyższym poziomie. To cieszy, tym bardziej że to nasz rodzimy produkt :-))
        Wymagania sprzętowe ma wysokie ale mój sprzęt spokojnie wiedźmaka dźwiga na full opcjach.
        • nem.eo Re: Pytanko! 12.07.15, 10:34
          Hihi ja gram w sumie z godzinkę na tydzień :) Za 3 lata mam zamiar ukończyć główny wątek :) Wtedy już sprzęt stanieje i będę mogła sobie pozwolić na 3cią część.
          • mar1mar1 Re: Pytanko! 12.07.15, 10:48
            Dobre :-))
            Wtedy to wyjdą dalsze przygody Geralta i znowu będziesz czekać ileś lat, żeby zagrać?
            W trójkę możesz pograć na słabszym sprzęcie na najniższych ustawieniach. A powiem ci że oprawa nie różni się tak bardzo na najniższych. Gra i tak wygląda miodnie :-)
            • wislocki12 66 12.07.15, 22:29
              W ostateczności zawsze można zagrać w "66", że o "69" nie wspomnę! ;-))
              • genia50 Re: 66 12.07.15, 22:49
                Lepiej nie ,bo jest taka spiewka;"wczoraj gralem w 66,a dzisiaj nie mam co jesc",wiec ja nie gram.
            • nem.eo Re: Pytanko! 13.07.15, 21:31
              Ale przynajmniej będzie działać :) Bo na razie to tylko łatają dziury :) Próbowałam pirata uruchomić aby zobaczyć czy jest sens kupować oryginalnego ale niestety.
              • mar1mar1 Re: Pytanko! 13.07.15, 23:00
                Podaj konfigurację sprzętu, coś zaradzimy żebyś sobie "potestowała" przed ewentualnym zakupem!
                • nem.eo Re: Pytanko! 16.07.15, 22:06
                  Przepraszam że dopiero teraz nie było mnie. Czemu zostałam potraktowana w cudzysłowie? Wiem tyle że na dwóch rdzeniach nie chce iśc.
                  • mar1mar1 Re: Pytanko! 17.07.15, 00:10
                    Cudzysłów na oznaczenie testów na piraciku.
                    Jak nie chce? Na jutubie masz filmik gdzie gość odpalił wiedźmaka na C2D E6400 , 4GB RAMu i GF 550 TI z 1GB VRAMu - śmiga. Może trochę przycina ale do testów ok.
                    www.youtube.com/watch?v=ezfk31p7dCU
                    • wislocki12 Pytanko! 17.07.15, 00:17
                      Tak tylko dla porządku zapytam - czy na pewno korzystasz z legalnej płyty z grą? ;-))
        • wislocki12 Pytanko! 13.07.15, 22:59
          Tarzan twierdzi, że są gry oparte na motywach biblijnych. Też grasz? :-(
    • wislocki12 Pytanko! 13.07.15, 20:26
      Tak z ciekawości pytam. Czy są jakieś gry oparte na Biblii, że o Ewangeliach nie wspomnę? A o Jezusie i Matce Boskiej? To może jakiś poziom w charakterze paciorka? ;-))
      • ja-tarzan Re: Pytanko! 13.07.15, 20:35
        >>Tak z ciekawości pytam. Czy są jakieś gry oparte na Biblii,

Są.

>> że o Ewangeliach nie wspomnę?

A to część Biblii przecież.

>>A o Jezusie i Matce Boskiej? To może jakiś poziom w charakterze paciorka? ;-))

Po co pitolisz ... oczekujesz szacunku od tych wierzących,a sam tym samym nie potrafisz się odwzajemnić? ;)
        • wislocki12 Grając... 13.07.15, 22:22
          To co, już nawet zapytać się nie wolno? ;-))
          Chodziło mi tylko o perspektywy rozwoju gier komputerowych. Myślę, że grając, też można chwalić Pana. ;-)
          PS. Wiem, że Ewangelia jest częścią Biblii, ale, przyznaj, to nie to samo! ;-(
          PS2. Nigdy nie napisałbym, że pitolisz, ale... wiem, jesteś katolikiem... :-(
          PS3. Zechciej poczytać sobie, w jaki sposób zwracają się do mnie katolicy, nawet Ty! To może już tyle o wzajemności... ;-(

• ja-tarzan Re: Grając... 15.07.15, 09:16
            >>To co, już nawet zapytać się nie wolno? ;-))

Przecież ironizowałeś.

>>Chodziło mi tylko o perspektywy rozwoju gier komputerowych. Myślę, że grając, też można chwalić Pana. ;-)

Nadal żartujesz.

>>PS. Wiem, że Ewangelia jest częścią Biblii, ale, przyznaj, to nie to samo! ;-(

Co nie to samo?

Oczywiście, że koło, jako częśc samochodu, to nie to samo, co cały samochód.

>>PS2. Nigdy nie napisałbym, że pitolisz, ale... wiem, jesteś katolikiem... :-(

Pitolisz Wisłocki, używasz kolokwializmów i jakość to nie jest problemem, a teraz próbujesz udawać urażonego? Czym?

>>PS3. Zechciej poczytać sobie, w jaki sposób zwracają się do mnie katolicy, nawet Ty! To może już tyle o wzajemności... ;-(

No właśnie porównaj, jak wygląda Twoja "rozmowa" z niektórymi "katolikami", a jak ja sie do Ciebie odnoszę.
            Porzuć gierki, a rozmowa będzie przyjemniejsza:)

>>Twierdzisz, że są gry komputerowe oparte na motywach biblijnych. Może rozszerzysz ten wątek? Będę wdzięczny! :-))

www.google.pl
        • wislocki12 Gry na motywach biblijnych 13.07.15, 22:31
          Twierdzisz, że są gry komputerowe oparte na motywach biblijnych. Może rozszerzysz ten wątek? Będę wdzięczny! :-))
        • mar1mar1 Re: Pytanko! 13.07.15, 22:58
          Dziwię się że dyskutujesz z tym bucem?! Nie ma szacunku do nikogo, nagminnie robi z siebie idiotę pod wieloma nickami!
          Sądzę @tarzan że to nie twój poziom intelektualny wiec dlaczego zniżasz się tak nisko?
          • wislocki12 "Buc" 13.07.15, 23:15
            No tak, jak rozumiem, w kręgach katolickich powszechnie przyjęte jest zwracanie się do bliźniego per "bucu"! :-((
            PS. Zgadnij, kto to powiedział: "Nie sądźcie, a nie będziecie sądzeni; nie potępiajcie, a nie będziecie potępieni; odpuszczajcie, a będzie wam odpuszczone.”
            PS2. Mój nick to wislocki12. Tylko i wyłącznie, zresztą! ;-))
      • genia50 Re: Pytanko! 13.07.15, 21:06
        Pewnie sa np. w Ameryce,ale my ich nie znamy.Widzialam tylko komiksy.
        • wislocki12 Czekam 13.07.15, 23:46
          Chyba jesteś pesymistką. Tarzan twierdzi, że są. Poprosiłem, aby wymienił. Czekam! :-))
    • wislocki12 Do lewego! 14.07.15, 20:55
      Pozwalam sobie przenieść dyskusję na lewą stronę i powtórzyć mój post: "Tak to sobie możecie pisać jeszcze długo i... nikt z tego nic nie zrozumie. Spróbujcie zrozumieć, że dalej na prawo już nie można. Przynajmniej, jeżeli chodzi o możliwości drzewka! ;-)"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka