Dodaj do ulubionych

jak skrocic zakiet

07.09.05, 16:25

Teraz wszystkie zakiety sa takie krotkie wiec chcialabym moje skrocic ale
pierwsza proba jest okropna z jednej strony robia sie takie torebki (bulki) a
z drugiej wychodzi podszewka. Prosze doradzie jak by to zrobic zeby to jakos
wygladalo.
Obserwuj wątek
    • sarna.sarna Re: jak skrocic zakiet 07.09.05, 19:25
      Ponieważ większość żakietów wykańcza się na dole z zapasem zaprasowanej
      podszewki (aby nie ciągnęła), najlepszym sposobem jest podprócie żakietu na
      dole, dokładne wymierzenie na tkaninie zasadniczej i podszewce długości o jaką
      będzie skrócony skracamy. Jeśli zachowasz ostrożność i dokładnie odmierzysz
      przed odkrojeniem nie pojawią się niespodzianki (kroisz każdą warstwe osobno,
      gotowy żakiet to nie świeża tkanina złożona na dwa na stole). Zmierz także zanim
      zaczniesz szer. zaprasownia dołu żakietu oraz szer. zaprasowania od doszycia
      podszewki.
      Ech, mam nadzieję, że coś wyjaśniłam. Bo rzecz jest prosta, ale trudna do opisania.

Pozdrawiam gorąco - Sarenka z Wrocławia
    • ivo Re: jak skrocic zakiet 08.09.05, 08:46
      dziekuje, ale powiedz jak to odmierzac? od pachy nadol, te zakiety sa przewaznie
      troche wkrojone po bokach wiec jak z przodu zaczynam to z jednej stony mi tak
      wychodzi a z drugiej inaczej. Kiedys jeden skrocilam i zeby sie to wszystko
      trzymalo posypalam ta zaklatke nadole takim proszkiem do klejenia materialow
      i wiesz to sie taka sztywna zakladka zrobila ze nawet nie mozna bylo podszewki
      przyszyc, ja jestem w tym kompletna noga ale za to umie fantstycznie jeansy i
      spodnice skracac.
      slicznego dnia
      • sarna.sarna Re: jak skrocic zakiet 09.09.05, 10:42
        Przymierz, zdecyduj się o ile ma być krótszy i tą odległość odmierz od dołu na
        całym obwodzie żakietu. Lepiej zamiast sklejać, dobrze zaprasować dół i żeby nie
        odstawał podpróć podszewke na szwie bocznym i od środka przyszyć dół
        (zaprasowaną część dołu) ściegiem krytym :))

Pozdrawiam gorąco - Sarenka z Wrocławia
    • ivo Re: jak skrocic zakiet 09.09.05, 11:16
      dzieki, jutro bede szyla z twoja wydrukowana instrukcja ciekawe czy cos
      porzadnego wyjdzie z tego.
      milego weekendu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka