mooh 16.02.06, 20:53 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=36949553 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mmala6 Re: Zapowiada się niezła jazda 16.02.06, 20:59 hehehe, Mooh, na przeszpiegi poszlas? Ja sie pewnie zaraz bede klocic o ilosc kaszki Odpowiedz Link Zgłoś
mooh Re: Zapowiada się niezła jazda 16.02.06, 21:03 mmala6 napisała: > Ja sie pewnie zaraz bede klocic o ilosc kaszki Nie ma to jak kontrowersyjny temat Odpowiedz Link Zgłoś
mmala6 Re: Zapowiada się niezła jazda 16.02.06, 21:04 bo mnie wkurzaja takie teksty! Jak sama robi cos zle to niech nie doradza innym, ludzie kochani! Odpowiedz Link Zgłoś
z1mka Re: Zapowiada się niezła jazda 16.02.06, 21:06 one są po prostu niesamowite!!! Zazdroszczę tym kobietom czasu na takie pierdoły a współczuję mężom takiej dawki negatywnych emocji w tych bądź co bądź drobnych kruchych wątłych kobietkach Odpowiedz Link Zgłoś
mmala6 Re: Zapowiada się niezła jazda 16.02.06, 21:07 Zimka, a Ty bedziesz "stac przy garach i strugac jarzyny" czy podawac sloiki? no przyznaj sie! Odpowiedz Link Zgłoś
z1mka Re: Zapowiada się niezła jazda 16.02.06, 21:11 ojej nie wiem co powiedzieć i tak źle i tak niedobrze ale mmala, ja uważam, że Ty za mało tych nabierek kleiku wsypujesz DD Odpowiedz Link Zgłoś
mooh Re: Zapowiada się niezła jazda 16.02.06, 21:14 Bo Mmala bezkrytycznie i bezrefleksyjnie podchodzi do słowa pisanego (na opakowaniu) Odpowiedz Link Zgłoś
mmala6 Re: Zapowiada się niezła jazda 16.02.06, 21:18 Uwazam,ze slowo pisane na opakowaniu kleiku nie wymaga wiekszej refleksji.Oczywiste jest (a moze nie?) ze jak zaczynam dziecku cos nowego dawac to lepiej, bezpieczniej jest dawac wg instrukcji, ktore ktos madrzejszy od mnie w kwestii zywienia kleikiem wymyslil.Jak sie ma juz takie 'stare' dziecko jak Mateusz, to nabierka w te czy w te nie robi roznicy, eh.... Dziwne, ze nikt sie nie zastanawia czy moze by wiecej/mniej mleka sypac niz podaja na opakowaniu.Wrrr! Odpowiedz Link Zgłoś
mooh Re: Zapowiada się niezła jazda 16.02.06, 21:20 Założę się, że co niektóre się zastanawiają. Dla mnie też stężenie święta rzecz. Odpowiedz Link Zgłoś
z1mka Re: Zapowiada się niezła jazda 16.02.06, 21:23 noo dziewczyny nie śmiejcie się są i takie przypadki: wsypać dziecku o jedną nabierkę więcej - dłużej pośpi i nie będzie prędko głodne - włos się jeży pod pachą Odpowiedz Link Zgłoś
aga21c Re: Zapowiada się niezła jazda 16.02.06, 21:38 Nie wiem co w takim razie mam sądzić o mojej pani doktor, która kazała nam zagęszczać Oli nocną flaszkę dodając jedną miarkę mleka więcej? Hmm ... chyba odbiorę jej doktorat Odpowiedz Link Zgłoś
z1mka Re: Zapowiada się niezła jazda 16.02.06, 21:40 eee z zalecenia lekarza to sie nie liczy... to musiałby być efekt Twojej radosnej kombinacji żywieniowej Odpowiedz Link Zgłoś
mmala6 Re: Zapowiada się niezła jazda 16.02.06, 21:45 a czemu kazala zageszczac? Ja przeczytalam kiedys na forum ekseprta,ze nie wolno zageszczac bo sie dziecko odwodni (tak tak!) i nie mozna dawac za malo, bo bedzie niedozywione.Tak tez pisali w dzieciatych gazetach.Chodzi o systematyczne dodawanie/odejmowanie a nie jak sie komus zdarzy przypadkiem, czy poda od czasu do czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
aga21c Re: Zapowiada się niezła jazda 16.02.06, 22:02 Kazała zagęszczać bo Olka cały czas jadła, nawt w nocy co 2 godziny do syta. A jak jej zagęściłam 1 łyżeczką to spała 4 godziny i byłam 2 łyżeczki do przodu. Ona twierdzi (a jest ordynatorem Klinicznego oddziału noworodkowego), że takie zagęszczenie nie ma większego znaczenia a dla dziecka karmionego w większości sztucznie jest zdrowiej jeżeli zje zagęszczone niż gdyby zjadło więcej. Wiesz ja dopiero od niedawna jestem mamą a ona jest lekarzem. Odpowiedz Link Zgłoś
z1mka Re: Zapowiada się niezła jazda 17.02.06, 09:06 Aga ma rację, czytałam o tym wszystkim o czym pisze Mmala, ale też czytałam, że w niektórych przypadkach lekarz może zalecić dodawanie jednej nabierki więcej... ale to musi ustalić lekarz a słyszałam o kobietach, które samy podjęły taką decyzję nie konsultując się z lekarzem... to chyba jakieś genialne matki są, same sobie tak wymyśliły... Odpowiedz Link Zgłoś
mmala6 Re: Zapowiada się niezła jazda 17.02.06, 11:35 ja tez slyszalam o zageszczaniui nie podwazam tego co powiedzial lekarka, pytam tylko dlaczego.A przeciez mozesz juz dawac kleik Moze i genialne ale eksperymentowac zywienie to ja moge na sobie a nie na dziecku Odpowiedz Link Zgłoś
aga21c Re: Zapowiada się niezła jazda 17.02.06, 13:20 I macie rację. Sama nigdy bym nie dała Oli więcej niż jest w przepisie. Faktem też jest, że oprócz zagęszczenia lekarka kazała mi zamienić jeden posiłek na dopajanie (może właśnie dlatego żeby dziecko sie nie odwodniło). A teraz to mam z głowy bo do mleka daję kleik ryżowy i z 7 posiłków podaję tylko 4 mleczne a reszta soki, warzywa (z tym trochę gorzej)i owoce. Może moja Ola naprawdę jest za duża bo jak byłyśmy w szpitalu to najechał na mnie inny lekarz, że dziecko jest za duże i za ciężkie. A ja się go zapytałam czy w takim razie to mam ją wsadzić w imadło zeby nie rosła i zacząć głodzić. Był taki zły, że się nie odezwał. Wicie bardzo wam zazdroszczę karmienia piersią, bo wy nie macie takich problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
mmala6 Re: Zapowiada się niezła jazda 17.02.06, 13:28 Aga, ale to sa sprawy bardzo indywidulane.Ja Matka niemal od poczatku karmie butla, je wszystko i w duzych ilosciach a mimo to zawsze byl w okolicach 25-50 centyla.A znowu sa dzieci piersiowe i tez "wypasione".Kiedys myslalam, ze dziecko butelkowe bedzie wielkie i ciezkie ale przez ten rok zmienilam zdanie.Jest tyle samo duzych dzieci piersiowych jak i butelkowych Odpowiedz Link Zgłoś
aga21c Re: Zapowiada się niezła jazda 17.02.06, 13:46 Tak naprawdę to z tego co wiem Ola nie jest aż taka ogromniasta (za 6 dni skończy 5 niesięc a waży ok 8,300 i ma rozmiarówkę 74). Na wrześniowym forum jest przynajmniej kilkoro większych. Rozwija sie ładnie więc się nie przejmuję, ale z tym karmieniem piersią to jak dla mnie była wygoda szczególnie w nocy. A teraz muszę szykowac butelki i ona czeka na jedzenie oczywiscie wybudzając sie. Przy okazji sie pochwalę, ze wczoaj Olka siedziala sama ok 10 s i wyszły jej 2 jedynki na dole )). Na razie ledwo ponad dziąsło ale są)) Odpowiedz Link Zgłoś
mmala6 Re: Zapowiada się niezła jazda 17.02.06, 13:50 Gratuluje)u nas zeby wyszly tydzien po skonczeniu 5tego m-ca.Olenka szykuje sie juz do gryzienia!) Mateusz w tym czasie wazyl ok 7kg i nosil 68a i tak kiedys bedzie wiekszy od Oli Odpowiedz Link Zgłoś
mmala6 Re: Zapowiada się niezła jazda 16.02.06, 21:26 dobra, nie draze tematu 'nabierek' bo mnie to irytuje.Moze jestem przewrazliwiona ale jak robie cow wg instrukcji (a tak sie wlasnie podaje mleko, kaszke czy kleik) to sie trzymam tej instrukcji.Co innego jakbym sama kasz gotowala. Mialas nosa to tego watku, hihi juz zawrzalo jak w ulu Niemowlakowe mamy chyba nie maja co robic a jak juz maja to sie lkloca.Zastanawiam sie czy jakby mezczyzni byli mamami to czy tez by sie tak klocili.... Odpowiedz Link Zgłoś
z1mka Re: Zapowiada się niezła jazda 16.02.06, 21:29 mężczyźni by sobie dali po plasku powiedzieli po k... i poszli spać... a takie wątki to celem narcystycznej autokreacji autorów Odpowiedz Link Zgłoś
mmala6 Re: Zapowiada się niezła jazda 16.02.06, 21:40 pewnie masz racje.Choc jak kupowalismy samochod, to moj maz lazil po forach auto-moto i tam sie tez faceci klocili,ze furczalo! tyle ze o jakies silniki, przyspieszenia i czy lepszy mercedes czy bmw (strzelilam, bo nie pamietam o jakie auta chodzilo), ubaw nie z tej ziemi! Odpowiedz Link Zgłoś
z1mka Re: Zapowiada się niezła jazda 16.02.06, 21:25 ale to chyba oczywiste, że nie będę obierała, ja z siebie garkotłuka nie dam zrobić!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mmala6 Re: Zapowiada się niezła jazda 16.02.06, 21:28 alez Ty jestes leniwa! chcesz zeby Twoje dziecko do szkoly szlo z deserkiem Gerbera a nie jablkiem w calosci? Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: Zapowiada się niezła jazda 16.02.06, 21:26 Wsadziłam swoje trzy grosze. Musiałam się lekko wyładować i padło na autorkę tego wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
mmala6 Re: Zapowiada się niezła jazda 16.02.06, 21:28 Ewo, ale przyznaj sie 'strugasz' czy sloikujesz?) Odpowiedz Link Zgłoś
z1mka Re: Zapowiada się niezła jazda 16.02.06, 21:30 ale Ty sie czepiasz, wiesz? Wracaj do tematu od nabierek i tam się czepiaj Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: Zapowiada się niezła jazda 16.02.06, 21:31 Ani strugam ani słoikuję. Na razie, póki szkrab nie skończy pół roku. Potem się zastanowię. Ale czasami ściągam i podaję butelką, to co ja jestem? Piersiowa czy butelkowa? A może ani to ani to? Takie nie wiadomo co? Odpowiedz Link Zgłoś
mmala6 Re: Zapowiada się niezła jazda 16.02.06, 21:34 Ewo, jestes mieszana, hehehe Zimka, cos Ci sie nie podoba? no, zaczynasz sie?? Odpowiedz Link Zgłoś
z1mka nooo 16.02.06, 21:38 chodź na gołe klaty! no chodź!! widzisz widzisz moje emotikonki już nosów ni mają... :0 Odpowiedz Link Zgłoś
mmala6 Re: nooo 16.02.06, 21:42 emiotikonki to podstawa, zebys pozniej sie nie tlumaczyla ze "ja tylko zartowalam", no! Na gole?? zimno jest....moze w kurtkach co? albo chociaz w polarze?? Odpowiedz Link Zgłoś
z1mka Re: nooo 16.02.06, 21:43 badz twardziel! gole klaty! mozesz zostawic sobie biustonosz do karmienia Odpowiedz Link Zgłoś
mmala6 Re: nooo 16.02.06, 21:46 hehehe, do czego? on gdzies w pudle zakopany czeka na nastpenego potomka! Odpowiedz Link Zgłoś
z1mka Re: nooo 17.02.06, 09:08 to Ty już NIE KARMISZ!!! wiesz co, Twój synek ma dopiero roczek!! Potrzebuje twojego mleka, spytaj go sama, bardziej niż struganych warzywek ze słoika!! Odpowiedz Link Zgłoś
mmala6 Re: nooo 17.02.06, 13:54 oooo!!!wlasnie przeczytalam, ze zostalam zbesztana!!Wenus, prosze wyprowadzic te pania, ta pani ma juz dosc! Odpowiedz Link Zgłoś
aga21c Re: nooo 16.02.06, 21:48 Na gołe klaty to nie bo jak jeszcze karmisz to nie mam szans Widzisz tez juz nosy odpadły )) Odpowiedz Link Zgłoś
pampeliszka Re: Zapowiada się niezła jazda 16.02.06, 21:33 JA! JA! Ja strugam... I to tylko jarzyny, nie wariata. Odpowiedz Link Zgłoś
mmala6 Re: Zapowiada się niezła jazda 16.02.06, 21:35 Pam, a skad wiesz co jest w Twoich jarzynach? poza tym ten czas poswiecony na struganie moglaby przeznaczyc dla dziecka! o! Odpowiedz Link Zgłoś
pampeliszka Re: Zapowiada się niezła jazda 16.02.06, 21:40 alez moje dziecko struga ze mna...uczy sie od malego jak byc dobra zona i matka Odpowiedz Link Zgłoś
z1mka Re: Zapowiada się niezła jazda 16.02.06, 21:42 a moze ona woli sloiczek i wcale nie zamierza byc kura domowa... Odpowiedz Link Zgłoś
mmala6 Re: Zapowiada się niezła jazda 16.02.06, 21:47 wlasnie! juz od malego szufladkujesz dziecko, nie dajesz jej prawa wyboru.Podobnie jak z kolczykami, a zapytaj Malogosi, moze chce przebic uszy i zjesc ze sloika?hę? Odpowiedz Link Zgłoś
kubona Re: Zapowiada się niezła jazda 16.02.06, 21:48 ja też strugam, bo jestem leniwa. nie chce mi się chodzic do sklepu po słoiczek dla synka Odpowiedz Link Zgłoś
mmala6 Re: Zapowiada się niezła jazda 16.02.06, 21:48 tez mi sie to nasunelo ale nie mialam odwagi....no ale Wy sie z Pam znacie, wiesz mozesz sobie pozwolic na taka poufalosc Odpowiedz Link Zgłoś
pampeliszka Re: Zapowiada się niezła jazda 16.02.06, 21:58 na takie zaczepki w ogole nie bede odpowiadac, moj kochany maz wlasnie właczyl nastepny odcinek "Gotowych na wszystko" i mnie tu w ogole nie bylo Odpowiedz Link Zgłoś
duramgama Re: Zapowiada się niezła jazda 16.02.06, 22:04 Matko, co to jest "gotowe na wszystko"? Obija mi się to o uszy na forum co chwilę... oświecicie mnie? Odpowiedz Link Zgłoś
mooh Duramgama 16.02.06, 23:25 Wczoraj zadałam to samo ytanie. Chyba tylko my dwie na tym forum pozostałyśmy ciemne jak tabaka w rogu, niebywałe w świecie i nieświadome najnowszych trendów popkultury. Nie wiem jak Ty, ale ja zamierzam nadrobić braki. Odpowiedz Link Zgłoś
z1mka ja też zem ciemna 17.02.06, 08:47 bo tez nie znam tego produktu popkultury Odpowiedz Link Zgłoś
wiolkak Re: Duramgama 17.02.06, 09:00 to się przyznam, że też nie wiedziałam, ale dzieki Twojemu wścibstwu szybko nadrobiłam Odpowiedz Link Zgłoś
wiolkak Re: Wiolkak 17.02.06, 09:03 niby tak, tylko jakoś specjalnej ochoty do oglądania nie nabrałam Odpowiedz Link Zgłoś
mooh Re: Wiolkak 17.02.06, 09:10 Bo to jest jak z jedzeniem oliwek. Wchodzi dopiero po kilku próbach Odpowiedz Link Zgłoś
wiolkak Re: Wiolkak 17.02.06, 09:12 świeta prawda, jak poznałam mojego męża i no sie zajadał oliwkami i fetą to myślałam, że szpanuje)) Odpowiedz Link Zgłoś
z1mka Re: Wiolkak 17.02.06, 09:12 albo wypalaniem trawy... zawsze kończy się pożarem Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: Duramgama 17.02.06, 11:14 Wiem jedno - że jest tam matka czwórki dzieci, która ma podobno niekonwencjonalne metody wychowawcze. Tyle powiedziała mi koleżanka, namiętna oglądaczka. Odpowiedz Link Zgłoś
aga21c Re: Zapowiada się niezła jazda 16.02.06, 22:09 A Darek kupił Amadeusz i też biegnę oglądać. Dobranoc Odpowiedz Link Zgłoś
duramgama Re: Zapowiada się niezła jazda 17.02.06, 14:20 No tak. Wczoraj zadałam pytanie, ale odpowiedzi widzę skąpe, oj skąpe... Odpowiedz Link Zgłoś
mmala6 Re: Zapowiada się niezła jazda 17.02.06, 14:30 Duram, chodzi Ci o "Gotowe na wszystko"? to jest serial USA a czterech przyjaciolkach (plus jedna w tle jako duch).Kazda z nich jest inna, kazda ma inny dom, inny charakter (a raczej charakterek).Mieszkaja kolo siebie i ich losy sie przeplataja.Podoba mi sie mocne zarysowanie postaci, sa dobre teksty i swietny scenariusz.Film ma cechy filmu sensacyjnego (ta przyjaciolka-duch poplenila samobojstwo w pierwszym odcinku i jednym z watkow jest dochodzenie przez przyjaciolki dlaczego to zrobila), romansu i komedii.Film sie swietnie oglada i mozna sie wiele nauczyc np jak poradzic sobie z czworka dzieci w tym dwa meskie blizniaki, jeden nieblizniak- cala trojka w wieku wczesnej podstawowki oraz niemowle na deser, czy jak oskubac meza do cna))Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
pampeliszka Re: Zapowiada się niezła jazda 17.02.06, 17:58 Duram, wklejałam gdzies linka do ich domowej strony dla Mooh, zreszta jak wrzucisz w google, to Ci 2 strony wyskocza... Jak ktos lubi humor Monty Pythona, to to jest serial dla niego, bardzo podobna abstrakcja. Odpowiedz Link Zgłoś