Dodaj do ulubionych

spódnica bez karczka

25.01.13, 13:22
Dziewczyny, właśnie zamarzyła mi się taka spódnica bez karczka ale z zakładkami czy zaszewkami, nie wiem jak to nazwać ale poszerzana jakby taka stojąca z tafty czy koronki, nie wiem jeszcze z czego. Tak myślę nawet może uszyta od bioder nie od talii(co by nie poszerzała moich okrągłych bioder;-) Mam kilka numerów burdy ale niestety nic takiego co by mi się chciało nie znalazłam. Jeśli któraś ma coś takiego na oku, z objaśnieniem jak to mniej więcej uszyć;-) będę uszczęśliwiona:-)
Obserwuj wątek
    • czeremcha4 Re: spódnica bez karczka 26.01.13, 10:05
      No to z karczkiem czy bez? :-) Bo "uszyta od bioder" byłaby z karczkiem właśnie ;-) Jeśli pozaszywasz górę spódnicy w zaszewki czy zakładki to właśnie w ten sposób poszerzysz sobie biodra ;-)

Takie spódnice miały swój szczyt popularności bodaj w latach 80-ch ;-)

Z płytszym albo głębszym karczkiem. Jak Jeremy Scott "Rara" skirt.

Chyba że chodzi ci o spódnicę układaną w fałdy, tylko pytanie - jaką?

www.gingerfashion.co.uk/clothing-c2/skirts-c9/red-valentino-beige-pleated-skirt-p4474
      Ania
      • dominola0 Re: spódnica bez karczka 26.01.13, 11:28
        O coś takiego mi chodzi, dwie pierwsze granatowe spódnice:
        www.blogforbettersewing.com/2012/10/the-rachel-outfit.html
        :-(
      • czeremcha4 Re: spódnica bez karczka 26.01.13, 12:43
        Czyli układaną w fałdy...

Problem polega na tym, że wysyłanie wykrojów to sprawa tak skomplikowana, że prawie niewykonalna...

Może na stronie Burdy?

www.burdastyle.de/schnittmuster/suche/?q=faltenrock
        Albo w najnowszym numerze:

www.burda.pl/wykroj/2013-burda-2-133
        Ania
        • dominola0 Re: spódnica bez karczka 26.01.13, 13:39
          Problem w tym, że ja nie znam niemieckiego(z polskimi opisami mam jeszcze problemy), nie wiem jak to kupować, a w polskiej burdzie to raczej....nie to.
          Ale serdecznie dziękuję Ci Aniu, jak zwykle dałaś całe serce. Myślę sobie, że może spróbuję bez wykroju, chociaż szkoda mi materiału, bo moje umiejętności jeszcze....ech...
          Owinę się materiałem i spróbuję ile na te fałdy dodać, ile na zamek itp. Co o tym myślicie?
          Trochę się boję.....chciałam z tafty.....:-(
          • ziczac Re: spódnica bez karczka 26.01.13, 17:54
            Kup jakieś prześcieradło albo inną zasłonkę w lumpeksie i spróbuj najpierw na tym, będzie mniej kosztownie i dopracujesz formę. Zawsze możesz też zacząć od zrobienia wstępnego wykroju na podstawie posiadanej spódnicy.
          • czeremcha4 Re: spódnica bez karczka 26.01.13, 18:43
            Spódnica z lutowej Burdy tylko wygląda inaczej, bo jest uszyta z innego materiału. Gwarantuję ci, że na podstawie tego wykroju - tylko szyjąc z innego materiału - wyjdzie ci "stojąca" spódnica, na jakiej ci zależy. A jeśli dołożysz do niej podszewkę z tiulową falbaną, żeby podnieść dół... Fałdy możesz sobie przełożyć jak chcesz - niekoniecznie w takim układzie, jak na projekcie.

Ania
            • czeremcha4 Re: spódnica bez karczka 26.01.13, 18:53
              Na dowód, jak materiał zmienia charakter modelu:

- bluzka z satyny

i1.fmix.pl/fmi870/fdad2158000754945104171f
              - i bluzka z bawełnianego płótna:

i1.fmix.pl/fmi2984/8acd29de002d10a150d1bf2c
              Ania
              • dominola0 Re: spódnica bez karczka 26.01.13, 20:13
                Jak ładnie uszyte, jaka precyzja, mistrzostwo:-)
                Jak owinęłam się tą taftą to w żaden sposób ta "spódnica" nie poszerzała się ku dołowi:-(
                Rzeczywiście takie szycie nie ma sensu. Nie wiem czy będę umiała z tymi fałdami i z tą halką z tiulu ale nic innego mi nie pozostaje jak spróbować:-) I chyba, tak jak piszecie wezmę gorszy materiał albo spróbuję z tej burdy. Dziękuję za pomysły, za podpowiedzi, cały dzień tylko chodzę z materiałami i myślę o tej spódnicy:-)))))

• dominola0 Re: spódnica bez karczka 26.01.13, 20:25
                  Nie wiem czy dobrze myślę: spódnica w burdzie jest z paskiem(chcę go pominąć) i jest uszyta od talii(chcę ją wykroić trochę niżej żeby leżała bardziej na biodrach).
                  Co Wy na to?
                  • czeremcha4 Re: spódnica bez karczka 27.01.13, 10:15
                    Możesz, czemu nie? ;-)

Ania
                    • dominola0 Re: spódnica bez karczka 27.01.13, 13:44
                      Dziękuję Aniu za dodanie otuchy:-) Teraz tylko kwestia czy mi się uda;-)
                      Poprzednia moja sukienka dzianinowa dzięki Twojej podpowiedzi jakoś jest noszalna, co prawda"po domu" ;-) no ale następna może będzie i do.....ludzi:-))))))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka