Dodaj do ulubionych

Obrzezanie i... chrzest

31.12.17, 22:17
Dziecię zaś rosło i nabierało mocy”. Krótkie zdanie św. Łukasza dostarcza nam sporo informacji o dzieciństwie Jezusa. Co to znaczy: „nabierać mocy?”. Nie chodzi tylko o tężyznę fizyczną – raczej o tę moc, która rodzi się w domu wypełnionym miłością, omodlonym, zawierzonym Panu Bogu. Wtedy staje się przestrzenią zdobywania mądrości – takiej, którą nieraz da się zobaczyć w oczach małego dziecka, karmiącego się miłością rodziców, potrafiącego już trafnie określić, co jest w życiu ważne."
Nic z tego nie rozumiem. Przecież wtedy jeszcze nie było chrześcijaństwa i Jezus wychowywał się w tradycji judaizmu i to prawie przez całe swoje życie. Ba, nawet w ósmym dniu po urodzinach został obrzezany... A ochrzczony został dopiero przez św. Jana prawdopodobnie w 30. roku życia! :-((

Artykuł opublikowany na stronie: www.naszdziennik.pl/wiara-kosciol-w-polsce/193097,ewangelia.html
Obserwuj wątek
    • genia50 Re: Obrzezanie i... chrzest 01.01.18, 20:05
      Oglądałam reportaż i dowiedziałam się , że wg 1,6 mld muzułmanów wszyscy ludzie nie muzułmanie są uważani za niewierzących w Boga i niegodnych aby żyć. Nawet dewot jest uznawany za niewiernego. To powinno dawać do myślenia...
      • wislocki12 Wszystko jest względne 01.01.18, 20:52
        I vice versa... ;-))
      • a.sdf.gh.kl Re: Obrzezanie i... chrzest 01.01.18, 20:55
        Podawałem w tej sprawie o której piszesz linki do filmików na YouTube. Nie oglądałaś czy zrozumiałaś to dopiero po miesiącach od czasu gdy temat został poruszany?
        • wislocki12 Inwigilacja? 01.01.18, 21:06
          Naprawdę uważasz, że ja inwigiluję cały internet, ze szczególnym uwzględniem twojej w nim aktywności? ;-))
        • genia50 Re: Obrzezanie i... chrzest 01.01.18, 21:16
          Oglądałam 2 dni temu w tv z serii "Ewa Ewart poleca". Zrozumiałam, że nasi katolicy żeby nie wiem jak się starali i modlili i wierzyli, to i tak przez wyznawców innych religii (np, muzułmanów czyli sporą grupę ludzi) są traktowani na równi z ateistami i wyznawcami innych religii jako niewierni. I to uzmysławiać powinno, że punkt widzenia zależy od punktu siedzenia, bo i nasi katolicy wszystkich nie katolików uważają za heretyków, oraz tkwiących w błędzie niewiernych skazanych na potępienie.
          • a.sdf.gh.kl Re: Obrzezanie i... chrzest 01.01.18, 21:44
            Tylko że katolicy nie podrzynają gardeł niewiernym a muzle tak. Oczywiście wszystko w swoim czasie.
            • genia50 Re: Obrzezanie i... chrzest 01.01.18, 21:48
              Właśnie "w swoim czasie" też podrzynali, ale częściej palili.Najgorzej miały kobiety.Teraz też chętnie "biorą się" za kobiety.
              • a.sdf.gh.kl Re: Obrzezanie i... chrzest 01.01.18, 21:50
                To było ze strony chrześcijan kiedyś, a podrzynanie przez muzli jest teraz.
                • genia50 Re: Obrzezanie i... chrzest 01.01.18, 21:56
                  Boję się , że "to se vrati", jak będzie odpowiedni klimat.
                  • a.sdf.gh.kl Re: Obrzezanie i... chrzest 01.01.18, 22:06
                    A tego co teraz to się nie boisz? Tylko tego co mogłoby się wrócić? Dziwna jesteś albo frontem ustawiona do chrześcijan. raczej to drugie.
                    shoebat.com/2014/03/11/muslims-conduct-real-life-ritual-human-sacrifice-video/
                    Masz to co cię czeka
                    • genia50 Re: Obrzezanie i... chrzest 01.01.18, 22:12
                      Są różne rodzaje przemocy i ucisku, jednym z dotkliwych choć z pozoru wydaje się niegrożny jest ostracyzm.
                      • a.sdf.gh.kl Re: Obrzezanie i... chrzest 01.01.18, 22:17
                        W takim razie otwórz drzwi do swojego domu, ogłoś to wszem i wobec no i... czekaj na efekty
                        • wislocki12 Muzułmanie w Mielcu 01.01.18, 22:38
                          Bo Ty to pewnie otwierasz szeroko drzwi swojego domu... Ciekawe, ilu muzułmanów mieszka w Mielcu? ;-))
                    • wislocki12 Nie pierwszej świeżości... 01.01.18, 22:35
                      Ten kotlecik jest jakby nieświeży... Prawie 5 lat? ;-)
                • wislocki12 Nauka to potęgi klucz... 01.01.18, 22:29
                  Podobno w Obronie Terytorialnej uczą podrzynania gardeł... :-(
            • wislocki12 Instrukcja 01.01.18, 21:52
              Nie tylko muzułmanie:
              "18-letnia Zuzanna M. miała zdjęcia z instrukcją, jak zamordować nożem drugiego człowieka. W przerażający sposób pokazują całą technikę podrzynania gardła
              Czy to kolejny dowód, że Zuzanna M. od dawna planowała ze swoim chłopakiem zbrodnię na jego rodzicach? Pod koniec października na swoim profilu facebookowym zamieściła zdjęciową instrukcję podrzynania gardła."

www.fakt.pl/wydarzenia/polska/rakowiska-poetka-morderczyni-miala-instrukcje-jak-podrzynac-gardlo/eezzgs1
              • a.sdf.gh.kl Re: Instrukcja 01.01.18, 21:55
                Przecież wisłocki podrzynanie gardeł to UBOGACANIE KULTUROWE wprowadzane przez lewactwo to czego chcesz od dziewczyny? Pojętna, szybko się uczy.
                • wislocki12 Ubogacenie 01.01.18, 22:32
                  Tyle, że to nie muzułmanka, jakby... ;-))
                  PS O ile pamiętam, to o ubogaceniu zwykł był prawić JPII. :-((
      • a.sdf.gh.kl Re: Obrzezanie i... chrzest 01.01.18, 20:56
        Będziesz miała na szyi ZIG-ZIG!
        • wislocki12 ZIG-ZIG? 01.01.18, 21:08
          To dobrze, czy źle? ;-))
        • genia50 Re: Obrzezanie i... chrzest 01.01.18, 21:22
          Ty do mnie z kamieniem a ja do ciebie z chlebem czyli radą, jeśli może zmieniłeś zdanie na temat nie wiązania się z kobietą, mógłbyś wziąć udział w pr. :Rolnik szuka żony", albo "Chłopaki do wzięcia".
          • a.sdf.gh.kl Re: Obrzezanie i... chrzest 01.01.18, 21:45
            To nie ja zrobię ci ZIG-ZIG tylko muzle kiedy ich będzie już większość w kraju. Na razie 25 tysięcy.
            Mogę dać ci czekoladę a nie ZIG-ZIG :-(
            • genia50 Re: Obrzezanie i... chrzest 01.01.18, 21:50
              "A ja nie chcę czekolady".
              • a.sdf.gh.kl Re: Obrzezanie i... chrzest 01.01.18, 21:52
                No to ci przywalę kamieniem! :-)
                • wislocki12 Podrzynanie gardła lub przywalanie kamieniem... 01.01.18, 22:00
                  Ty to najchętniej o podrzynaniu gardła albo o przywalaniu kamieniem. Wolałbym spotkać muzułmanina niż Ciebie... :-((
                  • a.sdf.gh.kl Re: Podrzynanie gardła lub przywalanie kamieniem. 01.01.18, 22:08
                    Częstuj się
                    www.youtube.com/watch?v=jy9JEmQMNyk
                    • wislocki12 Nawet sarny 01.01.18, 22:25
                      Nawet sarny nie podrzynają gardeł i nie przywalają kamieniem... ;-))
              • a.sdf.gh.kl Re: Obrzezanie i... chrzest 01.01.18, 21:53
                Żartowałem. Za to masz treść i link:
                Efekty wahabickiej infiltracji w Polsce nie były widoczne publicznie z uwagi na wciąż niewielką liczbę muzułmanów w naszym kraju (ok. 25 tys. osób). Niemniej w ostatniej dekadzie islam w Polsce zaczął ulegać przeobrażeniom, głównie z powodu zintensyfikowania saudyjskich wpływów edukacyjnych, choć również w wyniku obecności muzułmańskich imigrantów z Czeczenii. W 2014 r. zaczął się kolejny etap infiltracji Polski przez islamistycznych ekstremistów: ekspansja niemieckich salafitów.
                www.defence24.pl/721048,karabinek-msbs-brygada-pancerna-us-army-w-polsce-borsuk-top-10-najpopularniejszych-tekstow-2017-roku-ranking
                • genia50 Re: Obrzezanie i... chrzest 01.01.18, 22:08
                  Wiem, że pewne osoby zostały wydalone z Polski jeśli podejrzewano je o radykalizm i ciągle istnieje kontrola.Jeśli chodzi o wojsko to interesowałam się kiedyś bo musiałam a teraz już nie.
                  • a.sdf.gh.kl Re: Obrzezanie i... chrzest 01.01.18, 22:19
                    ależ... ja piszę o muzlach i nadchodzącym niebezpieczeństwie, a nie o wojsku.
                    • wislocki12 Szkoda gadać... 01.01.18, 22:26
                      Masz rację - szkoda słów! :-((
                • wislocki12 Preferencje 01.01.18, 22:13
                  "Podpisanie umowy na dostawę ponad 53 tys. karabinków MSBS dla Wojska Polskiego, przyczyny rozmieszczenia brygady pancernej US Army w Żaganiu i premiera bwp Borsuk podczas targów MSPO 2017 w Kielcach - te zagadnienia były najpopularniejsze wśród czytelników Defence24.pl w mijającym roku. Zapraszamy do zapoznania się z pełnym rankingiem."
                  Mam wrażenie, że czytaliśmy całkiem różne teksty, a preferencje czytelników nieco odbiegają od twoich... ;-)

www.fakt.pl/wydarzenia/polska/rakowiska-poetka-morderczyni-miala-instrukcje-jak-podrzynac-gardlo/eezzgs1
        • wislocki12 Narodowi katolicy 01.01.18, 21:36
          Ciekawe, kto jeszcze? Pewnie wszyscy, którzy nie są narodowymi katolikami! :-((

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka