12.09.04, 01:05
co?
1. zastępnik pamiętnika o charakterze ekschibicjonistycznym, bo publicznym
2. zastępnik pamiętnika na zapiski wyobrażeń, nawet zupełnie nierealnych
3. kartoteka

bo
1. lubimy pisać i dzielić się swoim życiem, a dotychczas nie było gdzie
2. chcemy zaistnieć, więc sądzimy, że tą drogą dostaniemy się Gdzieś
3. mamy fantastyczne zainteresowania, ale w realnej okolicy nikt się tym nie
interesuje

rezultat
1. zamontowawszy licznik odwiedzin i patrząc na wzrastającą liczbę mamy
poczucie, że to o czym piszemy jest ciekawe, zabawne, ma sens, w zależności
od charakteru bloga
2. stajemy się bardziej systematyczni, bowiem przestój w blogu widać
3. przestoje mobilizują do aktywności, blog staje się czymś w rodzaju
zrzędzącego dobrego nauczyciela, który chwali nas za postępy i karze za ich
brak

Co jeszcze?
patrząc na blogi np. panien puszczalskich nie można oprzeć się wrażeniu, że
chwalą się swoimi "wyczynami". Jeśli licznik wsazuzuje mnóstwo odwiedzin
utwierdzają się w przekonaniu słuszności swojego postępowania tak jakby nie
wiedziały jakie słowa i wyrażenia są najczęściej wpisywanymi w wyszukiwarkach
Obserwuj wątek
    • pawel84gda Re: Blog 26.11.04, 22:38
      pawel84gda.blox.pl/html ;)
      • r.richelieu Re: Blog 26.11.04, 23:21
        heh, aleś skrupulatny;) Nie często spotyka się tak chętnych do pisania..
        pamiętnika. Jeszcze nie czytałam, tylko link wcisnęłam, bo bywa, że ktoś jakieś
        świństwa wlepia, do usuwania zdatne. Ale, politechniczno-doświadczony, co Ci
        tak w kość dało? Przyznam się do rzeczy bardzo podobnej, że po maturze zdałam
        na prawo i już w pierwszym miesiącu mi zbrzydło;) A ciągnęłam ten dziwny stan
        jeszcze cały rok, mając chyba nadzieję na cud.
        • pawel84gda Re: Blog 27.11.04, 00:37
          Taaaa... w liceum to do matfizu chodziłem, maturka z matmy, pół roku na
          budownictwie wodnym (polibuda),potem póroczna przerwa... a wszystko po to aby
          po zdaniu egzaminu z historii i wosu być studentem socjologii na UG :) ehhh
          życie ! pozdrawiam :) zapraszam do czytania www.pawel84gda.blox.pl/
          • r.richelieu Re: Blog 27.11.04, 16:16
            do matfizu, hehe, tak jak i ja. Kiedy będziesz miał statystykę i demografię
            zapowiada się, że będziesz jednym z nielicznych stękających z wysiłku ;)
            Blog przeczytałam. Zabawnie piszesz;) Jeszcze 2 miesiące i marynowane figi, co?
            • anula36 Re: Blog 27.11.04, 16:43
              dla mnei blogi i strony internetowe sa strasznie zabawne, takei cwiczenei sie w
              autoreklamie i kreowaniu wlasnego wizerunku:)
              A najbardziej mnei smieszy kiedy ktos bardzo peroruje o niebezpieczenstwie
              ujawniania danych w necie poczym zaprasza na stronke pelna zdjec i innych
              danych:)
              • r.richelieu Re: Blog 27.11.04, 17:37
                teraz spostrzegłam jakiego byka zrobiłam powyżej. Że Paweł będzie jednym z
                nielicznych nie stękających z wysiłku, bosz, na starość ślepnę ;)

dane. Tylko że jakie to dane są ujawniane w takich blogach. Zdjęcia, no tak
                zdjęcia mogą zostać wykorzystane gdzieś, co zawsze może przysporzyć nam
                pieniędzy za wygraną sprawę o bezpozwoleniowe prztwłaszczenie cudzego mienia i
                wizerunku. Gorzej z dziećmi, bo niesamowity "cześć tu Wojtek i też mam 12 lat"
                każe uważać na to, co dziecko zamieszcza w swoim blogu.

A poza tym.. właśnie. Jakie niebezpieczeństwa wynikają z blogu
                • anula36 Re: Blog 27.11.04, 18:19
                  zadne.
                  duzo radochy dla piszacego i bliznich:)
                  no czasem jeszcze ktos nieopatrznie moze sie przyznac ze przelecial ruda Beate
                  ze znamineim w ksztalcie gruszki na wewnetrznej stronei uda i jakis czytelnik
                  moze rozpoznac w niej np swoja zone co raczej nei zdazyloby sie gdyby dziennik
                  byl pisany do szuflady:)
                  • pawel84gda Re: Blog 27.11.04, 18:46
                    Niebezpieczeństwa?? W moim przypadku to, jeśli po sesji czytelnicy mojego bloga
                    rzucą się na marynowane figi to nic dla mnie nie zostanie ! ;) A statystykę i
                    demografię będę miał na drugim semestrze. Jeśli chodzi o mojego bloga, to
                    zdecydowałem się go założyć aby poćwiczyć się trochę w pisaniu. Moja „ścisła”
                    przeszłość (matfiz, polibuda) zrobiła ze mnie analfabetę językowego, co nie
                    przystoi studentowi uniwersytetu :) Zgadzam się ze stwierdzeniem, że blogi i
                    www to”(...) takie ćwiczenie się w autoreklamie i kreowaniu własnego
                    wizerunku”, chyba nawet podświadomie kieruje się tym pisząc na blogu. :) Ale to
                    chyba nie jest złe ? ;) pozdrawiam !
                    • anula36 Re: Blog 27.11.04, 22:48
                      a skad to nie byla krytyka tylko stwierdzenie:) A raczej moj poglad.
    • rpoznan Re: Blog 28.03.05, 23:44
      Są tacy,którym pisanie blogu przyniosło pracę,pieniądze,popularność itd.
      Blogi czytają ludzie różnych profesji,czasem wynajdują tam naprawdę spore
      talenty,a co za tym idzie możliwość zarobku dla obu stron.
      Pozdrawiam.Roman.
      • r.richelieu Re: Blog 29.03.06, 18:14
        .
    • emclee Re: Blog 30.03.06, 22:28
      to, co piszesz, swiadczy o tym, ze o blogach wiesz tyle, co przecietna
      gimnazjalistka, z calym dla nich moim szacunkiem. a moze by tak najpierw cos
      poczytac, jakies podstawy zupelne i postarac sie wyjsc poza schemat pamietnika?

bylam na tym forum chyba mniej niz dziesiec razy i juz wiem, ze nie wroce, wstyd
      podpisywac sie swoim nickiem pod taka socjologia. do widzenia i mam nadzieje, ze
      znajdziecie inna pasje, niz socjologia:)
    • 22pagoda Re: Blog 10.08.06, 09:59

r.richelieu
      polecam strone i badania Michala Parzuchowskiego, doktoranta w SWSP,
      badania.net
      Michal zajmuje sie blogami, przyczynami ujawniania tresci w nich zawartych w
      internecie. Ma tez sporo ciekawych linkow.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka