jut-ra 15.09.11, 17:07 Witam serdecznie, poszukuję porady. Czy jest jakiś sposób, by przedłużyć (5 cm) poliestrową sukienkę o luźnym dole? Sukienka jest jednokolorowa, codzienna, o bardzo prostym kroju. Bardzo proszę o pomoc :) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kati072 Re: 5 cm - bardzo proszę o pomoc 15.09.11, 18:16 Jest. Możesz odpruć podłożenie, rozprasować, rozpruć boki sukienki na odległość ok. 5 cm. Z kawałka tej samej albo innej pasującej tkaniny wyciąć dwa prostokąty o wymiarach 13 cm x szer. przodu/ tyłu na dole (mam nadzieję że zrozumiałaś). Następnie złożyć prostokąty na pół wzdłuż, zaprasować. Przyszyć powstałe plisy do przodu i do tyłu a na koniec zszyć na bokach sukienkę i gotowe. Ostatnio modne są plisy kontrastujące z materiałem głównym np. czarny + pomarańczowy, a ostatnio czerwony + różowy. Plisa jeszcze ładniej wygląda jak jest szersza np ma ok. 10 cm. Odpowiedz Link
jut-ra Re: 5 cm - bardzo proszę o pomoc 15.09.11, 18:43 Bardzo dziękuję za szybką, wyczerpującą odpowiedź :) Czy plisa musi być poliestrowa? Jaki kolor proponowałabyś do szarości? Fiolet? Odpowiedz Link
kati072 Re: 5 cm - bardzo proszę o pomoc 15.09.11, 19:17 jeżeli sukienka jest lejąc to materiał musi tez być lejący bo jak będzie sztywny to sukienka nie będzie się ładnie układała. Najlepiej jest dobrać materiał tego samego rodzaju ale cieńszy (pamiętaj, że plisa po złożeniu jest dwa razy grubsza). Kolor to kwestia gustu ja tam lubię kontrast, ale z tego samego materiału co plisa uszyłabym jeszcze jakiś fikuśny kwiatek (taki wielowarstwowy - na pewno znajdziesz przepis jak go samodzielnie zrobić) ażeby można go było przypiąć agrafką do sukienki w okolicach biustu (taka broszka). Będzie ładnie współgrał i sprawi że plisa nie będzie taka samotna. Jak nie lubisz broszek to podobnymi, tylko nieco węższymi pliskami możesz też wykończyć rękawki. Wtedy będzie jak z fabryki. Aha... jeszcze jedno gdy zszyjesz tył/przód z plisami to szew rozprasuj na płasko, będzie fajnie i nie będzie się tak odznaczał. Odpowiedz Link
jut-ra Re: 5 cm - bardzo proszę o pomoc 15.09.11, 19:38 Dziękuję za świetne pomysły! Mam nadzieję, że krawcowa nie popsuje sprawy (ja sama beztalencie krawieckie jestem :)) Odpowiedz Link