siostra_pelagia T. Bradby-Krwawa forsa 01.07.10, 08:11 Nowy York, krach na giełdzie i samobójstwo, które okazuje się morderstwem. I samotny uczciwy glina Joe Quinn. Naprawdę przywoity thriller i nie ma tu żadnego seryjnego mordercy. Co za ulga Odpowiedz Link
januanio James - Patterson - Tropiciel 01.07.10, 14:23 ahh, kolejny Cross, 14 już super Odpowiedz Link
koko_sanka Re: James Patterson "Rejs" 05.07.10, 10:19 Ja właśnie skończyłam "Rejs" Pattersona i zabrałam się za "Tropiciela". Rejs zdecydowanie lepszy. Odpowiedz Link
kali_mera Zygmunt Zeydler-Zborowski "Szlafrok barona Boysta" 01.07.10, 23:51 Lubię te stare, PRL-owskie kryminały Odpowiedz Link
nchyb Re: Zygmunt Zeydler-Zborowski "Szlafrok barona Bo 02.07.10, 00:50 ja też lubię Szlafrok nie dawno czytałam, zdaje się jakieś powiązania szczecinskie, które tak lubię,tu były. Trochę naiwne, ale fajnie się czytało... Odpowiedz Link
negev56 Liza Marklund - Raj 04.07.10, 19:10 Trzecie spotkanie z Anniką Bengtzon, długo trzeba było na nie czekać. Odpowiedz Link
chiara76 Lee Child, "NIeprzyjaciel". 05.07.10, 11:40 Doczekałam się go wreszcie u nas w domu kolejka, więc trzeba będzie czytać szybko. Odpowiedz Link
zorija Re: C. S. Harris Kiedy bogowie umierają 06.07.10, 12:58 Kryminał w regencyjnej Anglii. Odpowiedz Link
wylinka7 Subtelny nos Lilli Steinbeck - Heinrich Stein 07.07.10, 08:33 już napisałam kilka słów w jej temacie... więcej napiszę jak przeczytam do końca. Odpowiedz Link
tommyknocker Dean Koontz "Twoje serce należy do mnie" 07.07.10, 08:59 podoba mi się... Odpowiedz Link
opty2 Sara Paretsky - Próba krwi 08.07.10, 07:34 Viki W. tym razem wraca do swojej niedalekiej przeszlości, wyciągam klasykę z dna zapasów Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Sara Paretsky - Próba krwi 08.07.10, 09:18 Viki jest świetna i w sam raz na wakacje. Też często do niej wracam Odpowiedz Link
chiara76 "Mogliby w końcu kogoś ZABIĆ", czyli... 08.07.10, 12:30 ...zbiór opowiastek kryminalnych polskich autorów. Dla mnie właściwie jedno nazwisko znane, czyli Adrianna Ewa Stawska, ale nie szkodzi, zapoznam się Odpowiedz Link
only.cerber Re: Co teraz czytacie? - lipiec 08.07.10, 22:57 Właściwie czytuje się różne rzeczy, jak to na wakacjach. Moim ulubionym gatunkiem są kryminały i takich będę się trzymała przez najbliższy czas. Bardzo fajną książką z tego gatunku jest "Ibis" Rafała Grodowskiego - wciągająca książka, myślę, że zadowoliłaby nawet najbardziej wymagającego czytelnika. Można ją dostać na goneta.net w wersji ebook - jak ktoś wyjeżdża na wakacje z laptopem, to jak znalazł. Odpowiedz Link
chiara76 Re: Denise Mina- Ostatnie tchnienie 09.07.10, 09:43 ja na nią czekam i mam coraz większy apetyt Odpowiedz Link
tommyknocker Denise Mina "Pole krwi" 09.07.10, 11:00 czekała długo w kolejce i żałuję, że nie przeczytałem jej wcześniej. Książka świetna, druga część czeka ,a trzecia - najnowsza- już do mnie jedzie. Odpowiedz Link
chiara76 Re: Denise Mina "Pole krwi" 09.07.10, 11:41 tommyknocker napisał: > czekała długo w kolejce i żałuję, że nie przeczytałem jej wcześniej. Książka > świetna, druga część czeka ,a trzecia - najnowsza- już do mnie jedzie. ja ją kiedyś polecałam, mnie ona ogromnie się podoba, zwłaszcza, że mnie ciekawią tamte lata na WB. Ma nawet swój zarchiwizowany już, niestety, wątek na naszym forum: forum.gazeta.pl/forum/w,33434,39026753,39026753,Denise_Mina.html Odpowiedz Link
negev56 Tom Bradby - Krwawa forsa 09.07.10, 20:08 Nowy York roku 1929 i Joe Quinn,policjant z wydziału zabójstw. Jak jest policjant, to ani chybi zaraz będzie morderstwo . Odpowiedz Link
chiara76 Mariusz Czubaj, "Etnolog w Mieście Grzechu. 10.07.10, 23:39 Powieść kryminalna jako świadectwo antropologiczne". Jestem mniej więcej w połowie i wciągnęło mnie. Zacna lektura, szczególnie dla takich maniaków kryminałów, jak my tu na forum Odpowiedz Link
chiara76 Denise Mina, "Ostatnie tchnienie". 12.07.10, 15:01 Kolejna część opowieści i Paddy, sporo lat po drugiej części dzieje się akcja książki. W sumie dopiero zaczęłam. Odpowiedz Link
kicior99 Re: Co teraz czytacie? - lipiec 14.07.10, 06:21 Peter Robinson - In a Dry Season. Książki z inspektorem Banksem trzeba jednak czytać po kolei, bo to prawie serial jest, równolegle toczy się akcja kryminalna i życie Banksa, mające czasem swoje konsekwencje dla akcji. Nie wiedząc o tym czytam go chaotycznie, ale coś z tego łapię. Szkoda tylko, że wiem, co w jego życiu będzie dalej... Natomiast wątek kryminalny to odkrywanie zagadki zwłok z lat pięćdziesiątych, odkrytych gdzieś w Yorkshire. Masa smaczków, czyta się lekko i przyjemnie. Akcja prowadzona wielowątkowo i ze złamaniem linii czasu, pozwala się domyślać ciągu dalszego, choć autor lubi lekko szokować i wprowadzać w błąd. Odpowiedz Link
nchyb Kto chciałby umrzeć w Toskanii - Michael Bockler 14.07.10, 11:42 lubię Toskanię doibre jedzonko i wino i kryminały A tu wszystko razem Odpowiedz Link
januanio simon kernick - ścigany 14.07.10, 15:44 chyba czytałem, ale nie pamiętam, pewnie będę przelatywał po łebkach jak się zorientuję Odpowiedz Link
es_zet_pe Sjowall & Wahloo, Wóz strażacki który zniknął 15.07.10, 09:01 Klasyka, wcześniej już wydane w Polsce pt. "Jak kamień w wodę" (a odcinek serialu "Komisarz Beck" pokazanego w TVP w latach 90-tych miał tytuł "Zaginiony wóz strażacki"). Obok "Śmiejącego się policjanta" jak dotąd najlepszy "Beck" którego czytałem, choć sporo jest irytujących objawów sympatii do komunizmu. Rozbudowane postacie Larssona, Kollberga (wychodzi tu na odrażającego aroganta) i Benny'ego Skacke. Pesymistyczne zakończenie. Odpowiedz Link
chiara76 "Niechciane". Kristina Ohlsson. 16.07.10, 14:39 no zobaczymy, jak mi się spodoba. Odpowiedz Link
januanio Czysty jak łaza - Pelecanos 16.07.10, 15:22 szkoda że tylko 4 po polsku wydali Odpowiedz Link
negev56 Jack Ketchum - Straceni 16.07.10, 18:51 Trzecia wydana u nas książka Ketchuma, mam nadzieję, że wydawnictwo nie siadło na laurach i będą następne. Odpowiedz Link
zorija Re: Tajemnica Gaudiego Esteban Martin, Andreu Carr 17.07.10, 09:18 Kolejny postbraunowski thriller o wielkiej tajemnicy, mogącej wstrząsnąć Chrześcijaństwem. Ciekawe co tym razem? Odpowiedz Link
januanio Peter Abrahams - Koniec historii 19.07.10, 15:21 jak narazie jego ksiazki są wysmienite Odpowiedz Link
negev56 Cormac McCarthy - Krwawy południk 19.07.10, 21:06 albo Wieczorna łuna na zachodzie. Odpowiedz Link
opty2 Wóz strażacki, który zniknąl - Sjowall/Wahloo 21.07.10, 07:26 powracanie do klasyki daje przyjemność Odpowiedz Link
fatyko Rankin - Rebus: Capital Crimes 21.07.10, 23:51 trochę mi zejdzie, 1000 stron z Rebusem Odpowiedz Link
zorija Re: Co teraz czytacie? - lipiec 23.07.10, 08:15 Ruth Dewlin Medyk i znikające tancerki. Kolejny kryminał w starożytnym Rzymie. Tym razem rzecz dzieje się w okupowanej przez Rzymian Brytanii, a cezarem jest Hadrian (w tym tomie wstępuje na tron) Odpowiedz Link
nchyb Re: Co teraz czytacie? - lipiec 23.07.10, 09:55 Zorija, ciekawie napisane? Warto? Wcześniej tego nie znałam, a starożytnościowe kryminały lubię i się przymierzam te tancerki kupiuć... Odpowiedz Link
zorija nchyb 24.07.10, 08:48 Zagadka kryminalna ciekawa, ale trochę rozmyta. Opisów życia w Brytanii roku 107 jak na lekarstwo, a zapowiadany humor może i jest, ale nie widać go specjalnie. Mamy tu za to dużo dialogów i całą gamę postaci: żołnierzy, prostytutki, rzymskich urzędników i Brytów. Co ciekawe, postaci drugo i trzecioplanowe, odgrywające w powieści prawie żadną rolę, zostały sportretowane przez autorkę dość wyraziście w poprzedzającej powieść liście dramatis personae. Czyta się szybko, książka jest nawet fajna, ale właśnie opisów życia w Brytanii mi brakowało. Odpowiedz Link
nchyb Zorija 26.07.10, 13:20 dziękuję za opinię. W sumie mam teraz mieszane uczucia. Sama nie wiem, czy chcę. ewnie jak w łapy wpadnie, to przeczytam, ale nie będę super szukać... Odpowiedz Link
chiara76 "Zbyt piękna dziewczyna". J. Seghers. 24.07.10, 13:32 miał dobre opinie na forum a zniżki na jego książki dorwałam, to się zapoznaję Odpowiedz Link
dachauka Re: Co teraz czytacie? - lipiec 24.07.10, 15:02 Jean-Christophe Grangé "Miserere". Odpowiedz Link
siostra_pelagia J. Deaver-The Bodies Left Behind 25.07.10, 11:37 Zabójstwo i mordercy ścigający przypadkowego świadka tej zbrodni oraz zastępcę szeryfa, dzielną Brynn McKenzie. Ostatnio trochę przynudzał Deaver, ale tę książkę czyta się dobrze. Odpowiedz Link
chiara76 Re: Lee Child: Wróg bez twarzy 25.07.10, 16:29 elmar43 napisała: > Wciągnęło mnie... pamiętam, że ta część ogromnie mi się podobała Odpowiedz Link
tommyknocker Tim Weaver "Ścigając umarłych" 26.07.10, 19:33 właściwie skończyłem, podobała mi się. Odpowiedz Link
siostra_pelagia P. Johnston-Lista śmierci 27.07.10, 08:55 Pisarz zmaga się z seryjnym mordercą, który popełnia zbrodnie wzorowane na powieściach owego pisarza. Ja zmagam się i z pisarzem i z mordercą i mam nadzieję, że dotrwam do końca Odpowiedz Link
chiara76 Re: P. Johnston-Lista śmierci 27.07.10, 09:00 siostra_pelagia napisała: > Pisarz zmaga się z seryjnym mordercą, który popełnia zbrodnie wzorowane na > powieściach owego pisarza. > Ja zmagam się i z pisarzem i z mordercą i mam nadzieję, że dotrwam do końca cierpliwa Jesteś mnie by się nie chciało. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: P. Johnston-Lista śmierci 27.07.10, 09:48 To prezent. Więc czytam i głośno nie wybrzydzam, bo nic więcej mi nie dadzą. A czasami dają też fajne rzeczy Odpowiedz Link
chiara76 "Panna młoda w śniegu". Jan Seghers. 27.07.10, 09:00 po udanej lekturze pierwszej jego wydanej u nas książki sięgnęłam od razu po kolejną. Odpowiedz Link