katarynka42 22.02.08, 12:08 ulica kasprzaka to jaka to dzielnica dabrowy?prosze o pomoc Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kelo Re: ul.kasprzaka 22.02.08, 12:43 Wydaje mi się, że i Gołonóg i Podlesie. Ale głowy nie dam Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: ul.kasprzaka 22.02.08, 15:13 Mnie pasuje, że Gołonóg i Tworzeń, do Podlesia trochę daleko. Odpowiedz Link Zgłoś
kelo Re: ul.kasprzaka 22.02.08, 15:21 Leszek zgadza się. Pomyślałem o osiedlu Kasprzaka. Ulica Kasprzaka to Gołonóg i Laski. Odpowiedz Link Zgłoś
mamkube Re: ul.kasprzaka 22.02.08, 16:28 do Podlesia z Kasprzaka mam 5 minut na nogach Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: ul.kasprzaka 22.02.08, 16:46 Ja mam dwie minuty na nogach do Podlesia, mimo to nie uważam, bym mieszkał na Podlesiu ;p Tak w ogóle - witaj Mamkube, po długiej przerwie :D Odpowiedz Link Zgłoś
mamkube Re: ul.kasprzaka 22.02.08, 23:08 hehe...ja jestem:-) tylko czytam nie odzywam sie:-) ale dzieki za pamiec. Tez nie uważam żebym na Podlesiu mieszkała. Odpowiedz Link Zgłoś
katarynka42 Re: ul.kasprzaka 22.02.08, 15:40 dzieki wielkie:)mam jeszcze pytanko:to jest ulica z jakimis starszymi domami czy typowe betonowce?moze ktos jest zorientowany. Odpowiedz Link Zgłoś
kelo Re: ul.kasprzaka 22.02.08, 15:44 W stronę Huty km 0.5 po lewej zabudowania starego Gołonoga, po prawej bloki starego Gołonoga km 2 po lewej ugory, po prawej nowe(?) bloki osiedla Kasprzaka km 3 po obu stronach strefa przemysłowa km 3.5 zabudowania jednorodzinne dzielnicy Laski kilometry do końca, strefa przemysłowa. Odpowiedz Link Zgłoś
mamkube Re: ul.kasprzaka 22.02.08, 16:27 eeeeeeeeeeeeeeetam kiepsko:-) Jedno z lepszych osiedli, mogliby tylko Hutę zklokwidować i byłoby super. Zielono, ciszej i nie tak betonowo jak na innych osiedlach:-) Odpowiedz Link Zgłoś
baja88 Re: ul.kasprzaka 22.02.08, 18:33 na chwile obecna jest i bedzie / H U T A / Odpowiedz Link Zgłoś
zimne_piwo1 7-miu szewców 22.02.08, 21:34 A tak z innej beczki , wiecie może gdzie jest ta ulica? i Komu poświęcona???? Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: 7-miu szewców 22.02.08, 21:45 Wiemy - u podnóża Górki Gołonoskiej. Poświęcona jest siedmiu pracownikom warsztatu szewskiego w Gołonogu straconym przez hitlerowców za (bodajże) pomoc partyzantom. Odpowiedz Link Zgłoś
baja88 Re: 7-miu szewców 22.02.08, 21:57 czy ta historia nie obrosla legenda ?????? tak sie zastanawiam: w czasie wojny lub przed, zaklad szewski i 7-miu pracownikow !!!!! to chyba jakis duzy zaklad produkcyjny musial byc Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: 7-miu szewców 22.02.08, 22:00 Baja - z tego, co pamiętam masz 'cegłę' o Dąbrowie - tam to chyba czytałem, sprawdź, jeśli możesz. Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: 7-miu szewców 22.02.08, 22:03 Info Pakosza z forum Klimontowa: ========== W listopadzie 1944r oddział AL dowodzony przez Romana Piecucha dokonał konfiskaty w jednym z zakładów szewskich w Gołonogu. Zabrano wtedy buty oraz skórę - towary objęte w tym czasie reglamentacją. Właściciel zakładu który był ponoć Niemcem oskarżył o współdziałanie z ALowcami swoich pracowników. Wszyscy zostali aresztowani, poddani torturom i po dwóch dniach (16-11-1944) rozstrzelani w Gołonogu. Na tablicy nagrobnej znajdują się nazwiska ofiar: Stanisław Bronny Michał Zientara Jan Grabowski Jan Domagała Józef Kuzia Jan Chmielewski Piotr Kuzior Podobno wszyscy rozstrzelani należeli do AL. Spotkałem się również z informacją że jednemu z szewców udało się zbiec. W takim przypadku mogiła zawiera szczątki sześciu osób lub znajdują się tam jakieś "przypadkowe" zwłoki kogoś zmarłego w innych okolicznościach. Jedna z ulic w Gołonogu nosi nazwę Siedmiu Szewców. ========== Odpowiedz Link Zgłoś
zimne_piwo1 Re: 7-miu szewców 23.02.08, 19:14 oj, dzięki za info, jeden z szewców był moim pradziadkiem (oczywiście mi osobiście nie znanym)prababcia i babcia też nie żyją więc nie miałam skąd zasięgnąc info...jako dzieciak zawsze byłam ciągana na górkę gołonowska 1.11 by zapalicz świeczkę... O tym szewcu zbiegu nic nie słyszałam ,wiem z podań rodzinnych - prababcia była przy egzekucji -że ponoć, to było po jednym perfekcyjnym strzale w tył głowy do każdego...Kobiety, hitlerowcy też chcieli zastrzelić ale one zaczęły sie głośno modlić i zlitowali się . Jeszcze raz dzięki Leszku Odpowiedz Link Zgłoś
reivena Re: 7-miu szewców 25.02.08, 12:50 Mój brat wynajął sobie domek, a właściwie jego jedną część na tej ulicy. Oczywiście pojechaliśmy go odwiedzić i twardo twierdziliśmy, że dojedziemy bez problemu, nawet z mapą. Niestety pobłądziliśmy i za nic nie mogliśmy skumać gdzie ta ulica. Teraz już wiemy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariola Re: 7-miu szewców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.15, 18:01 Jan Domagała pracował w czasie okupacji w zakładzie szewskim w Gołonogu, u obywatela niemieckiego Mulike. w dniu 16 listopada 1944r. popołudniu grupa partyzantów dokonała napadu rabunkowego na zakład Mulike, zabierając różne przedmioty i artykuły żywnościowe. Po odjeździe partyzantów, zatrudnieni u Antoniego Mulike szewcy zostali zatrzymani przez żołnierzy niemieckich zatrudnionych przy okopach, jako podejrzani o kontakty z grupą partyzancką Zatrzymanych szewców doprowadzono (jak wynika z akt śledztwa oraz meldunku żandarmerii w Katowicach nr 250/44) do posterunku żandarmerii w Gołonogu, gdzie później zostali rozstrzelani. Według zeznań świadków eskorta składała się z żandarmów i członków Hitlerjungend - rozstrzelanie miało miejsce około godziny 22 - giej. Jedna z ulic w Gołonogu nosi nazwę Siedmiu Szewców. Dziadziuś osierocił troje dzieci i zostawił młodą żonę. Jestem wnuczką jednego z nich. Odpowiedz Link Zgłoś
katarynka42 Re: ul.kasprzaka 26.02.08, 23:02 kelo napisał: > W stronę Huty > km 0.5 po lewej zabudowania starego Gołonoga, po prawej bloki starego Gołonoga > km 2 po lewej ugory, po prawej nowe(?) bloki osiedla Kasprzaka > km 3 po obu stronach strefa przemysłowa > km 3.5 zabudowania jednorodzinne dzielnicy Laski > kilometry do końca, strefa przemysłowa. Kelo dziekuje za pomoc dotarlam dzisiaj;) Odpowiedz Link Zgłoś