Dodaj do ulubionych

Cykl kryminałów - poleććie

10.07.11, 14:43
Szukam cyklów kryminałów, coś na kształt cykli Charlaine Harris o Lily Bard, Aurorze Teagarden czy Harper Connelly (mój ulubiony).

Generalnie zależy mi na lekkiej lekturze na spacery z dzieckiem.
Obserwuj wątek
    • negev56 Re: Cykl kryminałów - poleććie 10.07.11, 17:05
      Nie znam powieści autorów, których wymieniłaś, ale jeśli interesuje Cię coś lekkiego, to może
      - Sue Grafton,jej powieści można spotkać w taniej książce lub na allegro, w bibliotece też
      - Peter Robinson, kilka powieści można u nas spotkać
      - Raymond Chandler, klasyk wiecznie żywy i ponadczasowy
      - Martha Grimes z serią pubową
      - Evanovich Janet, też na allegro można spotkać
      - Jeffrey Archer, ma kilka niezłych powieści
      - Lee Child, to tak na wszelki wypadek, gdybyś chciała poznać kogoś, kto lubi sprzątać świat z ludzkich śmieci smile.
      - Hugh Laurie (dr House) Sprzedawca broni, ubawiłam się przy tej książce
      i tyle, może skorzystasz smile.

• jottka Re: Cykl kryminałów - poleććie 10.07.11, 17:39
        nie żebym nie lubiła wymienionych autorów, ale chandlera mianem lekkiej i przyjemnej lektury to bym nie określiła.. zwłaszcza w zestawieniu z evanovichsmile peter robinson też jest taki wincy ponury, acz lubię go czytać.
        • negev56 Re: Cykl kryminałów - poleććie 10.07.11, 18:19
          jottka napisała:

> nie żebym nie lubiła wymienionych autorów, ale chandlera mianem lekkiej i przyj
          > emnej lektury to bym nie określiła.. zwłaszcza w zestawieniu z evanovichsmile pete
          > r robinson też jest taki wincy ponury, acz lubię go czytać.

no tak, ale mi chodziło też o kryminały z krwi i kości, po Evanovich można zakąsić Chandlerem i potem znowu wrócić do np Grimes. Samą słodyczą i uśmiechem można do niestrawności się doprowadzić smile, ja bym tak miała. I dlatego nie proponowałam Slaughter czy Ketchuma smile.
          • tomasz.gasior Re: Cykl kryminałów - poleććie 10.07.11, 18:55
            Oczywiście znam Chandlera, Ketchuma, czytałam "Sprzedawcę broni". Sprawdzę wymienionych przez Was autorów, dziękuję. Czytałam wiele książek różnej maści, natomiast obecnie mam najazd na Ch. Harris i szukam czegoś podobnegosmile.
            • tomasz.gasior Re: Cykl kryminałów - poleććie 10.07.11, 19:06
              Przepraszam, napisałam posta z maila męża, akurat był zalogowany, nie zauważyłam.
              • ewa9717 Re: Cykl kryminałów - poleććie 11.07.11, 08:12
                Może cykl z braciszkiem Cadfaelem Ellis Peters? No mam do niego słabość, a poza tym lekki, same ksiązeczki nie za duże i poręczne, a jak się spodoba, to towarzystwo na dłuzej, bo chyba już 19 wyszło wink
    • panufnik75 Re: Cykl kryminałów - poleććie 11.07.11, 09:08
      O dziękuję za podpowiedź, szukam właśnie czegoś w tym stylu.
      • zorija Re: Cykl kryminałów - poleććie 11.07.11, 20:08
        Polecam Reginalda Hilla.
        • fedorczyk4 Re: Cykl kryminałów - poleććie 13.07.11, 10:19
          A ja Van Gulika i sędziego Ti (albo Di)
          • panufnik75 Re: Cykl kryminałów - poleććie 13.07.11, 17:36
            Dziękuję za nowe tytuły, sprawdzę wszystkiesmile.
            • fedorczyk4 Re: Cykl kryminałów - poleććie 15.07.11, 09:17
              Przypomniała mi sie jeszcze moja ulubiona francuska autorka, której kilka książek jest w polskim przekładzie. Fred Vargas. Serdecznie ją polecam, jeśli polskie tłumaczenie jest na poziomie oryginału, a za to nie gwarantuję bo nie czytałam, to spędzisz rozkoszne chwile w towarzystwie pełnokrwistych znakomicie wymyślonych postaci uwikłanych w niesamowite historiesmile
              • panufnik75 Re: Cykl kryminałów - poleććie 15.07.11, 19:31
                Z reguły kupuję anglojęzyczne wersje książek, chyba że autor jest z innego, nieanglojęzycznego kraju. Polskich autorów czytam też w oryginale. Francuskim niestety nie władam w stopniu pozwalającym mi swobodnie czytać knigismile ale może kiedyś. Dziękuję za sugestię, skorzystam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka