Dodaj do ulubionych

nowa pozycja Matka

01.09.05, 13:38
oczywiscie na spacerze.Pewnie niektore dzieci od dawna tak jezdza ale u nas to
novumsmileOtoz, niektore forumowe mamy pewnie kojarza jak "ubolewam", ze Matus
jeszcze nie zabiera sie do siadania (samodzielnego rzecz jasna).I tak oto moj
sprytny synek na spacerku buntuje sie ostro, ze musi tkwi w pozycji oseska tj
na polezaco i swiata za bardzo nie widzi.Mowie mu, ze nie mam nic przeciwko
zeby sobie siedzial tylko musi sam usiasc, a on nic, tyle steka i chce na rece
zeby lepiej widziec.Wczoraj wiec, obrocil sie na brzuch i caly spacer spedzil
na brzuchu obserwujac z zapartym tchem samochody, az mu slina z wrazenia
leciala!Mamy wozek z dzielona budka, wiec cala budke odsunelam na przod wozka
i Matus widzial swiat z normalnej perspektywy.Teraz to juz w ogole nie bedzie
mial motywacji do siadaniawinkAle cwaniaczek z niego jest no nie?wink
Aha, przypominam ze to jest to samo dziecko, ktore bylo cwiczone Vojta (m-c co
prawda,bo mama wysiadla psychicznie) bo mialo bardzo slabe miesnie brzucha
gdyz absolutnie nie chcialo na nim lezec.
Obserwuj wątek
    • wenus.z.willendorfu A to Cię zrobił, mały cwaniak :-) 01.09.05, 14:32
      każdy sobie radzi, jak umie. Ale pewnie i jemu niedługo będzie wygodniej samemu
      usiąść... Dla porównania- Frutka sama usiadła w wieku 7 miesięcy i 3 tygodni i
      też trochę marudziłam, że taka "opóźniona"
      • viviene12 a moja Myszowatosc 01.09.05, 14:38
        probuje od jakis 2 tygodni przekretu z pleckow na brzuszek i juz mu to sie prawie
        udaje. Wcale zachwycona nie jestem, bo lekarze mowia w niemczech, ze lezenie i
        spanie na brzuchu do roku powinno byc tylko pod nadzorem.
        Poza tym Mysz zaczel od jakiegos tygodnia wysuwac raczki i lapie wszystko, co go
        interesujesmile Tzn. do tej pory tez lapal, ale bylo to na zasadzie - machne reka,
        a nuz sie uda. Za kilka dni skonczy 4 miechy - to normalnie czy pozno??
        • schaapje Re: a moja Myszowatosc 01.09.05, 14:45
          Matkowi gratulujemy sprytu! smile

Myszowi rowniez smile. Glizda probuje obrotu z brzucha na plecki (bo wbrew
          wszelkim zaleceniom tak ja kladziemy spac), ale reka jej przeszkadza, wiec sie
          denerwuje, raz sie obrocila, ale mam pomogla palcem smile. obrotu z pleckow na
          brzuszek jeszcze pewnie dlugo nie sprobuje, bo prawie na pleckach nie lezy smile.
          co do raczek - najpierw wlasnie tak machala, az trafiala, ale dzis ja polozylam
          na macie Olka i powiesilam nad glowka pszczolke. i pszczolka byla oblapiana jak
          najbardziej celowo, ale nie wisiala zbyt wysoko, wiec nie wiem, czy to sie
          liczy smile

a w ogle to niezaleznie od wszystkiego i tak bede twierdzic, ze ona jest nad
          wiek rozwinieta. po mamusi smile))
          • mmala6 jejku ta reka! 01.09.05, 16:57
            Matus nie mogl jej wyjac chyba przez trzy m-ce! juz myslalam ze bedzie chodzil a
            nie bedzie potrafil wyjac reki spod siebie.Zaskoczyl dosc pozno (ale to chyba
            juz nikogo nie dziwi, ze moj syn taki "opozniony"wink)po jak mial prawie 6m-cy.
        • mmala6 eh Ci lekarze w Niemczech;-) 01.09.05, 16:50
          przeciez jak sie Mlodzez sam juz potrafi obracac na brzuch (mowie o swiadomym
          obracaniu) to jak "pod nadzorem"?Matek w nocy sie przekreca na brzuch i tak spi,
          mam przy nim czuwac albo jakis syngalizator sobie zainstalowac?wink
          Czytalam, ze ok 5tego m-ca u dziecka wyksztalca sie odruch obronny tzn jak mu np
          zarzucisz pieluszke na buzie, to zacznie machac nogami i rekami i bedzie
          potrafilo sciagnac sobie te pieluszke.Mlodsze dzieci nie, sprobuj na Myszywink
          Podobnie ze spaniem na brzuchu, bo tu chodzi o to, zeby Dziecie nie spalo z
          noskiem przy materacu i sie nie udusilo a starsze dziecko juz "wie", ze moze sie
          udusic i samo odwraca buzke na bok.Tak po chlopsku troche to napisalam ale chyba
          wiesz o co mi chodziwink
          Co do chwytania zabawek....W "Pierwszy rok zycia dziecka" jest napisane ze po
          ukonczeniu 4tego mca dziecko POWINNO umiec m.i.:
          "podazac wzrokiem za przedmiotem odleglym o ok 20cm od twarzy, obracjac glowke o
          180stopni z jednej strony na druga", wiec jak Mysz "podaza" to jest okwink)
          • viviene12 no to mnie uspokoilas 01.09.05, 17:04
            Myszowi lata glowa jak na sprezynie o 270 stopni prawie, nie tylko o 180 i to
            juz od jakiegos miesiaca. A wzrokiem podaza od kilku tygodni za Mama po pokoju,
            powiedzialabym nie spuszcza mnie z oka - czuje sie jak w Big Brotherze jakimssmile
            Fakt jestem dalej niz 20 cm, ale karuzelke to on juz olewac zaczyna - mama jest
            bezkonkurencyjna, i zagada i ponosi - a co taka karuzelka mozesmile
            • mmala6 oj tak, a najlepiej oczywiscie jak mama kazda 01.09.05, 21:57
              czynnosc wyraznie i glosno komentuje.Dziecko ma pewnosc ze widzi, to co widzismile)
              Pamietam Matusia siedzacego w lezaczku jak robilam cos w lazience albo kuchni,
              jakaz to szkola zycia!lepsze niz jakis survival w dzungliwink)
    • mama_olka Brawo Matek! 01.09.05, 21:25
      Ze tez moj Maly na to nie wpadl, tylko wrzeszczal na cala ulice, ze chce lepiej
      widziecwink Mysle Mmala6, ze Twoj Matus kombinuje bo oszczedza sily a moj Olek
      jest taki bardziej spontaniczny, zanim sie zastanowi to juz siedzi, raptus
      jedenwink Ale, ale, na nowych zdjeciach zobaczylam ze Matek ma duza przewage nad
      Olkiem, jezeli chodzi o wlosy!
      • mmala6 Re: Brawo Matek! 01.09.05, 21:55
        tak, Matus podchodzi do wszystkiego "sposobem", cos mi sie zdaje ze rosnie nam
        "kreatywny ksiegowy" (bo i upodobanie do kalkulatorka ma!)smile
        Kombinuje jakby sie tu zblizyc do zabawki i wiesz co robi? nie pelza oczywiscie,
        gdzie tam! obraca sie dookola wlasnej osi i przy kazdym obrocie jest coraz
        blizej zabawki.Albo sie turla, o!
        Tak, na owlosienie glowkowe nie narzekamysmile))Jednemu Bozia wlosy dala innemu
        szybkie raczkowaniewink)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka