Dodaj do ulubionych

MIASTA ZAGLEBIOWSKIE

IP: *.dabnet.pl / 192.168.1.* 27.08.03, 00:05
Obserwuj wątek
    • Gość: hator Re: MIASTA ZAGLEBIOWSKIE IP: *.dabnet.pl / 192.168.1.* 27.08.03, 00:06
      Niech ktos mnie uswiadomi czy Siewierz, Jaworzno albo Zawiercie czy to tez
      jest ZAGLEBIE DABROWSKIE - bo ja juz sam sie nie orientuje w tym
      • Gość: olo Re: MIASTA ZAGLEBIOWSKIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.03, 07:01
        Zagłębie Dabrowskie to historyczna nazwa polskiej części Sląskiego Zagłębia
        Węglowego. A miasta, które wchodziły w skład to: Dąbrowa Górnicza, Sosnowiec,
        Będzin, Czeladź, Wojkowice.
        • Gość: sandwich Re: MIASTA ZAGLEBIOWSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.03, 12:40
          Zawiercie też od niedawna jest do tego przypisywane. Myślę, że Siewierz też
          (pow. będziński) choć to stolica starego księstwa. na pewno nie Jaworzno, bo to
          Galicja.
          PZDRW
          • Gość: olo Re: MIASTA ZAGLEBIOWSKIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.03, 13:10
            Ja pisałem o historii. Sięgając jeszcze głębiej do historii , a było o tym na
            forum, nasza Dąbrowa była w małopolsce (czy jeszcze jest?). Nie odważyłbym się
            zaliczać ani Zawiercia ani tym bardziej Siewierza do Zagłebia, choćby dlatego,
            że to zagłębie węglowe. A czy tam były kopalnie? Jeśli już to na pewno nie
            węgla.
            • Gość: sandwich Re: MIASTA ZAGLEBIOWSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.03, 19:38
              dolomitów, wapienia, rud żelaza ...
              a Zagłębie powstało na początku XIX w. i obejmowało tylko tereny byłej
              Kongresówki. Po I wojnie woj. kieleckie. Zawiercie i Siewierz też były w
              Kieleckiem. Jaworzno w Małopolsce.
              PZDRW
      • Gość: X.X. Re: MIASTA ZAGLEBIOWSKIE IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 02.09.03, 20:49
        Patrząc na obecne powiązania administracyjne to do obecnego Zagłębia
        Dąbrowskiego zaliczyłbym wszystkie tereny byłego woj. katowickiego, które
        niegdyś należały do zaboru rosyjskiego i austriackiego, czyli Sosnowiec,
        Dąbrowę Górniczą, Jaworzno, powiat będziński i powiat zawierciański (część jego
        nie należała do woj. katowickiego, ale po zmianie podziału administracyjnego to
        ona przeszła za Zawierciem).
        Przykłady:
        - rejon Poczty Polskiej
        - okręg PZPN Sosnowiec
        - rejon kuratorium oświaty
        • Gość: Cover Re: MIASTA ZAGLEBIOWSKIE IP: 80.48.246.* 24.09.03, 21:50
          Prawie wszystko pasuje, nieco tylko Jaworzno tkwi jak wyspa, bo ciągnie do
          Krakowa, albo do Mysłowic i chyba nie wie gdzie jego miejsce a do Zagłebia
          jakos najmniej pasuje ale świat sie zmienia podobno

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka