Dodaj do ulubionych

piramida na Paprocanach

IP: osz2:* / 10.62.16.* 09.02.03, 14:58
Czy ktoś ma jakiś link do projektu dotyczącego piramidy na Paprocanach albo
wie kiedy mają zakończyć jej budowe??? (w sumie to oprócz wmurowania kamienia
wegielnego to jeszcze jej nie zaczęli ale....)
Obserwuj wątek
    • Gość: osF Re: piramida na Paprocanach IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 09.02.03, 22:46
      Linku nie mam, ale podobno ma być taka stozkowata, wysoka, a wśrodku bedzie
      pelno mumii.
      • kaner Re: piramida na Paprocanach 09.02.03, 22:51
        E tam mumie bede jak piramida powstanie na wartoglowcu :)

Eee to bylo wstretne
        • Gość: osF Re: piramida na Paprocanach IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 09.02.03, 22:54
          Piramida na kazdym osiedlu! A największa na F!!! PO co ludzie maja jeździć do
          Egiptu...
          • kaner Re: piramida na Paprocanach 09.02.03, 22:55
            Tylko nie na osiedlu F a wogole gdzie jest F ??
    • franck Re: piramida na Paprocanach 11.02.03, 15:59
      Gość portalu: basturk napisał(a):

> Czy ktoś ma jakiś link do projektu dotyczącego piramidy na Paprocanach albo
      > wie kiedy mają zakończyć jej budowe??? (w sumie to oprócz wmurowania kamienia
      > wegielnego to jeszcze jej nie zaczęli ale....)

No bo zaczna ja budowac jak Ceglinski(to w jego chorej glowie urodzila sie ta
      piramida i chyba on daje troche kaski na ten idiotyczny pomysl) kopnie w
      kalendarz.
    • man_x Re: piramida na Paprocanach 16.02.03, 14:23
      podobno (infoplotka) ma to byc budowane w tym roku
      jakby piramidke wybudowali to mimo wszystko byloby to COS
      COS co przyciagaloby ludzi do naszego miasta
      • franck Re: piramida na Paprocanach 27.02.03, 17:00
        Zdaje sie, ze dzis zostal rozstrzygniety przetarg na wykonawce tego szalonego
        pomyslu. Zatem piramide w ciagu najblizszych trzech kwartalow wybuduje firma
        SKANSKA.

Czyli bedzie mozna w Tychach organizowac coroczny zjazd znachorstwa. Nie zyje
        tyski ciemnogrod.

Ja wole nowe kino albo basen, a nie jakis peudosupermarket, w ktorym
        handluja "energia" i lecza uryna(=czytaj szczochami).
        • fotomarcin Re: piramida na Paprocanach 07.03.03, 20:19
          Ludność osiedla Z już zaprotestowała przeciw budowie piramidy. Poważnie :-)
          • man_x Re: piramida na Paprocanach 07.03.03, 20:54
            tak???
            a dlaczego?
            • fotomarcin Re: piramida na Paprocanach 07.03.03, 20:58
              Dziennik Zachodni piszę:
              Zdecydowana większość z 6000 mieszkańców osiedla "Z" to Katolicy. Tymczasem
              budowla typu PIRAMIDA jest symbolem nieformalnej sekty, jaką jest New Age.
              Krytykuje ona chrześcijaństwo w mediach, jednocześnie propagując okultyzm i
              relatywizm moralny" - to ostatni z argumentów przeciwników Centrum
              Rehabilitacyjno-Terapeutycznego "Piramida"...
              Cd:
              www.tychy.naszemiasto.pl/wydarzenia/252796.html
              • tych Re: piramida na Paprocanach 07.03.03, 21:42
                To jest dopiero Ciemnogród. Juz widze te relacje telewizyjne i tłum
                manifestantów staruszek i staruszków, ktorzy krzycza do kamery: my nie chcemy
                piramidy! Będzie wstyd przed resztą kraju.
              • man_x Re: piramida na Paprocanach 07.03.03, 21:57
                znowu to samo
                ludzie (niektorzy) z osiedla Z sa naprawde stuknieci
                a to piramida, a to za glosna muzyka na koncertach....
                • Gość: osF Re: piramida na Paprocanach IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 07.03.03, 22:40
                  Moze jeszcze jezioro im zacznie przeszkadzać i zażadają jego osuszenia?
                  • Gość: basturk Re: piramida na Paprocanach IP: osz2:* / 10.62.16.* 08.03.03, 09:15
                    Wiesz ile z tego jeziora komarów hehe. A teraz całkiem poważnie. jestem z Zetu
                    ale jakoś nie zauważyłem żeby były protesty czy ktyoś o tym pomyśle mówił źle.
                    Także nie wiem. A za piramidą jestem bo to będzie atrakcja, w dodatku będzie na
                    górxce obok jeziora. Bedzie widzialna chyba z całego miasta.
                  • Gość: basturk Re: piramida na Paprocanach zapomniałem dodać IP: osz2:* / 10.62.16.* 08.03.03, 09:27
                    Protest podpisały 23 rodziny (z ok 6000 mieszkanców Zetu) zamieszkałe w
                    budynkach przy ul. Sikorskiego. Ogromna większość mieszkańców o nim (proteście)
                    nie słyszała.

- Komuś chyba chodzi o rozróbę i rozgłos - mówią zwolennicy budowy.

- Jestem przeciwny "Piramidzie". Mają rację ci, którzy jej nie chcą - stwierdza
                    Konrad Karwas, były przewodniczący Stowarzyszenia Mieszkańców Bloków PKP. -
                    Niech Cegliński pokaże wymierne korzyści dla mieszkańców pobliskich bloków, bo
                    ja ich nie widzę. Widzę wyłącznie uciążliwości. Po wybudowaniu połączenia
                    Sikorskiego z Beskidzką wzrośnie ruch na obwodnicy, będzie więcej hałasu,
                    spalin, a nikt nie mówi o budowie ekranów ochronnych. Teraz jeszcze przed
                    oknami wybuduje się ludziom zasłaniającą widok piramidę, do której, tak się
                    przecież zakłada, zjeżdżać będą setki pojazdów. To dziwne, że nikt się nad tym
                    nie zastanowił. Ale władza lekceważy nas od dawna. O uciążliwościach dla
                    osiedla mówimy od lat, ale nikt nas poważnie nie traktował. Jeden z
                    organizatorów imprez muzycznych powiedział: Jak się wam nie podoba, to
                    sprzedajcie mieszkania i zamieszkajcie gdzie indziej! Milczy policja, straż
                    miejska, prezydent.

- Tak, podpisałam się, bo udzielam się społecznie w Radzie Osiedla i w Akcji
                    Katolickiej. To ludzie do mnie przyszli w tej sprawie. Już mamy ponad 200
                    podpisów, a protest rozszerza się na całe miasto - stwierdza Anna Kandzia. - Tu
                    i tak mamy gehennę, a jeszcze ta piramida. Cegliński z nami nie uzgadniał
                    budowy. Wykupił teren i chce budować. Niech buduje sobie gdzie indziej. O New
                    Age przeczytałam w książce, boję się, że w tej piramidzie będą się różne rzeczy
                    dziać. Dlaczego nie chce normalnego budynku? Tyle ich pustych w mieście stoi.

Piramidę przypominają kościoły na Z-1 i w Żwakowie. Pacjentami T. Ceglińskiego
                    bywają też duchowni katoliccy...

- Duchowni są też różni, mają różne poglądy. A jeśli Cegliński ma taką moc, to
                    powinien ludziom pomagać za darmo, bo biedni na lekarstwa nie mają... - mówi A.
                    Kandzia.

Jednego z prawicowych polityków lokalnych z osiedla "Z" oburza sformułowanie
                    prof. Marka S. Szczepańskiego (mieszkańca pobliskiego osiedla "Z-1"),
                    że "Piramida" będzie "nową ikoną miasta" i jego atrakcją.

- Co to za porównanie? Czy nie ma już innego określenia? Ja tam w takie gusła i
                    szamaństwa nie wierzę. A wy o głupotach piszecie, zamiast o poważnych
                    sprawach... - twierdzi.

- Jestem zaskoczony protestem - stwierdza T Cegliński. - Mieszkam w Tychach, tu
                    płacę podatki. Chcę zrobić coś nie tylko dla siebie, ale dla całego miasta.
                    Jestem katolikiem, mam kontakty z duchowieństwem i nikt do tej pory nie stawiał
                    mi takich zarzutów.

Prezydent Andrzej Dziuba nie wyklucza spotkania z autorami protestu.

www.tychy.naszemiasto.pl/wydarzenia/252796.html
                    Dla mnie ci protestujący mają prawo się obawiać ale w tym wypadku obawy ich są
                    nie słuszne i niektóre bzdurne jak np budowa ekranów dzwiękochłonnych heh.
                    Pozatym jak mówi prof dok Szczepański to będzie nowe oblicze miasta, coś z
                    czym miasto będzie indentyfikowane w całym kraju a może i za granicą. Ja jestem
                    ZA
          • kaner Re: piramida na Paprocanach 08.03.03, 10:01
            fotomarcin napisał:

> Ludność osiedla Z już zaprotestowała przeciw budowie piramidy. Poważnie :-)

no dobra ja se strzelam w leb
            Tak jak pisale w watku o fontannie..
            I tu mamy potwierdzenie... Ktos chce cos zrobic.. to juz sie burza
            nawet jaby chcieli meczet wybudowac to k**8 co im do tego ...
            • Gość: emse Re: piramida na Paprocanach IP: osz2:* / 10.62.16.* 23.03.03, 18:33
              Zrobi sie cieplo, parking bedzie dalej zajety przez ekipe budowlancow, fury
              bede parkowaly na Zecie, ludzie sie wqr.....ia, i ceglinski bedzie mial
              zajebistych wrogoof. Z tymi katolikami to troche pomylka, jest tak srednio z
              wiara, ale to norma wszedzie, nieliczac dzici, psow i tych ktorym to leje
              jakies 1000 podpisow moze zbiora. A mozna by tem czakram troche przesunac i
              zrobic go po drugiej stronie jeziora, jak tam maja "uzdrawiac" ludzi to chyba
              bylo by tam spokojniej, a przynajmniej cos by tam sie ruszylo. Czekam z
              niecierpliwoscia, nareszcie bedzie jakis konkretny widok z okna, a nie jak
              wiocha pod Kijowem.
              Osobowosc typowego tyszanina jest bardziej na ksztalt chlopsko-rolnieczej niz
              mieszczanskiej, dlatego protestuja
    • Gość: basturk Re: piramida na Paprocanach IP: osz2:* / 10.62.16.* 11.03.03, 16:28
      Rusza budowa piramidy. Zaczęli ogradzać teren i postawili budki. Zobaczymy w
      jakim tempie ją będą budować.
    • Gość: basturk Re: dotarłem do projektów-zdjęć IP: osz2:* / 10.62.16.* 11.03.03, 18:48
      www.naszemiasto.pl/archiwum/zdjecie/501507_1.htmlhttp://www.naszemiasto.pl/archiwum/zdjecie/682979_1.html
      www.naszemiasto.pl/archiwum/zdjecie/736486_1.htmlhttp://www.naszemiasto.pl/archiwum/zdjecie/344959_1.html
      tychy.naszemiasto.pl/archiwum/zdjecie/680974_2.htmlhttp://tychy.naszemiasto.pl/archiwum/zdjecie/680974_3.html
      www.naszemiasto.pl/archiwum/zdjecie/501507_1.html
      • Gość: Radex Re: dotarłem do projektów-zdjęć IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 11.03.03, 20:18
        Super.Powiedz jeszcze(bo puki zimno jest nie chce mi się tam podskoczyć) w
        którym dokładnie miejscu powstaje.Blisko parkingu na górce?
        • Gość: Basturk Re: dotarłem do projektów-zdjęć IP: osz2:* / 10.62.16.* 11.03.03, 22:58
          O ile mi wiadomo9 to chyba na samej górze między parkingami. Ale chyba. dzisiaj
          zaczeli wszystko ogracać Były samochody Budimexu i Skanski- firm które bedą
          budowały. Skanska o ile mi wiadomo (nie jestem pewien) buduje tylko w trzch
          miastach w Polsce: W Krakowie, Gdańsku i w Warszawie. Tychy bedą czwartym
          miastem.
          Ale co tam te zdjęcia robią duże wrażenie przez duże DUŻE.
        • Gość: basturk Re: dotarłem do projektów-zdjęć IP: osz2:* / 10.62.16.* 12.03.03, 00:01
          o piramidize
          http://www.naszemiasto.pl/archiwum/zdjecie/501507_1.html
          http://www.naszemiasto.pl/archiwum/zdjecie/682979_1.html
          http://www.naszemiasto.pl/archiwum/zdjecie/736486_1.html
          http://www.naszemiasto.pl/archiwum/zdjecie/344959_1.html
          http://tychy.naszemiasto.pl/archiwum/zdjecie/680974_2.html
          http://tychy.naszemiasto.pl/archiwum/zdjecie/680974_3.html
          http://www.naszemiasto.pl/archiwum/zdjecie/501507_1.html

To jest kilka artykułów z archiwum www.naszemiasto.pl dla Tychów o piramidzie:

W Tychach właśnie rozpoczęła się budowa piramidy.
          W ciągu roku nad górze paprocańskiej skąd rozpościera się piekny widok na
          położony poniżej brzeg Jeziora Paprocańskiego stanie piramida. Ze szkła,
          metalu i innych ekologicznych surowców.

W Tychach ma powstać pierwsze w świecie centrum terapii naturalnej mieszące
          się w... piramidzie.
          Pomysłodawcy i inicjatorzy budowy piramidy przy Ośrodku Wypoczynkowym w
          Paprocanach liczą, że stanie się ona atrakcją turystyczną na skalę co najmniej
          europejską, chociaż podstawową jej funkcją ma być służba zdrowiu, urodzie,
          dobremu samopoczuciu.

Obiekt ma stanąć tuż obok wschodniego wejścia do Ośrodka Wypoczynkowego na
          górze—czakramie. Zdaniem niektórych radiestetów ma ono szczególne właściwości
          energetyzujące, relaksujące, lecznicze (takie jak np. Wzgórze Wawelskie lub
          Jasna Góra). Lokalizacja w takim miejscu, nad połozonym poniżej rozległym
          akwenem, na skraju Puszczy Pszczyńskiej, w tle z przepieknym pasemem szczytów
          gór Beskdu Śląskiego powinna — niezależnie od walorów samego obiektu —
          dodatkowo sprzyjać wypoczynkowi, rekreacji i powrotowi pacjentów do zdrowia.

W skali 1:5 zachowa proporcje największej i najbardziej znanej w świecie
          piramidy Cheopsa w Gizie, której potęga, kształt i właściwości od dawna
          fascynowały ludzi. Nowoczesna, tyska odmiana, zaprojektowana przez Andrzeja
          Krzysztofa Barysza i Aleksandra Nowackiego, będzie miała wysokość około 30
          metrów — tyle, co 10-kondygnacyjny wieżowiec. Pomysłodawcą i inwestorem
          obiektu pod nazwą Centrum Rehabilitacyjno-Terapeutyczne „Piramida” jest
          Tadeusz Cegliński, znany bioenergoterapeuta.

Tyska piramida pomieści też kompleks hotelowo-terapeutyczny. Na całkowicie
          przeszklonym szczycie znajdzie się taras widokowy skąd bedzie można podziwiać
          piękne szczyty pobliskiego Beskidu Ślaskiego. Na innych poziomach funkcjonować
          będą recepcja, gastronomia, sale seminaryjne, bank, punkty handlowe. Znajdzie
          się miejsce na szereg gabinetów leczniczych i rehabilitacyjnych. Jak twierdzi
          Cegliński, piramida zostanie wyposażona w najnowocześniejszy sprzęt i
          urządzenia rehabilitacyjne, zatrudniać będzie wysokiej klasy specjalistów.

Obiekt ma stanąć tuż obok wschodniego wejścia do Ośrodka Wypoczynkowego na
          górze—czakramie. Zdaniem niektórych radiestetów ma ono szczególne właściwości
          energetyzujące, relaksujące, lecznicze (takie jak np. Wzgórze Wawelskie lub
          Jasna Góra). Lokalizacja w takim miejscu, nad połozonym poniżej rozległym
          akwenem, na skraju Puszczy Pszczyńskiej, w tle z przepieknym pasemem szczytów
          gór Beskdu Śląskiego powinna — niezależnie od walorów samego obiektu —
          dodatkowo sprzyjać wypoczynkowi, rekreacji i powrotowi pacjentów do zdrowia.

Tadeusz Cegliński:

— Od dawna planowałem budowę takiego ośrodka. Fascynują mnie piramidy, które
          parokrotnie miałem okazję oglądać w Egipcie, w Ameryce Środkowej i
          Południowej. Nie ukrywam, że to jest przedsięwzięcie mojego życia. Chciałbym,
          aby ten niezwykły obiekt rozsławił Tychy i służył dobru jak największej liczby
          ludzi — powiedział Cegliński.
          Starożytni wiedzieli, że w obiekcie o kształcie piramidy działają tajemnicze,
          nieznane, ale skuteczne energie. Połączenie tych energii z tajemną mocą
          czakramu, jakim jest wzgórze nad Jeziorem Paprocańskim, i zdolnościami
          Tadeusza Ceglińskiego oraz nowoczesnymi metodami leczenia i rehabilitacji, ma
          służyć powrotowi do zdrowia, urody, dobrego samopoczucia. Dodatkowym atutem
          jest lokalizacja na skraju Puszczy Pszczyńskiej i w bliskim sąsiedztwie pasma
          gór Beskidu Śląskiego.

— Miejsce, program i kształt budowli to rzeczy unikatowe. Dla Tychów będzie to
          szczególny symbol, wyrażony dodatkowo osobą inwestora — powiedział Andrzej
          Krzysztof Barysz, projektant piramidy.

— Kształt zewnętrzny był rozstrzygnięty od początku. Trzeba było tylko znaleźć
          współczesną interpretację materiałową: żelbet, szkło, metal... Problem w tym,
          że taki budynek jest ścianą i dachem równocześnie. Z tego wynika bardzo dużo
          problemów, na przykład z odprowadzeniem powietrza wentylacyjnego i wód
          deszczowych — dodaje Aleksander Nowacki, współprojektant.

W ubiegłym roku spółka „Piramida”, której jedynymi udziałowcami są Tadeusz
          Cegliński i jego małżonka Małgorzata, za 1.040.500 zł kupiła od miasta 7.428-
          metrową działkę z parkingiem. W sierpniu uzyskała pozwolenie na budowę. Z
          udziałem gości ze świata polityki, biznesu i medycyny odbyła się niedawno
          uroczystość wmurowania kamienia węgielnego.

Koncepcja budowy pojawiła się kilka lat temu.

— Przedsięwzięcie nie jest łatwe, wymagało pokonania wielu trudności, ale
          ostatecznie upór, świadomość celu, umiłowanie miasta Tychy przez Tadeusza
          Ceglińskiego spowodowało, że taki niezwykły obiekt powstanie w Paprocanach —
          mówiła prowadząca uroczystość Małgorzata Madejska.

W uroczystości uczestniczyła grupa parlamentarzystów, przedstawicieli świata
          medycznego, władz miasta.

— Strasznie miło patrzeć, jak spełniają się czyjeś marzenia — powiedział
          prezydent Andrzej Dziuba. — Jak mówi profesor Marek Szczepański: „Powstaje
          nowa ikona naszego miasta”, przez którą Tychy staną się rozpoznawalne.

Wszyscy wyrażali pogląd, że nowy obiekt rozsławi miasto, przyczyni się do
          stworzenia nowych miejsc pracy, wpłynie na kształt zagospodarowania kolejnego
          fragmentu przestrzeni. Tu będą mogli się spotykać przedstawiciele świata
          medycznego, tu znajdą pomoc chorzy lub po prostu osoby szczególnie dbające o
          swoje zdrowie i sprawność fizyczną. A wszystko to z prywatnych środków
          inwestora. T. Cegliński dziękował wszystkim za duchowe wsparcie i pomoc w
          realizacji przedsięwzięcia.

MARIAN RYGLEWICZ

Nietypowy obiekt rozsławi swego budowniczego i miasto

WIZUALIZACJA:

Piramida stanie na Górze paprocańskiej obok wschodniego wejścia do Ośrodka
          Wypoczynkowego, od ulicy gen. Wł. Sikorskiego. W ubiegłym roku spółka z o. o.,
          której udziałowcami są Tadeusz Cegliński i jego małżonka Małgorzata, za
          1.040.500 zł kupiła od miasta 7.428-metrową działkę z parkingiem. Przez ponad
          rok trwały prace przygotowawcze, uzgodnienia. 1 sierpnia br. spółka otrzymała
          pozwolenie na budowę.

Paprocańska piramida zachowa proporcje największej i najbardziej znanej w
          świecie piramidy Cheopsa. Oryginał ma 146 metrów wysokości. Długość boku
          podstawy wynosi 230 metrów. Jej nowoczesna tyska odmiana, zaprojektowana przez
          Andrzeja Krzysztofa Barysza i Aleksandra Nowackiego będzie miała około 30
          metrów wysokości. (r)

Arch. Andrzej Krzysztof Barysz, projektant piramidy:

— Zlecenie przyjęliśmy jak każdą normalną inwestycję: przetarg, teren,
          projekt... Piramida przeszła rozmaite przekształcenia programowe, ale będą w
          niej fragmenty nietypowe. Miejsce, program i kształt budowli to są rzeczy
          unikatowe. Dla Tychów będzie to szczególny symbol wyrażony dodatkowo osobą
          inwestora. Sądzę, że przy dobrym zbiegu okoliczności budowa powinna zakończyć
          się do roku.

Aleksander Nowacki, współprojektant:

— Bryła zewnętrzna jest inspirowana wprost piramidą w Gizie. Jest to w
          zasadzie miniatura tej piramidy w skali ok. 1:5. Kształt zewnętrzny mieliśmy
          rozstrzygnięty od początku. Trzeba było tylko znaleźć współczesną
          interpretację materiałową: żelbet, szkło, metal... Problem w tym, że
          • Gość: Radex Super IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 12.03.03, 16:09
            Zajebiście się coś takiego czyta.Normalnie serce rośnie.
            Może też ktoś przy okazji porządnie zagospodaruje ZREMB-może jakiś Beach
            Club,tak by był użyteczny także zimą(przecież to też może się opłacić).
            Ehh,fajne to nasze miasto,a mieszkańcy pomysłowi...
            • Gość: basturk Re: Super znalazłem jeszcze na temat paprocan!!!!! IP: osz2:* / 10.62.16.* 12.03.03, 16:44
              Dotarłem tez i do projektów zmian Paprocan:

www.naszemiasto.pl/archiwum/zdjecie/541010_3.html

www.naszemiasto.pl/archiwum/zdjecie/541010_2.html

www.naszemiasto.pl/archiwum/zdjecie/541010_1.html

Oto artykuł:
              Czy Paprocany zmienią swoje oblicze?

Być może tak. Miasto wydzierżawiło tereny zabytkowej Huty Paprockiej pod
              Zespół Rekreacyjno—Sportowy, sprzedało Tadeuszowi Ceglińskiemu działkę pod
              Piramidę Zdrowia i Urody, oddało harcerzom do zagospodarowania fragement
              zachodniego brzegu.

W ubiegłym tygodniu Zarząd Miasta przyjął wstępne założenia koncepcji
              rozbudowy i modernizacji istniejącego ośrodka wypoczynkowego, które to
              opracowanie wkrótce zostanie przedstawione radnym pod dyskusję.

Koncepcja ta zakłada przekształcenie ośrodka w park miejski. Część północna
              przeznaczona byłaby dla rekreacji indywidualnej lub w małych grupach, w
              bliskim kontakcie z przyrodą, a część południowa dla rekreacji zbiorowej. Nowe
              wejście powinno być zlokalizowane w południowej części istniejącego parkingu
              pomiędzy parkingiem autobusów a samochodów osobowych na osi chodnika od
              osiedla „Z” i przystanku autobusowego.(Ta część południowa jest już budowana)
              Nowe wejście będzie początkiem promenady parku dolnego (plac wejściowy, zabaw,
              rozrywki, muzyki, centralny; z pawilonami rekreacyjnymi, estradą), której
              zakończeniem będzie molo. Park górny obejmować będzie leśne wzgórze.,
              dodatkowo zadrzewione, wzbogacone ciekawymi alejkami i ścieżkami, elementami
              ozdobnymi, fontannami. Zdarta zostanie wierzchnia warstwa ziemi i odkryte
              zostaną skały wapienne. (Do tej pory są pod ziemią)Nad brzegiem mają
              przebiegać bulwary, stanowiące fragment ciągu tras spacerowych i ścieżek
              rowerowych. Osobliwościami mają być aleja róż poświęcona pamięci Ryszarda
              Riedla oraz ogrody tematyczne: zapachów, kolorów, dzwięków, światła,
              orientalny itd. itp. Tzw. „Pawilon Włoski” przewidziany jest jako
              reprezentacyjny obiekt parku i całego miasta, z salą spotkań i konferencji,
              salą ekspozycyjną, restauracją i tarasem widokowym. Warto podkreślić, że wiele
              podobnych funkcji ma spełniać piramida Tadeusza Ceglińskiego. Czy problem
              braku może być zastąpiony kłopotem nadmiaru ofert i propozycji?

Różnych projektów widzieliśmy już sporo — przypomnijmy chociażby prezentowaną
              przed rokiem wizję budowy centrum miasta nad istniejącym wykopem kolejowym.
              Poczekamy, zobaczymy. Warto pomarzyć... że jest się autorem takich planów,
              kasującym pieniądze za swoje niekoniecznie realne wizje.

www.naszemiasto.pl/archiwum/541010.html
              • Gość: Radex Re: Super znalazłem jeszcze na temat paprocan!!!! IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 12.03.03, 20:42
                No właśnie o tym mówiłem.Ale czy i kiedy te marzenia staną się rzeczywistością?!
                Oby jak najprędzej,bo Paprocany to piękne jezioro i mogliby tu się zjeżdzać
                ludzie z całego Śląska(np. weekendowe wypady).CZYSTY ZYSK I RADOŚĆ
                • Gość: osF Re: Super znalazłem jeszcze na temat paprocan!!!! IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 12.03.03, 22:42
                  W egipskiej Gizie są 3 piramidy. Może w Tychach z czasem też będzie ich więcej?
    • Gość: Radex Re: piramida na Paprocanach IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 13.03.03, 19:28
      Basturk,no dalej-gadaj wszystko co wiesz o Piramiedzie i planach na Paprach!
      • kaner Re: piramida na Paprocanach 14.03.03, 09:21
        Podobno juz weszli na teren budowy, parkingu juz niema czy cus
        :)
      • Gość: basturk Re: koncepcja rozbudow Papr i piramida IP: osz2:* / 10.62.16.* 14.03.03, 09:30
        Z tego co wiem to plan rozbudowy Ośrodka Wpypoczynkowego Paprocany składają
        się jak gdyby z 4 części:
        1) zcęść pierwsza to centrum terapii naturalnej (piramida) ruszyła już bodowa,
        teren jest ogradzany, przenoszone zostaje wejście do Paprocan- w kierunku
        drugiego parkingu(tego bardziej na południe-teraz tam bedzie wejście. po
        wybudowaniu piramidy wejście zostanie przerzucone przed piramidę-prosto z
        przystanku będzie wejście do ośrodka które stanie się wejściem głównym,
        promenadą która będzie konczyła się duzym molem. W każdym bądź razie ta
        część 1 jest już realizowana i za jakies 3 kwartały powinna byc gotowa.

2) część druga to park dolny na Paprocanach-(część południowa) przeznaczona
        będzie dla rekreacji zbiorowej.tam mają być boiska do piłki nożnej,
        koszykówki, korty tenisowe. jak ktoś nie jest zorienopwany przestrzennie jest
        to teren pod lasem mięzy Z1 a jeziorem, tam było nie dawno boisko do gry w
        piłke ale nie było najlepsej jakości.
        to też jest już realizowane.

3) część trzecia Część górna- północna przeznaczona byłaby dla rekreacji
        indywidualnej lub w małych grupach. Nowe wejście ma być zlokalizowane w
        południowej części istniejącego parkingu pomiędzy parkingiem autobusów a
        samochodów osobowych na osi chodnika od osiedla „Z” i przystanku autobusowego.
        salą ekspozycyjną, restauracją i tarasem widokowym. Jednak ta część niestety
        nie wiem kiedy będzie realizowana, ale myśle że to tylko kwestia czasu, jak
        powstanie parki dolny i piramida.

4) część 4 to kompleks zabudowań dawnej zabydkowej starej huty Paprockiej
        (położona między rzeką Gostynką a rzeką wypływającą z jeziora). Tam ma być
        solarium jakaś chyba restauracja albo PUB. Zostało to sprzedane, teren został
        uporządkowany-wycięto chaszcze, wybudowano mały kanał który będzie chronił
        budynek przed zalaniem (jak np było to podczas powodzi w 97 roku kiedy woda
        nie mieściła się w korycie rzeki wypływającej z jeziora (to też Gostynka,
        która kierowała się do Gostynki tej głównej(tej obok jeziora) i zalała tam
        cały teren wraz z zabudowaniami. Nie znam terminu ale chyba nie długa powinno
        się rozpocząć odrestaurowywania tych zabudowań.

jak wy coś wiecie więcej to tez poślicie jakieś wiadomości czy linki
        • radexindamix Re: koncepcja rozbudow Papr i piramida 14.03.03, 09:50
          Ja całą wiedzę czerpie z Ciebie.Nic nie mam.Ale dzięki a info,baaaardzo
          interesujące
          • Gość: basturk Re: koncepcja rozbudow Papr i piramida IP: osz2:* / 10.62.16.* 14.03.03, 10:34
            Znalazłem tez plany ale już troche z innej beczki dotyczące osiedla Balbina
            gdzie ma postać Wielofunkcyjny Budynek uUsługowy - taki okrągły ze szkła i
            wysoki na ok 10 pięter i taki niski ale przypoinający łódkę- bardzo ciekawa
            koncepcja architektoniczna

www.naszemiasto.pl/archiwum/zdjecie/390715_1.html
            wybudowane obecnie budynki różną się od tych na planie dachem. Na makiecie
            miały byc proste a te wybudowane mają "łamane" ale i tak osiedle jest dość
            ładne. czekam na te budynki az je wybudują. to też będzie coś.

Źródło www.naszemiasto.pl/archiwum/390715.html
            • man_x Re: koncepcja rozbudow Papr i piramida 16.03.03, 00:42
              niezle niezle
              ale doswiadczony juz o niejedne obiecanki- nie uwierze poki nie zobacze
              • Gość: basturk Re: koncepcja rozbudow Papr i piramida IP: osz2:* / 10.62.16.* 18.03.03, 01:26
                Wróce znowu do piramidy. Wprowadzją cięzki sprzęt.
    • Gość: Bywalec Re: piramida na Paprocanach IP: *.unice.fr 27.03.03, 16:48
      Jak tam z ta piramida? Buduje sie? Niewolniki juz ukladaja klocki?
      • pawel_1 Re: piramida na Paprocanach 27.03.03, 16:54
        cos tam robia ale za duzo nie widac bo narazie to sa prace ziemne
        • kaner Re: piramida na Paprocanach 28.03.03, 14:58
          Ta zaniedlugo zacznie sie lapanka na miescie beda
          lapac katolickich niewolnikow
    • Gość: basturk Re: piramida na Paprocanach IP: osz2:* / 10.62.16.* 28.03.03, 22:16
      Narazie faraońscy pracowenicy poszli w ziemię ze swoim sprzętem. Kopią i
      wyworzą kamienie z ziemią.
      Ta faraońska firma która ją buduje jest solidną firmą, więc napewno budowe
      ukonczy w planowanym terminie.
      • Gość: osF Eeee tam... IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 28.03.03, 22:50
        Tylko ze piramidę w Egipcie to się budowalo przez kilka pokoleń. Jak oni chcąto
        zrobić w parę miesięcy, to się nie liczy! Będzie to wyrób piramodopodobny, a
        nie piramida.
        • Gość: basturk Re: Eeee tam... IP: osz2:* / 10.62.16.* 02.04.03, 13:35
          hehe dobre. Ale bloki skalne są tak samo wielkie w Egipcie jak i te które
          wyworzono z miejsca budowy na Paprach. Nawet nie wiem czy wykopywane skały
          (naturalne) z Papr nie były wieksze bo miały wielkość nawet 4 na 5 metrów. (to
          o te mi chodziło jak pisałem o planach dotyczących Papr -odkrycia skał które
          są pod kilkunasto centymetrową warstwą ziemii.
    • Gość: basturk Re: piramida na Paprocanach IP: osz2:* / 10.62.16.* 04.04.03, 16:28
      Raport z budowy:

Widziałem dzisiaj miejsce budowy.Głęboki wykop, wywożą ziemię i skały (trzeba
      pochwalić ekipe budującą za oczyszczanie drogi [Sikorskiego] z ziemi i błota
      które nawożą ciężarówki z placu budowy), stawiają wielki dzwig, który mnie
      troche niepokoi-jakoś tak dziwnie stoi, bo jak przyjdą halne (bo do nas
      docierają), czy jakieś silniejsze wichury z zachodu to może runąć. Mam takie
      jakieś dziwne przeczucie obym sie mylił.

• man_x Re: piramida na Paprocanach 05.04.03, 12:49
        Gość portalu: basturk napisał(a):

> Raport z budowy:
        >
        > Widziałem dzisiaj miejsce budowy.Głęboki wykop, wywożą ziemię i skały (trzeba
        > pochwalić ekipe budującą za oczyszczanie drogi [Sikorskiego] z ziemi i błota
        > które nawożą ciężarówki z placu budowy), stawiają wielki dzwig, który mnie
        > troche niepokoi-jakoś tak dziwnie stoi, bo jak przyjdą halne (bo do nas
        > docierają), czy jakieś silniejsze wichury z zachodu to może runąć. Mam takie
        > jakieś dziwne przeczucie obym sie mylił.
        >
        >

mnie zastanawia wysokosc tego dzwigu
        przygotowali go na jakas olbrzymia piramide
        ciekawe czy taka wysoka wybuduja? ile to ma miec metrow wysokosci?
        • Gość: basturk Re: piramida na Paprocanach IP: osz2:* / 10.62.16.* 05.04.03, 22:33
          Ma być wysokoa jak 10 piętrowy wieżoweiec.
          • man_x Re: piramida na Paprocanach 05.04.03, 22:51
            10 pieter!!!!!!!
            taka informacja byla nawet napisana wczesniej, ale nie zdawalem sobie sprawy,
            ze to az takie wyskokie bedzie
            • Gość: basturk Re: piramida na Paprocanach IP: osz2:* / 10.62.16.* 09.04.03, 11:54
              Tak tak -jakieś 10 pięter albo nawet troche więcej.

Raport z budowy. Dalej kopią, wywożą ziemię i skały. NO I ZACZĘLI JUŻ WYLEWAĆ
              FUNDAMENTY. NIEDŁUGO NASZA PIRAMIDA ZACZNIE WYCHODZIĆ Z ZMIEMI.
          • kaner Re: piramida na Paprocanach 09.04.03, 11:59
            Kiedys ojciec powiedzial mi ze maja budowac piramide
            to myslalem ze to bedzie jakies zadaszenie w ksztalcie
            piramidy :0
            A jak zobaczylem projekt to mysl ta mi przeszla
            to Ma BYC BUDOWLA !!!
            • Gość: Basturk Re: piramida na Paprocanach IP: osz2:* / 10.62.16.* 18.04.03, 10:31
              Dokładnie! To bedzie budowla na miare XXI wieku.

PS. Raport z budowy:
              Stoją dwa dźwigi, praca wrze, zalewane śa fundamenty, niedługo cała
              konstrukcja zacznie wychodzić z ziemi-już nad nią sterczą zbrojenia.
            • Gość: magi Re: piramida na Paprocanach IP: *.router.media-com.com.pl 18.04.03, 12:02
              kaner napisał:

> Kiedys ojciec powiedzial mi ze maja budowac piramide
              > to myslalem ze to bedzie jakies zadaszenie w ksztalcie
              > piramidy :0
              > A jak zobaczylem projekt to mysl ta mi przeszla
              > to Ma BYC BUDOWLA !!!
              Kiedy mój ojciec powiedział mi, że mają budować piramidę koło Paprocan, na
              czakramie, to pomyślałam, że ma to być mała piramidka-pomnik, do której będzie
              można ewentualnie wejść i ponapawać się energią kosmiczną. Hihihi.... A to
              zanosi się na coś naprawdę wielkiego! Miejmy nadzieję, że ta energia kosmiczna
              podziała dzięki temu pozytywnie na całe miasto.
              • Gość: magi Re: piramida na Paprocanach IP: *.tychy.net.pl / 10.10.27.* 20.04.03, 21:36
                Oj widziało się, widziało miejsce pod piramidkę:) Taki dół wykopali pod
                fundamenta... Żeby się nie okazało, że wraz z tą ziemią i kamolami nie
                wywieźli tego czakramu!!! Bo wtedy nici z tej kosmicznej energii:(
                • Gość: basturk Re: piramida na Paprocanach IP: osz2:* / 10.62.16.* 21.04.03, 14:06
                  no i byłoby po turystach. Chyba żeby się naginało prawdę i mówiło że dalej tam
                  gdzieś siedzi. Ale póki co to go nie wywieźli raczej. Dzwigi od prawie
                  tygodnia stoją bezczynnie bo ciągle wiatr hula. Teraz przerwa świąteczna a po
                  świętach chyba skończą zalewać fuindamenty i zacznie wychodzić to z ziemi.
    • Gość: basturk Re: piramida na Paprocanach-raport z budowy IP: osz2:* / 10.62.16.* 28.04.03, 11:37
      Fundamenty piramidy Cheopsa już zalane (nawiasem mówiąc są wielkie).
      Teraz lada dzień zacznie ona wychodzić z ziemi.
      • kaner Re: piramida na Paprocanach-raport z budowy 30.04.03, 10:32
        Duza, nie duza ale parkingu nie ma
    • basturk Re: piramida na Paprocanach 30.04.03, 10:22
      Raport z budowy:

Własnie piramida wychodzi już z ziemi. Wyszły już pierwsze kolumny.
      • Gość: magi Re: piramida na Paprocanach IP: *.router.media-com.com.pl 30.04.03, 14:02
        KOLUMNY? WYSZŁY?? :0
        • kaner Re: piramida na Paprocanach 30.04.03, 15:31
          A wiersze ??
          • basturk Re: piramida na Paprocanach 01.05.03, 22:00
            Ś(wiersz)cze też wychodzą z ziemi (chyba bo z biologi nie byłem dobry)
            • kaner Re: piramida na Paprocanach 06.05.03, 11:18
              eee chyba jednak nie byles dobry :)
    • basturk Re: piramida na Paprocanach 06.05.03, 11:15
      Praca wre.
    • basturk Re: piramida na Paprocanach 08.05.03, 21:42
      Praca na wzgórzu dalej wrze. jadą z tą budową nawet w nocy przy lefrektorach.
      Obecnie zalewają kolumny i izolują już dawno wylane ogromne fundamenty.
      • basturk Re: piramida na Paprocanach 14.05.03, 21:18
        basturk napisał:

> Praca na wzgórzu dalej wrze. jadą z tą budową nawet w nocy przy lefrektorach.
        > Obecnie zalewają kolumny i izolują już dawno wylane ogromne fundamenty.

Oczywiście przepraszam na poczatku za mój błąd: miało być "reflektorach" ale
        dopiero teraz go dostrzegłem.

Praca dalej wrze. robotników jak mrówków.
        PS jest pożytek z Tych dźwigów. przynajmniej w czasie burz w nie walą pioruny.

Zwożą kupe żelastwa tak więc w ciągu najbliższych dni zamierzają chyba
        rozpocząć ofensywę i ruszyć w górę.
        • radexindamix Re: piramida na Paprocanach 14.05.03, 23:24
          Ty od tygodni zapowiadasz,że to ma ruszyć w górę.A mi się wydaje,że to tak
          szybko się nie da.POdstawa to dobre fundamenty,trzeba im trochę czasu poświęcić
          • woartur Re: piramida na Paprocanach 14.05.03, 23:32
            Byle nie za dobre bo zrobia je za ciezkie i cala piramida zacznie sie zapadac ;)
            • basturk Re: piramida na Paprocanach 16.05.03, 12:19
              Anie mówiłem????? Przywieźli żelastwo poskręcali i dziś zaczęło się wielkie
              zalewanie. Miejmy nadzieje że tylko betonu a nie np......robaka.

• basturk Re: piramida na Paprocanach 22.05.03, 23:43
      Powstaje pierwsze piętro. Ale prace ostatnio nabrały tempa. Oprócz obecnie
      zalewanych kolumn. Kładą umocowania i za jakieś 2-3 dni będą zalewać podłogę
      pierwsszego piętra. NOnono
    • kaner Re: piramida na Paprocanach 27.05.03, 09:04
      I jak tam Piramidka>??
      Wznosi sie do gory ??
      Czy stanela w miejscu
      • basturk Re: piramida na Paprocanach 27.05.03, 09:21
        Idzie, idzie do góry. Robotników jak mrówków. Kończą układać stalowe podpory
        pod pierwsze piętro i niedługo ok 2 dni zaczną wylewać szkielet pierwssego
        piętra. teraz wydaje się dużo większa niż jak się patrzyło na same fundamenty.
        • Gość: Mieszkaniec Z Re: piramida na Paprocanach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.03, 13:15
          Super sprawa z tą Piramidą
          Mam nadzieje że się znjdą jakieś miejsca pracy
          • Gość: Pawlo Re: piramida na Paprocanach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.03, 13:19
            Jasne że się znajdą
            Słyszałem że głównie będą zatrudniani ludzie z Tychów
            to wielka szansa dla młodych ludzi z naszego miasta
    • radexindamix Re: piramida na Paprocanach 31.05.03, 23:57
      Wiecie,że jednym ze stróżów nocnych przy budowie piramidy jest Chuck Norris?
    • basturk Re: piramida na Paprocanach 10.06.03, 19:28
      Robotników jak mrówków. robota idzie pełną parą. Zalewają już drugie piętro a
      konkretnie to podłogę tego piętra czyli strop pierwszego piętra-jak kto chce.
      Idą jak burza, zdaje się że uwiną się w 9 m-cy i powstanie ten ostrosłup.
      • radexindamix Re: piramida na Paprocanach 10.06.03, 20:27
        To jeśli idą jak burza to jutro skończą;-)
        A tak w ogóle na moje laickie oko to fundamenty wydają mi się małe(chodzi mi o
        wielkość podstawy) jak na budowle która ma na wysokość równać się z 10-cio
        piętrowym wieżowcem.
        Za tydzień wyjeżdżam i wracam we wrześniu - pewno różnice gołym okiem zauważe.
        A że sprawami Tychów się moc interesuję to liczę na waszą aktywność na forum.
        Za Basturka jestem pewien,on jest zawsze
        • basturk Re: piramida na Paprocanach 10.06.03, 20:51
          josem zawsze i wszędzie :)
          Szczerze, to mi też się te fundamenty troche małe wydawały jak na 10 piętrowy
          budynek. Ale ma mieć 30 metrów czyli prawie tyle ile mają stojące tam dzwigi
          więc tyle będzie musiała mieć. Z drugiej, analizując strony to jej ściany będą
          szły pod odpowiewdnim kątem więc będzie miała tyle, zresztą jak narazie jest
          jeszce zbyt mała aby mówić o jej wielkości, jak jeszce podrośnie to bedzie to
          wtedy łatwiej ocenić i ją widać, no i tempo budowy bedzie rosło gdyż co piętro
          to będzie mniej zalewania betonem ;)
          • Gość: mar Re: piramida na Paprocanach IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 11.06.03, 08:28
            30 m?
            nie wiem jak to będzie wyglądało ostatecznie (może masz link do projektu), ale
            obawiam się, że przy niskiej zabudowie paprocan takie 'cudo' może spieprzyć
            krajobraz.
            • basturk Re: piramida na Paprocanach 11.06.03, 09:13
              Taka wysoko budowla nie powinna zniszczyć krajobrazu. Mi sie wydaje ze bedzie
              jego uzupełnieniem, gdyż bedxzie sie znajdowała w najwyzszym punkcie na
              osiedlu Z i beedzie dobrze widoczna zwłaszcza z Trasy Beskidzkiej którą jeżdżą
              potencjalni turyści. Narazie mam tylko te linki. jak będą nowe to tesh
              dorzuce.
              oto linki:

www.naszemiasto.pl/archiwum/zdjecie/682979_1.html
              www.naszemiasto.pl/archiwum/zdjecie/344959_1.html
              www1.gazeta.pl/katowice/1,35063,1421819.html
              • Gość: MAR Re: piramida na Paprocanach IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 11.06.03, 13:54
                dzięki

tam sobie to wszystko pooglądałem i ...nie podoba mi się. przeraziła mnie ta
                monstrualna budowla. myślałem, że będzie to jakaś piramidka, gdzie nawiedzeni
                znachorzy będa ładować sobie energię kosmiczną.
                przeczytwaszy wcześniejsze twoje posty, wiem, że jesteś emocjonalnie
                zaangażowany ;-), ale moje odczycia sa zgoła odmienne. całkiem możliwe, ze taki
                obiekt może stać się atrakcją turystyczną, ale w moim mniemaniu oszpeci
                paprocany. pomijam już fakt cudownych właściwości, może kogoś coś leczy, ja
                uważam to za bzdurę. zgadzam się, że paprocany możnaby lepiej zagospodarować i
                poprawić warunki do wypoczynku i uprawiania sportu. popieram wasze propozycje
                utworzenia jakiegos centrum ala cinema city, lub aqua park (aczkolwiek
                odremontowana pływalnia jest całkiem przyjemna). jednak budowanie potworka,
                gdzie głównie będą gabinety lekarskie i który to potworek oszpeca tak przyjemną
                okolicę jak paprocany, uważam za nieporozumienie.
                • basturk Re: piramida na Paprocanach 11.06.03, 15:33
                  Mnie tam się podoba nie z uwagi co wniej bedzie ale z uwagi na kształt. myśle
                  że lokalizacja jest trafiona-przy wejściu na wzgórzu do ośrodka co zapewnia że
                  bedzie bardzo widoczna.
                  Wg mnie "to coś" bedzie pasować bo jest to tylko jeden z kilku etapów
                  modernizacji ośrodka Paprocany. Pisałem kiedyś wcześniej o tym nie wiem czy
                  czytałeś ale powtórze Ci to- to jest kilka linków to poniższego artykułu:
                  www.naszemiasto.pl/archiwum/zdjecie/541010_2.html
                  www.naszemiasto.pl/archiwum/zdjecie/541010_3.html

Oto artykuł:
                  Czy Paprocany zmienią swoje oblicze?

Być może tak. Miasto wydzierżawiło tereny zabytkowej Huty Paprockiej pod
                  Zespół Rekreacyjno—Sportowy, sprzedało Tadeuszowi Ceglińskiemu działkę pod
                  Piramidę Zdrowia i Urody, oddało harcerzom do zagospodarowania fragement
                  zachodniego brzegu.

W ubiegłym tygodniu Zarząd Miasta przyjął wstępne założenia koncepcji
                  rozbudowy i modernizacji istniejącego ośrodka wypoczynkowego, które to
                  opracowanie wkrótce zostanie przedstawione radnym pod dyskusję.

Koncepcja ta zakłada przekształcenie ośrodka w park miejski. Część północna
                  przeznaczona byłaby dla rekreacji indywidualnej lub w małych grupach, w
                  bliskim kontakcie z przyrodą, a część południowa dla rekreacji zbiorowej. Nowe
                  wejście powinno być zlokalizowane w południowej części istniejącego parkingu
                  pomiędzy parkingiem autobusów a samochodów osobowych na osi chodnika od
                  osiedla „Z” i przystanku autobusowego.(Ta część południowa jest już budowana,
                  we wrześniu ma być ukonczona)
                  salą ekspozycyjną, restauracją i tarasem widokowym. Warto podkreślić, że wiele
                  podobnych funkcji ma spełniać piramida Tadeusza Ceglińskiego. Czy problem
                  braku może być zastąpiony kłopotem nadmiaru ofert i propozycji?

Różnych projektów widzieliśmy już sporo — przypomnijmy chociażby prezentowaną
                  przed rokiem wizję budowy centrum miasta nad istniejącym wykopem kolejowym.
                  Poczekamy, zobaczymy. Warto pomarzyć... że jest się autorem takich planów,
                  kasującym pieniądze za swoje niekoniecznie realne wizje.

www.naszemiasto.pl/archiwum/541010.html

• man_x Re: piramida na Paprocanach 11.06.03, 16:03
                  Gość portalu: MAR napisał(a):

> myślałem, że będzie to jakaś piramidka, gdzie nawiedzeni
                  > znachorzy będa ładować sobie energię kosmiczną.

> pomijam już fakt cudownych właściwości, może kogoś coś leczy, ja
                  > uważam to za bzdurę.

tjja, tez ciezko mi jest uwierzyc w bzdury typu: energia z kosmosu, cudowne
                  miejsca, rece ktore lecza
    • Gość: basturk Re: piramida na Paprocanach kolejny raport IP: 80.51.254.* 14.06.03, 12:53
      stawiają to żelastwo pod trzecie piętro. Niedługa zaczną zapewne wylewać
      betonem.
      Praca wre a prawcowników jak faraońskich mrówków.
    • basturk Re: Długo weekendowy przerwa na placu budowy 21.06.03, 21:44
      Robotników już jak mrówków nie widać a to przez ten kolejne długoweekendowe
      świętowanie. Miejmy nadzieje że te stracone dni na zalewanie (betonu a nie
      robaka) nadrobią.
      • basturk Re: Długo weekendowy przerwa na placu budowy 24.06.03, 13:55
        no i po weeeeekendzie. na placu budowy znów zaroiło się od faraońskich mrówków.
        ich ofensywa w górę trwa i coraz bardziej widać ich efekty.
    • man_x Re: piramida na Paprocanach 24.06.03, 21:22
      po wybudowaniu tego drugiego pietra wcale nie wyglada na to by piramida byla az
      taka duza
      • basturk Re: piramida na Paprocanach 25.06.03, 00:57
        Zgadza sie ale skoro według projektu ma mieć 30 metrów więc bedzie mieć tyle
        bo chyba musi. dzis jechałem rowerem i sie przyjrzałem i zauważyłem że będą
        wylewali szyb zdaje sie do windy co by wskazywało że te chyba 30 metrów
        wysokości będzie miała.
        Swoją drogą to jej kształt wizualnie będzie ją pomniejszać bezwzględu na
        wysokość.
      • basturk Re: piramida na Paprocanach 03.07.03, 13:43
        Cały czas, nieustannie posuwa się do góry. Patrząc na jej ściany i wobrażając
        je sobie dalej-wyżej to jestem pewien że będzie równie wysoka jak dźwigi,
        lepiej to widać np z mostu jak spod niej.
        jestem ciekaw widoku z niej na maisto.
        • radexindamix Re: piramida na Paprocanach 03.07.03, 13:49
          Podobno oprócz ośrodka terapeutyczno-rehabilitacyjnego w jej wnętrzu ma powstać
          też jakaś knajpka.Podoba mi się ten pomysł
          • basturk Re: piramida na Paprocanach 03.07.03, 13:53
            Dokładnie tak, jeszce będzie jakaś filia banku i jakieś jeszce usługi a na
            szczycie-tzn ostatnie piętro będzie widokowe.
    • basturk Re: piramida na Paprocanach 09.07.03, 21:56
      jest coraz wyższa widać ją już nawet z Beskidzkiej na wysokości osiedla P
      Szkoda że jej kształt ją pomniejsza wizualnie ale bedzie miała 30 m tak jak wg
      deklaracji.
      • Gość: LukaZ23 Re: piramida na Paprocanach IP: *.tsi.net.pl / 10.15.32.* 09.07.03, 23:03
        No właśnie coś mi sie mała wydaje
        • kaner Re: piramida na Paprocanach 10.07.03, 09:23
          Wlasnie widzialem ostatnio jak tam wyglada :)
          Juz konstrukcja siega chyba szczytu piramidy juz to jakos wyglada
          jak piramida :)
    • salo "Piramida" nie kupi, 10.07.03, 09:19
      piszą w Echu:
      "Rada Miasta Tychy 26 czerwca nie zgodziła się na sprzedaż spółce "Piramida",
      budującej w Paprocanach centrum terapeutyczne w kształcie piramidy, 948 metrów
      kwadratowych gminnego gruntu. Prezydent twierdzi, że spełni wolę rady.
      Prawidłowość przeprowadzenia przetargu, w wyniku którego spółka "Piramida"
      kupiła w Paprocanach za 1.040.500 zł grunt o powierzchni prawie 7,5 tysiąca
      metrów kwadratowych (z tak zwanym czakramem - miejscem mającym emitować
      korzystne promieniowanie), badała Komisja Rewizyjna Rady Miasta. Skargę,
      poprzez Regionalną Izbę Obrachunkową, wnieśli mieszkańcy osiedla Z. Zarzucali
      władzom miasta roztrwonienie pieniędzy publicznych."
      • radexindamix Re: 'Piramida' nie kupi, 10.07.03, 11:02
        salo napisała:

> piszą w Echu:
        > "Rada Miasta Tychy 26 czerwca nie zgodziła się na sprzedaż spółce "Piramida",
        > budującej w Paprocanach centrum terapeutyczne w kształcie piramidy, 948
        metrów
        > kwadratowych gminnego gruntu. Prezydent twierdzi, że spełni wolę rady.
        > Prawidłowość przeprowadzenia przetargu, w wyniku którego spółka "Piramida"
        > kupiła w Paprocanach za 1.040.500 zł grunt o powierzchni prawie 7,5 tysiąca
        > metrów kwadratowych (z tak zwanym czakramem - miejscem mającym emitować
        > korzystne promieniowanie), badała Komisja Rewizyjna Rady Miasta. Skargę,
        > poprzez Regionalną Izbę Obrachunkową, wnieśli mieszkańcy osiedla Z. Zarzucali
        > władzom miasta roztrwonienie pieniędzy publicznych."

Nie rozumiem.To ziemia na której już budują Piramide wraca do miasta??
        Ci z Zetu to jacyś debile,ale może ja nie wiem o co chodzi?!
        • basturk Re: 'Piramida' nie kupi, osiedle ZET 10.07.03, 14:43
          Wypraszam sobie. Ja też z Zetu ale nigdy nie protestowałem. Zresztą tak jak
          prawie całe osiedle "Z" oprócz kilku rodzin z Sikorskiego które juz nie bedą
          miały widoku na jezioro. A gazety wyolbrzymiają to jako całe osiedle Zet. to
          tak jak z tą petycją przeciwko budowie było. Podpisało kilka rodzin z
          Sikorskiego a w gazetach podali że całe Zet a to bzdura.
          • Gość: Radex Re: 'Piramida' nie kupi, osiedle ZET IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 10.07.03, 15:18
            "Ci z Zetu' to był skrót myślowy.Oczywiście nie miałem na myśli większości
            tylko konkretnie tych co tą akcje zorganizowali
            • Gość: basturk Re: 'Piramida' nie kupi, osiedle ZET IP: 80.51.254.* 10.07.03, 16:23
              Wiem wiem zrozumiałem skrót myślowy, ale też chciałem nieco wyjaśnić.
          • Gość: osF osiedle Z IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 11.07.03, 21:14
            "Skargę (...) wnieśli mieszkańcy osiedla Z."

Nie widzę tu wyolbrzymiania, tylko bardzo konkretną informację. Mieszkańcy,
            czyli jakaś część, a nie "wszyscy mieszkańcy". Nie protestuje os. P ani os. W,
            tylko część os. Z. Zamiast się oburzać, trzeba czytać uważnie gazety. Zresztą,
            ta część - niezależnie od tego jak liczna - ma spory wpływ na to co się dzieje,
            przynajmniej tak to wynika z zamieszczonych na forum fragmentów tekstów...
            A z tego opinia niezbyt pochlebna rozciąga się na wszystkich mieszkańców, to
            już zupełnie inna sprawa. Jak była sprawa "łówców skór" w łódzkim pogotowiu, to
            wszyscy z pogotowia mieli zszarganą opinię. Tak to już jest.
        • salo Jak wynika z tekstu, chodzi o 948 m. kw. 11.07.03, 10:07
          a "Piramida" kupiła w Paprocanach prawie 7,5 tysiąca metrów kwadratowych.
          Jak z tego wynika spór toczy się tylko o część sprzedanego gruntu.
    • feloks Re: piramida na Paprocanach 11.07.03, 17:08
      o nic nie toczy się spór. Po prostu Ceglińskiemu było mało tego co już dostał i
      chciał jeszcze tysiąc metrów, będące częścią osiedla Papry. Podobno mu
      prezydent obiecał, ale mu się radni postawili. Żeby było śmieszniej, ci radni
      to jeden z SLD (Dyrda) i jeden z LPR (Gromek). A żeby było jeszcze weselej, to
      radny Dyrda podobno jest kumplem Ceglińskiego i on go dawno temu do Tychów
      sprowadzi. Ale jest też z Paprocan i wszędzie mówi, że nie zgodziłby się nawet
      gdyby jego własnemu bratu mieli sprzedać częśc tego ośrodka. Bo Papry mają w
      całości do miasta należeć.
      A wy zgodzilibyście się na sprzedanie komuś Paprów?
      • magi104 Re: piramida na Paprocanach 11.07.03, 19:44
        Boże broń!!!!! Nie do pomyślenia chyba jest sytuacja, gdy
        jezioro należy do kogoś, jest np. ogrodzone, a my stoimy
        wokół siatki i żałośnie patrzymy na błyszczące lustro
        jeziora, które jest niemal na wyciągnięcie ręki.... ale
        nie nasze..... :((((((((((((((((((((
        • Gość: Jolab Re: piramida na Paprocanach IP: *.pl / 192.168.11.* 12.07.03, 22:03
          www1.gazeta.pl/katowice/1,35019,1570787.html
          • basturk Re: piramida na Paprocanach 20.07.03, 11:45
            To nie osielde Zet protestuje tylko garstka kilkunastu osób z tego osiedla. Na
            szczęście Cegliński dokończy to cudo no i bedziemy mieli chyba budowlke roku w
            Tychach, bo czegoś takiego ( o takim kształcie) nie postawiono nigdzie w
            Polsce, ba nawet w Europie. Martwi mnie tylko to zdanie:

"Piramida rośnie w zawrotnym tempie. Budynek ma być oddany 18 grudnia.
            Inwestor już wybrał pościel do pokoi hotelowych. Dostaje oferty pracy od
            rehabilitantów i lekarzy. Generalny wykonawca - firma Skanska - zgłosił swoje
            dzieło do konkursu Budowa Roku.(to zdanie jest na plus male to nastepne już na
            minus): W niedzielę plac budowy ma odwiedzić ambasador Czech. Chce w swoim
            kraju postawić podobne cudo. i to włąsnie mnie martwi bo Czesi są chyba
            zaradniejsi od nas i mogą nam zabrać turystów np z Niemiec, ale miejmy
            nadzieje że u nich nie ma czakramu i to bedzie tania podróbka :)
        • Gość: Leon Re: piramida na Paprocanach IP: *.visp.energis.pl 20.07.03, 16:09
          hłe, hłe, a to ci gazety zaczęły opisywać rozmach i wspaniałe pomysły
          Ceglińskiego. Ale nie ma się co dziwić, Cegliński ma na wziątki dla reporterów
          a radni nie bardzo!
    • basturk Re: piramida na Paprocanach 21.07.03, 20:02
      Stawiają szczyt. Myślałem że bedzie nieco wyższa (30 m zdaje się że ma ale w c
      samym czubku) ale i tak jest super.
      • Gość: basturk Wiecha na piramidzie.. IP: 80.51.254.* 03.09.03, 18:39
        Wiecha na piramidzie
        Tychy
        W œrodê, 3 wrzeœnia, piramida przy ul. Sikorskiego udekorowana zostanie wiech¹,
        symbolizuj¹c¹ zakoñczenie prac zwi¹zanych z tak zwanym stanem surowym budynku.
        Piramida bêdzie siedzib¹ Centrum Rehabilitacyjno-Terapeutycznego. (zb)

www.echo.alpha.pl/index.php?id=tychy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka