Dodaj do ulubionych

Jak szybciej nauczyć się języka obcego?

18.11.05, 10:40
Każdy ma swój sposób na naukę języka obcego.
Może dobrze byłoby wymienić się pomysłami i doświadczeniami na ten temat, aby
nauka stała się przyjemniejsza, skuteczniejsza i szybsza ?
Kazda propozycja mile widziana. Zapraszam.
Obserwuj wątek
    • randybvain Zanurzyć się w nim 18.11.05, 18:05
      1. Właczone radio albo tv z programem w języku
      2. Częste konwersacje
      3. Codziennie przeczytać coś
      4. Wynotowywać sobie interesujące rzeczy
      5. Zwracać uwagę na nowe konstrukcje składniowe
      6. Starać się myśleć w tym języku
      7. zawsze mieć poczucie, że się robi postępy
      8. Zwracac uwagę na rodzaj błędów i pamiętać o nich.
      i tak dalej...
      • baba67 Re: Zanurzyć się w nim 18.11.05, 23:34
        Swietne rady, ale ile samozaparcia trzeba, zeby je zastosowac...
        Wedlug mnie najszybciej sie uczysz wtedy, kiedy musisz.Jest to proces zmudny,
        niezaleznie od tego co tam wypisuja o metodach Callana i Sita.
        Wymaga tez czasu.
        Trzeba wypracowac bardzo silna motywacje-odpowiedziec na pytanie dlaczego sie
        ucze, jak szybko zamierzam dojsc do jakiegos poziomu i czy to jest realne.
        Bron Boze nie zakladac, ze sie na przyklad za pol roku zda FCE jak sie ledwo
        trzy proste zdania potrafi sklecic-to jest troche tak jak z odchudzaniem.
        • randybvain Re: Zanurzyć się w nim 18.11.05, 23:44
          Jak się topisz, to wody się nałykasz - tylko w tym wypadku śmiercią nie grozi.
          istotny jest postęp i uczucie, że idzie się do przodu. Nie trzeba od razu z
          grubej rury. po jednym zdaniu, po jednym schemacie, byle stale, przy myciu
          zębów, przy śniadaniu, przy stałych nawykach. Ani się człowiek obejrzy, a bez
          obcego języka żyć nie będzie mógł...
          • krutikow Re: Zanurzyć się w nim 19.11.05, 11:41
            Najskuteczniejsza jest metoda naturalna, taka jaka kazdy native uczy sie
            swojego jezyka ojczystego, wowczas jest bezbolesnie i dosc milo. Dlatego tak
            skuteczne sa wyjazdy do kraju, ktorego jezyka sie uczymy. Poniewaz jednak nie
            zawsze jest to mozliwe nalezy probowac stworzyc uczniom namiastke w ich kraju,
            stad moj pomysl na studio nauki rosyjskiego "Russkaja izbuszka". Poza zajeciami
            z lektorem wazne jest bardzo to , o czym piszecie wyzej: stale bombardowanie
            siebie czyms, a nawet czymkolwiek zwiazanym z jezykiem, ktorego sie uczymy -
            radio, prasa, tv, pare stron chocby kryminalu do poduszki, filmy, piosenki,
            buszowanie w Internecie na stronach w tym jezyku itd.
            No i cel, motywacja, rzeczywiscie termin : matura, wyjazd, egzamin na
            certyfikat, to nas mobilizuje.
            Powodzenia!!
            • mag9 Poecam Fiszki 12.02.06, 10:08
              To takie karteczki, z jednej strony slowko polskie, z drugiej obce. Nauka
              przychodzi latwo, gdyz przerabia sie je w czasie zazwyczaj "marnowanym" -droga
              do szkoly, czekanie na autobus, nudny wyklad...
              Mozna je robic samemu, mozna takze kupic w ksiegarniach jezykowych. Ja korzystam
              z fiszek wydawnictwa cztery glowy (www.czteryglwy.pl) i sa super.
              • anuszka_ha3.agh.edu.pl Abs. najlepszy sposób na samodzielną naukę 12.02.06, 21:17
                Wszyscy macie strasznie staroświeckie metody nauki. Ja wypracowałam całkiem
                inną, która w dodatku nic nie kosztuje poza ew. abonamentem za internet.

1. Absolutnie najlepszy sposób na samodzielną naukę mówienia - mówić do siebie w
                myślach w tym języku. Najlepiej jest wyobrazić sobie, że jest się w towarzystwie
                cudzoziemca, któremu trzeba wszystko tłumaczyć. Opowiedzieć o sobie, o tym, co
                się właśnie musi zrobić, o tym, jak to jest w Polsce etc. Jeśli nie wiemy jak
                coś powiedzieć, to wyobrazić sobie, jak byśmy zapytali rozmówcę o podpowiedź.
                Postarać się zapamiętać sobie słowa których jeszcze nie znamy, a które byłyby
                nam potrzebne i później sprawdzić w słowniku. Doskonałe na wypadek, gdy już
                staniemy oko w oko z prawdziwym obcokrajowcem - gadkę mamy gotową.

2. Niesłychanie przydają się słowniki komputerowe, również online. Można
                błyskawicznie znaleźć słówka bez wertowania.

3. Absolutnie najlepsze są google. Gdy nie jest się pewnym, czy dobrze
                formułujemy daną frazę, należy ją wpisać w google w cudzysłowie, a po nim
                dopisać: site:uk - jeśli akurat szukamy poprawnych wyrażeń w języku angielskim.
                Albo odpowiednio: site:it - jeśli w włoskim. Itp. Następnie należy sprawdzić
                ilość znalezionych przykładów, ich kontekst i powtórzyć procedurę z frazą w
                innych wariantach. W ten sposób widzimy, jaka wersja jest najczęściej używana i
                w jakim kontekście.

4. Jeszcze jedno - w celu poznania języka potocznego oraz po to aby nauczyć się
                swobodnie wydobywać z siebie wypowiedzi - należy czytać i PISAĆ na zagranicznych
                forach!

Naprawdę, internet pozwala na tempo nauki nieosiągalne tradycyjnymi metodami.

→ → → → → → → → → → → →
                Nadchodzi Era Mohera!
                ← ← ← ← ← ← ← ← ← ← ← ←
                • looney1 Re: Abs. najlepszy sposób na samodzielną naukę 13.02.06, 13:58
                  Powtórki, i aktywne posługiwanie się językiem, zdecydowanie najskuteczniejsze.

--
                  fotografujesz?
              • mar131313 Re: Poecam Fiszki 13.02.06, 15:22
                Fiszki nie sa zle ale niewyobrazam sobie nauki z nich w autobusie. Bardziej
                sprawdza sie sluchnie plyt ze słowkami i calymi nagraniami (www.jezykiobce.pl).

Pozdrawiam
                Mariusz
            • pasikonik2005 Re: Zanurzyć się w nim 12.02.06, 17:57
              owszem, ale to zależy, w przypadku osób początkujących native to zdecydowanie
              za mało.Widziałem wielu, którzys zczycili się tym,że uczy ich native. Jeśli zna
              ( native) język swego studenta, to może mu wyjaśnic myślenie w danym języku od
              kuchni, jeśli nie, to uczeń nigdy do końca nie zrozumie wielu rzeczy, a
              początki są najważniejsze. Dlatego native jest cenny, ale w późniejszym
              okresie. To moje skromne zdanie, inni mogą sądzić inaczej. A tak po prawdzie,
              nie ma chyba uniwersalnego sposobu na naukę, która by pasowała dla
              każdego.Dlatego takie pytania mogą jedynie poóc komus odnaleźć "swój "
              sposoób.Kropka.
          • butterfly2 Re: Zanurzyć się w nim 11.02.06, 10:14
            Klika programOw do nauki i codziennie, codziennie ćwiczyć. Najtańsza i
            najprostsza metoda.
      • dor.kalinowska Supermemo!!! 13.02.06, 07:05
        Używam od kilku lat, najpierw był angielski, potem łacina na studiach, rosyjski
        a teraz idzie japoński (własna baza). Polecam z całego serca!!!
    • marcin9098 Re: Jak szybciej nauczyć się języka obcego? 20.11.05, 21:51
      Kup sobie dobry program do szybkiej nauki słówek. Polecam:
      www.emaestro.pl
      Pozdrawiam
      Marcin
      • tyggrysio Re: Jak szybciej nauczyć się języka obcego? 12.02.06, 20:44
        Albo ściągnij darmowy - pod KDE jest taki kVocTrain na przykład :-)
    • jack1971 Re: Jak szybciej nauczyć się języka obcego? 01.02.06, 22:39
      Uznać go za własny.
      Pozdrawiam
      Jack
      • ipiatek1 Re: Jak szybciej nauczyć się języka obcego? 09.02.06, 15:45
        1)Uczyc sie tylko tego co sie przyda w mowie czy w pismie.
        2)Olac system wkuwania np 200 roslin - to mozesz
        sobie zawsze sprawdzic w slowniku - jak seler, cebula, szczypiorek.
        3)Kupic sobie dobry slownik - gdzie jest napisane jak czego uzywac
        w jakich sytuacjach.
        4)Nie myslec po polsku ale w tym obcym jezyku.Np.nie podchodzic
        do sprawy tak: chcesz powiedziec : Ona jest zdania ze to zalozenie jest bledne.
        Ty [nie tlumaczysz po kolei kazdego slowa i nie konstruujesz zdania w ten
        sposob]ALe otwierasz w mozgu szufladke z wyrazami obcymi i tworzysz zdanie
        majace ten sam sens.
        5)Mowic do siebie.
        6)Ogladajac film w tym jezyku - zapisujesz co lepsze wypowiedzi jakie Ci
        sie moga przydac.To czysty mowiony normalny jezyk.

Wogole jestem zdania ze aby sie porozumiec w jezyku angielskim,
        trzeba okolo 300 slow, 4 czasy, podstawy gramatyczne i juz sie
        dogadasz za granica.
        • dirgone Re: Jak szybciej nauczyć się języka obcego? 10.02.06, 23:59
          Najefektywniejsza nauka jest wtedy, kiedy nagle TRZEBA się tego języka nauczyć.
          Ja uczę się angielskiego od chyba 15 lat, ale nadal nie mogę powiedziec, że go
          umiem. I nagle okazało się, że bez bardzo dobrej znajomości nie mam szans na
          porządną pracę. W grudniu skończyłam staż w jednej fundacji i odtąd szukam
          pracy. Od początku stycznia uczę się dzień w dzień (w międzyczasie wysyłam cv i
          listy) i chyba nigdy nie miałam takich postępów, jak teraz.
          Moja rada - uczyć się ze wszystkich możliwych źródeł. Ja uczę się z:
          - programu europlus reward, który według mnie jest genialny
          - słowa sprawdzam w słowniku angielsko - angielskim (polecam Cambridge)
          - czytam literaturę angielską w oryginale. Jeszcze niedawno szczytem moich
          możliwości był Harry Potter, a dwa tygodnie temu przerzuciłam się na Stephena
          Kinga (tylko to na razie mam). Na urodziny zażyczyłam sobie samych książek
          angielskojęzycznych (wcale nie są dużo droższe od polskich, a czasami nawet w
          tej samej cenie).

Jeśli znajdę teraz pracę (mam rozmowę kwalifikacyjną w środę), to nie mam
          zamiaru spocząć na laurach i będę uczyła się intensywnie dalej. A w planach mam
          ostre podciągnięcie się z francuskiego i niemieckiego. Szkoda tylko, że euro
          plus jest dostępny tylko w wersji niemieckiej i angielskiej. Francuska też niby
          jest, ale dużo starsza i mało interesująca. A inne programy są do kitu -
          kupiłam kiedyś tell me more francuski i były to wyrzucone w błoto pieniądze.

PS. przepraszam za błędy, ale jest późno, a ja po winku.
          • bonitta1 Re: Jak szybciej nauczyć się języka obcego? 11.02.06, 22:31
            A probowalas uczyc sie z superMemo? Jest tez do francuskiego. Mnie najbardziej
            odpowiada nauka z tego typu programami.
        • beata825 odnosnie słowek typu : cebula, seler, szczypiorek; 12.02.06, 12:08
          zgadzam sie co do tego ze bez sensu jest wkuwac 300 nazw roslin ale trzeba tez
          znac jakies pozdstawowe slownictwo z zakresu roslinek, i cebula, seler czy
          szczypiorek chyba do takich nalezą, co innego np. ciciezyca;)

a jesli chodzi o moja nauke słowek to robie francuski z włoskim rownolegle, sa
          podobne i wtedy nieraz jak zapomne danego słowka z we fr. to pomaga mi włoski i
          odwrotnie,
          ucze sie tematycznie słowek np. sport, medycyna, roslinki;)
          oprocz tego ogladam TV fr. bo włoskiej telewizji niestety niemam,
          nieraz takze drukuje jakies artykuły a tych jezykach np. odnosnie kuchni, swiat
          czy jakichs tradycji oraz innym aktualnych spraw
        • zbikwi Re: Jak szybciej nauczyć się języka obcego? 12.02.06, 20:09
          > Wogole jestem zdania ze aby sie porozumiec w jezyku angielskim,
          > trzeba okolo 300 slow, 4 czasy, podstawy gramatyczne i juz sie
          > dogadasz za granica.

To jednak trochę za mało. Do liczby słówek dodaj jedno zero.
          pozdrowienia
        • achu Re: Jak szybciej nauczyć się języka obcego? 13.02.06, 09:43
          Które to słówka? Jakie czasy? Wykuję do przyszłego poniedziałku?

Pozdrawiam,
          Achu
    • rosolina Jak szybciej nauczyć się języka obcego? 11.02.06, 15:26
      Niema "lekkiej i przyjemnej" nauki języka obcego. Taka to najwyżej jest muzyka.
      Opanowanie drugiego języka w sposób sztuczny, tzn. szkolny, a nie naturalny jak
      przez dziecko przed 12. rokiem życia, jest ciężką harówką, a szybkość zależy
      oczywiście od IQ. Najszybciej dzieje się to w jakiejś szkole lub na kursie w
      kraju danego języka, ale to niestety trochę kosztuje. Te różne
      reklamowane "cudowne" metody to czysty humbug, nabieranie klientów.
      • azoorek Re: Jak szybciej nauczyć się języka obcego? 11.02.06, 15:33
        systematycznosc- codzienny kontakt, nawet krotki, myslenie w jezyku, sluchanie
        kaset (slucham tej samej od miesiaca- coraz wiecej wylapuje) stacji, czytanie
        wszystkiego co w lapy wpadnie.
    • dziobakowa Re: Jak szybciej nauczyć się języka obcego? 11.02.06, 18:23
      ja polecam mówienie do siebie. :) spróbuj od czasu do czasu pobawić się w odgrywanie jakiejś scenki, wyobraź sobie, że z kimś rozmawiasz, że coś komuś tłumaczysz. o wiele łatwiej przeskoczyć psychiczną blokadę przed mówieniem w obcym języku, kiedy wcześniej przetestuje się to w domowym zaciszu. oczywiście o wiele skuteczniejsze jest mówienie do kogoś, najlepiej kogoś, kto może poprawić Twoje błędy, ale nie każdy w końcu ma pod ręką pomocnego obcokrajowca. ;)
    • innin Re: Jak szybciej nauczyć się języka obcego? 11.02.06, 21:35
      - staram się oglądać codziennie cos po angielsku*,
      - również codziennie słucham po angielsku radia,
      - czytam gazety w tym języku,
      - rozmawiam w tym języku jeśli tylko mogę,
      - uczę się słówek

*angielski=język obcy

• juancruz Re: Jak szybciej nauczyć się języka obcego? 12.02.06, 08:18
      poswiecam na jezyki w ciagu dnia 15 minut - codziennie, codziennie, naprawde
      codziennie!

8 minut angielski i 7 minut hiszpanski (znam wloski, wiec tu latwiej) - nie
      wiecej i nie mniej! systematycznie

jesli czuje, ze dzien ciezki i nauka "pod gorke", to nie robie tragedii -
      zapamietuje mnie wyrazow wtedy

no i rozmawiam sam ze soba... to mi pomaga utrwalic i kleic poznane wyrazy

no i naleze do ludzi, ktorzy chetnie wykorzystuja mozliwosc rozmowy w obcym
      jezyku, jesli tylko taka sie nadarzy

JC
    • lucky81 Re: Jak szybciej nauczyć się języka obcego? 12.02.06, 08:20
      Bardzo polecam filmy w oryginale. Szkoda, że w TV jest zawsze lektor. Filmy na
      DVD, najlepiej bez napisów albo z napisami po angielsku - nawet jak się
      niewiele rozumie, to się sporo wchłania.
    • zigzaur Najlepsza jest metoda pana Yabu Kashigi! 12.02.06, 10:22
      Zorganizować kurs w jakieś wsi, po pół roku przeprowadzić egzamin. Jeśli
      kursanci nie zdadzą egzaminu, to odpowiadać będzie cała wieś.

Może to jest jakiś sposób na ożywienie popegieerowskich obszarów na zachodnim
      Pomorzu?
      • karolina-g89 Re: dobra metoda ? chybaaa taak :) 12.02.06, 10:44
        hey!
        Takim sposobem na dobrą i skuteczną naukę języka obCego oprócz tego co jest
        powyżej.. jest miedzy innymi konwersacja z ludźmi przez taki komunikator jak np.
        MSN czy SKYPE .. :) ja z tego korzystam i naprawde działa!:)
        A oprócz tego czytam książki w innym języku i staram sie je tłumaczyć..
        zrozumieć.. jak czegoś nie wiem, nie rozumiem jakiś słówek.. to zapisuje sobie
        je w mojej pamięci.. otwieram szafeczkę w moim mózgu i zamykam na klapę (żeby
        przypadkiem nie wyleciało) :P Myśle, że to dobry sposób, a co Wy na to???
    • brasilka2 Re: Jak szybciej nauczyć się języka obcego? 12.02.06, 11:57
      1. Zakochać się w nejtiwie wybranego języka - może być aktor albo sportowiec a
      najlepiej piosenkarz.
      2. Jeśli już się zakochaliśmy w tym piosenkarzu, należy słuchać naokrągło jego
      piosenek, sprawdzać w necie słowa, tłumaczyć ze słownikiem te, których nie znamy.
      3. Kilku tekstów nauczyć się na pamięć. A najlepiej wkuć jak najwięcej - wiem co
      mówię, potem takie gotowe zdania bardzo się przydają w najmniej spodziewanych
      momentach, a wkuwanie nic nie kosztuje - powiem więcej, jest prawdziwą
      przyjemnością ;)
      4. Zapoznać tambylca z danego kraju na msnie - najpierw wymieniać z nim słowa
      pisane, a jak się nabierze pewności siebie - porozmawiać przy użyciu "głosu".
      5. Pozmieniać sobie ustawienia w kompie/komórce na wybrany język.
      6. Wybrać się na wycieczkę do kraju, gdzie mówi się w opanowywanym przez nas
      języku. Nie korzystać z pomocy tłumacza/pilota/rezydenta przy dopytywaniu się w
      informacji turystycznej/stacji benzynowej/na poczcie/dworcu pkp. Uwierzyć w
      swoje umiejętności, na pewno się uda porozumieć.
      7. Otoczyć się literaturą/muzyką w wybranym języku - trzeba mieć głowę pełną
      tego kraju, języka, trzeba zacząć myśleć, śnić w tym języku...

Powyższe zostało sprawdzone przeze mnie osobiście, punkt po punkcie. Działa ;p
      • magdzia852 Re: Jak szybciej nauczyć się języka obcego? 12.02.06, 18:45
        O, tak, jesli chodzi o nauke tekstow na pamiec, to jest nieoceniona pomoc.
        Uczysz sie samoistnie, bo piosenka ci sie podoba, slowa wchodza w ciebie jakos
        tak bezbolesnie, a potem sie dziwisz, skad znam takie slowka? Oczywiscie godne
        polecenia sa raczej piosenki troche bardziej ambitne, nie jakies "I love you
        baby". Chociaz, na poczatek...:)
        • dandelion Re: Jak szybciej nauczyć się języka obcego? 12.02.06, 19:05
          Dobry polski nauczyciel języka na początek + spora praca własna + słuchanie np
          piosenek + czytanie + samozaparcie i motywacja + dobre ucho + cięzka praca. Po
          2 latach native speaker. Ten proces będzie trwał całe zycie :):):) Pozdrowienia.
    • jarojak Ile czasu potrzeba na "komunikatywność"?? 13.02.06, 01:55
      Zaczynam się zastanawiać nad wyjazdem do USA do pracy (do amerykańskiego
      oddziału mojej firmy) ale nigdy nie uczyłem się angielskiego. Tzn. nie potrafię
      komunikować się w tym języku bo np. bez większych problemów przebijam się przez
      teksty techniczne po angielsku z którymi mam stycznośc w pracy (język techniczny
      to właściwie 500 słów na krzyż...) . I mam do was pytanie: Ile czasu potrzeba na
      dojście do poziomu umożliwiającego porozumiewanie się w tzw. codziennych
      życiowych okolicznościach? Oto założenia: poświęcam 2 godziny dziennie, języki
      przyswajam bardzo łatwo (nie uczyłem się angielskiego ale nie wiadomo skąd znam
      zaskakująco dużo słów i zwrotów - potrafie np. zrozumieć jakąś prostą piosenkę w
      radiu i co 5te zdanie w filmie ;-) ) mam do dyspozycji wszelkie media czyli
      anglojęzyczne radio, TV, internet, programy językowe, książki itp. Jak myślicie
      dam radę po 3 miesiącach dogadać się w pracy, znaleźć mieszkanie, obejrzeć film
      i przeczytać gazetę?
      • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Ile czasu potrzeba na "komunikatywność"?? 13.02.06, 10:40
        > Jak myślicie
        > dam radę po 3 miesiącach dogadać się w pracy, znaleźć mieszkanie, obejrzeć
        > film i przeczytać gazetę?

Obawiam się, że nie.

Ale to bardzo zależy od indywidualnych uzdolnień. Tobie będzie najbardziej
        potrzebna umiejętność rozmawiania w obcym języku. Jest taka prawidłowość, że
        osoby ekstrawertyczne i gadatliwe (w swoim języku ojczystym) oraz takie, które
        mają pamięć słuchową, najszybciej uczą się mówić w języku obcym - nawet jeśli
        mają problemy z tradycyjną nauką słówek i gramatyki. Osoby zaś introwertyczne i
        takie, które nie lubią dużo gadać, a także mające pamięć wzrokową, mają o niebo
        większe trudności - nawet jeśli są świetne w gramatyce, czytaniu i rozumieniu.

Przyjrzyj się więc swoim naturalnym predyspozycjom i na tej podstawie oceń swoje
        możliwości. Jeśli spełniasz wszystkie warunki przynależności do 1. grupy - to
        owszem, masz szanse.

Moja rada: zamiast poświęcać 2 godz. dziennie na naukę samodzielną - koniecznie
        znajdź native speakera. Chodź do niego na (jednoosobowe!!!) prywatne lekcje 2x w
        tygodniu. Jest duża szansa, że sobie poradzisz.

→ → → → → → → → → → → →
        Nadchodzi Era Mohera!
        ← ← ← ← ← ← ← ← ← ← ← ←
        • radzio52 Re: Ile czasu potrzeba na "komunikatywność"?? 13.02.06, 11:27
          Hey:) polecam SUPERMEMO. jest naprawdę dobre i skuteczne. co więcej uczysz się
          tak jak dziecko. bo zaczynasz od prostych słów, potem coraz więcej i więcej.
          potem czasy i inne bzdety to pryszcze:) ja ćwiczę na tym angielski. a czy ktoś
          używał SITA? Pozdrawiam:)
          • majjada Re: Ile czasu potrzeba na "komunikatywność"?? 13.02.06, 12:09
            Hej
            Ja tez po odkryciu "supermemo" jestem wierna tej metodzie Ciezko jest sie uczyc
            samemu jesli sie nie ma supermotywacji, Zastanawialam sie nad Sita ale
            skutecznie odstrasza mnie cena urzadzenia do relaksu Czy bez niego tez mozna
            sie tak skutecznie uczyc?
        • agatka9911 Re: Ile czasu potrzeba na "komunikatywność"?? 26.02.06, 17:39
          >Moja rada: zamiast poświęcać 2 godz. dziennie na naukę samodzielną - koniecznie
          >znajdź native speakera. Chodź do niego na (jednoosobowe!!!) prywatne lekcje 2x
          >w tygodniu. Jest duża szansa, że sobie poradzisz.

Tutaj sie nie zgadzam. Owszem, native sie przyda ale aby pocwiczyc zdobyte
          wczesniej wiadomosci ale absolutnie nie nalezy zaniechac nauki samemu.
          Nikt ale to nikt nas nigdy nie nauczy slowek, zwrotow itd (ogolnie jezyka)
          tylko my sami.
    • dorotabiele Re: Jak szybciej nauczyć się języka obcego? 13.02.06, 17:35
      czytam tak wszystkie posty i przychoda mi na mysl dwa komentarze:
      1. niestety nie mozna nauczyc sie jezyka metoda bezposrednia, czyli tak, jak
      nauczylismy sie jezyka obcego. dziala to tylko do 3 roku zycia, a potem nalezy
      wprowadzac krok po kroku elementy "nauki". ludzie dorosli moga sie skutecznie
      nauczyc jezyka, jezeli lacza pol na pol nauke z nabywaniem jezyka. nauka, sa to
      wszystkie celowe dzialania, majace za zadanie przyswojenie wiedzy, gramatycznej,
      slownikowej. natomiast nabywanie jezyka sa to dzialania, po ktorych nie mozemy
      powiedziec ze przyswoilismy cos konkretnego, typu nowy czas, czy liste wyrazen,
      jednak mielismy kontakt z jezykiem (slychalismy radia, ogladalismy telewizje,
      czytalismy gazetew obcym jezyku, lub nawet kupowalismy croissant'a w paryzu).
      osoby wyjezdzajace za granice, przebywajacy w toarzystwie anglikow, franzuzow
      czy hiszpanow nie naucza sie jezyka, jezeli nie beda sie go "uczyc". zasada ta
      dziala tez na odwrot, osoby tylko uzace sie, a nie zanurzajace sie w jezyku, nie
      osiagna oczekiwanych efektow.
      2. nie zgadzam sie ze stwierdzenie, ze nauczymy sie jezyka gdy musimy.
      najlepszym tego dowodem sa tlumy maturzystow, ktorzy przez x lat byli zmuszani
      do uczenia sie jakiegos jezyka, ale sie go nie nauczyli. w psychologii istnieje
      termin motywacji wewnetrznej i zewnetrznej. przy motywacji wewnetrznej, tzn
      wtedy, gdy lubimy jakis jezyk, lubimy kulture kraju, gdzie tego jeyzka sie
      uzywa, sprawia nam przyjemnosc mowienie tym jezykiem, wtedy mozemy liczyc na
      sukces. gdy natomiast ktos lub cos zmusza nas do nauki jezyka trudniej osiagnac
      sukces. (andrzej janowski "podstawowe wiadomosc psychopedagogiczne")

nie zapominajac o zasadzie pol na pol przyswajania i nauki jezyka, wazne jest
      poszukiwanie swoich metod. mowcie do siebie, przyklejajcie karteczki, gdzie
      chcecie, wyszukujcie zwroty a nawet uczcie sie 200 nazw roslin, a niech tam, jak
      ktos lubi. uwazajcie tylko na wszystkie nowe, rewelacyjne metody szybkiej nauki.
      dydaktyka jezykow obcych zna wiele takich "rewelacyjnych" metod, ktore szybko
      okazuja sie chybione.
      podrawiam
      doris
      www.monfrancais.com
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka