Dodaj do ulubionych

Tramwaje są potrzebne.

IP: *.tarnobrzeg.sdi.tpnet.pl 29.08.02, 22:14
Ostatnio byłem w Krakowie.Mimo że to o wiele większe miasto niż Tarnobrzeg to
i tu i tu przydałyby się tramwaje.W Krakowie akurat są od dawna i muszę
przyznać że o wiele szybciej się nimi podróżuje niż autobusami.Tarnobrzeg z
roku na rok jest coraz większy .Pzybywa samochodów miasto jest bardziej
zakorkowane i często autobusy jadą bardzo wolno.Wiem że tramwaje to ogromny
wydatek ale prędzej czy póżniej będą musiały powstać.i wcale nie trzeba by
było rozwalać ulic bo tory przebiegałyby po pasach zieleni lub po bardzo
szerokich ulicach. Pozdrowienia.
Obserwuj wątek
    • Gość: obi Re: Tramwaje są potrzebne. IP: *.starostwo / 192.168.0.* 30.08.02, 08:02
      Może lepsze będzie metro
      • ignatz Re: Tramwaje są potrzebne. 30.08.02, 11:29
        No, takie z jedna stacją tylko :-)
      • tomnail Re: Tramwaje są potrzebne. 30.08.02, 13:14
        Gość portalu: obi napisał(a):

> Może lepsze będzie metro

Ostatnio kopią jakieś dziury w całym Tbg. Niby ze drogi i chodniki naprawiają !
        Widzieliście to cuś koło basenu krytego? Czy to nie wygląda jak stacja
        metra ? ... kto wie, może władza szykuje jakąś niespodziankę przedwyborczą
        ROTFL :-)
        • Gość: jasio Re: Tramwaje są potrzebne. IP: *.tarnobrzeg.sdi.tpnet.pl 16.11.02, 12:56
          ha ha ha. W Tarnobrzegu??? Mam pomysł może lepiej lotnisko.:))
          Dajcie spokój...
      • Gość: bulba Re: Tramwaje są potrzebne. IP: *.if.uj.edu.pl 09.09.02, 13:50
        Nie smiejcie sie.
        Moze zrobic cos takiego jak tramwaj dwusystemowy. Potrafi to jezdzic zarowno po
        torach tramwajowych jak i kolejowych.
        Moglo by to jedzic z np. Rozwadowa po torach kolejowych, w Sobowie wjezdzac na
        tor tramwajowy i jako tramwaj jechac przez ul. Warszawska, Sikorskiego, dworzec
        PKS, Mickiewicza, do Ocic i dalej po torach kolejowych dalej do Debicy,
        Rzeszowa lub Staszowa. Przy sensownym rozkladzie jazdy mialo by to sens.
        Podobne systemy dzialaja na zachodzie np. w Kassel, Poznan i Krakow rozwazaja
        wprowadzenie czegos takiego u siebie.
        • Gość: R.Ohucki Re: Tramwaje są potrzebne.(jak na dupie czyrak) IP: *.nask.waw.pl 10.09.02, 19:17
          Gość portalu: bulba napisał(a):

> Nie smiejcie sie.
          > Moze zrobic cos takiego jak tramwaj dwusystemowy. Potrafi to jezdzic zarowno
          po
          >
          > torach tramwajowych jak i kolejowych.

Jeszcze kurwa tunel merta pod wisłą i lotnisko z piętnastoma terminalami.

Co za pacjent...

Jak możesz porównywać wielkie miasta typu Poznań czy Kraków z Tarnobrzegiem?
          Tam w godzinach szczytu tramwaje jeżdżą po parę minut BO JEST TAKA POTRZEBA.

A nie prościej jest zwiększyć ilość linii autobusowych i częstotliwość kursów
          oraz wypromować bilety "sieciowe" na wszystkie przejazdy za rozsądna cenę ??

Np w Warszawie bilet miesięczny na WSZYSTKO (autobus, tramwaj, merto) kosztuje
          66 zł (www.ztm.waw.pl/) i możesz nim jeździć aż ci dupa odpadnie.
          W Tarnobrzegu bilet taki kosztuje 53 zł
          (www.tarnobrzeg.pl/komunikacja/rozklad/cennik.txt), oczywiście bez
          kursów po okolicy i do Sandomierza.

A za kasę wydaną na pociągnięcie kilkudziesięciu kilometrów torów tramwajowych
          i trakcję postawił byś kilka domów dziecka.

Pozdrawiam
          Ryszard Ohucki
          • Gość: pan nikt Re: Tramwaje są potrzebne.(jak na dupie czyrak) IP: 213.76.135.* 11.09.02, 09:24
            Gość portalu: R.Ohucki napisał(a):
            > Jeszcze kurwa tunel merta pod wisłą i lotnisko z piętnastoma terminalami.
            >
            > Co za pacjent...

Spokoj mi tu ...... Uporzodkuj doznania kolego, opanuj emocje. Slyszales kiedys
            o zartach ? No wiesz czasem ktos sobie jaja robi, wiesz jak bylo... Rysiu
            teges...

Pozdrawiam - Warszawa jest wielka, wiemy i chylimy czola...
            • Gość: R.Ohucki Re: Tramwaje są potrzebne.(jak na dupie czyrak) IP: *.nask.waw.pl 11.09.02, 11:53
              Gość portalu: pan nikt napisał(a):

>
              > Pozdrawiam - Warszawa jest wielka, wiemy i chylimy czola...

Wy mi tu Nikt z podziałami klasowo-terytorialnymi nie wyjeżdzajcie.

Nigdy nie twierdziłem, że warszawka jest namber łan a reszta kraju ma doznawać
              orgazmu wjeżdżając do gminy centrum.

Pozdrawiam
              Ryszard Ohucki
          • ignatz Re: Tramwaje są potrzebne.(jak na dupie czyrak) 11.09.02, 10:00
            Z tym tunelem to bry pomysł - powinnismy dokonać inwazji na drugi brzeg i założyć przyczółek w Krzcinie. Zawsze chciałem, żeby tbg było jak normalne miasto nad rzeką, po obydwu stronach.
            A co do biletów, panie O., to w Warszawie jest dokąd jeździć, nasze kochane miasteczko mozna przejść w ciągu godziny z Sobowa do Miechocina. Po prostu w małych miastach to nie ma sensu.
        • Gość: bulba Re: Tramwaje są potrzebne. IP: *.if.uj.edu.pl 13.11.02, 13:10
          Dzis w Gazecie Wyborczej jest artykul o rozstrzygnieciu przetargu na 2 wagony
          silnikowe dla linii Tarnobrzeg - Rzeszow.
          A moze by tak wybudowac pare kilometrow torow z Ocic do Sobowa przez centrum,
          parw przystankow i tramwaj gotowy. Tramwaj z Serbinowa na Przywisle nie ma
          sensu ale np. z Serbinowa do Mielca.... czemu nie?
    • kaenek Re: Tramwaje są potrzebne. 06.09.02, 18:08
      To ja poproszę dużą trasę tranzytową, to mi będzie wygodniej jeżdzić. Przecież
      Tarnobrzeg się rozrasta...
      • chris1_gazeta Re: Tramwaje są potrzebne. 09.09.02, 22:39
        a tak z ciekawości się zapytam. Ile jest w Tarnobrzegu linii autobusowych,
        autobusów i z jaką częstotliwością kursują? Ile jest linii czysto miejskich, a
        ile podmiejskich. W Tarnobrzegu byłem raz i dobrze nie znam miasta.
        Pomysł z autobusem szynowym jest bardzo dobry, dzięki niemu można odtworzyć
        komunikację kolejową do Rzeszowa, i do Kielc przez Staszów.
        • tomnail Re: Tramwaje są potrzebne. 11.09.02, 00:02
          chris1_gazeta napisał:

> a tak z ciekawości się zapytam. Ile jest w Tarnobrzegu linii autobusowych,
          > autobusów i z jaką częstotliwością kursują? Ile jest linii czysto miejskich,a
          > ile podmiejskich.

Jest taka nieoficjalna strona KOMUNIKACJI MIEJSKIEJ W TARNOBRZEGU w sieci:
          republika.pl/mkm101/tbg.html
          Tam powinienes znalezc odpowiedz na wiekszosc tych pytan.
          A apropos pomyslu z tramwajami to jest to jednak bujanie w oblokach - wszysko
          kosztowaloby kupe kasy a korzystalaby z tego garstka ludzi - to gorszy pomysl
          niz plac czerwony ;-)
          pozdrawiam
          • Gość: RafałB Re: Tramwaje są potrzebne. IP: *.tarnobrzeg.sdi.tpnet.pl 11.09.02, 07:50
            tomnail napisał:
            A apropos pomyslu z tramwajami to jest to jednak bujanie w oblokach - wszysko
            > kosztowaloby kupe kasy a korzystalaby z tego garstka ludzi - to gorszy pomysl
            > niz plac czerwony ;-)
            > pozdrawiam

Rzeczywiście gorszy ,dużo gorszy,nieporównalnie gorszy... bo niestety już nikt
            nie wymyśli czegoś lepszego niż wspomniany przez Ciebie plac czerwony.
            • Gość: Erazm z Ocic Re: Tramwaje są potrzebne. IP: 213.76.135.* 15.11.02, 08:12
              Plac Czerwony....? Plac Czerwony w Tarnobrzegu ???
              Plac B. Glowackiego, Pl.Surowieckiego, no jeszcze plac targowy ale czerwony ?
              Nie slyszalem nic o takim. Gdzie to jest ?
              Jak slysze takie kretynskie powtarzanie to mnie to powaznie irytuje - jedna z
              najbardziej nietrafnie dobranych nazw jakie slyszalem
              Dodatkowo - niech ktos wreszcie napisze jakie ma konkretne zarzuty do tego
              palcu a nie powtarza ciagle idiotyzmow jaka to poroniona inwestycja.
              Czekam...
              • Gość: MEMOREZ Re: Tramwaje są potrzebne. IP: *.tarnobrzeg.sdi.tpnet.pl 15.11.02, 15:22
                Gość portalu: Erazm z Ocic napisał(a):

> Plac Czerwony....? Plac Czerwony w Tarnobrzegu ???
                > Plac B. Glowackiego, Pl.Surowieckiego, no jeszcze plac targowy ale czerwony ?
                > Nie slyszalem nic o takim. Gdzie to jest ?
                > Jak slysze takie kretynskie powtarzanie to mnie to powaznie irytuje - jedna z
                > najbardziej nietrafnie dobranych nazw jakie slyszalem
                > Dodatkowo - niech ktos wreszcie napisze jakie ma konkretne zarzuty do tego
                > palcu a nie powtarza ciagle idiotyzmow jaka to poroniona inwestycja.
                > Czekam...

Dla mnie plac czerwony(wcześniej mówiłem tylko Plac Bartosza)to najlepsza
                inwestycja kilkunastu ostatnich lat.Zamiast zatłoczonego,zarośniętego zadupia
                jest miejsce gdzie mozna sie umówić,spotkać,pogadać ,skoczyć na piwko - lokalik
                tu tam itp,itd a wcześniej? labirynt w krzakach z żulernią.Nie widzę żadnych
                minusów , jeśli już są to plusy biją je o łeb.
              • moore_ash Re: Tramwaje są potrzebne. 28.11.02, 12:45
                Gość portalu: Erazm z Ocic napisał(a):

> Plac Czerwony....? Plac Czerwony w Tarnobrzegu ???
                > Plac B. Glowackiego, Pl.Surowieckiego, no jeszcze plac targowy ale czerwony ?
                > Nie slyszalem nic o takim. Gdzie to jest ?
                boszzzzz... przeciez to jest okreslenie potoczne... w rzeszowie tez nikt nie
                mowi,ze stoi pomnik Czynu Rewolucyjnego tylko Wielka Cipa i jakos sie nikt nie
                oburza, bo to jest okreslenie slnagowe. Ofivjalnie to moze sie to nazywac i
                placem kubusia puchatka, i tak kazdy bedzie mowil plac czerwony bo tak sie juz
                utarlo, nic na to nie poradzisz i nie ma sensu sie oburzac, osiwiejesz i po co
                Ci to?:)

> Jak slysze takie kretynskie powtarzanie to mnie to powaznie irytuje - jedna z
                > najbardziej nietrafnie dobranych nazw jakie slyszalem
                > Dodatkowo - niech ktos wreszcie napisze jakie ma konkretne zarzuty do tego
                > palcu a nie powtarza ciagle idiotyzmow jaka to poroniona inwestycja.
                nie znam szczegolow, ale wydaje mi sie ze kosztowal on troche wiecej niz
                powienien kosztowac... ale to czysto subiektywne odczucie...
                > Czekam...
                pozdr
              • moore_ash Re: Tramwaje są potrzebne. 28.11.02, 12:49
                acha, i jeszcze jedno....
                irytuje Cie samo okreslenie: "czerwony"? kojarzy Ci sie to z kolorem
                utozsamianym z wladzami PRLu?
                idac tym tokiem myslenia powinnismy, ktorejs pieknej soboty zorganizowac
                pikiety przeciwko barom mlecznym serwujacym barszcz CZERWONY.
                pozdr.
    • moore_ash Re: Tramwaje są potrzebne. 28.11.02, 12:53
      Gość portalu: olaf napisał(a):

> Ostatnio byłem w Krakowie.Mimo że to o wiele większe miasto niż Tarnobrzeg to
      > i tu i tu przydałyby się tramwaje.W Krakowie akurat są od dawna i muszę
      > przyznać że o wiele szybciej się nimi podróżuje niż autobusami.Tarnobrzeg z
      > roku na rok jest coraz większy .Pzybywa samochodów miasto jest bardziej
      > zakorkowane i często autobusy jadą bardzo wolno.Wiem że tramwaje to ogromny
      > wydatek ale prędzej czy póżniej będą musiały powstać.i wcale nie trzeba by
      > było rozwalać ulic bo tory przebiegałyby po pasach zieleni lub po bardzo
      > szerokich ulicach. Pozdrowienia.

wiesz... ostatnio bylem w gdansku... moze zbudojmu sobie port?
      TARNOBRZEG ZADA DOSTEPU DO MORZA!!!!!!!
      (najlepiej srodziemnego):P
      pozdr.
      • Gość: bulba Re: Tramwaje są potrzebne. IP: *.if.uj.edu.pl 28.11.02, 13:18
        moore_ash napisał:

>
        > wiesz... ostatnio bylem w gdansku... moze zbudojmu sobie port?

Port rzczny? Czemu nie? Transport barkami jest tanszy i bardziej ekologiczny
        niz drogowy.

> TARNOBRZEG ZADA DOSTEPU DO MORZA!!!!!!!
        > (najlepiej srodziemnego):P
        > pozdr.
        Dlaczego dominujacym tematem na forum jest Norbi i inne glupotki a nie rozwoj
        miasta, infrastruktura.....?
        Wiekszosc mieszkancow bardziej obchodzi jak dojechac np. do Mielca albo cena
        wody niz kto zostal wicemarszalkiem.
        Pozdrowienia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka