chiara76 01.09.10, 08:54 Ja się zabrałam za Anne Holt "Wybór pani prezydent". Zdaje się, że chwalona u nas na forum? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
siostra_pelagia Re: Co teraz czytacie? W R Z E S I E Ń 01.09.10, 09:17 Zdaje się, że raczej nie Odpowiedz Link
siostra_pelagia Stella Rimington-As w rękawie 01.09.10, 09:23 Autorka to nie byle kto, bo dawna szefowa brytyjskiego MI5. Grupa agentów rozpracowuje siatkę islamskich ekstremistów szykujących zamach w Londynie. Warto przeczytać Odpowiedz Link
chiara76 Re: Co teraz czytacie? W R Z E S I E Ń 01.09.10, 09:38 siostra_pelagia napisała: > Zdaje się, że raczej nie no coś Ty? Przekonana byłam, że miała dobre opinie i wzięłam w tak zwane ciemno. No cóż, w takim razie sama się przekonam, jak mi się spodoba lub nie. Odpowiedz Link
halberstein Re: Co teraz czytacie? W R Z E S I E Ń 01.09.10, 18:22 Obcy w domu-Georges Simenon. Odpowiedz Link
negev56 Reginald Hill - Dalziel & Pascoe. Małe sprzatanko 01.09.10, 19:17 Jak dotąd co przeczytałam, rewelacja. Odpowiedz Link
dzyndzylyndzy.pl Re: Reginald Hill - Dalziel & Pascoe. Małe sprzat 01.09.10, 23:11 Albert Wojt-Dzwonek z Napoleonem.Polecam. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Reginald Hill - Dalziel & Pascoe. Małe sprzat 02.09.10, 08:13 Mam go sporo po angielsku z allegro. Prawda że niezłe? Odpowiedz Link
siostra_pelagia Jo Nesbø - Pierwszy śnieg 02.09.10, 08:12 Tej zimy na pewno bałwana lepić nie bedziemy. I tak oto za sprawą Nesbo uroczy zimowy produkt dziecięcych zabaw zmienił się w złowrogiego zwiastuna morderstw. Czyta się oczywiście znakomicie. Odpowiedz Link
opty2 Re: Jo Nesbø - Pierwszy śnieg 02.09.10, 09:01 no jasne, że znakomicie się to czyta wg mnie bedzie to jedna z kandydatek do Nagrody Celnego Strzalu Odpowiedz Link
opty2 S.Fitzek - Terapia 02.09.10, 09:04 triller podnoszący stan niepewności/zagubienia czytalnika, napiecie rosnie i nie wiadomo czym to sie skończy, byle nie zawalem, he he Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: S.Fitzek - Terapia 02.09.10, 16:26 Też mam Terapię, w weekend zacznę czytać Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Jo Nesbø - Pierwszy śnieg 02.09.10, 09:05 Zgadzam się z Tobą całkowicie Odpowiedz Link
negev56 Re: Jo Nesbø - Pierwszy śnieg 02.09.10, 17:40 Delikatny lobbing za Nesbo ? , zresztą zasłużenie, ale będzie jeszcze jedna książka w tym roku, więc kto wie... Odpowiedz Link
nchyb Płatowa - Kryształowa pułapka 02.09.10, 14:54 poprzednia jej książka mnie bawiła, może i ta? Odpowiedz Link
siostra_pelagia Jan Seghers-Zbyt piękna dziewczyna 04.09.10, 10:54 Początek dość wydumany, zobaczymy co będzie dalej Odpowiedz Link
amused.to.death Mary Higgins Clark 04.09.10, 22:16 strasznie naiwne dla mnie te kryminały, ale mają bardzo proste językowo tłumaczenia na hiszpański, który usiłuję ćwiczyć, więc czytam "Perdida en su memoria" ("We'll meet again"). Pewnie jak znajdę więcej wersji z hiszpańskiego to przeczytam, bo inaczej to raczej nie warto. Odpowiedz Link
negev56 Eugeniusz Dębski - Władcy nocy, Złodzieje snów 05.09.10, 11:08 Wielkie dzięki p.Dębskiemu za powołanie do życia Owena Yeatesa. Odpowiedz Link
januanio Cook - Kryzys 06.09.10, 12:59 szósta część cyklu Montgomery/Stapleton - niemal na ukończeniu 7 i 8 czytałem więc jeszcze 9 i seria będzie zakończona Odpowiedz Link
negev56 Re: Mumia-T. Gerritsen 06.09.10, 17:28 Z Mumią, a właściwie z bohaterkami książek p. Tess, mam taki problem, że nie lubię Maury Isles, wyjątkowo drażni mnie ta kobieta i przez to, psuje mi przyjemność czytania. I rozśmiesza mnie jej romans, trwający już kilka lat i właściwie bez szans na sensowne zakończenie. No nie lubię baby i tyle, a jak na złość , prawie wszędzie jej pełno . Poza tym, książka może być. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Mumia-T. Gerritsen 06.09.10, 18:56 Może ją w końcu jakiś seryjny dopadnie i będzie spokój. Też za nią nie przepadam Odpowiedz Link
tommyknocker Do siostra_pelagia Re: Mumia-T. Gerritsen 06.09.10, 19:16 Drogie Panie - na życzenie : Maura ginie w następnej powieści Gerritsen "Ice cold" /2010/ wydanie polskie niebawem. www.fantasticfiction.co.uk/g/tess-gerritsen/ice-cold.htm Odpowiedz Link
negev56 Do siostra_pelagia Re: Mumia-T. Gerritsen 06.09.10, 19:25 Ooo, no tak źle to ja jej nie życzyłam. Ale patrz pan, jak źle skończyła, widać coś w niej musiało być, że zginęła . Obowiązkowo będę musiała to przeczytać. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Do siostra_pelagia Re: Mumia-T. Gerritsen 06.09.10, 20:18 Obiecanki cacanki. A w kolejnej książce okaże się, że te "Maura's charred body" to jednak nie jej body i zmartwychwstanie w kolejnej powieścii. Odpowiedz Link
anetapzn Do siostra_pelagia Re: Mumia-T. Gerritsen 07.09.10, 09:51 tommyknocker napisał: > Drogie Panie - na życzenie : Maura ginie w następnej powieści Gerritsen "Ice co > ld" /2010/ wydanie polskie niebawem. > www.fantasticfiction.co.uk/g/tess-gerritsen/ice-cold.htm Ja nie będę za nia płakać, ale please nie urpzedzaj... Odpowiedz Link
siostra_pelagia Do siostra_pelagia Re: Mumia-T. Gerritsen 07.09.10, 10:54 Te rewelacje to samo wydawnictwo na okładce książki umieściło. Odpowiedz Link
jgiovanna Do siostra_pelagia Re: Mumia-T. Gerritsen 30.09.10, 19:06 Czyżby koniec cyklu Rizzoli & Isles? Szkoda by było... Odpowiedz Link
anetapzn Re: Mumia-T. Gerritsen 07.09.10, 09:50 negev56 napisała: > Z Mumią, a właściwie z bohaterkami książek p. Tess, mam taki problem, że > nie lubię Maury Isles, wyjątkowo drażni mnie ta kobieta i przez to, psuje mi p > rzyjemność czytania. I rozśmiesza mnie jej romans, trwający już kilka lat i wł > aściwie bez szans na sensowne zakończenie. No nie lubię baby i tyle, a jak na z > łość , prawie wszędzie jej pełno . Poza tym, książka może być. > Ja jestem bezkrytyczna co do T. Gerritssen, tzn. jej ksiażek. Uwielbiam wszystkie, no moze Grawitacja średnio mi sie podobała. Ot takie mam hobby- uwielbiam i już. Wiem, wiem, nie są to arcydzieła, ale bardzo lubię w ogóle thrillery medyczne. A co do romansu M. I. to fakt... Mumi jednak wczoraj nie udalo mi sie jeszcze zacząć. Dzisiaj juz nie odpuszczę. Odpowiedz Link
nchyb Szantaż zza grobu - Carl Hiaasen 09.09.10, 22:14 do tej pory kojarzyłam Hiaasena z młodzieżowymi Sówkami i Pluskiem (lubiane przez moje dziecko), a tu się okazuje, ze krymiały pisze... Odpowiedz Link
drfell1 Michael Pearce The Donkey-Vous 10.09.10, 09:04 Cykl Michaela Pearce Mamur Zapt Teraz The Donkey-Vous (1990) Odpowiedz Link
anetapzn Wieczny uciekinier- James Grippando 10.09.10, 12:43 jw. planuję jutro zacząć. Teraz kończę Srebrną zatokę-Jojo Moyes (nie kryminał, ale fajne ). Odpowiedz Link
chiara76 K.Reichs, "Pogrzebane tajemnice". nt 10.09.10, 12:47 chiara76 napisała: > Ja się zabrałam za Anne Holt "Wybór pani prezydent". Zdaje się, że chwalona u > nas na forum? Odpowiedz Link
siostra_pelagia Marcin Wroński-Officium Secretum 10.09.10, 18:28 Kryminał dziejący się w środowisku kościelnym. Ofiarą morderstwa pada młody franciszkanin.... Odpowiedz Link
nchyb Re: Marcin Wroński-Officium Secretum 10.09.10, 20:01 SiostroPelagio, a rzecz dzieje się gdzieś w polskim zakonie, czy na świecie? W stylu Browna te morderstwa, czy bardziej czysty kryminał? Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Marcin Wroński-Officium Secretum 11.09.10, 08:50 Akcja zdecydowanie dzieje się w Polsce, u dominikanów w Lublinie i na KUL-u. Mamy rok anno Domini 2007 i na razie żadnych wtrętów typu Browna nie ma i wszystko wskazuje na to, że nie będzie Odpowiedz Link
siostra_pelagia Mike Resnick - Na tropach jednorożca 12.09.10, 12:59 Książka z gatunku urban-fantasy. Prywatny detektyw Mallory zostaje wynajęty przez zielonego elfa do odnalezienia zaginionego jednorożca. Odpowiedz Link
anetapzn To co ukryte- Laura Lippman 13.09.10, 12:29 Kupiłam w ub. tygodniu na wyprzedąży, zobaczymy cóż to takiego. Odpowiedz Link
kamkap Laboratorium / Douglas Preston, Lincoln Child 13.09.10, 14:00 Lubie książki tej spółki Odpowiedz Link
anetapzn Re: Laboratorium / Douglas Preston, Lincoln Child 15.09.10, 15:28 kamkap napisała: > Lubie książki tej spółki Ja też Odpowiedz Link
opty2 Re: To co ukryte- Laura Lippman 13.09.10, 17:23 anetapzn napisała: > Kupiłam w ub. tygodniu na wyprzedąży, zobaczymy cóż to takiego. niektórzy już zobaczyli ale nie padli na kolana ) Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: To co ukryte- Laura Lippman 13.09.10, 18:58 Ja też z gatunku tych niepadniętych Odpowiedz Link
anetapzn Re: To co ukryte- Laura Lippman 14.09.10, 09:01 opty2 napisała: > anetapzn napisała: > > Kupiłam w ub. tygodniu na wyprzedąży, zobaczymy cóż to takiego. > > niektórzy już zobaczyli ale nie padli na kolana ) Ja też juz część przeczytałam i baaardzo daleko mi do zachwytu. Odpowiedz Link
opty2 Ludzka przystań - J.A. Lindqvist 13.09.10, 17:31 podobno horror ale w porę nie rozpoznany przeze mnie, więc czytam jestem w polowie i na razie nic horrowatego nie spostrzeglam, w każdym razie ludzie znikają a każdy z mieszkańców malej wyspy ma swoje tajemnice, jak każda książka skandynawska ta też zawiera sporo tla psychologicznego, ale jakoś mi nie idzie, znaczy nie wciąga, może końcówka zaskoczy ? Odpowiedz Link
januanio Chris ewan - dobrego złodzieja 14.09.10, 11:08 przewodnik po vegas 3 część przygód autora kryminałów o złodzieju, który równocześnie złodziejem jest Odpowiedz Link
fatyko Rankin - Capital Crimes 14.09.10, 12:06 Dalej walczę z cegłą. Najgorsze w niej jest to, że tysiąc kilka stron ciężko brać ze sobą w drogę do pracy. Poza tym po "Set In Darkness" musiałem chwilę odpocząć, wolę jednak kryminały z optymistycznym zakończeniem. Właśnie w ramach odpoczynku skończyłem "śmierć przychodzi zimą." Kaminsky'iego CSI:NY. Kicha, kicha i jeszcze raz kicha, pisane na dodatek w stylu realizmu socjalistycznego, pod założoną tezę. Lepiej nie dotykać. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Arne Dahl - Misterioso 16.09.10, 20:11 I jak? Właśnie jak zerknęłam na nazwisko to mi się przypomniało, że jeszcze od dostawcy nie odebrałam swojego Dahla ale mój to K.O.Dahl Odpowiedz Link
negev56 Re: Arne Dahl - Misterioso 16.09.10, 20:46 Zaczyna się ciekawie i naprawdę liczę na dobra lekturę. Zresztą Die Zeit zachwala, że Dahl pisze najlepsze powieści kryminalne naszych czasów, więc nie ma to tamto, musi być dobrze ). Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Arne Dahl - Misterioso 16.09.10, 21:35 Tych piszących Dahlów to Szwedzi mają bardzo dużo. To taki Kowalski u nich czy co? Trzeba Beatanu zapytać Odpowiedz Link
negev56 Re: Arne Dahl - Misterioso 16.09.10, 21:53 Mój Dahl tak naprawdę nazywa się Jan Arnald, ot taki pseudonim se machnął, artystyczny, ten Arne. Odpowiedz Link
opty2 Re: Arne Dahl - Misterioso 17.09.10, 08:47 już czytasz? ja dopiero mam w zamówieniu, muszę czekać też jestem spragniona nowej skandynawskiej krwi Odpowiedz Link
nchyb Za głosem sangomy Agnieszka Podolecka 17.09.10, 12:41 początek ciekawy, rzecz dzieje sie teoretycznie w nieedalekiej przyszłosci - 2015 r. W RPA zaczęły się ostre zamieszki, Nairobi jakaś podejrzana zaraza... Odpowiedz Link
januanio Ken Mcclure - dawca 17.09.10, 15:06 druga sera medycznych thrilerów jake czytam Odpowiedz Link
zorija Re: Susanna Gregory "Robaczywe jabłko" 18.09.10, 08:17 Rok 1348. Na uniwersytecie w Cambridge szaleje zaraza oraz morderca Odpowiedz Link
anetapzn Re: Susanna Gregory "Robaczywe jabłko" 18.09.10, 08:55 zorija napisała: > Rok 1348. Na uniwersytecie w Cambridge szaleje zaraza oraz morderca To jest cała seria tej autorki. Polecam jeżeli nie czytałaś pozostalych. Odpowiedz Link
zorija Re: Susanna Gregory "Robaczywe jabłko" 18.09.10, 11:00 Właśnie widzę. Szkoda, że po polsku tylko 3 wyszły Odpowiedz Link
siostra_pelagia Tess Gerritsen-Mumia 18.09.10, 11:37 Jak wynika z opisu na tylnej okładce, o twórczości Gerritsen sam Stephen King powiedział "W moim domu czytamy każdą jej książkę". No to mój dom też nie chce być gorszy od domu Kinga i też czytamy Odpowiedz Link
anetapzn Władza miecza- Wilbur Smith 20.09.10, 11:33 Niby nie kryminał, ale i tak wiele się dzieje, trzyma w napieciu. Odpowiedz Link
elmar43 Lee Child: Podejrzany 20.09.10, 17:27 Zaczęłam na pierwszym wyjeździe urlopowym, który zakończył się wczoraj i dokończę pewnie na drugim, który zaczyna się jutro Odpowiedz Link
negev56 Val McDermid Krwawiąca blizna 20.09.10, 22:55 Mam nadzieję, że p. Val sprawi się z ta blizną. Odpowiedz Link
opty2 L. Child - Nic do stracenia 21.09.10, 08:12 gdzieś na prowincji USA, male miasteczko i jego mieszkańcy postanowili pozbyć się Jacka, bo im sie nie podobal, he he widać nie wiedzieli z kim mają do czynienia Odpowiedz Link
januanio Andrew Gross - Czarny przypływ 23.09.10, 15:10 zobaczymy co to warta a'la patterson Odpowiedz Link
nchyb Morderstwo w Alei Róż - Tadeusz Cegielski 25.09.10, 09:35 lata 50-te ubiegłego wieku, dzielny milicjant, będący przedwojennym komisarzem policji - prowadzi śledztwo... Odpowiedz Link
chiara76 C. Lackberg "Ofiara losu". nt 25.09.10, 16:28 chiara76 napisała: > Ja się zabrałam za Anne Holt "Wybór pani prezydent". Zdaje się, że chwalona u > nas na forum? Odpowiedz Link
siostra_pelagia Sebastian Fitzek-Klinika 25.09.10, 17:30 W takiej klinice to bym się raczej nie chciała znaleźć. Zaczyna się obiecująco. Odpowiedz Link
negev56 Re: Mari Jungstedt - Niewidzialny 26.09.10, 12:40 Czuję się, jak dajmy na to w muzeum landszaftu, im bardziej się zagłębiam, tym więcej jeleni na rykowisku widzę. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Mari Jungstedt - Niewidzialny 26.09.10, 14:36 A taki się hit zapowiadał. Kto by przypuszczał Odpowiedz Link
anetapzn Re: Mari Jungstedt - Niewidzialny 27.09.10, 09:15 negev56 napisała: > Oj > Takie kiepskie? Odpowiedz Link
negev56 Re: Mari Jungstedt - Niewidzialny 27.09.10, 22:20 anetapzn napisała: > Takie kiepskie? No dobre to nie jest, stanowczo nie, ale też ocena zależy od czytacza. Mojej osobie lektura nie leży. Odpowiedz Link
anetapzn Re: Mari Jungstedt - Niewidzialny 28.09.10, 10:48 negev56 napisała: > anetapzn napisała: > > > Takie kiepskie? > > No dobre to nie jest, stanowczo nie, ale też ocena zależy od czytacza. Mojej os > obie lektura nie leży. > Dzieki za informację, bo już miałam kupić. Odpowiedz Link
jgiovanna Re: Mari Jungstedt - Niewidzialny 30.09.10, 19:11 Oj , a ja kupiłam i czeka na przeczytanie Odpowiedz Link
jarka63 "The bed I made" Lucie Whitehouse 27.09.10, 15:49 Thriller psychologiczno-obyczajowy nieco w stylu Sophie Hannah, związek z psychopatą i jego pokłosie, większość akcji rozgrywa sie na Wyspie Wight - fajne opisy. Odpowiedz Link
siostra_pelagia K. Ohlson-Niechciane 28.09.10, 08:31 Zgrabnie skrojony debiut z dość ogranych już u Skandynawów wątków: przemoc wobec kobiet, morderstwa dzieci, seksizm w pracy. Odpowiedz Link
chiara76 Re: K. Ohlson-Niechciane 28.09.10, 08:44 jak dla mnie było zbyt skrojone...takie jakby pozbierane i uszyte na miarę a coś uwierało. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: K. Ohlson-Niechciane 28.09.10, 17:51 Taka konfekcja kryminalna. Szybko się czyta i jeszcze szybciej zapomina. Odpowiedz Link
chiara76 Re: K. Ohlson-Niechciane 29.09.10, 08:54 siostra_pelagia napisała: > Taka konfekcja kryminalna. Szybko się czyta i jeszcze szybciej zapomina. świetnie napisane, niestety, tak to czułam w tym przypadku. Odpowiedz Link
bszie031 Re: Co teraz czytacie? W R Z E S I E Ń 28.09.10, 13:07 Może nie czytacie ale też słuchacie... ciągle piękna Agata Christie w nowej odsłonie np." A.B.C." i "Śmierć na Nilu" czytane przez A. Dziurmana... Kto nie słuchał - niech sam sprawdzi...) Odpowiedz Link