Gość: hator IP: *.dabnet.pl / 192.168.1.* 27.08.03, 00:05 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: hator Re: MIASTA ZAGLEBIOWSKIE IP: *.dabnet.pl / 192.168.1.* 27.08.03, 00:06 Niech ktos mnie uswiadomi czy Siewierz, Jaworzno albo Zawiercie czy to tez jest ZAGLEBIE DABROWSKIE - bo ja juz sam sie nie orientuje w tym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: MIASTA ZAGLEBIOWSKIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.03, 07:01 Zagłębie Dabrowskie to historyczna nazwa polskiej części Sląskiego Zagłębia Węglowego. A miasta, które wchodziły w skład to: Dąbrowa Górnicza, Sosnowiec, Będzin, Czeladź, Wojkowice. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sandwich Re: MIASTA ZAGLEBIOWSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.03, 12:40 Zawiercie też od niedawna jest do tego przypisywane. Myślę, że Siewierz też (pow. będziński) choć to stolica starego księstwa. na pewno nie Jaworzno, bo to Galicja. PZDRW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: MIASTA ZAGLEBIOWSKIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.03, 13:10 Ja pisałem o historii. Sięgając jeszcze głębiej do historii , a było o tym na forum, nasza Dąbrowa była w małopolsce (czy jeszcze jest?). Nie odważyłbym się zaliczać ani Zawiercia ani tym bardziej Siewierza do Zagłebia, choćby dlatego, że to zagłębie węglowe. A czy tam były kopalnie? Jeśli już to na pewno nie węgla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sandwich Re: MIASTA ZAGLEBIOWSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.03, 19:38 dolomitów, wapienia, rud żelaza ... a Zagłębie powstało na początku XIX w. i obejmowało tylko tereny byłej Kongresówki. Po I wojnie woj. kieleckie. Zawiercie i Siewierz też były w Kieleckiem. Jaworzno w Małopolsce. PZDRW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X.X. Re: MIASTA ZAGLEBIOWSKIE IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 02.09.03, 20:49 Patrząc na obecne powiązania administracyjne to do obecnego Zagłębia Dąbrowskiego zaliczyłbym wszystkie tereny byłego woj. katowickiego, które niegdyś należały do zaboru rosyjskiego i austriackiego, czyli Sosnowiec, Dąbrowę Górniczą, Jaworzno, powiat będziński i powiat zawierciański (część jego nie należała do woj. katowickiego, ale po zmianie podziału administracyjnego to ona przeszła za Zawierciem). Przykłady: - rejon Poczty Polskiej - okręg PZPN Sosnowiec - rejon kuratorium oświaty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cover Re: MIASTA ZAGLEBIOWSKIE IP: 80.48.246.* 24.09.03, 21:50 Prawie wszystko pasuje, nieco tylko Jaworzno tkwi jak wyspa, bo ciągnie do Krakowa, albo do Mysłowic i chyba nie wie gdzie jego miejsce a do Zagłebia jakos najmniej pasuje ale świat sie zmienia podobno Odpowiedz Link Zgłoś