Dodaj do ulubionych

rekrutacja do liceum

IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 04.11.03, 12:22
Mam problem i chciałabym usłyszeć rady osób, które już mają doświadczenie w
tej dziedzinie.
Zapoznałam sie dokładnie z zasadami punktacji przy rekrutacji do liceum.
Mam wrażenie, że moje dziecko, które chodzi II klasy gimnazjum niepublicznego
o bardzo wysokim poziomie będzie w trudnej sytuacji, gdy bedzie chciało
dostać się do dobrego liceum publicznego zamiast kontynuować naukę w
prowadzonym przez ten sam podmiot liceum. W tym gimnazjum szóstka jest
abstrakcją, a piątka to absolutny wyjątek.Moje dziecko jest jednym z
najlepszych uczniów i walczy o 4.Nie ma szans na wysoką punktację za stopnie.
Czy warto brnąć dalej, czy lepiej przenieść dziecko do szkoły rejonowej,
gdzie obowiązują zasady oceniania, jak we wszystkich szkołach?
Obserwuj wątek
    • Gość: km Re: rekrutacja do liceum IP: 213.195.141.* 04.11.03, 12:51
      Przedstawiony przez Panią problem nie jest związany ze "stosunkami własności"
      [szkoła publiczna - niepubliczna] tylko z jakością szkoły [wymagająca -
      niewymagająca]. Są także gimnazja publiczne, które stawiają oceny w sposób
      zgodny ze zdrowym rozsądkiem (mało 6) - są i niepubliczne, w których wszyscy
      mają świadectwa z wyróżnieniem.
      Pani obserwacja dotycząca wpływu ocen na przebieg rekrutacji do liceum jest w
      zasadzie poprawna - z małymi poprawkami:
      1. istotne są oceny z przedmiotów punktowanych (a nie ze wszystkich)
      2. istotne jest świadectwo z wyróżnieniem (za to były dodatkowe punkty)
      W mediach czasami pisze się na temat zmniejszenia znaczenia ocen i zwiększenia
      znaczenia egzaminu gimnazjalnego w procesie rekrutacji - czy i kiedy będą
      jakieś zmiany w tym kierunku trudno powiedzieć.
      Osobną rzeczą jest "polityka" wielu gimnazjów sprowadzająca się do tego,
      że "cisną" uczniów przez 2,5 klasy, a w ostatnim semetrze "wyciągają" oceny,
      co robią także aby wykazać się wysokim procentem przyjętych uczniów do dobrych
      liceów [czyli robią to także z myślą o sobie]. Może i Pani gimnazjum stosuje
      tę zasadę? Może warto o to spytać kogoś z absolwentów lub ewentualnie
      nauczycieli w szkole?
      W sprawie pytania "czy przenieść dziecko do szkoły rejonowej?" - nie będę się
      wypowiadać - decyzja należy do Pani.
      Pozdrawiam serdecznie
      Krzysztof Mirowski
      dyrektor LXVII LO Mokotowska, Warszawa
    • Gość: Jolanta Re: rekrutacja do liceum IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 04.11.03, 14:08
      Dziekuje za odpowiedż.
      Niestety wydaje mi się, że w szkole mojego syna nie zdarza sie wyciaganie ocen
      na koniec 3 klasy. Większość uczniów gimnajum kontynuuje naukę w tym samym
      liceum. O przyjęciu do liceum decydują wyniki wewnetrznego egzaminu, a nie
      świadectwo i z tego punktu widzenia oceny nie sa dla uczniów istotne.
      Zdaję sobie sprawę, że przy rekrutacji ważne są oceny z 4 przedmiotów. Niemniej
      oceny o jeden stopień niżej dają różnicę 16 punktów. Myslę, że to mogą byc
      decydujące punkty. Jakie są "widełki" w dobrych liceach w Warszawie?
      Jolanta
      • Gość: km Re: rekrutacja do liceum IP: *.net-serwis.pl 04.11.03, 21:30
        Informację o tak zwanych progach punktowych, które obowiązywały w 2003 r w
        poszczególnych klasach w liceach Śródmieścia i Mokotowa można znaleźć na
        stronie www.edu.com.pl wśród Artykułów: "Historia jednej rekrutacji" (link jest
        po prawej stronie strony, artykuł jest dostępny po zalogowaniu).
        Jeżeli rzeczywiście większość absolwentów tego gimnazjum kontynuuje naukę
        w "tym samym" liceum to chyba warto spytać dyrekcję, czy powstanie też prywatna
        wyższa uczelnia, w której będzie się kontynuować naukę po maturze.
        Poważnie radzę spytać dyrekcję o losy absolwentów - to znaczy jaka część
        przechodzi do renomowanych liceów publicznych. Ważniejszy od samej odpowiedzi
        będzie jej styl i argumentacja.....
        Szkoły niepubliczne "liczą" się na rynku szkół podstawowych i gimnazjów [jedną
        z przyczyn jest rejonizacja w szkołach publicznych tego szczebla]. Natomiast na
        poziomie liceów prym wiodą licea publiczne [patrz coroczny ranking PERSPEKTYW].
        Pozdrawiam serdecznie
        Krzysztof Mirowski
        dyrmir@ids.pl
    • Gość: UFO I o to chodzi! IP: *.w3cache.pl / *.pl 04.11.03, 15:50
      I o to chodzi - żebyś nie mógł/mogła dziecka zabrać i musiał / musiała dalej
      płacić im haracz!Te gimnazja niepubliczne , ktore są przy liceach tak robią!
      Te , które są samodzielne za to zawyżają oceny żeby miec następnych kandydatów!!
      • Gość: Jolanta Rekrutacja do liceum IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 06.11.03, 10:21
        Do szkoly mojego dziecka jest zawsze bardzo duzo kandydatow, ja chcialabym
        jednak, by zmierzylo sie z zyciem w wiekszej spolecznosci.
        Czy ktos z Was zna losy dobrych uczniow ze szkol o wysokim poziomie, ktore
        startowaly do dobrych szkol publicznych?
        • Gość: mama Re: Rekrutacja do liceum IP: *.aster.pl / *.acn.pl 07.11.03, 10:23
          Oobserwująć tegoroczną rekrutację do liceów jako osoba zainteresowana - matka
          absolwenta - mogę powiedzieć, że dzieci z ocenami na poziomie 4 z punktowanych
          przedmiotów miały bardzo małe, lub żadne, szanse, aby dostać się do wybranych
          klas w bardzo dobrych liceach, nawet przy dobrym wyniku z egzaminu
          gimnazjalinego, tj. 90 pktów i więcej.
          Wydaje mi się, że może Pani rozważyć jeszcze dwie możliwości:
          1. Przeniesienie syna do innego, dobrego gimnazjum niepublicznego, w którym nie
          ma możliwości kotynuacji nauki w liceum;
          2. Udział syna w konkursie (olimpiadzie) przedmiotowej, której laureaci są
          przyjmowani do liceów w pierwszej kolejności, natomiast finaliści otrzymywali w
          tym roku dodatkowe 14 pktów. Jreszcze jest wystarczająco dużo czasu, aby do
          takiego konkursu się przygotować. Pozwoli to uniknąć dodatkowego,
          niepotrzebnego stresu związanego ze zmianą szkoły w ostatnim roku nauki.
          Pozdrawiam
          mama
          • Gość: xxxxxxxxxxx Re: Rekrutacja do liceum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.03, 14:32
            Ludzie wy macie nie po kolei w glowach. Wyslac dziecko na konkurs przedmiotowy
            nie dlatego, ze sie czyms interesuje tylko zeby zdobylo dodatkowych 14
            punktow??? Opamietajcie sie. To Wy prowokujecie ten wyscig szczurow. Jesli
            dziecko jest inteligentne i pracowite w KAZDEJ szkole bedzie mialo swietne
            wyniki i zadnych problemow z dalsza edukjacja. Nie nakrecajcie spirali
            paranoji. Pomyslcie o waszych dzieciach a nie tylko o waszych aspiracjach!
            • Gość: mama Re: Rekrutacja do liceum IP: *.aster.pl / *.acn.pl 07.11.03, 17:00
              Zgadzam się z opinią, że branie udziału w konkursie przedmiotowym, jeżeli
              dziecko nie jest zauinteresowane przedmiotem jest bez sensu, dlatego jest tylko
              jedna z możliwości. Poza tym nie w każdej dobrej szkole jest wyścig szczurów.
              Nie zgadzam się zupenie z opnią, że inteligentne i pracowite dziecko po każdej
              szkole nie będzie miało problemów z dalszą edukacją. Wystarczy przejrzeć
              informację z ostatnich rubryk rankingu perspektyw (ilość absolwentów przyjętych
              na bezpłatne studia w uczelniach państwowych). Ponadto jeżeli dziecko jest
              jednym z najlepszych uczniów w klasie, to prawdopodobnie nie będą to aspiracje
              rodziców tylko dziecka. A zastanawienie się nad ewentualną pomocą dziecku w
              zwiększeniu możliwości wyboru szkoły, i to dwa lata wcześniej, świadczy
              wyłącznie o zainteresowaniu Rodziców Jego edukacją, a nie o wysokich
              aspiracjach. Z informacji podanych przez autorkę tematu wynika, że dziecko
              chodzi do jednej z najlepszych szkół niepublicznych w Warszawie. Wydaje mi się,
              że chęć zmiany szkoły podyktowania jest innymi powodami, niż znalezienie szkoły
              o wyższej pozycji w rankingu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka