Dodaj do ulubionych

Stopnie doskonalenia a ciąża

19.03.04, 19:06
Drogie emamy, nauczycielki
Prośbę kieruję do tych kobiet, które już urodziły dzieci lub są przed
podjęciem tej decyzji, do tych, które już więcej dzieci nie planują i do
tych, które być może nie planują ubiegać sie o awans na różne stopnie
doskonalenia.
Otóz przepisy MEN wyraźnie określają, że rozpoczęty staż na jakikolwiek
stopień wygasa po 6 miesiącach zwolnienia. Rozumiem taki przepis we
wszystkich sytuacjach z wyjątkiem tej, w której zagrożona jest ciąża, czyli
zdrowie a nawet życie dziecka. Hipotetyczna i jakże realna sytuacja:
rozpoczynamy staż, który biegnie już dwa lata i nagle ciaża, zagrożona jakich
obecnie większość i ten cały trud odbywania stażu przepada, bo po powrocie do
pracy trzeba wszystko zaczynać od nowa. Taka sytuacja wydaje mi się
niesprawiedliwa. Nie chcę, aby okres zwolnienia z powodu zagrożonej ciąży
liczył sie do okresu stażu, ale by po powrocie do pracy mógł biec nadal,
oczywiście wydłuża to porcedurę często o rok szkolny, ale nie przepada to co
już zrobiłyśmy. Może gdybyśmy wystosowały prośbę - pismo do MEN z naszymi
podpisami (może będzie tych podpisów wiele) to coś to da, może ktoś w
Ministerstwie się zastanowi nad tym, że często kobiety odkładają ciążę bo
mają staż, a przecież podobno Państwo zaczęło stosować politykę
prorodzinną :)) Proszę o wpisy i komentarze i przepraszam, że ten post jest
taki długi, ale sprawa wydaje mi sie ważna (obecnie nie jestem w ciaży:))))
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • m_o_k_o Re: Stopnie doskonalenia a ciąża 19.03.04, 19:22
      O jesu jaka dysktyminacja ciężarnych, to okropne ja za kilka miesięcy będe
      pedagogiem, i co ciaża przekreśli mój staż, to co nauczycielka nie moze miec
      dzieci??????głupota. Głupota rubi jestem za Tobą.
    • maolga Re: Stopnie doskonalenia a ciąża 19.03.04, 21:33
      Zgadzam się z Tobą i uważam, że nasze przepisy wcale nie są prorodzinne. O tym
      się tylko głośnio mówi i na tym koniec. Szkoda, że mądre głowy na wysokich
      stołkach nie czerpią naprawdę dobrych rozwiązań z krajów, gdzie polityka
      prorodzinna jest naprawdę bardzo ważna. Przecież dzieci to nie tylko nasza
      praca ale i przyszłość- obecnie starzejącego się narodu.
    • a.l.o.e.s Re: Stopnie doskonalenia a ciąża 19.03.04, 21:41
      Doskonały wątek, dyrektor NKJO (mężczyzna), w którym pracuję stwierdził, że
      ustawa, o której piszesz jest dyskryminująca i przygotowuje obecnie pismo do
      rzecznika praw kobiet oraz rzecznika praw obywatelskich w tej właśnie sprawie.
      Z tego co mówił, nie on jeden się tym zainteresował, ale wiadomo jak u nas
      jest. Dlatego myślę, że im więcej osób będzie monitowało w tej sprawie w
      odpowiednich instytucjach, tym lepiej i tym większa szansa na zmianę.
    • rubi21 widzę, że nikogo ten problem nie obchodzi 15.04.04, 18:51
      a jak inaczej walczyć z bzdurnym przepisem, sama nie dam rady a przecież to nie
      jest tylko mój problem (ani nie jestem w ciaży ani na stażu, ale myślę o innych)
      • alfa36 Re: widzę, że nikogo ten problem nie obchodzi 01.05.04, 15:58
        Mnie obchodzi, ale dopiero dziś tu trafiłam. Własnie podejmuję decyzję o ciaży
        i jestem prawie pewna, ze ją odlożę na "za rok". Mija wkrotce dwa lata od
        rozpoczęcia stażu, więc pozostanie jeszcze tylko rok. Tyle, ze ja mam juz 30
        lat i za sobą poronienie. Mimo wszystko jednak, chyba się jeszcze nie
        zdecyduję, tym bardziej że wlaśnie dowiedziałam się, że mi odbierają nadgodziny
        w przyszłym roku. Pozdrawiam
    • asialub1 Re: Stopnie doskonalenia a ciąża 03.05.04, 16:38
      owszem to jest niesprawiedliwe miało sie to zmienić bo ktos na górze zauważyl
      ten problem ale na gadaniu się skonczylo, jeszcze bardziej utrudnia bo egzaminy
      po zmianach maja byc tylko w wakacje a nie jak dota jeszcze w sesji zimowej. Ja
      równiez rozpoczęłam staż na dyplomowanego i jestem w ciąży, na szczęście bez
      komplikacji ja przechodzę. Po macierzyńskim prosto wracam by nie przekroczyć
      tych 6 miesięcy ale i tak staz przedłuży sie o rok. Co z tego ze skoncze awans
      gdzies w listopadzie bo przedluzony bedzie o macierzynski urlop skoro egzamin i
      tak w lipcu sie odbędzie. Tym u góry chodzi tylko o pieniądze patrza ile moga i
      na czy moga by zaoszczędzic
      • martamro Re: Stopnie doskonalenia a ciąża 11.05.04, 22:30
        Dziwię się temu, co piszesz, bo wydawało mi się, ze ma być w ręcz odwrotnie i
        egzaminy mają trwać przez cały rok, tylko, że podwyżki są od najbliższego
        września...
        A tak poza tym, to też jestem mamą, która planuje drugą ciążę nie wcześniej jak
        na koniec następnego roku.... Koleżanka miała komplikacje no i teraz robi
        wszystko od początku...
        • dotima Re: Stopnie doskonalenia a ciąża 15.05.04, 19:59
          Gdyby można było coś z tym zrobić to chętnie się przyłączę. Ja właśnie jestem
          ofiarą tych bzdurnych przepisow z "Nowej Karty". Zanim moja była pani dyrektor
          dowiedziała sie że jestem w ciąży, miałam obiecany etat, nadgodziny i umowę na
          czas nieokreślony (to miał być mój 3 rok w tej szkole) - gdy ciąża "wyszła na
          jaw", dostałam umowę do porodu i pa pa... Gdy skończył mi sie macierzyński był
          marzec, więc o znalezieniu pracy moglam sobie pomarzyć. Znalazłam nową od
          września (mały miał 10 m-cy) i musiałam cały staż zaczynać od początku (miałam
          kontraktowego i dwa lata stażu do mianowanego). To jest dyskryminacja ale widać
          tak działa ten prorodzinny system...
          Pozdrawiam mamy nauczycielki!
          • asialub1 Re: Stopnie doskonalenia a ciąża 15.05.04, 21:19
            Wszystko zalezy od dyrekcji. Nie ma sensu walczyć z kobietami w ciąży bo to
            jest zawód typowo kobiecy i zawsze będa jakies w ciąży. U nas w szkole to
            każdego roku sa jedna lub dwie w ciązy i zawsze jakas na macierzyńskim.
            Dyrektor co by mu nie zarzucić pod tym wzglęem jest w porządku. Jedna z
            koleżanek zaszła w ciąże cztery miesiące po rozpoczęciu pracy i nie miala
            zdnych problemów, wręcz przeciwnie u nas wszyscy sie ciesza jak ktoras oczekuje
            dziecka. Ja np nie mam żadnych problemów by po macierzyńskim wrócić do pracy bo
            często czytam tu na forum że nauczycielkom dyrektorzy każą wracać do pracy na
            początku danego semestru nigdy w środku, dlatego, że plan pracy szkoły bedzie
            zakłócony, paranoja.
            Niestety ze zmianami w Karcie nauczyciela będa zmiany albo juz weszly nie wiem,
            bo nasi rządzący teraz maja inne sprawy na głowie, "własne stołki". Egzaminy po
            zmianach maja być raz w roku a juz na pewno nie przez cały rok. Zreszta byłam
            na kursie na temat awansu zawodowego i tam tez mówili metodycy sporo o
            przepisach .
            • rubi21 Re: Stopnie doskonalenia a ciąża 16.05.04, 08:34
              Nie chodzi mi o to czy dyrektor jest dobry czy zły, czy przyjmie po
              macierzyńskim czy nie, ale o konicznosć rozpoczynania stazu od poczatku, nawet
              gdy sie bylo na koncówce - oczywiscie mówię o przypadku gdy nauczycielka ma
              problemy z ciążą i musi byc na zwolnieniu dłużej niż 6 m-cy, bo wtedy staż
              przepada. Pozdrawiam
              • benia30 Re: Stopnie doskonalenia a ciąża 16.05.04, 14:30
                Odkładam decyzję o drugiej ciąży na "po stażu"... koleżanka nie odłożyła, jest
                w ciąży, czuje się fatalnie, męczy się, szarpie i...pracuje, bo "nie można
                przerwać stażu". Ta sytuacja, przepisy i wymagania nie są normalne...
                • asialub1 Re: Stopnie doskonalenia a ciąża 18.05.04, 18:49
                  Jednak od dyrekcji tez sporo zależy. Koleżanka poszła na macierzyński, potem na
                  2 miesiace zwolnienia lekarskiego a dyrektor jej to ukryl w papierach i stazu
                  nie bedzie miała przedluzonego nawet o ten macierzyński. Skończy go w 2 lata i
                  9 miesięcy tak jakby się nic nie stało.
    • sgosia5 Re: Stopnie doskonalenia a ciąża 21.05.04, 18:02
      Popieram protest, bo mnie właśnie spotkała taka sytuacja!
      Zaczynałam właśnie ostatni rok stażu na mianowanego, gdy zaszłam w długo
      oczekiwaną ciążę i musiałam pójść na zwolnienie. I wszystko przepadło...
      Zwłaszcza, że wcześniej też już byłam o krok od mianowania, ale weszła Nowa
      Karta i musiałam zaczynać od nowa (kiedyś było łatwiej, bez tych bzdurnych
      staży!). Podobno, gdybym wcześniej napisała prośbę o wznowienie stażu (przed
      upływem 6 mies.zwol.) to zaraz po macierzyńskim mogłam go "uratować", ale nie
      miałam z kim zostawić dzidzi i olałam sprawę.
      Teraz mam problem, czy wracać po urlopie wych. do pracy i walczyć o mianowanie
      czy też "postarać się" o drugie ( a po pierwszej zagrożonej ciąży nie jest to
      łatwa decyzja...)
      Tak to nasze Państwo dba o przyrost naturalny...
      W razie jakiejś petycji służę uprzejmie!
    • janaj Re: Stopnie doskonalenia a ciąża 21.05.04, 23:12
      Ja też się chętnie dołączę. Jestem mamą 2- latki i chciałabym w niedługim
      czasie mieć drugie dziecko by różnica między dziećmi nie była wielka. Od
      września tego roku rozpoczęłam staż na mianowanego i teraz jestem w kropce: nie
      mieć dziecka przez 3 lata czy machnąć ręką i ryzykować.
      Pozdrawiam,
      Joanna.
      • javert straciłam w pracy, zyskałam w życiu ... 08.06.04, 18:18
        Witajcie! A moja historia jest taka: Po dwóch latach stażu na naucz. dypl.
        zaszłam w ciążę. Ponieważ uczyłam tylko klasę maturalną (pół etatu), a
        rozwiązanie ciąży przypadało na wrzesień, więc dyrektor nie podpisał już ze mną
        umowy. Urodziłam we wrześniu i miałam wreszcie to swoje ukochane maleństwo :-)
        Nie musze jednak dopowiadac, ze oczywiscie nie wrocilam do pracy po kilku
        miesiacach do pracy - co bylo warunkiem utrzymania stażu. No bo kto by mnie
        przyjal w polowie roku szkolnego? Mój dwuletni staz przepadl, niestety. Uwazam
        ze cala ta forma awansu ma wiele niedociagniec i zupelnie nie uwzglednia faktu
        ze kobieta- nauczyciel powinna miec prawo do urodzenia dziecka i niestracenia
        szansy na dokonczenie stazu nawet jesli przebywala na urlopie wychowawczym. Ten
        okres, ktory mozna miec przerwe w oracy jest stanowczo za krotki i
        niesprawiedliwy. Obecnie coreczka ma 9 miesiecy, ja wracam we wrzesniu do pracy
        i chyba znow rozpoczne staz na dyplom. na nowo, choc odechciewa mi sie, gdy
        pomysle ze przeciez za okolo 2 lata chce miec drugie dziecko i znowu spotkac
        mnie moze przykra niespodzianka. Pewnie, moglabym w ogole nie rozpoczynac
        stazu, tylko po prostu uczyc, ale po pierwsze jestemj ambitna i zalezy mi na
        rozwijaniu sie, a po drugie jak spojrzalby na mnie dyrektor mojej nowej szkoly
        w ktorej zaczne prace? Przeciez nie moge mu powiedziec, ze wole nie zaczynac
        stazu, bo i tak wkrotce zajde w ciaze i znowu staz moze ulec zerwaniu. Alez
        balagan! Nie podoba mi sie to :-( No, ale mam teraz swój najukochańszy i
        najważniejszy skarb - sukces w domu i to mi daje radosc! Pozdrawiam wszystkie
        kobiey chcace zajsc w ciaze i majace dylematy - staz a ciaza. Trzymam za was
        kciuki.
    • ann007 Re: Stopnie doskonalenia a ciąża 25.06.04, 15:00
      Podpisuję się pod takim pismem obiema rękami!!! Na forum emama opisywałam moją
      sytuację: przerwanie stażu na mianowanego z powodu 4 dni nadwyżki zwolnień.
      Oczywiście, klapa ze stażem... Jeśli pojawi się jakieś pospolite ruszenie w tej
      sprawie, jakieś listy do podpisów, to mam jeszcze sporo chętnych i
      zainteresowanych.
      Teraz, ciekawostka: czekam właśnie na odpowiedź dyrektora mojej szkoły, podobno
      jest jakaś luka prawna, nie wiem dokładnie, jaka, którą mozna jeszcze
      wykorzystać. W ciągu 2 tygodni mam dostać odpowiedź w tej sprawie. Trzymajcie
      kciuki, jak coś będę wiedziała, to dam znać.
    • hakdil Re: Stopnie doskonalenia a ciąża 29.06.04, 16:51
      Witam!Opadaja rece i szlag trafia na te cala polityke!Mam prawie 32 lata,staram
      y sie o pierwsze dziecko(a niestety to trwa),mam za soba 2 lata stazu na
      mianowanego.No i ten problem:zajde w ciaze,nie skoncze stazu-bo mam zamiar
      pobyc z dzieckiem na pewno rok.Podpisuje sie pod postem,ale co dalej?Do kogo
      bić w drzwi?a w ogole to jesli od wrzesnia nie znajde pracy,to staz mi tez
      przepadnie!Juz 7 rok tulam sie po szkolach,mam sukcesy w pracy,dobre opinie,ale
      co z tego???Nie ma pracy!Nie chce czekac rok czasu az skoncze staz,bo szkoda
      czasu,nie mam 20 lat,mąż tez nie jest mlodzieniaszkiem,a poza tym nie mam
      gwarancji,ze znajde prace po wakacjach.Po co ja konczylam te studia???O
      rety....sorry,ale mam naprawde doła.pozdrawiam Was!
      • anuska25 Re: Stopnie doskonalenia a ciąża 09.07.04, 13:33
        Dziewczyny, prawda jest taka, że te cholerne stopnie awansu jak zwykle nie maja
        nic wspólnego z polityka prorodzinna państwa. To kolejny chory wymysł i widząc
        to, co sie dzieje w szkołach to po prostu ręce opadają. Zamiast wprowadzić
        reformę szkolnictwa, żeby w końcu pozbyć się analfabetów ze szkół średnich
        (zaczynają nam się z liceów zawodówki robić) to jeszcze te awanse...Przeciez to
        chore, że nauczyciel musi sie wykaząc podczas gdy uczniowie nic, KOMPLETNIE NIC
        nie robią!
        Mnie też przepadł (chyba) staż na mianowanego ze względu na ciązę i co więcej:
        dyrektor też mi nie chciał przedłużyć umowy po tym, jak mu powiedziałam, że
        spodziewam się dziecka. Udało mi się. ..wszystko odbije sie jednak na dziecku,
        bo chociaż chciałam zostać na wychowawczym, to po prostu nie mogłam! Straszne.

Jak to właściwie jest z tą przerwą?Jeśli ja od połowy września do końca marca
        byłam na zwolnieniu a potem macierzyńskim to moge jeszcze się starac o uznanie
        stażu?
        • asialub1 Re: Do Anuski 09.07.04, 19:44
          Niestety ale nie. Przerwa nie może być dłuższa niz 6 miesięcy. Suma zwolnienia
          i urlopu macierzyńskiego u ciebie grubo przekracza tan okres, wychodzi
          własciwie cały rok szkolny. Dlatego ja ulozyłam sobie zycie pod katem awansu,
          najpierw zrobiłam mianowanie a dopiero zaszłam w ciąże. Zreszta u mnie w pracy
          wszystkie tak robią. Teraz robie dyplomowanego ale przez macierzyński bedę
          miala staz przedłuzony wiec suma sumarum i tak cały rok później zdam egzamin na
          dyplomowanego.
        • ann007 Ilość dni na zwolnieniu 13.07.04, 16:59
          Rzecz wygląda dokładnie tak: można w trakcie trwania awansu być na zwolnieniu
          lekarskim (w to się wlicza zwolnienia ciążowe) w sumie 90 dni. U mnie było
          właśnie 94... :(((. Dalej czekam na odpowiedź z kuratorium dotyczącą tej
          jakiejś luki prawnej, którą może można będzie wykorzystać.
          • anuska25 do ann007 14.07.04, 14:11
            Jak dostaniesz jakąś odpowiedz, to daj mi znać, dobrze? Będę bardzo wdzięczna.
            Ja narzie się nie dowiadywalam, bo nie chcę sobie nerwów psuć.Dopiero we
            wrześniu zacznę coś działać. pozdrawiam
            • ann007 Dam znać tu na forum. 14.07.04, 21:23

• iwoncia6 Re: Stopnie doskonalenia a ciąża 24.07.04, 16:02
      Popieram, miałam dosłownie 7 miesięcy do skończenia stażu na dyplomowanego 9
      czyli za sobą 2 lata i 2 miesiące), ale bylam w ciąży i od 3 miesiąca musiałam
      iść na L - 4, dziecko przyszlo na świat przez cc dwa tygodnie wczesniej.....
      żeby sie zmieścić w 6 miesiącach i co .... nic, bo zapomniałam o tym, że
      wczesniej 34 dni byłam w sumie na opiece nad pierwszym dzieckiem!!!!! pisałam
      do ministerstwa, stwierdzili, że przykr itp. pozdrawiam - Iwona
    • jelonki Re: Stopnie doskonalenia a ciąża 25.07.04, 13:51
      Rozpoczełam staz w 2000roku na nauczyciela dyplomowanego. Od ferii 2002 do maja
      byłam na zwolnieniu lekarski, w maju urodziłam dziecko,pote urlop macierzynski,
      odbierane wakacje i zwolnienia, wrócilam do pracy po feriach w 2003r. Nie było
      mnie w pracy rok.Wydłuzono mi zas stazy o nieobecnosc moją w pracy (pani
      dyrektor to poprzeliczała i moj staz zakonczyłam w tym roku w marcu)Jestem juz
      po obronie. Tak wygladala moja sytuacja wiec na czas zwolnienia lekarskiego
      (ciąza)i ulopu moj awans był zawieszony, a potem wydłuzony.
      Pozdrawiam
      Anerzam
    • hakdil Re: Stopnie doskonalenia a ciąża 05.08.04, 16:59
      Wyjasnila sie sprawa u mnie-tzn.niepredko zajde w ciaze(problemy,pewnie
      potrwaja 2-3 lata:(((),wiec staz na mianowanego zrobie,o ile bede miec prace.
      Powiedzcie,dlaczego ludzie nie majacy pojecia o sprawach szkoly,o trudzie pracy
      nauczycielskiej itd,itd decyduja o jakichs stopniach awansu?Co chca udowodnic?
      Ze niektorzy n-ciele to idioci nie nadajacy sie do pracy?Nie robiacy
      nic,przychodzacy po to by odbebnic kilka lekcji?Te czasy dawno sie
      skonczyly,poza tym w kazdj grupie zawodowej trafiaja sie i tacy,ktorzy mineli
      sie z powolaniem do zawodu(lekarze np.,albo sklepowe,lub tez policjanci).Pewnie
      chodzi o te pieniadze,ktore mieli nam dac,ale dadza dopiero jak zrobisz cos tak
      durnego jak awans,dostaniesz te jalmuzne.Ludzie pomiataja nauczycielami,nie raz
      rodzice po zawodowce,ledwo dukajacy proste zdanie,dziwia sie,ze mam mgr,a
      pracuje na swietlicy:"przeciez pani tylko pilnuje dzieci".No tak.A teczke z 2
      lat pracy na swietlicy mam gruba jak akta z morderstwa ministra oswiaty:)
      Apeluje do WŁADZ OSWIATOWYCH,by kazdemu ,kto zrobi awans zawodowy na mian.i
      dyplom.przydzielano roczny platny urlop,oczywiscie z powrotem na
      stanowisko.Beda wtedy miejsca pracy dla takich łataczy dziur jak ja.
      Pozdrawiam i zycze udanej koncowki urlopu!!!
      • rasia2 Re: Stopnie doskonalenia a ciąża 10.08.04, 08:34
        Głowy do góry. Przepisy się trochę zmienią - staż nie będzie perzerywany tylko
        wydłużany. Pczytajcie projekt zmian - może wejdą od września. Chociaz mi to nie
        na reke, zreszta poczytajcie same.
        • fala75 Re: Stopnie doskonalenia a ciąża 11.08.04, 17:46
          Mam pytanie. Czy ta dopuszczalna przerwa w stazu to ma byc przerwa ciagla czy
          tez zlicza sie wszystkie dni zwolnienia przez cale trzy lata stazu?
          • anita53 Re: Stopnie doskonalenia a ciąża 13.08.04, 15:40
            Licza sie nieobecnosci w pracy w okresie calego stazu, czyli krotko mowiac
            przez 3 lata mozesz byc na zwolnieniu TYLKO 3 m-ce i ani dnia dluzej.
    • gosiaplock28 Re: Stopnie doskonalenia a ciąża 17.08.04, 23:41

• ania73 Re: Stopnie doskonalenia a ciąża 18.08.04, 23:24
        Witam wszystkie panie!Po raz drugi jestem w ciąży- 6tydzień we wrześniu zacznę
        2 rok stażu na mianowanie.Mam nadzieję, że wszystko będzie w porządku i będę
        mogła pracować.Podczas pierwszej ciąży byłam na zwolnieniu-na początku groziło
        mi poronienie a potem bałam się pracować-dodam że pracuję w szkole
        specjalnej.Dlatego przepracowany rok przepadł i zaczęłam staż od początku.To
        jest bardzo niesprawiedliwe, jesteśmy pokrzywdzone tymi awansami!!!
    • rubi21 zmiany 31.08.04, 18:26
      chciałam pinformować, ze z dniem 1 wrzesnia czyli jutro ulega zmianie czesć
      przepisów z Karty Nauczyciela w tym przepis, o który walczyłyśmy.

". Przedłużenie stażu o czas trwania nieobecności nauczyciela w pracy
      Nieobecność nauczyciela w pracy spowodowana niezdolnością do pracy wskutek
      choroby, zwolnienia z obowiązku świadczenia pracy lub urlopu innego niż urlop
      wypoczynkowy, trwająca nieprzerwanie dłużej niż miesiąc, skutkuje przedłużeniem
      stażu o czas trwania tej nieobecności. Nieobecność dłuższa niż rok powoduje
      konieczność ponownego odbycia stażu w pełnym wymiarze (art. 9d ust. 5 ustawy -
      Karta Nauczyciela)"
      no cóz było warto, pozdrawiam i serdecznie dziękuję za wszystkie wypowiedzi
      • ania73 Re: zmiany 04.09.04, 14:19
        Czy te przepisy dotyczą osób, które są już w trakcie stażu? Słyszałam, że ta
        zmiana skierowana jest do nauczycieli rozpoczynających staż 1 września2004.
        • rubi21 Re: zmiany 04.09.04, 22:18
          W przepisie, o którym mówię nie ma takiego zastrzeżenia jednakze przepisy
          prawne są różnie interpretowane, proponuję zapytac prawnika nauczycielskiego w
          Wydziale Edukacji lub napisac list do Minsterstwa Edukacji. Przepis mwi jak dla
          mnie wyraźnie, ze kazdy nauczyciel, nie ma tam mowy o nauczycielach
          rozpoczyanjacych staż we wrześniu tego roku, pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka