mc-30 Re: Hotel Halomy w SSH 29.02.08, 12:05 Byłam w Egipcie w tym roku w lutym i też pod uwagę brałam ten hotel. Oczywiście ze względu na ceny. W rezultacie wybrałam hotel Amar Sina w tej samej cenie, może nawet nieco tańszy.Otoczenie hotelu Halomy jest można powiedzić nieciekawe, krajobraz księżycowy a do tego syf i brud. Widziałam ten hotel w drodze na lotnisko jak zbieraliśmy ludzi z poszcezgólnych hoteli, niestety nie zdążyłam zrobić żadnego zdjęcia.Poza tym hotel położony jest w dzielnicy Nama Bay jest to ogromne centrum rozrywki, jednak jak znajdziemy się już w okolicy samego hotelu stwierdzimy, że to jakieś zadupie, żadnego sklepu ani cywilizacji. Do hotelu z ruszliwej drogi prowadizła jakaś szutrówka, więc miejsce na ewentualne spacery żadne.A teraz plusy hotelu Amar Sina: możesz przeczytać wiele niepochlebnych opinii o tym hotelu, bo ja też je czytałam i byłam zdegustowana, ale zaryzykowałam i pojeczałam, a wcale tego nie żałuję, mało tego jestem bardzo zadowolona z pobytu. Po pierwsze położenie hotelu według mnie dość ważne jest super blisko do Old Market ( ogromny targ, gdzie można kupić mnóstwo pamiątek w dodatku tam jest najtaniej), delfinarium, Laila Wa Laila( też pamiątki, bardzo specyficzna budowla), poczta chyba jedyna w Sharm ( chodziliśmy tam zadzwonić, bo rozmowy na komórkę ok. 16 zł. za minutę), poza tym plaża naprawdę ładna może rzeczywiście trochę mała, ale niegdy nie było problemu z leżakam, do plaży kursuje bus, bezpłatny, jesli wszyscy się nie zabiorą przyjeżdża drugi raz, kilka sklepów ( supermarketów), gdzie można kupić wszystko mydło i powidło, oobsługahotelu uprzejma, jedzenie jak wszędzie w Egicie, ale trzeba przyznać, że dużo, a widoki z hotelu, a ściślej mówiąc z jego tarasów niezapomniane bo na przepiękne góry. Za rok pojadę tam znowu. Służę pomocą. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
myszka37-38 Re: Hotel Halomy w SSH 29.02.08, 12:16 Witaj mc-30 :) mam prosbe o kilka fotek hotelu Amar Sina na maila doris7777@tlen.pl Napisz mi jaka pogoda była w lutym-woda w basenach napewno lodowata=prawda ? Odpowiedz Link Zgłoś
iizabelaa Re: Hotel Halomy w SSH 29.02.08, 12:33 Też brałam pod uwagę Amar Sina, a Halomy interesuje mnie bo podobno jest w centrum. Co robiłaś popołudniami, wieczorami? Czy można było spokojnie wyjść np do klubu czy kawiarni lub po prostu powłóczyć się gdzieś?? Poprostu zastanawiam się jak to jest w tym Egipcie :) nigdy nie byłam, moje jedyne informacje pochodzą z forum. Czy można tak jak w europejskich miastach wyjść popołudniu na miasto i pozwiedzać. Odpowiedz Link Zgłoś
mc-30 Re: Hotel Halomy w SSH 29.02.08, 20:24 Rzeczywiście Nama Bay to centrum rozrywki z tysiacem restauracji, sklepów i róznych innych rzeczy. Największe wrażenie robi to wszystko , gdy jest juz ciemno i wszystko jest super oświetlone.Byłam tam raz i nie zrobiło to na mnie większego wrażenia. Poza tym taksówką pojechaliśmy tam za ok. 5 zł.(trzeba się targować), a o godz. 20.30 z Amar Sina jeździ bus do Nama Bay powrót 23.00 koszt 2,50 zł. od osoby w obie strony. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
clavdia Re: Hotel Halomy w SSH 29.02.08, 12:33 Piękne położenie na klifie. Widoki zapierające dech w piersiach. Można nic innego nie robić cały dzień, tylko patrzeć w błękitną dal (a w nocy na rozświetloną panoramę Naama). Zresztą w tym hotelu nic innego nie da się robić, bo jest pozbawiony nawet podstawowych rozrywek. Nawet wieczornych animacji nie ma. A na okazjonalne "party" z tańcem brzucha lub owocami morza nie dajcie się naciągnąć, bo poziom i jedzenia i występu tragiczny. Taniej, smaczniej, ciekawiej i weselej jest poza hotelem. 5 min stromymi schodami wprost z hotelu do centrum rozrywkowego Naama Bay i na promenadę z knajpkami, więc idealnie dla ludzi lubiących towarzyskie życie nocne. Codziennie w każdej knajpce jakiś program artystyczny. Plaża na wąskich skalnych tarasach. Zejście do morza tylko z pomostu na głębinę. Rafa szczątkowa, bardzo zniszczona. Można ewentualnie popłynąć dalej wzdłuż wybrzeża i poszukać ciekawszych miejsc, albo skorzystać z wycieczek łodziami. W pobliżu jeszcze niezabudowane wybrzeże z zatoczkami pełnymi krabów. Ogólne wrażenie estetyczne hotelu dobre: kameralna zabudowa, zieleń, miłe wrażenie, mało ludzi, spokój. Sprzyja odpoczynkowi. Ale standard dla niewymagających. Obiekt podniszczony i zaniedbany. Żeby dostać lepszy pokój z widokiem trzeba dopłacić 20 USD dziennie. Niestety można trafić i do ciemnej, wilgotnej nory ze śmietnikiem za oknem. Czystość w normie 3*, jedzenie też czyli bez rewelacji i monotonne, ale da się przeżyć. Ja w każdym razie nie chorowałam. Pojechałam tam świadomie ze względu na promocyjną cenę, widoki i bliskość centrum. Jadałam często poza hotelem. Byłam bardzo zadowolone z tego wyboru i świetnie się bawiłam i odpoczęłam. Dobrze wybrać się tam w większym towarzystwie lub z nastawieniem na zwiedzanie. Odpowiedz Link Zgłoś
clavdia Re: Hotel Halomy w SSH 29.02.08, 12:55 Oba hotele i Halomy i Amar Sina należą do tego samego właściciela i poziom brudu/czystości jest w nich identyczny. Byłam w obu i widziałam na własne oczy. Halomy od strony dojazdu autokarem rzeczywiście robi wrażenie odludne, ale to bardzo mylące. Jak wspomniałam w poprzednim poście, do cywilizacji, rozrywek, pysznego jedzenia, sklepów i luksusu jest 5 min piechotą schodami w dół. I te widoki z klifu!!!! Położenie ma lepsze niż Amar Sina. Szczególnie dla kogoś, kto jest pierwszy raz. Będzie czuł się bardziej swojsko w Naama. Spacerować można piękną promenadą z palmami wzdłuż plaży (w 1 stronę ok.1,5 godz. ale można po drodze odpoczywać w knajpkach reprezentujących wszystkie kuchnie świata) Amar Sina ma niepowtarzalny klimat egipskiego miasteczka ze względu na architekturę.Sam spacer po hotelowych zakamarkach jest już przyjemnością, a wieczór z sziszą w namiocie beduińskim należał do moich ulubionych, dopóki właściciel nie ściął otulającego namiot drzewa :-( Hotel leży daleko od morza, dojazd busikami, ale ma jedną z najpiękniejszych raf przy plaży i dla tej rafy warto tam pojechać. Jedzenie nieco lepsze niż w Halomy, no i są codzienne wieczorne animacje,programy artystyczne powtarzane w sekwencjach tygodniowych. Amar Sina leży bardziej na odludziu niż Halomy, ale jak ktoś lubi spacerować to w ok.30-40 min może dojść do plaży publicznej, centrum rozrywkowo-handlowego Alf Leila Wa Leila, delfinarium i Old Marketu - najbardziej arabskiego miejsca w Sharm, choć w ciągu kilku lat i tak bardzo się ucywilizowało. Miło tam popatrzeć na zachód słońca z kawiarni na skalnych tarasach przy sztucznym wodospadzie. Żaden z powyższych hoteli nie zapewni luksusu, ale każdy ma swoje zalety :-) Odpowiedz Link Zgłoś
clavdia Re: Hotel Halomy w SSH 29.02.08, 12:58 Aha, a propos wieczornych spacerów. Z Halomy do centrum polecam bardzo! Z Amar Siny spacery tylko w dzień. Wieczorem jest pusto, ciemno (ulice nieoświetlone lub słabo oświetlone) i nieprzyjemnie. Co prawda jeżdżą patrole policji turystycznej, ale zdarzało mi się być zaczepianą i nie czułam się bezpiecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
ser1966 Re: Hotel Halomy w SSH 02.03.08, 06:17 Byłem w zeszłym roku. Napisz co Cie interesuje,odpowiem. A z tą dopłatą 20$ dziennie do pokoju z oknem to albo żart albo też za przeproszeniem i bez obrazy zrobili z clavidy wieeelkiego balona. Odpowiedz Link Zgłoś
clavdia Re: Hotel Halomy w SSH 04.03.08, 09:11 ser1966 napisał: > Byłem w zeszłym roku. > Napisz co Cie interesuje,odpowiem. > A z tą dopłatą 20$ dziennie do pokoju z oknem to albo żart albo też > za przeproszeniem i bez obrazy zrobili z clavidy wieeelkiego balona. Z dopłatą to prawda, tylko za tydzień a nie za dzień i nie za okno, tylko balkon w widokiem na zatokę i miasto. Trochę się zagalopowałam :-)A informacja o dopłacie wisi oficjalnie w recepcji i wcale nie było łatwo o taki pokój, bo wszystkie były zajęte i musiałam czekać 2 dni na zmianę. Odpowiedz Link Zgłoś
ser1966 Re: Hotel Halomy w SSH 04.03.08, 21:12 Odnosiłem się do 20$ za dzień. To mi się wydawało niewiarygodne. Że takie praktyki są stosowane to sparawa jasna,przepraszam jeśli uraziłem. Pozdrawiam, Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś