Dodaj do ulubionych

czytanie w I klasie

07.04.14, 11:34
Czy jeżeli dziecko samodzielnie czyta i w I klasie sobie samo przeczytało"W pustyni i w puszczy" siedząc koło mnie w łazience jak robiłam pranie mam je zgłosić do indywidualnego toku nauczania? Pytam powaznie,może jakiś nauczyciel mi odpowie bo nie wiem czy umiejetność wczesnego czytania bardzo sie przekłada na inteligencje.
Obserwuj wątek
    • randybvain Re: czytanie w I klasie 07.04.14, 19:20
      To musiało być długie pranie... :)

Samo czytanie to nie wszystko. Jeszcze jest liczenie, pisanie (zdolności manualne) oraz poziom emocjonalny dziecka. Takie rzeczy chyba można stwierdzić w Poradni Psychologicznej.
    • morekac Re: czytanie w I klasie 07.04.14, 22:28
      Na tarze prałaś? ;-)
      Przy jakichkolwiek itn konieczna zapewne jest opinia poradni pedagogicznej - jeśli więc podejrzewasz, że masz nazbyt bystre dziecko , przede wszystkim powinnaś skontaktować się z nimi.
      • kasia25251 Re: czytanie w I klasie 08.04.14, 07:52
        To było kilka pran po powrocie z wakacji i przez kilka dni,siadała sobie koło pralki na krzesełku i czytała.Dosc szybko jej poszło,naprawdę była zainteresowana.Bardzo mnie tym rozczulila ,pytała o rożne informacje z książki.
    • der-chef Re: czytanie w I klasie 08.04.14, 10:53
      Córka sąsiadki też czyta namiętnie od 6 roku życia. Problem w tym ze tylko czyta a w szkole jedzie na jedynkach ze wszystkich przedmiotów i faktycznie potrzebuje indywidualnego toku nauczania ale w szkole specjalnej.
    • l-a Re: czytanie w I klasie 13.05.14, 08:23
      Mój syn czytał od 4 raku życia, w wieku 6 lat biegle spore książki, jeszcze wcześniej bardzo dobrze liczył, w przedszkolu dobrze mnożył, ale chodził do rejonowej szkoły, nie miał żadnego indywidualnego toku nauczania, przeszedł badania w poradni psychologiczno-pedagogicznej (łącznie z testem na inteligencję), ale psycholog nie zalecił nauczania indywidualnego, bo niezbyt dobrze wpływa na integrację z grupą rówieśniczą i rozwój emocjonalny dziecka.
      Ale najlepiej jak pójdziesz z dzieckiem do poradni, bo każde dziecko jest inne, może dostaniesz jakieś inne zalecenia.
      Z tego co się orientuję to nie ma procedury, żeby to rodzic zgłaszał dziecko do nauczania indywidualnego, robi to najczęściej nauczyciel w porozumieniu z dyrekcją szkoły, po uzyskaniu opinii z poradni. Ale może teraz jest inaczej (mój syn jest teraz w LO)
      • pestkaaga Re: czytanie w I klasie 02.06.14, 17:39
        a moje dziecko to przeciętniak - chodzi do pierwszej klasy i zna tylko litery,poniektóre wyrazy łaczy.Osobiście uważam,że dzieci do lat 12 maja prawo korzystać z dzieciństwa a żaden program/system edukacyjny nie ma prawa im tego odbierać.Wolę aby moje dziecko biegało po podwórko i korzystało z dzieciństwa,a nie ślęczało nad ksiązkami.Niech Ci co wymyślili ten system trasują swoje dzieci ja nie mam zamiaru,a na naukę nigdy nie jest za późno
        • learning-to-fly Re: czytanie w I klasie 03.06.14, 19:02
          I tak i nie. Dziecko do szkoły chodzić musi, a dla naprawdę uzdolnionego i inteligentnego dziecka zwłaszcza pierwsze trzy lata szkoły to może być droga przez mękę, nie mająca nic wspólnego z korzystaniem z dzieciństwa. Wyobraź sobie, że spędzasz 4-5h dziennie na "poznawaniu" tego, co już dawno umiesz, chociaż w tym czasie mogłabyś uczyć się czegoś nowego. Aha i nie możesz się ruszyć, pogadać z koleżanką, wyjść na kawę czy wyjąć komórki. Masz siedzieć przy stoliku jakbyś kij połknęła. Cudowna perspektywa, prawda?
          "Przerabiałam" to osobiście na jednym przedmiocie, sama myśl o tej lekcji powodowała u mnie szewską pasję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka