Dodaj do ulubionych

Giertych: Gombrowicz won!

04.07.07, 07:31
Nie to, że Giertych nie lubi Gombrowicza. Bo sam temu nie raz zaprzeczał. On
chce po prostu jak najbardziej przeprać mózgi młodym ludziom, by ci ślepo
kochali instytucję jaką jest ich kraj. Dlatego wrzucił do kanonu jak najwięcej
patriotycznych lektur.
Obserwuj wątek
    • mrrek może by tak te wszystke wykształciuchy powiedziały 04.07.07, 07:56
      jak i kiedy realizować Gombrowicza w 2.5 letnim liceum? W liceum, które de facto
      jest szkołą powszechną, a więc szkołą o poziomie poniżej poziomu mierzalnjości?
      W szkole, w której większość uczniów nie przeczytała żadnej książki (poza Harry
      Potterem) - bo czytała tylko bryki? Gdzie uczniowie, wymigując się od czytania
      (czegokolwiek) mówią, że "język Sienkiewicza jest dla nich za trudny" (sic!). A
      co można powiedzieć o języku Gombrowicza??!!! A jednocześnie JAKAś część
      młodzieży (może jeden procent?) po Gombrowicza i tak sięgnie, i to jest elita, a
      tej reszcie Gombrowicz NAPRAWDę potrzebny NIE JEST! Dałby Bóg, aby ten 1 procent
      młodzieży trafił na nauczyciela, który Gombrowicza rozumie...Bo takich też ze
      świeczką szukać. No cóż, niezależnie od tego, że Gombrowicz się Giertychowi nie
      podobał, to taka jest prawda, ale całe to ideolo wykształciuchów musi o
      Gombrowiczu piać unisono, bez sensu, byle tylko pianę bić...
      • szatanskipomiot Re: może by tak te wszystke wykształciuchy powied 04.07.07, 08:20
        Brak czasu to slaba wymowka. Jezeli uczniowie maja miec czas na czytanie tomow Sienkiewicza, a teraz
        dodatkowo trylogii!!!! Tolkiena to dlaczego na Gombrowicza nie ma czasu? Wszak objetosciowo jest On o
        wiele mniejszy, za to zawiera wiecej wartosciowej tresci.
        Wlasnie tej "reszcie" tzeba pokazac wartosciowa literature, bo Ci lubiacy czytac sami do niej dotra.
        • niewir Po co tyle lektur? 04.07.07, 08:36
          Czy inteligentny inaczej minister Giertych nie może zlikwidować czytanie w
          szkołach wszystkich lektur? Przecież wystarczy przerobić tylko Pismo święte i
          jeden genialny utwór Karola Wojtyły! Resztę wytłumaczy ksiądz na niedzielnym
          kazaniu i lektor Radia Maryja.
      • agusia9621 zakazane najlepiej sie czyta 04.07.07, 08:58
        Giertych moze wykreslac co mu sie podoba, a prawda jest taka ze to co zakazane
        najlepiej sie czyta jak za czasow wojny.Mysle ze szybko wzrosnie sprzedaz
        wykreslonych ksiazek.Ksiazki takie jak Harry Potter i Wladca Pierscieni sa
        dobre na wakacje ale nie do tego zeby nad nimi rozmyslac, czy analizowac jakie
        przeslanie ona niesie.
      • navaira To w ogóle zrezygnujmy z lektur 04.07.07, 09:04
        Bo za trudne. Na lekcjach polskiego przerabiajmy artykuły z CKM (Playboy za
        trudny, w CKM redakcja ma przykaz pisać krótkimi zdaniami).
      • ms1949 Re: może by tak te wszystke wykształciuchy powied 05.07.07, 18:42
        Nareszcie logiczna i poparta faktami wypowiedź. Też nie rozumiem tych
        Gombrowiczow i innych... Są przereklamowani i zupełnie nie trafiają do
        młodzieży. Bardzo dobrze, że p. Giertych nareszcie wziął się za kanon lekturi
        wypieprzył te byle jakie pseudo-dzieła.
    • szatanskipomiot Re: Giertych: Gombrowicz won! 04.07.07, 08:11
      No coz, Giertych najwyrazniej chce zrownac mlodziez do swojego poziomu...
      ...pionowo w doooooollllllll.
      A skad nagle obowiazkowy Tolkien?
      To fajna lekturka, ale bez przesady, nie jest to literatura porownywalna z np. Gombrowiczem.
      Jezeli juz chca dodac fantasy to lepsza bylaby Ursula K. Leguin i jej "Left Hand of Darkness" : ))
    • adam.miauczynski Miauczynski: Giertych won! 04.07.07, 08:24
      • michal04 Giertych nie lubi Gombrowicza 04.07.07, 08:39
        Bo ze swoim niskim poziomem intelektualnym nie rozumie tego autora.
    • obi_van Gombrowicz byl gejem 04.07.07, 08:44
      I sporo tez o tym pisywal. Cale zycie radzil sobie ze swoim gejostwem ktore w
      nim walczylo z polskoscia w takiej wersji jaka obowiazywala w jego czasach i do
      jakiej dzisiejsi rzadzacy chcieliby wrocic. Mozna powiedziec, ze po wygraniu
      wyborow przez te bande jest on najaktualniejszym z polskich pisarzy. Mysle, ze
      usuniecie go bylo jedynym rzeczywistym celem calej tej awantury. Reszta dzialan
      sluzyla jedynie zaciemnieniu obrazu. Najpierw drastyczna zmiana calego kanonu,
      pozniej awantura w prasie, mobilizacja intelektualistow, kilka tygodni
      dyskusji. Wyjasnianie, ze nie chodzi o ten spis tylko o inny, ze te lektury to
      nie te, tylko tamte, ze niedokladnie tak.. Pozniej premier sie ujmuje za
      lekturami, jest wycofanie sie z wielu przyjetych zmian, pozniej do nich powrot,
      mącenie i kręcenie, wreszcie media i publika zaczynają się w temacie gubic, a
      co za tym idzie nudzic się nim. I kiedy wszyscy są juz znudzeni a temat na GW
      sciąga tylko pięć komentarzy, pokazuje się wersja ostateczna o ktora naprawde
      chodzilo - usunięcie Gombrowicza. Faceta, ktory pisal o tym, ze polski
      kosciolkowy nacjonalizm byl osobiscie dla niego zrodlem zewnetrznego i
      wewnetrznego zniewolenia, w ktorym nie dawalo się zyc. Dzisiejsi PiSdogłowcy
      chcieliby wrocic do tamtych czasow sprzed II wojny swiatowej, doprowadzic do
      wojny raz jeszcze i zakonczyc ja z innym wynikiem. Korzystniejszym dla ich
      frakcji. Doswiadczenie uczy, ze takich jak oni tylko przegrana wojna skutecznie
      odsuwa od wladzy. Jedno moze pocieszac, ze do tej pory jeszcze zadnej nie
      wygrali.
    • puuchatek Re: Giertych: Gombrowicz won! 04.07.07, 09:15
      ABstrahując od wszystkich innych idiotyzmów pana G., cjhciałbym zauważyć, że przerabianie "Władcy Pierścieni" w PODSTAWÓWCE to czysty kretynizm. To - wbrew pozorom - bardzo "dorosła" książka, dzieci w podstawówce (mimo wysiłków nauczycieli) zapamiętają ją tylko jako "przygodówkę fantasy", głębiej raczej nie wejdą...
      • elucidator Re: Giertych: Gombrowicz won! 04.07.07, 12:21
        Chyba masz racje. Widze pewne podobienstwo z "Podrozami Guliwera". Jako maly
        dzieciak czytalem to jaka fajna powiesc przygodowa. Dopiero w wieku
        poznolicealnym, jak czytalem to jeszcze raz i w wersji nieokrojonej, zrozumialem
        ze to bardzo trafna, ostra satyra i krytyka spoleczna.
    • toja3003 Po kiego grzyba 04.07.07, 09:44
      Po kiego grzyba katuje się młodzież tymi przestarzałymi knotami Sienkiewicza i
      Mickiewicza. A potem zdziwienie, że „młodzież nie chce czytać”. A chce prosze
      pana ale na przykład Hary Potera albo inną interesującą literaturę a nie nudy
      na pudy. Chyba, że ktoś mi udowodni czemu Słowacki zachwyca, skoro nie zachwyca?
    • mich1309 Biografia JPII - won! 04.07.07, 10:49
      "Pamięć i tożsamość" oraz biografia papieża - won z lekcji języka polskiego! Na
      eseistykę religijną i żywoty ludzi Kościoła jest miejsce na religii. Tam
      zainteresowani mogą studiować takie dzieła.

Wiedziałem, że Kaczyński jest gadem, ale nie przypuszczałem, że aż takim. Zrobi
      wszystko, żeby monstrualnego Giertycha utrzymać w koalicji. Na wszystko pozwoli
      temu szaleńcowi. Mam nadzieję, że ta banda stanie kiedyś przed TS, chociaż
      lepsze byłoby publiczne wysmaganie pod pręgierzu ich tłustych dup.

Nie jestem fanem Ujazdowskiego, ale przynajmniej w tej sytuacji umie zachować
      się przyzwoicie. Mam nadzieję, że na samym protestowaniu nie poprzestanie i
      poczyni jakieś realne kroki, by powstrzymać najgorszego ministra edukacji od
      czasów Mieszka I.
    • ir9 Re: Giertych: Gombrowicz won! 04.07.07, 11:23
      dla giertycha gormbrowicz jest po prostu za trudny. juz sie chlopak obawial ze kiedys bedzie musial z
      dziecmi o gombrowiczu rozmawiac i nie bedzie miec nic do powiedzenia.wiec wrzucil trylogie
      tolkiena....doprawdy swietny wybor.za 2 lata zacznie dodawac komiksy bo jak juz obnizac poziom to na
      calego.

(tu dla milosnikow tolkiena i komiksow-nie mam nic przeciwko ale moze jednak nie w szkole)
      • konrado5 Re: Giertych: Gombrowicz won! 04.07.07, 11:32
        Czemu mówicie, że Gombrowicz jest trudny? Dla mnie "Ferdydurke" była jedną z
        najłatwiejszych do zrozumienia lektur.
        • sutekh1 Re: Giertych: Gombrowicz won! 04.07.07, 12:06
          przecie wiadomo, że G.ówniarz ogląda głównie bajki w wysokiej rozdzielczości, i
          nie czyta książek!!!
          z czytaniem skończył na studiach!
        • ir9 Re: Giertych: Gombrowicz won! 04.07.07, 12:55
          mowimy ze Gombrowicz jest dla Giertycha za trudny, to dla jego intelektu(ktory rozwijal sie gdzies
          poza klasyczna ewolucja, w ktora wielkie G nie wierzy) za duze wyzwanie.

dla pana ministra wiele rzeczy jest za trudnych.ogolnie ma duze klopoty ze zrozumieniem
          rzeczywistosci w XXI wieku np.

konrado5 napisał:

> Czemu mówicie, że Gombrowicz jest trudny? Dla mnie "Ferdydurke" była jedną z
          > najłatwiejszych do zrozumienia lektur.
    • barboreczka89 Giertych: Gombrowicz won! 04.07.07, 12:43
      Jestem nauczycielką języka polskiego z 23-letnim stażem. Uważam ministra
      Giertycha za zagrożenie dla autonomii nauczania, wolności myślenia i tolerancji
      w polskiej szkole. Postawa tego pana razi arogancją, pychą i niekompetencją.
      Skandaliczne jest odpytywanie przez niego rozmówców z wiedzy na temat lektur
      trakotwane jako sposób na uniknięcie niewygodnych pytań. Myślę, że to jego
      edukacja humanistyczna pozostawia wiele do życzenia. Może w jego domu czytało
      się tylko o smoku wawelskim i dlatego biedaczyna nie wiedział nawet o istnieniu
      wybitnej polskiej literatury XX-wiecznej (Gombrowicz, Witkacy, Schulz itd). Może
      tatuś pronowiec nie wspomniał mu nigdy o tym, że reżim komunistyczny zakazuje
      czytania wyżej wymienionych przeze mnie twórców... I dlatego nie mam zamiaru
      przejmować się jego decyzjami w równym stopniu, jak nie przejmowałam się
      decyzjami ministrów o prowienencji komunistycznej. Zawsze omawiałam z uczniami
      to, co ważne dla polskiej kultury i co stanowi o jej sile i uniwersalności. Będę
      omawiać Gombrowicza tak, jak czyniłam to do tej pory. Tak jak zawsze będę też
      omawiać Sienkiewicza, którego bardzo cenię. Notabene nie rozumiem tej dyskusji
      "albo albo". Dla nich obu jest miejsce w naszym kanonie i w kanonie literatury
      światowej. Natomiast twórczość Jana Dobraczyńskiego - kolesia starszego pana
      Giertycha z Wrony - w kanonie to pomyłka. To nie jest wielka literatura, ani
      wielki człowiek. Szkoda na niego czasu i atłasu. Inne propozycje wprowadzone do
      listy lektur są w porządku, choć obawiam się, że na wiele z nich zabraknie czasu
      w niespełna trzyletnim cyklu nauczania w liceum. Ciekawa też jestem, skąd szkoły
      wezmą tyle pieniędzy na zakup nowych pozycji albo gdzie je znajdą - np. te
      wspomnienia szacownego biskupa. Na pewno nasz "wielki" minister o tym pomyślał...
      Mogę tylko powtórzyć za mistrzem kabaretu - "róbmy swoje"!!!
      • duda49 Re: Giertych: Gombrowicz won! 04.07.07, 18:12
        a moze jako lekture jedna z ksiazeczek tatusia
        albo "o dwoch takich co ukradli ksiezyc"
    • choky4 Giertych: Gombrowicz won! 04.07.07, 17:16
      tOWARZYSZ GIERTYCH JEST ZLYM MINISTREM,PRZEPRASZAM ,BARDZO ZLYM MINISTREM.
      pRZYNOSI WSTD POLSCE.SZANOWNY PANIE PREMIERZE kACZYNSKI PANA OBYWATELSKIM
      OBOWIAZKIEM JEST POZBAWIENIE P. ROMANA GIERTYCHA TEKI MINNISTRA EDUKACJI .
    • grasshopper Edukacja bez ściemy 06.07.07, 11:16
    • nauczyciel33 Giertych: Gombrowicz won! 07.07.07, 12:10

Dookoła histeria wokół nowych lektur. Nikt nie ma odwagi miec odmiennego zdania.
      Ja edukowałem się w latach siedemdziesiątych.
      Lektury obowiązkowe NIE obejmowały:
      - Kaffki - i jakoś zyję
      - Gombrowicza - i jakoś zyję
      - Witkacego - i jakoś zyję

innych - i jakoś zyję.

Z ręką na sercu przyznaję, że niektórych lektur nie czytałem, z braku czasu
      (Conrad) lub z obrzydzenia (Wesele).

Równie dobrze mogę stwierdzić, że wykształcony Polak i Europejczyk powinien
      przerobić w szkole
      Złotą Kulę/
      Puca, Bursztyna i Gości/
      Rogasia z Doliny Roztoki/
      Szwejka/
      Tajemniczą wyspę/
      Egipcjanina Sinuhe \
      Komediantkę
      itd.
      itp.

Przymuszanie uczniów do książki Papieża skończy się znienawidzeniem
      obowiązkowej lektury.

I tak mało który uczeń czyta lektury. To wyjątki: 1. osoby kochające książki i
      czytający wszystko, co im wpadnie w łapy, 2. ambitni, 3. fascynaci z klas
      humanistycznych 4. ci, co mają polonistów robiących ostry test ze znajomości
      lektury PRZED omawianiem na lekcji.
    • krystyna969 Re: Giertych: Gombrowicz won! 11.07.07, 11:58
      tetlian napisał:

> Nie to, że Giertych nie lubi Gombrowicza. Bo sam temu nie raz zaprzeczał. On
      > chce po prostu jak najbardziej przeprać mózgi młodym ludziom, by ci ślepo
      > kochali instytucję jaką jest ich kraj. Dlatego wrzucił do kanonu jak najwięcej
      > patriotycznych lektur.
      Dobrze byłoby aby dyskutanci przeczytali Transatlantyk i inne książki
      Gombrowicza żeby wiedzieli że większośc to książki dla osób które są dojrzałe
      czytelniczo. Młodzież, która mało czyta niewiele z tego zrozumie albo wprost.
      Dobrze by przeczytali wiele różnych książek a tą kontrowersyjną propozycję jaka
      jest Gombrowicz konsumowali z dystansem. Przecież nikt nie zakazuje czytać i
      wydawać książek Gombrowicza. Mamy wolny kraj. Ale tak jak dziecku trzeba
      najpierw dać do czytania bajki, potem Siesicką potem Herlinga-Grudzińskiego i
      Miłosza. Na koniec proponować Gombrowicza. Na tym polega kształcenie,
      wychowanie.Są etapy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka