Dodaj do ulubionych

"Sąd Ostateczny"

05.02.10, 15:20
Klejzerowicz. Ktoś juz tu o nim pisał:
forum.gazeta.pl/forum/w,33434,106576168,106754018,Re_Co_teraz_czytacie_luty.html
A ja potwierdzam: Świetna powieść. Toż to chyba pierwszy naprawdę dobry
kryminał w tym kraju!
A tu więcej info:
kryminaly.net.pl/kartoteki/klejzerowicz.html
Obserwuj wątek
    • chiara76 Re: "Sąd Ostateczny" 05.02.10, 16:44
      wzdech.
      • siostra_pelagia Re: "Sąd Ostateczny" 05.02.10, 17:57
        wzdech nr 2smile.
        • lucyolejniczak Re: "Sąd Ostateczny" 05.02.10, 20:13
          Nie rozumiem tych wzdechów... Czy to dlatego, że polska autorka? Takich tu nie czytamy? To ja napisałam w wątku "Co teraz czytacie" o tej książce, bo mi się naprawdę podobała. Ale teraz sobie przypomniałam, że to jest forum niezbyt przyjazne dla rodzimych twórców.Smutne to, ale postaram się pamiętać na przyszłość.
          • negev56 Re: "Sąd Ostateczny" 05.02.10, 20:44
            lucyolejniczak napisała:

> Nie rozumiem tych wzdechów... Czy to dlatego, że polska autorka? Takich tu nie
            > czytamy? To ja napisałam w wątku "Co teraz czytacie" o tej książce, bo mi się n
            > aprawdę podobała. Ale teraz sobie przypomniałam, że to jest forum niezbyt przyj
            > azne dla rodzimych twórców.Smutne to, ale postaram się pamiętać na przyszłość.

Czy na pewno chodzi Ci o forum KiS ? Bo my tu jednak czytamy rodzimych twórców,
            wymienię, bo jeszcze sama nie uwierzę w to co piszę
            panowie : Krajewski, Czubaj, Konatkowski, Miłoszewski, dalej to np.pani Ewa
            Stec, Manula Kalicka.
            Inna sprawa, czy podoba nam się to,co wymienieni piszą czy też nie, ale takie
            jest prawo czytelnika, krytyka literackiego i kogo tam jeszcze... tak więc nie
            bardzo rozumiem o co Ci chodzi.
            O wzdychanie, bo próba reklamy knigi, zamiast najzwyklejszej polecanki
            zachwyconego czytelnika, czy o to, że na tym forum polskich autorów brak, a jak
            dowiodłam są obecni.
            Pozdrawiam smile.

PS
            P.Klejzerowicz to kobieta, czyż nie ?
            wkleję zdanie z pierwszego postu tego wątku
            "Klejzerowicz. Ktoś juz tu o nim pisał", nawet nie wiemy o kim piszemy ?

• f-ox Re: "Sąd Ostateczny" 05.02.10, 20:55
              negev56 napisała:
              >
              > PS
              > P.Klejzerowicz to kobieta, czyż nie ?
              > wkleję zdanie z pierwszego postu tego wątku
              > "Klejzerowicz. Ktoś juz tu o nim pisał", nawet nie wiemy o kim piszemy ?
              >
              Kobieta, kobieta. Tak przynajmniej podają smile A to chyba ja napisałem "o nim",
              ale miałem na myśli kryminał czy też "sąd" nie autora, sorry. I na serio mnie
              też bardzo się podobał (tenże "sąd"). Czytajcie co chcecie!

• negev56 Re: "Sąd Ostateczny" 05.02.10, 21:00
                f-ox napisał:

Czytajcie co chcecie!
                Dzięki.
                • f-ox Re: "Sąd Ostateczny" 05.02.10, 21:04
                  negev56 napisała:

> f-ox napisał:
                  >
                  > Czytajcie co chcecie!
                  > Dzięki.
                  Przecież wiadomo ze nikt nikogo nie zmusza, co najwyżej poleca, ale to wolna
                  wola, pozdrawiam smile

• lucyolejniczak Re: "Sąd Ostateczny" 05.02.10, 21:13
              Nie, nie chodziło mi o to, że nie czytamy polskich autorów, tylko o to właśnie wzdychanie. Takie trochę obraźliwe wzdychanie, z którym już się tu kiedyś zetknęłam, a które ma świadczyć chyba o tym, że " O matko! Znowu autor się sam promuje". Aż strach kogoś polecić, żeby nie być posądzonym właśnie o reklamę. Wiem, że są tu obecni autorzy, kilku nawet znam. Nie znam (jak na razie, ale mam nadzieję, że poznam ) pani Klejzerowicz, jeśli tu jednak zagląda, to jeszcze raz powtórzę, że książka bardzo mi się podobała i z czystym sumieniem będę ją polecać. Nieodpłatniesmile
              • emka_1 Re: "Sąd Ostateczny" 05.02.10, 22:07
                Będzie w pewnym sensie na temat, bo mówił dziad do obrazu, możliwe, że to był
                obraz Memlinga sad
                Jeśli obraża cię wzdychanie, szczególnie nie do twojego postu, to trudno, chyba
                musisz z tym żyć, ale byłoby miło, gdybyś powstrzymała się od wmawiania wrednych
                intencji innym. Wzdychanie jest komentarzem do zalewu kiepskiego marketingu
                szeptanego, nie dezaprobatą dla autorów polskich (czy innej narodowości.
                Nieprawdą jest, że strach polecić, bo to forum w zasadzie jest jedną, wielką
                polecanką, jednak liczy się forma, a także liczy się obecność na forum, a
                nie wpadanie po raz pierwszy, wklejenie linki do hurtowni/sklepu/strony
                zawierającej błędy gramatyczne, z dopiskiem " świetna, fantastyczna, polecam!".
                Na takie posty można tylko westchnąć, bo nawet nie ma czego komentować.
                Twój post w wątku o lekturach lutowych jakoś westchnień nie spowodował.
                • f-ox Re: "Sąd Ostateczny" 05.02.10, 22:41
                  Błędy gramatyczne? Sorry, nie zauważyłem. Ale u mnie czy na tej stronie? Jeśli
                  na stronie to nie odpowiadam za nie smile To jest chyba strona poświecona po prostu
                  kryminałom i ich autorom, a nie link do żadnej księgarni. Bardzo przepraszam, że
                  tak mnie odebrałaś(ście?), moją winą jest tylko to, że przeczytałem właśnie
                  fajną książkę, poszperałem troche i zapragnałem ją polecić we właściwym wydawało
                  mi się miejscu, sądząc po tematyce, czyli ludziom, którzy potrafią docenić
                  ciekawy kryminał. I chyba nie jestem tu pierwszy raz, na tych forach bywam od
                  dawna, choć nieczęsto. Pozdrawiam.
                  • emka_1 Re: "Sąd Ostateczny" 05.02.10, 23:07
                    Błędy i niezręczności są na stronie, którą wkleiłeś. Niby mówią, że nie ważne co
                    piszą, byle pisali, ale jednak taka reklama odstręcza sad
                    Przeczytałeś fajną książkę? To znakomicie, podziel się wrażeniami, tylko
                    gdybyś postarał się uczynić to w mniej lapidarnej formie byłoby ciekawiej, a
                    przy tym nie wzbudzałbyś podejrzeń, że jesteś marketingowym meteorem wklejającym
                    ten sam post na różnych forachsmile
                    • f-ox Re: "Sąd Ostateczny" 05.02.10, 23:19
                      emka_1 napisała:

> Błędy i niezręczności są na stronie, którą wkleiłeś. Niby mówią, że nie ważne c
                      > o
                      > piszą, byle pisali, ale jednak taka reklama odstręcza sad
                      > Przeczytałeś fajną książkę? To znakomicie, podziel się wrażeniami, tylko
                      > gdybyś postarał się uczynić to w mniej lapidarnej formie byłoby ciekawiej, a
                      > przy tym nie wzbudzałbyś podejrzeń, że jesteś marketingowym meteorem wklejający
                      > m
                      > ten sam post na różnych forachsmile
                      >
                      >
                      Ok smile Myślałem, że sie podzieliłem, ja nie bardzo gadatliwy jestem. Bardzo mi
                      się ta książka podobała, więc chciałem po prostu zachęcić.
              • chiara76 Re: "Sąd Ostateczny" 05.02.10, 23:05
                lucyolejniczak napisała:

> Nie, nie chodziło mi o to, że nie czytamy polskich autorów, tylko o to właśnie
                > wzdychanie. Takie trochę obraźliwe wzdychanie, z którym już się tu kiedyś zetkn
                > ęłam, a które ma świadczyć chyba o tym, że " O matko! Znowu autor się sam promu
                > je". Aż strach kogoś polecić, żeby nie być posądzonym właśnie o reklamę. Wiem,
                > że są tu obecni autorzy, kilku nawet znam. Nie znam (jak na razie, ale mam nadz
                > ieję, że poznam ) pani Klejzerowicz, jeśli tu jednak zagląda, to jeszcze raz po
                > wtórzę, że książka bardzo mi się podobała i z czystym sumieniem będę ją polecać
                > . Nieodpłatniesmile

lucyolejniczak, proszę, nie wtłaczaj komuś tego, co Tobie się akurat wydaje w
                jego usta czy wzdychania bo to właśnie jest obraźliwe.
                Hehe , wierz mi lub nie, ale akurat nie przyszło mi do głowy, że sam autor się
                promuje (swoją drogą ciekawe, czy są tacy, którzy na cześć swojej twórczości
                peany na necie wypisują, jeśli tak, to to naprawdę jest zabawne) a o to, że do
                reklamy i marketingu pod pozorem zachwytów na Forum Książka już się
                przyzwyczaiłam a tu, to staje się nowością (zdaje się , że dopiero drugi raz coś
                takiego się przytrafiło). To forum do tej pory było od tego wolne, co za tym
                idzie, przyjemne i miłe, a również po prostu z czytelnikami a nie państwem od
                promocji.
                • lucyolejniczak Re: "Sąd Ostateczny" 06.02.10, 11:23
                  chiara76, przepraszam, chyba rzeczywiście się trochę zapędziłam... Pisząc o
                  takim podejrzewaniu każdego posta, że to sam autor/jego znajomi, jego ciocia lub
                  jeszcze ktoś przez niego namówiony, miałam na myśli forum Książki.To tam
                  udzielałam się kiedyś trochę i takie właśnie zachowania zniesmaczyły mnie na
                  tyle, że przestałam tam wchodzić.
                  Możliwe, że czasami sami autorzy podrzucają temat, zwłaszcza jeśli są to
                  debiutanci, a ich wydawnictwa nie dbają o reklamę. Ale, jakoś ten czytelnik musi
                  się w końcu dowiedzieć o książce. Smutne to, ale prawdziwe i trudno się takim
                  autorom dziwić.Czasami jednak były to posty, moim zdaniem całkiem niewinne,
                  pisane przez czytelnika, a nagonka i tak była.
                  Nie udzielałam się nigdy przedtem na tym forum, zaglądałam tylko, żeby poczytać
                  Wasze "polecanki", bo lubię kryminały. Dzięki temu wiedziałam, co czytać, a co
                  sobie odpuścić. Tym razem postanowiłam jednak napisać coś na temat polskiego
                  kryminału, który mi się w końcu spodobał. Nie przepadam za Krajewskim, jest dla
                  mnie zbyt przygnębiający, zbyt dosłowny. A tu było inaczej.
                  Przepraszam zatem tych uczestników forum, którzy poczuli się obrażeni moim
                  postem. Reaguję zwykle bardzo spontanicznie, jak typowy choleryk. Ale tu trochę
                  uogólniłam problem. Mea culpa...

Nie mam wrogów, mam tylko wróżki...
                  • chiara76 Re: "Sąd Ostateczny" 06.02.10, 16:43
                    lucyolejniczak, nie ma co już (z mojej strony ) ciągnąć tematu. Akurat nie
                    przypuszczałam, że Ty masz być autorem. Po prostu trochę ostatnio mam wspólnego
                    z różnymi wydawnictwami i wiem, że rozmaitą drogą kroczy reklama.

Ale reklama zbyt dosłowna i zbyt nachalna wciąż mnie irytować jak irytowała tak
                    będzie.
                    podaję więc wirtualnie łapę, bo nie chcę się z nikim kłócić , bo i po co.
                    Ha, łączy nas na pewno jedno, mnie też, przyznaję się, Krajewski a raczej jego
                    kryminały, wydały się zbyt przygnębiające a nawet brutalne i trochę zbyt dosłowne.
                    • lucyolejniczak Re: "Sąd Ostateczny" 06.02.10, 21:40
                      I ja nie mam zamiaru się kłócić smileA tak, przy okazji: cieszę się, że nie tylko
                      ja tak odbieram Krajewskiego. Facet ma niezaprzeczalny talent, ale... Czytam
                      zwykle w łóżku, przed snem, a po takiej lekturze mam męczące sny.
          • f-ox Re: "Sąd Ostateczny" 05.02.10, 20:49
            No to może i ok, bo ona w czytaniu jakby własnie mało "polska", pomijając
            miejsce akcji czyli Gdansk. Choć też nie rozumiem awersji do polskiej sensacji,
            a jeśli już to mam ją do takiego np Cobena, za to do swoich ulubionych klasyków
            "kryminalistów" zaliczam niesmiertelnego Joe Alexa, czyli rodzimego
            Słomczynskiego smile
          • emka_1 Re: "Sąd Ostateczny" 05.02.10, 20:59
            Błędne domysły, w dodatku podparte insynuacją wink
          • chiara76 Re: "Sąd Ostateczny" 05.02.10, 23:00
            nie musisz rozumieć, naprawdę.
            A ja akurat czytam polskich autorów.
            • f-ox Re: "Sąd Ostateczny" 05.02.10, 23:14
              chiara76 napisała:

> nie musisz rozumieć, naprawdę.
              > A ja akurat czytam polskich autorów.

No to fajnie smile Ja sie tylko odniosłem do konkretnego postu, nie miałem zamiaru
              nikogo tu obrażać (choc nie wiem już, czy nie o to tu własnie chodzi, może teraz
              modnie jest się nawzajem obrażać oraz doszukiwać złych intencji, moje w każdym
              razie nie były złe, nie jestem ani autorem ani wydawcą, ani nawet księgarzem,
              tylko najzwyklejszym czytelnikiem, moze troche zwariowanym, a książkę polecam z
              uporem, bo warto). Dobranoc smile
    • ojuciasan Re: "Sąd Ostateczny" 05.02.10, 19:07
      Witam smile Widzę, że to jest w ogóle ciekawa stronka - nowa chyba - dla
      miłośników sensacji (do których się zaliczam)
      kryminaly.net.pl/index.html
      • zorija Re: "Sąd Ostateczny" 06.02.10, 08:14
        Rzeczywiście, fajna stronka. Podoba mi się oprawa graficznabig_grin A te zdjęcia w
        galerii to czego?
    • kazisi Klejzerowicz w Bookarni 08.02.10, 16:48
      Rzeczona Klejzerowicz zawitać ma niedługo do Bookarni
      tnij.org/bookarniazwb Do Sopotu warto przyjeżdżać o każdej
      porze roku wink
      • ojuciasan Re: Klejzerowicz w Bookarni 11.02.10, 01:10
        Dzięki. Ja jadę, jeśli zima do marca odpuści wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka