25.12.10, 08:40
Aniołek był? Ja w tym roku dostałam: C. J. Sansome Komisarz, Caleb Carr Alienista, Val McDermitt Gorączka kości, perfumy i śliczny japoński naszyjnik.
Obserwuj wątek
    • chiara76 Re: Prezenty 25.12.10, 09:00
      u mnie Mikołajwink
      ale był, hojny, że hej, chyba grzeczna byłam w tym roku (prawdasmile.
      Z książek, to dostałam "Niespokojnego człowieka" Mankella i "Jak ryba w wodzie", Llosy, na co się ogromnie cieszę, bo lubię jego książki. Dostałam też śliczną bransoletkę z działu biżu artystycznej i cieszę się jak dzieckowink
      • siostra_pelagia Re: Prezenty 25.12.10, 09:57
        Tym razem obyło się bez zestawu kremów przeciwzmarszczkowychsmile
        Morderstwo w Savoyu dostałam, olbrzymi zestaw herbat i kaw z całego świata i piękną bransoletkę z firmy Yes.
        Nawet nie przypuszczałam, że tak mi się biżuteria spodoba.
        • nchyb Re: Prezenty 25.12.10, 11:04
          do mnie też Mikołaj, a nie aniołek wpadł z prezentami. Z kryminałów Follett się trafił, inne książki nie kryminalne, ale też wiele radości mi sprawiły...

a aniołek to w jakiej części Polski wpada? Tak z ciekawości pytam...
          • chiara76 Re: Prezenty 25.12.10, 11:19
            no właśnie, też mnie to ciekawi, bo wiem, że Polska podzielona na tych, co dostają od Mikołaja, Gwiazdora, Aniołka (to chyba Kujawy? ale nie wiem, w wiki coś wyczytałam). W Austrii dzieciom prezenty w Święta przynosi Dzieciątko Jezus.
            Ciekawe te różnice, a radość z prezentów na pewno jednakowawink
            • beatanu Re: Prezenty 25.12.10, 11:59
              chiara76 napisała:

> no właśnie, też mnie to ciekawi, bo wiem, że Polska podzielona na tych, co dost
              > ają od Mikołaja, Gwiazdora, Aniołka (to chyba Kujawy? ale nie wiem, w wiki coś
              > wyczytałam).

Szwecja pod tym względem jest jednolita. Od Ystad po Abisko prezenty przynosi Mikołaj. smile Jedynym akcentem kryminalnym pod naszą (w tym roku fizycznie nieistniejącą) choinką była książka Borysa Akunina, Azazel (w tłumaczeniu szwedzkim "Królowa zimy"), którą starsza córka sprezentowała tacie, czyli mojemu mężowi.
              • kali_mera Re: Prezenty 25.12.10, 12:50
                U mnie (czyli Dolny Śląsk) prezenty w Wigilię przynosi Gwiazdka. W tym roku była książka, nie kryminał, ale też z kręgu moich zainteresowań, płyta i kosmetyki. Generalnie prezenty trafione smile
                • siostra_pelagia Re: Prezenty 25.12.10, 13:28
                  Mikołaj już u mnie był, może jeszcze Gwiazdka i Aniołek zajrząwink
                  • zorija Re: Prezenty 25.12.10, 14:20
                    Ja jestem z Bielska-Białej, a to województwo śląskie. Większość mieszkańców powiatu protestowało przed włączeniem nas do tego województwa, postulując stworzenie nowego - podbeskidzkiego. Ewentualnie do Małopolski chcieliśmy iść, bo z tym regionem mamy więcej wspólnego (np. potrawy czy słowa regionalne).
                    • negev56 Re: Prezenty 25.12.10, 17:13
                      Mnie zawsze odwiedza Mikołaj, niezależnie od miejsca w którym aktualnie mieszkam czy mieszkałam, a było takich miejsc mnóstwo.
                      W każdym razie tego roku był łaskaw i przyniósł mi
                      coś dla ciała - piękny wisiorek na szyję, coś dla ducha - perfumy, oraz cały zestaw Millennium na dvd.
                      Książki kupuję sobie sama, bo nikt nigdy nie jest w temacie co aktualnie czytam i co bym chciała, a nie chce mi się tłumaczyć i wyjaśniać. Natomiast sama chętnie obdarowuję książkami i tak było teraz.
                • nchyb Re: Prezenty 26.12.10, 11:58
                  kali_mera napisała:

> U mnie (czyli Dolny Śląsk) prezenty w Wigilię przynosi Gwiazdka

to chyba nie dolnośląskie. Ja też tu mieszkam i do nikogo znajomego Gwiazdka nie wpada, tylko Mikołaj. Może to zwyczaj przesiedleńców, skąd rodzice lub dziadkowie przyjechali na DŚ?

A w sumie osobiście też nie mam nic przeciwko temu, by jeszcze oprócz Świętego Mikołaja gwiazdka, Gwiazdor i Aniołek prezenty przynieśli. Jak Dziadek Mróz sobie o nas przypomni, to też się nie obrażę smile
    • jarka63 Re: Prezenty 25.12.10, 17:25
      Na Górnym Śląsku prezenty przynosi Dzieciątko ("a cóżeś dostoł na Dziecióntko?"), Aniołek to raczej Galicja, a Wielkopolska - Gwiazdor. I od nich wszystkich dostawałam prezenty. Ale książki to wolę sama sobie kupować.
    • jarka63 Re: Prezenty 25.12.10, 17:27

zorija napisała:

> Aniołek był? Ja w tym roku dostałam: C. J. Sansome Komisarz, Caleb Carr
      > Alienista, Val McDermitt Gorączka kości, perfumy i śliczny japońs
      > ki naszyjnik.

Ooo, Alienista jest świetny, gęsty i mocny, na długo zostaje w pamięci.
    • linka.raz Re: Prezenty 25.12.10, 23:11
      U mnie był Gwiazdor - jak to w Poznaniu, ale z książek nie przyniósł, bo sama ich sobie nakupiłam zawczasu, żeby mieć co czytać w święta. Alienista Carra jest świetny i cieszę się, że wznowienie jest w nowej oprawie graficznej - bardzo mi sie podobasmile
    • opty2 Re: Prezenty 26.12.10, 12:11
      u mnie tez Mikołaj zostawil prezentysmile
      ksiązkowo-filmowo-muzyczne, bo inne wolę sama kupować
      - nowego Nesbo (Pancerne serce) a jakże
      - Mankella Niespokojny człowiek
      - Perssona Między tęsknotą lata....... , która już zaczęłam smile
      filmy: Avatar, Szalone serce (z Jeffem Bridgesem), nowy Shrek, Mikołajek anime,
      i CD Cassidy&Brown
    • minkipinki Re: Prezenty 26.12.10, 14:08
      U mnie Mikołaj zostawił "Alinistę", którego już przeczytałam, biografię Kapuścińskiego (miał być w ubiegłym roku), poza tym ciuchowo-kuchennie, czyli to, co lubię
      • kamkap Re: Prezenty 26.12.10, 19:12
        u mnie Mikołaj. Z książek tylko zamówiony Follett Upadek gigantów. Zresztą rodzinka wie, że książki sama sobie kupuję
    • ancza7 Re: Prezenty 26.12.10, 21:59
      Aniołek smile "Sekretne zapiski Agaty Christie" Johna Currana.
    • chudonoga Re: Prezenty 27.12.10, 21:46
      Mąż w czapce św. Mikołaja przyniósł mi "niespokojnego człowieka" Mankella i skarpety narciarskie. Mankell przeczytany i ogarnęła mnie nostalgia. Chlip...
    • dietabalona Re: Prezenty 26.04.14, 17:17
      Ja swojej córce kupiłem na mikołajki to zybel.pl/announcements/show/22449/kuchnia-firmy-klein ależ była radosna.
      • nchyb Re: Prezenty 26.04.14, 19:05
        i 4 miesiące później nas o tym informujesz? dla mnie spam do kosza...
        • bez_portek Re: Prezenty 27.04.14, 10:54
          hahahahah ale uśmiałam smile))
          a dokładnie 4 lata i 4 miesiące, wątek jest z 2010
          • nchyb Re: Prezenty 27.04.14, 17:57
            no proszę, jeszcze dłużej czekał z tą odkrywczą informacją wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka