Gość: edyta Re: Na maturze czarny długopis i żadnych maskotek IP: *.local.bispol / *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.05, 07:39 Takie decyzje podejmują ludzie, którzy nie mają co robić w pracy i wymyślają jeden idiotyzm za drugim. Może CKE zajęłaby się czymś pożytecznym? A swoją drogą ciekawe dlaczego akurat czarny tusz a nie fioletowy, przecież najczęściej urzywanym kolorem i tak jest niebieski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Na maturze czarny długopis i żadnych maskotek IP: *.xtra.pl 24.02.05, 13:58 Używanym jeśli już :P Chyba jednak te słowniki się na maturze przydadzą... Biadolicie jak stado starych bab. Co za różnica, niebieski czy czarny? Mamy pisać czarnym, to tak trzeba wziąć czarny długopis. Ciekawe, że jak są egzaminy typu FCE, CAE itp. kartę odpowiedzi TRZEBA wypełniać miękkim ołówkiem i nikt jakoś nie biadoli na sali, że Polacy piszą niebieskim kolorem. Nie dorabiajcie ideologii do każdej pierdoły, która się wam nie podoba. To samo z maskotkami. Egzamin dojrzałości, a Wy chcecie misia taszczyć! No sorry... Dla mnie najważniejsze teraz jest, żeby zdać maturę jak najlepiej i dostać się na wymarzone studia, a to, jakim kolorem mam to robić, jest mi obojętne. Radzę się skupić na nauce, a nie na takich duperelach. Odpowiedz Link Zgłoś
nutta Re: Na maturze czarny długopis i żadnych maskotek 24.02.05, 14:06 Gimnazjaliści piszą czarnym tuszem i to jest oczywisty wymóg ze względów organizacyjnych, zresztą ten rocznik też jako pierwszy pisał test gimnazjalny, więc powinni być przygotowani do pewnych zarządzeń organizacyjnych. Problem z tych spraw robią media, a reszta wtóruje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 50-latka Re: Na maturze czarny długopis i żadnych maskotek IP: *.chello.pl 24.02.05, 15:45 zauważyłam, że to biadolenie ochodzi raczej z ust i gardeł 19-latków, a nie starych bab Odpowiedz Link Zgłoś
szczurbiurowy Test z historii - skandal 25.02.05, 08:09 Zajrzałem do testu z histrii. W końcu parę roczników do matury przygotowałem. Jako głównego przedstawiciela 19 wiecznej hitoriozofii wraz z tekstem do skomentowania podano tam Karola Marksa. Wyimek z pisma o maszynach. Pomijając fakt, że Marks nie jest reprezentatywny do analizy rewolucji technicznej (dzisiaj trzeba się powoływac na Tofflerów, założenia anaalizy marksistowskiej sa fałszywe od podstaw), ale kładzenie nacisku na ideologię marksistowską w egzaminie kończącym edukację obowiązkową - w egzaminie przygotowującym do matury - jest skandalem. Jest to przemycanie, pod pozorem analizy źródeł, marksizmu jako jedynej słusznej doktryny i metody analitycznej. Skandal i jeszcze raz skandal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zosia Re: Na maturze czarny długopis i żadnych maskotek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.05, 10:03 To co wyprawia CKE zakrawa na skandal i zgoszenie ich do Trybunału łamiania wszelkich praw - wielką pomyłka jest wprowadzenie systemu 6 lat podstawówka - 3 lata gimanzjum -3 lata liceum. Widze po moim dziecku jakie to jest nie korzystne, brak jest czwartego roku w średniej szkole , a co do kaklulatorów to chyba obowiązuje pewnien określony czas na dostosowanie pewnych przepisów i ich zmian. Ciejkawe kto z komisji w CKE liczy wszystko pismnie itd. czy nie posługuje sie w swoim zyciu pomocami techniki (kalkulatory, komputery) .Sprzeciwiam sie wszystkim tym decyzjom , ktore krzywdzą uczniów, powodując w nich stres. Najbardziej jest dziwne w tym wszystkim to,że nikt z CKE nie respektuje apeli nauczycieli chcących wnieść słuiszne poprawki w nowy system nauczania. Czy w CKE pracują osoby niesłyszące???? i ślepe na to co się dzieje w naszej edukacji ?????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R Re: Na maturze czarny długopis i żadnych maskotek IP: *.telia.com 25.02.05, 16:04 Decyzja o maskotkach jest sluszna. Tylko tu nie chodzi o maskotki tylko o rzeczy ktore mozna miec na egzaminie, lezace na biurku. Po przeciez jak ktos musi koniecznie miec tego misia, slonika, krzyzyk, rozaniec to niech trzyma go w kieszeni. W kieszeni wszystko wolno, nawet sciage, tylko nie wolno tej sciagi ani slonika wywlekac na biurko. Bo to po prostu rozprasza innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basia Re: Na maturze czarny długopis i żadnych maskotek IP: *.agh.edu.pl 25.02.05, 17:13 W tym roku pozytywnie egzamin wstępny na sum na studia dzienne na wydziale zarządzania AGH zdały 3 osoby z wszystkich zdajacych. Oto jest poziom. Większość zdających ludzi robiła licencjant na Wyższej szkole Zarządzania i Bankowośći W Krakowie (przy ul. Kijowskiej). Nie potrafią oni policzyć prostych równań z dwoma niewiadomymi (która to klasa szkoły średniej?). Teraz te osoby poszły na Magistra na wyżej wymienionej szkole przy ul. Kijowskiej. Nagle odkryli w sobie talent geniusza np licząc, i za nasze podatki biorą stypendia naukowe i socjalne. Chyba nie po to pracujemy, aby utrzmywać nieuków. Proszę porównać poziom egzaminów wstępnych na uczelnie teraz i kilka lat do tyłu. Na taki AGH trzeba było zdawać matematyke (nie żaden test a normalne zadania), fizykę (pisemnie i ustnie) i język obcy. Ile osób teraz kończących szkołę zdałoby ówczesne egzaminy. Czy państwo też liczycie: podatek od straty, prawdopodobieństwo większe od 1, a do obliczenia potęgi 3 stopnia z 2 potrzebny jest kalkulator. oto kilka przykładów na co idą nasze podatki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sówka Re: Na maturze czarny długopis i żadnych maskotek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.05, 18:35 Ściągi w maskotkach? A niby z czego- z polaka zakres materiału za duży by zmieścić ściągi w maskotkach, zresztą nie da się napisać ściągi z czytania ze zrozumieniem, z analizy tekstu też trudno.... jesli chodzi o matme czy chemie to ściągi dostajemy w postaci tablic chemicznych czy matematycznych, gdzie są najczęściej wszystkie potrzebne dane, moze za wyjątkiem rozwiązań zadań..... natomiast z anglika tez nie mozna zrobić dobrej sciagi-jezyk albo sie umie, albo nie... nie wiem jak jest w sprawie sciag na innych przedmiotach, ale i tak uwazam ze z tym zakazem przynoszenia maskotek to przesada. coprawda sama nie zastanawialam sie nad przyniesieniem pluszaka na mature, ale wciaz mi sie zdaje ze ME nie ma juz czego wymyslac... :-) pozdrawiam rocznik`86 i zycze polamania piór na maturze(koniecznie z czarnym atramentem) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emeryt Re: Na maturze czarny długopis i żadnych maskotek IP: *.inter / *.inter-c.pl 25.02.05, 21:46 No cóz debili mamy dostatek w każdym niemal resorcie. MEN nie jest odosobniony w tym. Zakazuje się maskotek. A może by tak czarny habit, drewniaki, dogłębna kąpiel i kontrola łącznie z majteczkami i dopiero na salę pisac maturę. Debilni urzędasy z MEN albo zapomnieli jak zdawali maturę albo - i to jest bardzo prawdopodobne - jej nie zdawali. A ten kto nie przeżył nie wie co to jest. Ja osobiście zdawałem maturę ponad 40 lat temu, ale do dziś pamiętam temat z j. polskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d.j. ech, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.05, 22:53 ciekawe kiedy będą kazać przechodzieć przez wykrywacz papieru... technika idzie szybko do przodu :-) Odpowiedz Link Zgłoś
fpitt majtki.. 26.02.05, 00:56 nic nie jest napisane na temat majtek.... czyli, bez majtek.!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fazzieh A co ze slownikami?!? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.03.05, 22:20 A o co chodzi ze slownikami jezykow obcych nowozytnych?!? W tym artykule jest napisane, ze sa dozwolone i dostarcza je szkola (jesli cos zle zrozumialem, to mnie poprawcie...), natomiast na oficjalnej stronie CKE jest wyrazna informacja, ze: "Nie można korzystać ze słowników w żadnej części egzaminu z języków obcych." Czy ktos jest w stanie mi to wytlumaczyc?!? Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość..... Re: Na maturze czarny długopis i żadnych maskotek IP: *.rev.vline.pl 14.03.05, 18:23 super! to może jeezcze powiedzą nam abyśmy przychodzili w danym ubranku.... i określonej fryzurze........ albo przynieśli długopis o specjalnych wymaganiach.. a może żebyśmy nie przyszli bo i tak nam się nie uda...... LUDZIE!! trochę wolności!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
oolaszek Re: Na maturze czarny długopis i żadnych maskotek 16.04.05, 23:47 przepraszam bardzo ale zauwazam pewna nieścisłość ponieważ na aturze ze jezyków obcych NIE MA żadnych słowników chyba że jest to język mniejszości narodowej... Odpowiedz Link Zgłoś
b_aneczka_b Re: Na maturze czarny długopis i żadnych maskotek 10.05.05, 18:31 !!!!!!!!!NIe mozna miec słowników na maturze z ang!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
77aania7 Re: Na maturze czarny długopis i żadnych maskotek 18.05.05, 12:11 RODZICE MATURZYSTOW I MATURZYSCI, ja jako matka srednio zdolnego matematyka chce, zeby NSA zbadal, czy matura byla zgodna z podstawami programowymi u polskiej szkole sredniej, i czy ten egzamin mial szanse byc zdany na 99 %. Smiem twierdzic, ze nosil on znamiona szykany i kary za chec zdawania matury z matmy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś