Dodaj do ulubionych

Jakie studia?...

02.07.13, 12:35
Hej, jakie kierunki studiów polecilibyście komuś, kto niedługo będzie musiał dokonać wyboru? Po których łatwiej będzie odnaleźć się na rynku pracy?
Obserwuj wątek
    • 2starka Re: Jakie studia?... 02.07.13, 12:54
      po co studiowac skoro i tak skonczy sie na stanowisku nisko oplacanym lub za granica!!
      • 2starka Re: Jakie studia?... 02.07.13, 16:08
        a czy w dzisiejszych czasach ludzie ida na studia na ktore sie oplaca isc czy te ktore nas interesuja?? dlaczego w polsce nie mozna studiowac tego czym sie interesujemy i miec dobra kase?
    • snozz Re: Jakie studia?... 02.07.13, 13:12
      humanistyczne!! bo po nich mozna robic wszystko... od magazyniera do kierownika lol
      • nata.liak Re: Jakie studia?... 02.07.13, 13:14
        Jeżeli uważasz, że humanistyczne, to podaj jakie i dlaczego. To dla mnie dosyć ważne, bo nie zależy mi na posiadaniu papieru dla samej satysfakcji posiadania, tylko żeby coś jeszcze za tym szło.
        • snozz Re: Jakie studia?... 02.07.13, 13:44
          socjologie mozna ja polaczyc ze wszystkim....
          • nata.liak Re: Jakie studia?... 02.07.13, 14:17
            Trochę się tych wszystkich "logii" obawiam, bo to dosyć ogólne kierunki. Jakieś ciekawe specjalizacje znasz może na tym kierunku?
            • crazypiraty [...] 23.07.13, 09:14
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • kalineczkaaa Re: Jakie studia?... 02.07.13, 14:10
      Ja bym wybrała farmację. Coraz więcej aptek się otwiera co wy nato??
      • snozz Re: Jakie studia?... 02.07.13, 16:01
        socjologia jest dobra na poczatek zdobyc jakas wiedze a farmakologia tez dobry pomysl ludzie choruja :)
        • alb.o.albo Re: Jakie studia?... 02.07.13, 16:40
          jak dla mnie i tak na rynku pracy liczy się przede wszystkim doświadczenie, bez tego szanse na fajną pracę są raczej marne
          • kalineczkaaa Re: Jakie studia?... 04.07.13, 11:55
            myśle że nie doświadczenie a to ile chcesz zarabiać bo możesz mieć 10 lat doświadczenia a wygra ktoś po studiach bo weźmie 2k zamiast 4k :]
    • alb.o.albo Re: Jakie studia?... 02.07.13, 16:29
      zanim wybierzesz kierunek, dobrze jest się zastanowić nad własnymi predyspozycjami, bo jeżeli nie masz zdolności w jakiejś dziedzinie, np. matematyce, to trudno będzie wybrać się na kierunek z takim przedmiotem
      • 2starka Re: Jakie studia?... 02.07.13, 16:42
        dokladnie, zgadzam sie z albo.albo marnujesz lata na studiach a potem lata do emerytury
        • rabbit.88 Re: Jakie studia?... 02.07.13, 18:35
          A ja uważam, że w dzisiejszych czasach jak nie masz pleców to i tak dobrej pracy nie dostaniesz,.
          • nata.liak Re: Jakie studia?... 02.07.13, 18:42
            Moim zdaniem studia są ważne. Tylko właśnie chodzi o kierunek, żeby dobrze wybrać i po ich zakończeniu nie skazywać się od razu na bezrobocie. Dlatego właśnie proszę o wskazówkę, bo pewnie część Was już ma ukończone studia albo właśnie kończy dlatego też patrzy na to już z innej perspektywy.
            • 2starka Re: Jakie studia?... 02.07.13, 18:52
              Czyli idziesz na studia byle jakie byle dobrze po nich zarabiac... A nie na te co cie interesuja!?
              • nata.liak Re: Jakie studia?... 02.07.13, 19:14
                Właśnie nie byle jakie. Gdyby było mi to obojętne, to bym nie prosiła o radę :-)
                • 2starka Re: Jakie studia?... 02.07.13, 19:39
                  Ale nie kierujesz sie swoimi zainteresowaniami
            • rabbit.88 Re: Jakie studia?... 02.07.13, 20:03
              Jeżeli nie chcesz skazywać się na bezrobocie to powinnaś wybrać medycynę lub studia związane z informatyką, bo z tego co się orientuję to informatycy na brak pracy ani kasy nie narzekają
          • 2starka Re: Jakie studia?... 02.07.13, 19:43
            Zgadzam sie!!!! Czasami nawet studia nie sa potrzebne jak masz znajomosci :(
            • snozz Re: Jakie studia?... 02.07.13, 19:51
              Smutna Polska rzeczywistosc
            • o-lewacz Re: Jakie studia?... 02.07.13, 21:07
              właśnie, pracuję tylko dzięki znajomościom, a studia wcale nie są potrzebne tam gdzie obecnie pracuję. wcześniej przez kilka lat pracowałem w różnych miejscach, wcale nie związanych z kierunkiem studiów. wyższe wykształcenie na pewno pomogło, ale liczył się tylko magister, a kierunek nie miał najmniejszego znaczenia, równie dobrze mogłem byc po filologii polskiej, farmacji, turystyce itp.
    • o-lewacz Re: Jakie studia?... 02.07.13, 20:24
      polecam studiować to, co cie interesuje. papierek poswiadczający ukończenie studiów nie ma aż takiego znaczego jak doświadczenie, a te najlepiej zdobywac w czasie studiów. jak najwięcej praktyk i stazów trzeba zaliczyć, trudno, że często za smieszne pieniądze, albo nawet za darmo, ale właśnie to najbardziej pomoże w znalezieniu pracy. dobrze nauczyć się jakiegoś mniej popularnego języka, np chińskiego (mandaryńskiego), tureckiego lub arabskiego albo chociaż ukraińskiego, czeskiego czy portugalskiego - na pewno pomoże w znalezieniu dobrej pracy. gdybym mógł cofnąć czas, to pewnie tak bym teraz zrobił, a nie zmarnował 5 lat na studiach humanistycznych, które ani mi się do czegoś przydały, ani specjalnie mnie nie ciekawiły... Powodzenia.
      • nata.liak Re: Jakie studia?... 02.07.13, 20:38
        A mogę wiedzieć, tak z ciekawości, jakie to były studia?
        • o-lewacz Re: Jakie studia?... 02.07.13, 20:58
          politologia, specjalizacja samorządowa
          • luj_parkowy Re: Jakie studia?... 03.07.13, 13:02
            Kolejny politolog na rynku. Gratuluję.
            • nata.liak Re: Jakie studia?... 03.07.13, 13:28
              Stąd też moja obawa przed studiami, które mają w nazwie "logia". Dziękuję za radę, teraz utwierdziłam się w przekonaniu, że niekoniecznie jest to najlepszy wybór.
    • jakw Re: Jakie studia?... 02.07.13, 20:34
      A o jakich studiach myślisz? Humanistycznych? Ścisłych/politechnicznych? Przyrodniczych/medycznych? Ekonomicznych? Jesteś pewna , że nie zrobi ci to różnicy?
      • nata.liak Re: Jakie studia?... 02.07.13, 20:40
        Medyczne raczej odpadają. Z nauką radzę sobie bardzo dobrze, nie sprawia mi ona problemów, więc nie ogranicza mnie w tym przypadku podział na studia humanistyczne i nie-. Stąd też nieco gubię się w wyborze, bo chciałabym, aby był mądry.
        • jakw Re: Jakie studia?... 03.07.13, 19:43
          A jakie przedmioty masz rozszerzone?
          • nata.liak Re: Jakie studia?... 04.07.13, 16:00
            Humanistyczne właśnie, ale z tych związanych z matematyką jestem równie dobra. Dlatego bardzo nie przejmuje się tym, co mam rozszerzonego, dzięki temu myślę, że mam większy wybór, jeśli chodzi o kierunek.
            • jakw Re: Jakie studia?... 04.07.13, 22:58
              A oglądałaś arkusze z matury rozszerzonej z matematyki czy fizyki?
    • adeb_ayor Re: Jakie studia?... 03.07.13, 10:14
      Najlepiej patrz na to tak: W czym jestem dobra? i co mnie interesuje? Nie polecam robić czegoś co nie sprawia Ci przyjemności do 65 roku życia. Wybierz kierunek, który da Ci wymarzoną pracę. Nawet jeśli wydaje się ona mało dochodowa to uwierz, że jeśli jesteś w czymś naprawdę dobra to większe zarobki przyjdą same.
      • 2starka Re: Jakie studia?... 03.07.13, 12:50
        dobrze powiedziane! a jak by co to zawsze mozesz wyjechac za granice... haha
    • luj_parkowy Re: Jakie studia?... 03.07.13, 13:04
      Polecam zrobienie dobrego zawodu, studia są w tych czasach potrzebne, jak druga dziura w d.... Lepiej być dobrym fryzjerem niż bezrobotnym humanistą.
      • 2starka Re: Jakie studia?... 03.07.13, 13:07
        no wlasnie dlaczego w Polsce nie promuje sie tych normalnych zawodow i przyklada sie wiekszej wagi do ich rozwoju... nadal dziwny stereotyp jest ze idac uczyc sie zawodu nie jest cool.. a szkoda
        • nata.liak Re: Jakie studia?... 03.07.13, 13:31
          Ale wydaje mi się, że dobry kierunek studiów, z odowiednią specjalizacją, również może pomóc znaleźć pracę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka