Dodaj do ulubionych

Mam propozycję!

19.01.12, 20:48
Duzo osob na forum lubi kryminały skandynawskie, które w duzym stopniu są powieściami przecież.
Może byśmy tak załozyli forumowy watek poboczny z polecankami skandynawskimi nie kryminalnymi lub z pogranicza kryminału?

Już kiedyś myślałam, żeby coś takiego zaproponować, watek beatanu polecajacej Klasa Ostergrena mi o tym przypomniał. Literatura skandynawska poza kryminałami nie jest jakoś bardzo znana. Tak mi sie wydaje. Ja od dawna lubię, zbieram i czytam, wiedziona intuicją lub przypadkiem. Myślę, że fajnie by było polecać sobie tutaj smile
Co o tym myślicie?

Obserwuj wątek
    • negev56 Re: Mam propozycję! 19.01.12, 21:12
      Podoba mi się ten pomysł i chyba nic się nie stanie, jeśli na naszym specjalistycznym forum, powstanie taki właśnie wąteksmile.
      • matt.cobosco Re: Mam propozycję! 19.01.12, 21:19
        Pierwsze polecenie do wątku: Erik Fosnes Hansen "Psalm u kresu podróży" (bardzo mi się podobało) i "Wieża sokołów" (młodzieńcza książka tego autora, ale też zadziwiająco dobra). Obie powieści wydała u nas Książnica w 1998 r.
        • carollcat Re: Mam propozycję! 19.01.12, 22:36
          Nie mam nic przeciwko smile
    • opty2 Re: :))) 20.01.12, 07:47
      mnie nie musisz pytać smile

ps. przy okazji powiem, że Na Syberię Pettersona mnie rozczarowało,
      nuda, akcja rwana, pisarz dopiero się chyba wprawiał, bo zdaje się, że to debiut był
    • opty2 Re: Mam propozycję! 20.01.12, 07:49
      jesli to przejdzie, to jaki podtytuł wątku dasz?
      może: skandynawskie klimaty niekryminalne
      • anetapzn Re: Mam propozycję! 20.01.12, 08:48
        Ja tez jestem za. Faktycznie sporo jest skandynawskiej literatury (poza kryminalnej), ale będąc w bibliotece, czy szukając w internecie, nie wiadomo w zasadzie, czego szukać, o co pytac. A ja chętnie sięgnęłabym po ciekawe pozycje poza Krystyną, córką...etc.
    • cynamoon6 Re: Mam propozycję! 20.01.12, 09:12
      Cieszę sie, że pomysł się Wam spodobał smile

Tak, mysle, że trzeba zalozyc nowy wątek z tytułem sugerującym zawartość wink
      • chiara76 Re: Mam propozycję! 20.01.12, 09:18
        Skandynawia niekryminalnie? to moja propozycja ale nie musi być takwink

jeśli już polecamy, to ja jak zwykle polecam wspaniałego Tarjei Vesaasa. Może być chyba literatura skandynawska niekoniecznie z ostatnich dziesięciu lat?
        Myślę, że Beatanu zna na pewno ale mam nadzieje, że nie Ona jedna.
        Moja ulubiona jego książka to "Pałac lodowy" noszę się z zamiarem przeczytania ponownie, aczkolwiek nie jest to bardzo optymistyczna książka. Ale również "Ptaki" , które zostały zekranizowane u nas jako "Żywot Mateusza" z rewelacyjną rolą Pieczki.
        • beatanu Re: Mam propozycję! 20.01.12, 10:11
          chiara76 napisała:
          > Myślę, że Beatanu zna na pewno ale mam nadzieje, że nie Ona jedna.

Oj, przeceniasz mnie Chiaro. Znam o tyle, że kilka jego powieści w oryginale stoi u nas na półce z literaturą norweską i wiem, że przed laty przyczytał je mąż i wiem, że mu się podobały. Ale sama nie czytałam...
          • chiara76 Re: Mam propozycję! 20.01.12, 10:52
            naprawdę niezwykła proza a więc tym bardziej polecam. Pozdrawiamwink
            • beatanu Re: Mam propozycję! 20.01.12, 10:59
              Dzięki! Z myślą oTobie, dokładam je więc do nieskończenie długiej listy książek do przeczytania smile
    • cynamoon6 Re: Mam propozycję! 20.01.12, 09:20
      To zapraszam tu
      forum.gazeta.pl/forum/w,33434,132555428,132555428,Watek_skandynawski_niekryminalny_.html
      smile
    • beatanu Re: Mam propozycję! 20.01.12, 10:07
      Pomysł przedni, Cynamoon!
      Mam nadzieję, że bardziej ortodoksyjni czytelnicy kryminalni nam to wybaczą wink
      • minniemouse Re: Mam propozycję! 23.01.12, 09:43
        stare ale jare- Smiejacy sie policjant - nie bylo to skandynawskie aby??

Minnie
    • kwiecienka1 Re: Mam propozycję! 25.01.12, 18:28
      pamietam dwie ksiazki:

szwedzka "Historia zadziwiajacej milosci" Carla-Johana Vallgrena (opowiesc o milosci i akceptacji innych, historia corki prostytutki Henrietty i karla Herkulesa), wydana przez wydawnictwo Santorskiego i dunska sage rodzinna "Kot z jadeitu" Suzanne Brogger /tez Santorski/

pozdrawiam
      Kwiecienka z Polecankami

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka