Gość: seawoman@o2.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 18:38 to bulwersujace, niedlugo wszystkie zwierzeta wytepia... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Agata Re: Myśliwi strzelają do orłów IP: *.bis.krakow.pl / 81.21.194.* 13.01.05, 19:00 Ano zgadzam się z seawomen. Myśliwi to w znakomitej wiekszości dzicz, której jest obojetne do czego strzela, byleby tylko cos ubić. Orzeł, zając, sarna czy pies - nieważne. I nie bardzo rozumiem dlaczego w cywilizowanym, wspólczesnym państwie mysliwstwo nie jest całkowicie zakazane. Strzelają do wilków bo szkodniki, strzelają do saren bo trzeba odstrzelić słabsze sztuki a gdyby nie strzelali do wilków to by one same zajęły sie słabszymi sztukami trawożernych. Właściwie chyba mysliwstwo jest sprzeczne z Ustawą o ochronie zwierząt. Ciekawam, ze nikt tego nie zauważył? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SS Re: Myśliwi strzelają do orłów IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 13.01.05, 19:28 Jasne że myśliwi to dzicz, która z nudów strzela do wszystkieog co się rusza, jednak odstrzał redukcyjny saren i dzików jest konieczny w Polsce bo na wilki nie ma co liczyć w skali kraju. Nie zapominaj też o rolnikach którzy ponoszą wymierne straty przez szkody dzikich zwierząt. .Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PiJaK Ginie etos myśliwego IP: 80.51.205.* 13.01.05, 23:16 Dawniej takie myśliwi mieli swój etos i honor. Teraz koła myśliwskie przyjmują każdego kto wpłaci składkę i kupi sobie spluwę... Podobnie jest z żeglarstwem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek z Krakowa Re: Ginie etos myśliwego IP: *.netcontrol.pl 14.01.05, 03:58 .... podobnie jest też z internetem - każdy debil może głupstwa pisać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Re: Ginie etos myśliwego IP: *.178.wp3.ptc.pl 14.01.05, 08:09 SAM JESTES DEBIL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RoaK Re: Ginie etos myśliwego IP: 195.136.44.* 14.01.05, 12:10 Sami piszecie bzdury. Zeby zostac mysliwym trzeba conajmniej 2 lata pracowac w kole lowieckim. Spluwe kupic mozna jak sie ma pozwolenie a pozwolenie uzyskuje sie bedac w kole mysliwskim. Nie wierze ze mysliwi strzelaja do czego popadnie... Tylko do tego co im lesniczy palcem pokaze bo w przeciwnym wypadku nie sa mysliwymi tylko klusownikami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Ginie etos myśliwego IP: *.nll.se 14.01.05, 16:28 Miedzy klusownikiem a mysliwym jest tylko roznica socjotechniczna, a mianowicie papiorek, ktory kazdy glupi w Polsce dostanie(podobnie jak prawo jazdy), za kilkaset zlociszow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hubert Re: Ginie etos myśliwego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.05, 09:04 W takim razie polecam zorientowanie się czy żaczywiście wystarczy "wyjeździć" kilka godzin i już masz "papiórek" myśliwego w kieszeni. Co za podejście...?Zastanawiam się po co ludzie piszą posty na tematy o których nie mają pojęcia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michau Re: Ginie etos myśliwego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.05, 15:26 Ginie etos myśliwego? jaki etos?a był? gdzie w myślistwie jest etos!? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Diomedea Re: Ginie etos myśliwego IP: *.chelm.mm.pl 15.01.05, 15:55 W myślistwie nie ma etosu jest za to czysty atawizm! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Milka Re: Ginie etos myśliwego IP: *.miechow.com / 195.136.181.* 25.03.05, 22:45 Bo nie chodzi o to,z e-by zabic !!!! tylko o to jak pachnie las....jak sarna biegnie przez pole...jak w zime biore sanie, konia i pasze i jade w las Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariusz Re: Myśliwi strzelają do orłów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.05, 11:26 Tak, pewnie dlatego, że orły masowo wyjadają ziemniaki i pszenicę :P Nie słyszałem, żeby masowo strzelano do dzików, saren i danieli - a to właśnie ich coraz więcej można spotkać po lasach. A na stawach hodowlanych największe szkody robi "homo kłusownikus" a nie ptaki drapieżne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rybak Re: Myśliwi strzelają do orłów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.05, 14:54 Mylisz się. Na stawach rybnych największe spustoszenie czyni właśnie ptactwo a nie kłusownicy. Z tym że na pewno nie szkodzi produkcji ryb akurat te 40 par rybołowów, strzelanie do nich to granda. Ale co się tyczy np. kormoranów to już inna historia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Myśliwi strzelają do orłów IP: *.nll.se 14.01.05, 16:30 "Dzikow, saren i danieli", ktorych "coraz wiecej mozna spotkac po lasach"! Masz na mysli lasy polskie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zulus Re: Myśliwi strzelają do orłów IP: 212.125.240.* 13.01.05, 19:43 zakazac Myslistwa to nonsens,moze potem zakaz lowienia ryb,uboju gospodarczego itd,itd. Bzdura !! Poprostu trzeba zweryfikowac mysliwych,za komuny byle smiec mogl wstapic do kola lowieckiego i to jest wlasnie ta dzicz strzelajaca do wszystkiego co sie rusza,dotego dodac trzeba tysiace klusownikow robiacych to samo.(Znalem takie Kolo Lowieckie Kolejarzy, debile strzelali do wszystkiego, nawet do siebie nawzajem).Prawdziwy mysliwy wiecej wyhoduje i nakarmi zima zwierzat niz zastrzeli.Wiecej zniszczy wnykow zastawionych przez klusownikow (a cale wsie klusuja)niz kto inny.Jestem ciekawy czy ty bys zima roznosil karme dla zwierzyny, czy tylko potrafisz mielic ozorem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Myśliwi strzelają do orłów IP: *.nll.se 14.01.05, 16:31 "Prawdziwy mysliwy"! O czym Ty piszesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Diomedea Re: Myśliwi strzelają do orłów IP: *.chelm.mm.pl 15.01.05, 16:20 Dokarmiać? Co Ty człowieku bredzisz, sam się dokarmiaj. Dokarmianie wymyśliła banda niewyżytych .....tych samych co zaczęła strzelać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zulus Re: Myśliwi strzelają do orłów do AGATY IP: 212.125.240.* 13.01.05, 19:57 O naiwna AGATO ! Mysliwi di zajecy strzelaja w sezonie,do sarny kiedy maja zezwolenie na odstrzal, do Orlow sie nie strzela, Co do psow to tylko gdy buszuja na obszarze lowieckim bez nadzoru wlasciciela, co drugi Burek wiejski lata bez opieki po lesie i polach,gdzie rodza sie mlode zajaczki,psy robia wiecej szkod niz maze to sie komus snic. A co do strzelania do Orlow, kto powiedzial ze to zrobil mysliwy, bo bron mysliwska maja tez klusownicy a tych jest wiecej jak mysliwych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J. Re: Myśliwi strzelają do orłów - Zulus ma racje IP: *.82-139.bia.tkb.net.pl 13.01.05, 22:46 Zulus masz 100% racji. Mysliwi nie maja wylacznosci na bron. Udowodnijcie najpierw, ze strzelal mysliwy, a nie rolnik co chcial kury swoje ochronic przed orlem czy jastrzebiem. Wiele ludzi ma bron legalna/nielegalna. I po co mysliwemu bylby ten orzel? Przeciez go nikomu nie pokaze, bo to i klusownictwo i wstyd zabic takie zwierze. Do piwnicy sobie schowa czy na strych? Czy to moze orzel na pieczen? Bzdury! A mysliwych opluwaja ludzie, ktorzy nigdy chyba z nimi stycznosci nie mieli i nie maja zielonego pojecia o dzialalnosci Kol Lowieckich. Moze niech przeciwnicy mysliwych wyrecza Kola w ich obowiazkach? Uprawiajcie pola. Posadzcie topinambur, siejcie kukurydze i inne, budujcie pasniki, rozwozcie do nich pasze! Placcie odszkodowania rolnikom za zniszczone przez zwierzyne uprawy! Acha! Zbierajcie tez wnyki i zabijajcie psy polujace na zajace, sarny i inne zwierzeta, które ktos musi przed psami obronic! A wtedy mysliwi moze nie beda potrzebni! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariusz Re: Zulus niekoniecznie ma rację IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.05, 11:32 Skoro nie strzelają do orłów to dlaczego strzelają do jastrzębi??? i wpisują to do papierów? Pewnie nie doczytali, że to nielegalne... Ale prędziej nie spodziewali się, że ktokolwiek się o tym dowie - niestety Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: To pewnie Giertych Re: Myśliwi strzelają do orłów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 23:07 Gdy Polacy wściekali się z powodu stanu wojennego - on go wychwalał (1982), gdy Polacy mieli serdecznie dość tow. generała Jaruzelskiego, on zasiadał w gronie jego doradców (1986), gdy Polacy byli w euforii, że po 40 latach wychodzą stąd ruskie wojska - on wzywał by trwać przy ZSRR i RWPG (1990), gdy Polacy obawiali się muzułmańskiego fundamentalizmu - on za wzór pobożności stawiał Iran i szariat (2001). Gdy teraz rolnicy polscy się cieszą, że się do nich jeszcze więcej dopłaca - on wzywa, by nie dopłacać i doprowadzić do wzrostu cen żywności. Czymż jeszcze zaskoczy nas Maciej Giertych, syn Jędrzeja, ojciec Romana?...Może orłobójstwem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SOP78 Re: Myśliwi strzelają do orłów IP: *.biol.uni.lodz.pl 14.01.05, 09:38 Zgadzam się w pełni z tym, że zboczenie polegające na czerpaniu satysfakcji z zabijania dla rozrywki powinno byc w XXI wieku tępione. Niech dzielni panowie mysliwi zapolują z nożem na niedźwiedzia lub z oszczepem na słonia w Afryce. Wtedy dowiodą swego męstwa. Ale strzelajc do bezbronnego ptaka z nowoczesnej broni wyposazonej w doskonały uklad celowniczy dowodzą jedynie swego zdziczenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juras Re: Myśliwi strzelają do orłów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.05, 11:44 Bo kto teraz zosje mysliwym ,DRESIARSTWO w najgorszym tego slowa znaczeniu ,ludzie ktorzy szybko sie dorobili nie patrzac na metody i te metody wprowadzaja do "myslistwa".Starzy mysliwi z tradycjami powoli odchodza , czy to z powodow biologicznych i nie przekazuja tradycji ,czy to z powodow ekonomicznych ,nie kazdego juz stac na strzelanie.Za strzelanie w USA do orla , w koncu symbolu Ameryki, mozna isc siedziec ,w Polsce gorsze rzeczy uchodza bez winy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurek Re: Myśliwi strzelają do orłów IP: *.nb.aliant.net 14.01.05, 15:14 Co za spoleczenstwo!?! Mysliwi traktuja ORLY jako szkodnicy? Teraz jest dowod kto jest szkodnic. Nie duzo w Polsce zostalo wspanialych istot- miedzy nimi Ludzi. Dlaczego to pozostale dobro niszczyc? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Milka Re: Myśliwi strzelają do orłów IP: *.miechow.com / *.miechow.com 25.03.05, 22:41 Nie mam zamiaru tu nikogo bronic!!! a ni chwalić!!!nie chce wymieniac zasług mysliwskiech ale az zali mi takich istot, które upatruja myskiwych jako bandziorów i pijaków!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Assurbanipal Re: Myśliwi strzelają do orłów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 19:03 Mysliwy, ktory strzela do ptaka objetego ochrona nie jest juz mysliwym, staje sie klusownikiem, jako ze dopuscil sie klusownictwa, oczywiscie zdaza sie ze klusownikami sa mysliwi ale z mojego doswiadczenia wiem ze zdecydowanie czesciej sa to okoliczni rolnicy, czesto posiadajacy bron nielegalnie lub tacy, ktorzy kiedys nalezeli do kola lowieckiego i z przynaleznosci tej zrezygnowali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miop Re: a co na to umorzenie prokurator generalny IP: *.broker.com.pl 13.01.05, 19:04 czyzby tam tez polowal z cimoszka i generalami IIRP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SS Re: Myśliwi strzelają do orłów IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 13.01.05, 19:21 Mam nieodparte wrażenie że środowisko myśliwych demoralizuje się z roku na rok zapominając o swoim statutowym działaniu.. czekam na odpowiedź myśliwego.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myśliwy Re: Myśliwi strzelają do orłów IP: *.css.pl / 83.238.11.* 14.01.05, 09:54 Masz racje do łowiectwa trafiają coraz gorsze egzeplarze. Gdy ja zaczynałem polować najważniejszą sprawą była etyka, koleżeństwo, zapał. Teraz by zostać myśliwym potrzeba przedewszystkim kasy ok. 7 tyś.PLN. Wstępują więc nowobogatcy którzy niemają czasu, chęci, zapału do nauki. Główną zasadą jaką się kierują to pozyskać mięso lub trofeum. O obyczajach i tradycji a czasem przepisach nie mają zielonego pojęcia. Powinniśmy bezwarunkowo eliminoać znaszego grona takie egzemplarze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy Re: Myśliwi strzelają do orłów IP: *.ols.vectranet.pl / 62.29.133.* 20.01.05, 22:09 "Powinniśmy..." cielawe co zrobiłeś aby ich wyeliminować z PZŁ... Myślę, że takie stanowisko jest utopią. Co zrobili Twoi koledzy z koła, chyba, że wszyscy są tacy jak to opisałeś?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BOLIGLOWA POLAK CHAM MORDUJE SYMBOL NARODOWY IP: *.sympatico.ca 13.01.05, 19:24 Orzel jest symbolem Naszego Panstwa i Narodu. To Godlo Polski. Siega czasow pradawnych. Bloto zmacilo zrodlana wode. Niegdys Polak slynal z rycerskiej tradycji. Ojciec moj nieboszczyk z oszczepem na niedzwiedzia chodzil. Rzeczpospolita otwarta byla dla inowiercow arian zydow tatarow. Wartosci nasze narodowe wysoko staly. A teraz Radio Maryja polska AlDZazira szczuje nienawiscia. A OD Maybach jad w dusze polska zaszczepia. Pyszny kanonik z Gdanska w przepychu sie tarza i grzech sliski uprawia. Potrzeba nowego Staszica Niemcewicza Lelewela. Polak dal sie ukorzyc hitlerkom stalinkom farmie urbana i synom milicjantom. Wydrwigrosz zawladnal naszym sumieniem. A my zamiast spojrzec okiem otwartym we wlasne brudy innych opluwamy. Ciezko mi na starosc bo mnie juz niedlugo. Zegnac sie czas nadchodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Myśliwi strzelają do orłów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 19:32 Nech sobie strzelają do lotek i na strzelnicach -nie musza zabijać aby przeżyć.Niemcy u siebie muszą płacić ogromne sumy a u nas za paręset euro trzebią zwierzynę .Tradycyjnie Darzbór niech będzie przy bigosie z grzybkami -przy tym też można wypić flaszeczkę,pośpiewac ,poopowiadać "bajki" łowieckie no i sygnaliści jak wypiją też zagrają nagonkę na następną flaszkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman Re: Myśliwi strzelają do orłów IP: *.abhsia.telus.net 13.01.05, 19:46 Prosze zauwazyc kto poluje,ci co maja uklady i pieniadze,a tych trudno jest oskarzyc o cokolwiek.Na zmiane trzeba czekac lata,o ile sie doczekamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zulus Oj Matoly,Matoly,nie macie pojecia o Myslistwie a. IP: 212.125.240.* 13.01.05, 20:10 .. piszecie okropne bzdury.Aby zostac mysliwym nie wystarcza pieniadze, pieniadze sa potrzebne na zakup sprzetu,trzeba najpierw zostac praktykantem, potem zdac egzamin ktory nie jest latwy.Zasieg dubeltowki to max.60 metrow (skuteczny). Nie kazdy wlasciciel broni mysliwskiej to mysliwy,coraz czesciej to Klusownik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariusz Re: Oj Matoly,Matoly,nie macie pojecia o Myslistw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.05, 11:42 Chcesz udowodnić, że nie da się zestrzelić orła czy jastrzębia? Sam chyba nie spadł na polanę wyłożoną ołowiem... A sztucer?? Odpowiedz Link Zgłoś
nowotka1 Re: Myśliwi strzelają do orłów 13.01.05, 19:46 To jest WSTRZĄSAJĄCE! Kiedy wreszcie skończy się ten potworny spektakl? Grupa pijanych psychopatów dla własnej przyjemności strzela do wszystkiego co się rusza! Tak wygląda niemal każde polskie towarzyskie polowanie. To ma być cywilizowany kraj?! Na pewno pożyteczniej dla przyrody byłoby takich "łowców" poprzebierać w zwierzęce skóry i nafaszerować ołowiem, którego tony co roku są rozsiewane w polskich wodach, polach i lasach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? Re: Myśliwi strzelają do orłów IP: *.akacje.pl / 195.28.170.* 13.01.05, 20:37 Widze, ze kolezanka (kolega) rowniez należy do koła łowieckiego i często bywa na polowaniach. Widze również, ze była koleżanka na polowaniach towarzyskich w "niemal każdym kole łowieckim" w Polsce. Cóż za imponująca znajomość tematu!!! Gratuluję!!! rada: Nie wypowiadaj sie na tematy, o których nie masz najmniejszego pojęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z Mazur Re: Myśliwi strzelają do orłów IP: 217.98.64.* 14.01.05, 12:54 do??? G.wno wiesz W przeszłości brałem udział w nagonkach i mogę powiedzieć że leśnicy i tzw. myśliwi to jedna wielka kłusownicza banda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tak Re: Myśliwi strzelają do orłów IP: *.ols.vectranet.pl / 62.29.133.* 20.01.05, 22:13 Słuszna rada. Weź ją po uwagę przy swoicvh wypowiedziach!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fomka Strzelajcie do mysliwych z procy! IP: *.takenet.icafe.iasi.rdsnet.ro 13.01.05, 20:18 ja tak robilem, jak bylem maly. jeden z tych kretynow zastrzelil mi psa "przez pomylke". slowo daje, nie ma nic bardziej niebezpiecznego na swiecie, niz idiota z flinta! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZZ Nie do łowiectwa a do nagonki! IP: *.top.net.pl 13.01.05, 20:35 W Polsce, wskutek tradycji PRL, do kół łowieckich należą osobnicy, którzy w normalnym kraju co najwyżej służyliby w nagonce: politruki LWP, gminni działacze ZSL/GS/SKR, milicja, towarzysze czerwoni oraz wzbogacona na przemycie spirytusu i sutenerstwie zorganizowana przestępczość. Czasami trafi się skorumpowany prokurator czy lekarz wystawiający przestępcom lewe zaświadczenia. Prawdą jest, że prawdziwy myśliwy opiekuje się zwierzyną i dokarmia ją. A przede wszystkimi stara się poznać przyrodę i krzewić miłość do niej. Odstrzał to tylko niewielka część myśliwskiego życia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: balum Re: Nie do łowiectwa a do nagonki! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 21:16 prawda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Widac jacy naprawde sa mysliwi IP: *.molgen.mpg.de 13.01.05, 20:40 Strzelaja do orlow, strzelaja po pijaku (tradycyjna zaprawiana herbatka), strzelaja do kolegi myslac, ze to dzik, Sam dwa razy idac po lesie spotkalem mysliwego, ktory mowi "Panie... ja bym Pana pomylil z dzikiem", spotkalem polowanie przy szlaku turystyczntym w Parku Narodowym... Za duzo tych "niechlubnych wyjatkow" zeby to nie byla regula. I nie ma zadnej mozliwosci, zeby mysliwi sami sie oczyscili. Nie chca sobie psuc znajomosci. Mieli na to lata i .... Moze jest jakims wyjsciem, zeby kolo lowieckie solidarnie odpowiadalo za kazdy wystepek pojedynczych mysliwych. Wtedy beda zainteresowani, zeby nie ukrywac kolegow, tylko wywalic przynajmniej najwiekszych klusownikow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZZ Re: Widac jacy naprawde sa mysliwi IP: *.top.net.pl 13.01.05, 22:11 Znałem w życiu kilku facetów mających przezwisko "Dziku!" Ci mieliby pecha, gdyby znaleźli się w lesie w zasięgu wzroku takich "myśliwych". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pocisk Re: Widac jacy naprawde sa mysliwi IP: *.chello.pl 13.01.05, 22:13 Sam dwa razy idac po lesie spotkalem mysliwego, ktory mowi "Panie... ja bym Pana pomylil z dzikiem", spotkalem polowanie przy szlaku turystyczntym w Parku Narodowym... Bredzisz stary. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Widac jacy naprawde sa mysliwi IP: *.molgen.mpg.de 14.01.05, 13:18 Mysliwy, ktory mowil mi "panie, ja bym pana ze zwierzyna pomylil, bo to nie widac, czy czlowiek czy dzik czy jelen": pierwszy raz na Kurpiach kwiecien 1991r (miejscowy mysliwy z dewizowcami), drugi raz ok 1992 kolo Zbiczna (poj. Brodnickie). Mysliwi polujacy w Kampinoskim PN kolo szlaku turystycznego: dwa razy latem 2003. Nie jestem jedynym - m.in. kolega, obecnie znany fotograf przyrody i filmowiec, zostal trzy razy pod rzad ostrzelany na stawach pod Siedlcami przez mysliwego, ktory myslal ze strzela do... sroki w trzcinach. Na szczescie mysliwy celowal rownie zle, jak rozpoznawal to do czego strzela. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przerażony Re: Widac jacy naprawde sa mysliwi IP: *.ols.vectranet.pl 17.01.05, 07:29 Dołączam się do tego, w lesie w okolicy Stawigudy (na pd od Olsztyna) spotkałem kilka lat temu dwóch myśliwych na polowaniu, pijanych w 3 d... nie wiedzących z której strony jest kolba i lufa a szykujących się do strzału na mnie. I miało to miejsce na prostej leśnej drodze, a nie w "ostępach". Byłem przerażony, a kiedy się do nich zbliżyłem to ledwo stali na nogach i coś bełkotali. Zgłoszenie tego nic nie da, ponieważ kiedyś moi znajomi tak zrobili o okazało się, że koło broniło bezwzględnie ich "myśliwskiej postawy" oraz planowało wniesienie oskarżenia na owych spacerowiczów. Absurd i chamstwo. Myśliwi to klika powiazań itp... i nie piszcie bzdur, że las bez myśliwych sobie nie poradzi. Dokarmianie zwierząt nie jest równoznaczne z obligatoryjnym ich zabijaniem itp... przy odrobinie dobrej woli można znaleźć lepsze rozwiązania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kicia Odpowiedzialnosc zbiorowa IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 13.01.05, 23:31 > Moze jest jakims wyjsciem, zeby kolo lowieckie solidarnie odpowiadalo za kazdy > wystepek pojedynczych mysliwych. Wtedy beda zainteresowani, zeby nie ukrywac > kolegow, tylko wywalic przynajmniej najwiekszych klusownikow. Masz racje-kolo ma osobowosc prawna-WSZYSTKICH do pierdla i tyle!!!!! Ale my tylko krzyczymy a tu trzeba tez.........dzialac w terenie. Dlaczego ludzie wpuszzaja ich na swoje prywatne tereny-won-niech wystawiaj tabliczki-MYSLIWYM WSTEP WZBRONIONY. Niech pisza do swojego wojewody, ze nie ZGADZAJA sie aby ich prywatny teren byl terenem lowieckim. Taka decyzje kolom lowieckim wydaje wojowoda, bo wlascieli gruntow NIE PISZA sprzeciwow!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myśliwy Re: Odpowiedzialnosc zbiorowa IP: *.css.pl / 83.238.11.* 14.01.05, 10:01 >Dlaczego ludzie wpuszzaja ich na swoje prywatne tereny-won-niech wystawiaj >tabliczki-MYSLIWYM WSTEP WZBRONIONY. Niech pisza do swojego wojewody, ze nie >ZGADZAJA sie aby ich prywatny teren byl terenem lowieckim. Taka decyzje kolom >lowieckim wydaje wojowoda, bo wlascieli gruntow NIE PISZA sprzeciwow!! Dlatego że większość z tych ludzi to rolnicy gospodarujący na tych terenach i jeśli postawią takie tabliczki to zwalniają koła łowieckie od płacenia im odszkodować za straty spowodowane przez zwierzynę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wędkarz Re: Myśliwi strzelają do orłów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.05, 20:46 Strzelają z samochodów przy reflektorach,strzelaja po pijaku,strzelają bez posiadania odstrzału,strzelaja do wszystkiego co sie rusza.Ktoś napisał;dzicz.Prawda,ale to Polska. A co w tym kraju funkcjonuje normalnie? Kołe ówieckie to elyty szczelnie zamknięte.Prawnicy gliniarze,wojskowi.Profesja przechodzi z ojca na syna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mutas Czas urządzić polowanie na myśliwych. IP: *.77.classcom.pl 13.01.05, 20:50 Z ostrą amunicją, wnykami, potrzaskami i nagonką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tubu5000 Re: Czas urządzić polowanie na myśliwych. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 21:09 dokladnie, wystrzelac tych podpitych kretynow i zakazac polowan qtasy yebane Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adico Re: Czas urządzić polowanie na myśliwych. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.05, 00:26 Teraz pokazaliscie kto tak naprawde jest niewyzytym psychopata, palajacym checia mordu. Wystrzelajcie mysliwych, potem wezcie sie za lesnikow bo drzewa z lasu wycinaja, potem rolnikow, bo herbicydy stosuja itd. Stworzycie w ten sposob prawdziwa idylle.Czlowiek bedzie zyl w harmonii z natura. I potrwa to gora 20 lat, bo natura pozostawiona sama sobie dluzej nie wytrzyma. Douczcie sie troche, a potem glupoty wypisujcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tubu5000 Re: Czas urządzić polowanie na myśliwych. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.05, 10:35 ty sie doucz. natura bez homo durniusa sobie swietnie radzila, a teraz musimy sie martwic zeby orly nie wyginely. dlaczego bronisz tych grubych durniow ze strzelbami?? dla nich to swietna zabawa - piwko im potem lepiej smakuje. niech szanse beda rowne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc zdjac ochrone z mysliwych... IP: *.eds.net 13.01.05, 21:26 i 10 lat w ciupie za strzelanie do ptakow pod ochrona, i 5 tys zlotych nagrody za sfilmowanie winnych. Inne pomysly? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: zdjac ochrone z mysliwych... IP: *.hrl.com 13.01.05, 21:39 nie tylko z mysliwych ale i klusownikow, mysliwi powinni byc surowiej karani gdzy sa swiadomi co jest pod ochrona, natomiast jest niedowlad sluzb lesnych a przede wszystkim sadow, jezeli nie ma kary za zabicie orla to co tu komentowac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marior Re: Myśliwi strzelają do orłów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 21:52 a po co oni wogole strzelaja do zwierzat...czy to tak jak w przypadku samochodow...za maly siur;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Myśliwi strzelają do orłów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 22:22 lufa jest przedłużeniem siura ;)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J. Re: Myśliwi strzelają do orłów IP: *.82-139.bia.tkb.net.pl 13.01.05, 23:08 Marior, oni strzelaja do zwierzat po to, zeby je zabic. Maja takie prawo. A po co zabijaja? Poczytaj ksiazki i ustawy, to sie dowiesz po co. Moze tez przy okazji czytania ksiazek, znajdziesz odpowiedz na nurtujacy Cie problem przedluzenia siura. Bo chyba samochod nie poskutkowal i moze chcialbys sprobowac teraz strzelania do zwierzat. Ale wiesz co? To tez nie pomoze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marior Re: Myśliwi strzelają do orłów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 23:17 Czytac umiem ;-)Nawet wiem, gdzie znależć te ustawy/a kto je uchwala...też oni?;-)/...Ale cały czas wydaje mi sie, że to są osobnicy/bo jak inaczej o nich powiedzieć??/ dla których przemoc wobec zwierząt jest odreagowaniem ich własnej niemocy ;-)/patrz siur:-)/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marior Re: Myśliwi strzelają do orłów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 23:30 I Twojej też....co Ci zrobił ten muflon...daj mu umrzeć...ze starości...nie masz co jeść? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Myśliwi strzelają do orłów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.05, 13:54 Marior masz rację, w ustawie o łowiectwie powinien być zapis jak postępować ze słabym osobnikiem-myśliwym i w ramach eutanazji odstrzał selektywny takiego gościa bo jest to jednostka podlegająca natychmiastowej selekcji a flinta jast jednak przedłużeniem tycch siurków ;))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lidka Re: Myśliwi strzelają do orłów IP: *.aster.pl 13.01.05, 23:10 Szkoda, że mamy kolejny przykład, jak martwe są zapisy chroniące nie tylko zwierzęta, ale i całe środowisko. Przed człowiekiem. Szkoda, że nie ma jakiejś odważnej "Pani Środy" od spraw związanych z ochroną praw zwirząt, któa wystąpiłaby przeciwko biblijnemu "Idźcie, i czyńcie sobie ziemię poddaną"! Nie ma wersetu w Biblii, który uczyniłby więcej szkody w historii. A myśliwi? To tylko banda prymitywnych cwaniaczków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drwal pare slow w obronie IP: 213.241.41.* 13.01.05, 23:53 witam czytajac powyzsze posty, o polowaniu na mysliwych, przedluzeniu fiuta, prymitywach, cwaniaczkach itp. zastanawiam sie na jakim poziomie intelektualnym sa ludzie (?) ktorzy to pisza. mysliwych jest w polsce ok 100 000. jesli wsz byliby tacy, jakich chcecie widziec to: 1)szybko zabraklo by orlow 2)rownie szybko nie byloby innej zwierzyny 3)krotki rachunek: 2004-1999= 5 (lat jesli niektorzy nie zalapia), skupmy sie na rybolowie , w tym czasie zoastalo opuszczonych ok 15 gniazd , czyli jesli na 1 gniazdo przyp 2 ptaki to wykonujac proste mnozenie mamy 30 szt, jesli to podzielimy na 5 wychodzi srednio 6 szt rocznie. i teraz czy napewno wsz te zejscia sa sprawa mysliwych? mysle ze nie. smierc naturalna, wypadki (np przew wys napiecia), wlasciciele stawow rybnych (dla nich rybolow czy bielik jest wiekszym zagrozeniem niz dla mysliwego), srodki chemiczne itp, powiecie ,a co z mlodymi. otoz w polsce jest coraz mniej miejsc ktore spelniaja warunki, by orzel zalozyl gniazdo. (mam nadzieje ze ten skomplikowany wywod wsz "madrze i uczenie" piszacy sa w stanie pojac.poza tym cos autorzy nie sa konsekwentni na poczatku artykulu mowi sie o 25 parach, a na koncu o 45-60 cos tu nie gra ... 4. jestem za tym zeby mysliwego ktory strzeli do orla nagrac i przykladnie ukarac. (m.in. wykluczyc z grona mysliwych, wsadzic do ancla itd) 5.jak juz wczesniej mowilem mysliwych jest ok 100 000, jak w kazdym wolnodostepnym zwiazku sa ludzie porzadni z zasadami, ale trafiaja sie tez szuje, gnidy i inne barachlo, tylko pokazcie mi grupe w ktorej ich nie ma, bardzo prosze 6.pani/pan ktory teskni do powiekszenia fiuta polecam freuda (jak nie wiesz kto to, to sprawdz w encyklopedii), madremu ktory jest za polowaniem na ludzi nic nie podpowiem bo szkoda slow, wystawia sobie sam najlepsza opinie 7.jak ktos jest takim milosnikiem zwierzat do dlaczego nie pomaga w akcjach dokarmiania zwierzyny, zdejmowania wnykow, sidel, zelaz i innego paskudztwa, a jak juz sie zlapie klusola to dlaczego nie naglasnia sprawy zeby dosiegla go reka sprawiedliwosci tylko sady umozaja post ze wzgl na niska szkodl spoleczna, 8. reasumujac napewno nie jestesmy bez winy, napewno jest wsrod nas pewien promil/procent lobuzow ,ale to tak jakby powiedziec ze wsz lekazre to handlarze skor i pijaki, politycy zlodzieje i oszusci, itd itd.. 9. jestem mysliwym i jestem z tego dumny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Halicz ...o "prawdach"... IP: *.proxy.aol.com 14.01.05, 01:59 Bardzo pieknie, Drwalu, przedstawiles racje mysliwych. Sek w tym, ze probujesz przekonac do swoich i nie tylko swoich racji ludzi, ktorzy nie tylko, nie chca byc przekonani, ale nawet nie chca czytac tego co napisales. Nie dopuszczaja do siebie,ze inni moga miec swoje, moze nawet bardziej wywazone i oparte na bardziej racjonalnych przeslankach - zdanie. Najlepszym przykladem tego, ze walczysz z wiatrakami jest tytul artykulu: "Mysliwi strzelaja do orlow". Ani nikt nie widzial strzelajacego do orla mysliwego, ani nikt niczego takiego nie udowodnil. A jednak u czytajacych juz utrwalilo sie przekonanie, ze zrobil to mysliwy. Bo tak wynika z tytulu artykulu. Bo tak wynika z powtarzajacych sie tytulow postow. Bo tak jest trendy... Natychmiast przypomina mi sie dr Goebels z jego slynnym: klamstwo powtorzone tysiac razy staje sie prawda. A jezeli jeszcze to klamstwo trafia do takich, ktorzy na nie i tylko na nie czekaja, ktorzy czekaja tylko na bylejaki pretekst umozliwiajacy odrzucenie prawdy, ktora nie pasuje do ich wyobrazen i ktorej po prostu nie lubia? Toz to sam smaczek. Sam cymes. A teraz pare slow co do rzetelnosci autora artykulu i Jego rozmowcow. Specjalista z Ptasiego Azylu na ktorego zdanie i autorytet powoluje sie autor, arbitralnie i kategorycznie stwierdza, ze ptak postrzelony zostal w miejscu znalezienia go albo tez bardzo niedaleko od tego miejsca. Tak sie sklada, ze jestem doktorem weterynarii z wieloletnia praktyka i bardzo doswiadczonym mysliwym. Z danych podanych przez p. dziennikarza wykika, ze orzel przyjal trzy (3) sruciny: dwie w skrzydlo i jedna w noge (ta zlamala kosc i w niej utkwila). Nie podano czy sruciny znaleziono w skrzydle po wierzchniej czy po spodniej stronie, znajac jednak grubosc i sztywnosc upierzenia orla to drugie wydaje mi sie bardziej prawdopodobne (po prostu srut jest zbyt slaby do przebicia grubych lotek orlich). Z obrazen wiec wynika, ze ptak byl prawdopodobnie strzelany w locie. Poniewaz nie stwierdzono zlamania kosci skrzydla, mozna przyjac, ze ptak byl zdolny do lotu. KTO WIDZIAL ORLA W LOCIE WIE DOBRZE ZE MOZE ON SZYBOWAC BARDZO DALEKO - CALE KILOMETRY. Co w swietle tego mozna myslec o uczciwosci pana dziennikarza i pana specjalisty z Ptasiego Azylu? Szkoda slow! A tym, ktorzy uwazaja, ze przyroda "sama sie wyreguluje" - proponuje przejazdzke drogami stanow Nowy Jork, New Jersey, Pensylwania i tzw. Nowej Anglii w USA - zobaczycie ile tysiecy zwierzat ginie pod kolami samochodow. Chyba, ze zrezygnujemy ze wszystkich tzw. dobroci cywilizacyjnych i wrocimy do czasow SPRZED wieku pary i elektrycznosci. Ale gdzie, w jakiej gazecie beda wtedy atakowac mysliwych i lowiectwo tzw. obroncy dzikich zwierzat i niczym nieskazonej przyrody? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kicia Re: ...o "prawdach"... IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 14.01.05, 02:31 Halicz a Ty tez mysliwy jestes czy kibic mysliwych? No chyba lek.wet to mysliwym byc nie moze prawda, gdzie by sie podziala wtedy Twoja etyka i ta 'swieta prawda'? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZAPAŁA Re: ...o "prawdach"... IP: *.178.wp3.ptc.pl 14.01.05, 09:43 BARDZO TENDENCYJNIE NAPISANE ŻE NIBY MYSLIWI SA TACY POKRZYWDZENI I OPLUWANI I NIESŁUSZNIE PODEJRZEWANI O STRZELANIE DO PTAKÓW DRAPIEŻNYCH NIESTETY ZDAŻAJA SIE TAKIE PRZYPADKI ŻE NIEKTÓRZY Z NICH W DALSZYM CIAGU UWAŻAJA, ŻE "JASTRZAB" TO SZKODNIK I TRZEBA GO ZABIC, A ROBIAC TO SPEŁNIAJA DOBRY UCZYNEK, POMAGAJA PRZYRODZIE I UWAŻAJA TO NAWET JAKO SWÓJ OBOWIAZEK! NIE WSZYSCY OCZYWISCIE. A ŻE MYSLIWI NIE ODRÓŻNIAJA "JASTRZĘBIA"(KTÓRY JEST NAJCZEŚCIEJ MYSZOŁOWEM) OD INNYCH PTAKÓW DRAPIEŻNYCH STRZELAJA NIESTETY DO MYSZOŁOWÓW, BIELIKÓW,KANI, ORLIKÓW, RYBOŁOWÓW... SMUTNE TO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deedeebg Re: ...o "prawdach"... IP: *.net.autocom.pl 14.01.05, 11:59 no coz, prawda jest taka, ze nie ma to jak usprawiedliwianie zabijania...kiedys sie zabijalo bezkarnie kobiety, bo byly pod reka i slabsze.potem sie zabijalo czerwono- i czarnoskorych, no bo oni sa blizej i nie trzeba do lasu biegac i sie brudzic, wystarczy wyjrzec na podworko. jeszcze przy okazji popracuja i posprzataja... a teraz czasy sa straszne dla biednych mysliwych, malo lasow zostalo, coraz to mniej "sztuk" do upolowania, i niektore rzadu to nawet mialy czelnosc zakazac strzelania do tego bydla,ha! i gdzie ta sprawiedliwosc???? to wszyscy rolnici biegaja uzbrojeni po zeby po polach swoich i sasiadow i strzelaja na oslep wokol siebie, a tu sie wszystko na biednych mysliwych znowu zwala :( jakie to zycie podle... dziwne, bo mam rodzine na wsi ot, takim zadupiu, gdzie kazdy zna kazdego i wszystko o sasiadach i jakos jedyne uzbrojone osoby zabijajace zwierzaki po polach i lasach sa to przyjezdni. sami miastowi. ups, fakt, raz dziennie przez wsie przejezdza policja. to moze oni pozyczaja rolnikom bron na mala zabawe? a moze same gliny jada tyn swoim starym polonezem drozyna w pole i trenuja na tym, co sie rusza? szczerze? nie sadze. chcecie sobie postrzelac? idzcie do strzelnicy. co wam zwierzaki przeszkadzaja, ludzie? nie dosc,ze niszczymy ich dom (gdyz przyroda jest ich domem), zabieramy im pokarm i zastawiamy miliony pulapek, to na dodatek je zabijamy bez zadnych skrupulow? tak,szanowni mysliwi, jestescie gorsi niz Goebels & ferajna - oni przynajmniej MYSLELI ze komus robia przysluge. i bardziej zadufani w sobie niz Narcyz.nie jestem w stanie szanowac nikogo, komu sprawia przyjemnosc sprawianie bolu innym! i nie wciskajcie kitu o waszej milosci do zwierzat-dokarmiacie je nie z milosci, tylko zeby bylo do czego strzelac w sezonie. gdyz niezmiernie wiecej obchodzi was zdjecie (!) z trupem, ktore pokazecie gwizdzacym z zachwytu "kolegom" niz rownowaga w przyrodzie. wiecie, Jeffrey Dahmer i co. tez tak robili i robia. i niezaleznie od tego czy sie chowacie za madrymi slowami, paragrafami i cytatami pozostaniecie seryjnymi mordercami-sadystami. po prostu. szkoda ze natura nie zniszczyla w zalazku tego najgrozniejszego wirusa, zwanego homo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dream Re: ...o "prawdach"... IP: *.gios.gov.pl / *.gios.gov.pl 17.01.05, 08:48 To budujące że oprócz dr Andrzeja Kruszewicza mamy jeszcze innych zaszczytnych ekspertów od ptaków wiedzących lepiej od ww. ile raniony ptak przelecieć może... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Orzel Re: Myśliwi strzelają do orłów IP: *.ppp.dion.ne.jp 14.01.05, 01:56 Prosze Panstwa to srodowisko zwane mysliwymi juz od paru lat postanowilo rozprawic sie z ptakami drapieznymi. Nie tylko orly bieliki padaja ofiara tych postrzelen. Oto przyklad wnioskow z jedenj z Konferencji("Zwierzyna drobna jako elementy bioroznorodnosci srodowiska przyrodniczego, Wloclawek w 2000) dotyczacej ptakow drapieznych jaka odbyla sie we Wloclawku pare lat temu: " Dopuszczenie redukcji niektorych ptakow drapieznych (np. jastrzebia golebiarza i myszolowa zwyczajnego, a takze blotnika ladowego) na terenie kraju, a szczegolnie w rejonach reintrodukcji zwierzyny drobnej. Mozna to uczynic poprez np. wprowadzenie tych gatunkow na liste zwierzat lownych i zezwolenia ich pozyskania (tym elegancjim slowem zastapiono slowo zabicie) tym osobom, ktore uzyskaja stosowne uprawnienia po uprzednim przeszkoleniu." Pod tym wnioskiem podpisali sie m.in grzegorz Wisniewski ZO PZL we Wloclawku, mgr.inz krzystof Szklarski ZG PZL, dr. Jan Raczynski Uniwersytet Bialostocki, prof. dr hab Roman dziedzic AR w Lublinie, dr inz. Witold Brudnicki ART w Bydgoszczy. Aktualnie w Polsce poluje 100 000 mysliwych a laczna liczba ptakow drapieznych w naszym kraju wyraza sie w przyblizeniu podobna wartoscia. Nie trzeba byc geniuszem by zrozumiec, ze mysliwi "zrobia porzadek" z "niepotrzebnymi szkodnikami" jak okresla sie ptaki drapiezne bardzo szybko bowiem bo jeden prak drapiezny bedzie przypadal na jednego mysliwego! Ten lud zwany mysliwymi czesto " na bani" strzela do wszystkiego co sie rusza i o niczym innym nie mysli tylko o tym by dostac pozwolenia na zabijanie coraz wiekszej ilosci zwierzat. Zginal nie tylko orly bieliki, zginie wiele innych gatunkow ptakow drapieznych i innych zwierzat jesli nie przeciwstawimy sie temu barbarzynstwu. Oto wnioski Woj. Konserwatora w Lublinie na temat powyzej cytowanej PseudoKonferencji na temat ptakow drapieznych: "Projekt tekstu rezolucji zostal mi przekazany do zgloszenia uwag i opinii, co uczynilam, krytycznie odnoszac sie m.in. do postulowanej zmiany statusu ptakow drapieznych i krukowatych, poprez zaliczenie ich do gatunkow lownych, zwlaszcza w odniesieniu do gatunkow wpisanych do Polskiej Czerwonej Ksiegi Zwierzat oraz wymienionych w Zalaczniku I Dyrektywy Rady wspolnot Europejskich w sprawie ochrony dzikich ptakow... Obecny stan zwierzyny drobnej jest bardzo niepokojacy i wymaga podjecia dzialan ochronnych, zwlaszcza przez srodowisko mysliwych." Niestety srodowisko mysliwy juz dawno odeszlo od wspolczesnych zasad ochrony przyrody a zamienilo sie w stowarzyszenie wspolczesnych barbarzyncow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Halicz Do Pana Orla IP: *.proxy.aol.com 14.01.05, 02:13 W swojej, ciekawej zreszta wypowiedzi pisze Pan:Prosze Panstwa to srodowisko zwane mysliwymi juz od paru lat postanowilo rozprawic sie z ptakami drapieznymi. Chcialbym Panu zadac pytanie: jaka to mianowicie korzysc ma odniesc "to srodowisko zwane mysliwymi" z rozprawienia sie z ptakami drapieznymi? Samo przeciez nie zajmie niszy zajmowanej dotychczas przez ptaki drapiezne. Nie ma przeciez walki o pokarm anie o przestrzen. Chroniac w Panski sposob ptaki drapiezne - skazuje sie na wyginiecie takie gatunki jak kuropatwa, zajac, krolik, bazant. Jezeli na tym ma polegac ochrona przyrody, zeby nadmiernir chroniac jedne gatunki doprowadzac inne na skraj wyginiecia - gratuluje poczucia humoru i dobrego samopoczucia. Rozumiem, ze niedlugo zacznie Pan namawiac do ochrony zajaca. Boje sie, ze nieco za pozno. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Labrys Re: Do Pana Orla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.05, 08:45 Panie doktorze na Pańskie pytanie odpowiedział mi kiedyś Przewodniczący pewnej Wojewódzkiej Rady Łowieckiej: "Jak ja tych sów nie wystrzelam to nie będę miał ani jednego bażanta, a wiesz ile za nie zapłaciłem" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deedeebg Re: Do Pana Halicza IP: *.net.autocom.pl 14.01.05, 12:12 zadaje pan pewne WYJATKOWO dowcipne pytanie, a mianowicie: > jaka to mianowicie korzysc ma odniesc "to srodowisko zwane mysliwymi" z rozprawienia > sie z ptakami drapieznymi? osoby SPOZA o tym moze nie wiedza (bo nie mysliwi - to cw..e i frajery, a mysliwi - to git ludzie), ale satysfakcja z zabicia czegos zywego, zrobienia sobie zdjecia z trupem i bycie "BOHATEREM" w oczach podobnych (czyli swojej grupy spolecznej) SAMO W SOBIE JEST NAGRODA. na dodatek wszystko to dzieje sie prawie calkowicie legalnie. podobno nic nie rowna sie z tym thrill'em zabawy w Boga i zabijania bezkarnie, jak mnie kiedys "oswiecil" pewien mysliwi. podobnie mysla wszyscy seryjni mordercy, wie Pan? oni tez nie widza nic zlego w tym, co robia. tez poluja, tyle ze troche na bakier z prawem i na lysa zwierzyne, ktorej zreszta jest o wiele za duzo. wiec wydaje mi sie, ze odpowiedzialam na Pana (ale by bylo smieszne, gdyby nie bylo przerazajace) pytanie. i jezeli chodzi o skazywanie na wyginiecie - juz dawno my, jako gatunek skazalismy na wyginiecie CALA FLORE I FAUNE poprzez nasza niekontrolowana ekspansje i rozmnazanie sie. a mysliwi i tak zabijaja zwierzeta zagrozone wyginieciem (ktore sa zagrozone TAKZE dzieki tymze mysliwym zabijajacym ciezarne samice i mlode, co podobno wogole nie powinni robic, ale i tak robia, bo jak niby mial rozpoznac ze to byla samica jak byla 1/2 km dalej i byla odwrocona plecami przy wodopoju, a biedny snajper chcial sie czyms pochwalic kolegom... ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Re: Myśliwi strzelają do orłów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.05, 03:51 Zlikwidowac mysliwych i klusownikow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hubert Re: Myśliwi strzelają do orłów IP: *.ph.ph.cox.net 14.01.05, 04:25 To drugie,lub trzecie pokolenie chlopskie wyjatkowo bandyckie strzela do orlow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mysliwy dlaczego nie strzelac do orlow IP: *.proxy.aol.com 14.01.05, 05:15 Nie bardzo rozumiem dlaczego nie mamy strzelac do orlow. Rozplenilo sie to cholerstwo, przynajmniej w mojej okolicy, ale antyczne przepisy (kiedy orly rzeczywiscie potrzebowaly ochrony) trwa do dzis i naraza rolnikow na straty materialne. Have sense of proportions. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aska Re: dlaczego nie strzelac do orlow IP: 217.149.244.* 15.01.05, 15:38 Pan myśliwy ładnie nazywa te nasze przepiękne ptaki cholerstwem, to jakoś o pana osbie świadczy- jak domyśl sie pan sam >Poza tym na własne oczy widziałam jak sąsiad z małej mieściny gdzie mam działke chodził codziennie nad rzekę i strzelał do kaczek- miesko sprzedaje czy sam zjad na kolacje jedną kaczusie? a może zadużo jest kaczek? na to ostanie moge odpowiedzieć ze ich liczba z roku na rok ciągle maleje-wiem to ze swoich własnych obserwacji ale jak można do nich postrzelać i pokazać sie z pieskiem myśliwskim i pieska potrenowć jak tylko nadazy sie okazja i nikt nam na ręce nie patrz-bo ludzie się boją-to czemu nie!Trzeba miec nie pokolei w głowie żeby czerpać z tego przyjemnośc!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Diomedea Re: Ty wogóle nie bardzo rozumiesz cokolwiek! IP: *.chelm.mm.pl 16.01.05, 10:07 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Myśliwi strzelają do orłów IP: *.private / *.stalowa.pilicka.pl 14.01.05, 06:53 jeśli Ktoś raz widział orła na własne oczy w jego naturalnym środowisku, zrozumie skąd głosy sprzeciwu, że te ptaki są obiektem polowań. Mam jednak nadzieje, ze to nie myśliwi strzelają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janusz Re: Myśliwi TO MANIACY ZABIJANIA !!!!! Dewiańci ! IP: *.sieci.netglob.com.pl 14.01.05, 07:01 Przyjemność z zabijania to dewiacja! i powinno się tego zabronić. Powiedzmy wprost czerpanie przyjemności z mordowania zwierząt jest patologią. Akceptowanie tego barbarzyństwem!!! Trzeba bardzo surowych kar dla tych zabójców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MARUDA Proponuje mordowac mysliwych IP: 212.160.89.* 14.01.05, 07:01 To tez szkodniki, faceci w kapeluszach z piorkiem strzelaja do zywych zwierzat, czasem i do ludzi - to MORDERCY!!! mYSLIWI TO MORDERCY Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mysliwy Re: Proponuje mordowac mysliwych IP: *.proxy.aol.com 14.01.05, 07:28 OK, orly wygladaja pieknie, szczegolnie dla tych, ktorych godla narodowe sa przstrojone orlami. To jednak nie oznacza, ze orly nie sa szkodnikami kiedy sie nadmiernie rozplemia. Jakos nie slysze obroncow szczorow i myszy, a to przeciez tez zwierzatka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek z Krakowa Re: Proponuje mordowac mysliwych IP: *.malopolska.mw.gov.pl 14.01.05, 10:13 30 par na cały obszar kraju - zastanów się, a później klep, bo ciężko to pisaniem nazwać. Myśliwi to szkodniki - wydaje im się,że przyroda to wielkie gospodarstwo... (podejście jak za komuny) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dream Re: Proponuje mordowac mysliwych IP: *.gios.gov.pl / *.gios.gov.pl 17.01.05, 08:50 No to jednego masz właśnie okazje poznać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo Re: Proponuje mordowac mysliwych - POPIERAM IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 15.01.05, 19:54 na odstrzal tych szkodnikow Odpowiedz Link Zgłoś