siostra_pelagia 04.02.12, 10:20 Parę pozycji już się ukazało, więc pora na czytanie i zgłaszanie nowości. W temacie proszę wpisywać autora i tytuł, tak chyba będzie czytelniej Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
siostra_pelagia P. Pollak-Gdzie mól i rdza 04.02.12, 10:27 Morderca działa we Wrocławiu, a będzie go tropił komisarz Marek Przygodny. Pollak to skandynawista, tłumacz literatury szwedzkiej. Jego pierwszym kryminałem była Kanalia, której jakoś nie polubiliśmy Odpowiedz Link
chiara76 Re: P. Pollak-Gdzie mól i rdza 04.02.12, 10:45 ja czytałam Pawła Pollaka zbiór opowiadań "Między prawem a sprawiedliwością", dobre. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: P. Pollak-Gdzie mól i rdza 04.02.12, 11:01 Jak piszesz że dobre, to sięgnę. Mnie ta Kanalia zniechęciła do autora. Być może niesłusznie. Odpowiedz Link
chiara76 Re: P. Pollak-Gdzie mól i rdza 04.02.12, 11:13 jak masz ochotę, zapraszam do mojej opinii o książce: chiara76.blox.pl/2010/11/Miedzy-prawem-a-sprawiedliwoscia-Pawel-Pollak.html Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: P. Pollak-Gdzie mól i rdza 04.02.12, 11:21 Dziękuję. Już się zapoznałam Odpowiedz Link
negev56 Re: P. Pollak-Gdzie mól i rdza 04.02.12, 11:50 siostra_pelagia napisała: > Morderca działa we Wrocławiu, a będzie go tropił komisarz Marek Przygodny. > Pollak to skandynawista, tłumacz literatury szwedzkiej. Jego pierwszym kryminał > em była Kanalia, której jakoś nie polubiliśmy Zaczęłam czytać i jestem bardzo przyjemnie zaskoczona. Odpowiedz Link
siostra_pelagia P. Jaszczuk - Marionetki 04.02.12, 10:35 Autor serii kryminałów z lwowskim dziennikarzem Jakubem Sternem. Laureat nagrody Wielkiego Kalibru za powieść Foresta Umbra. "W letni poranek 1938 roku, w dawnej stolicy Galicji znaleziono drastycznie oszpecone ciało bankowego kasjera. Tajemnicę zabójstwa próbuje rozwikłać dziennikarz Jakub Stern. Własnym tropem podąża jego redakcyjna koleżanka, intrygująca i sprytna Wilga de Brie oraz pewien inspektor policji". Odpowiedz Link
siostra_pelagia M. Guzowska-Ofiara Polikseny 04.02.12, 11:33 Debiut. kryminał ze świata archeologii, konkretnie z wykopalisk w Turcji. Coś dla naszej Nchyb. Odpowiedz Link
negev56 Re: M. Guzowska-Ofiara Polikseny 04.02.12, 11:53 W każdym razie ja już tę książkę mam, a planowana jest kontynuacja, rozejrzałam się tu i tam i chyba będzie dobry... ten kryminał. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: M. Guzowska-Ofiara Polikseny 04.02.12, 12:22 To i nasza Negev sobie przeczyta Odpowiedz Link
nchyb Re: M. Guzowska-Ofiara Polikseny 04.02.12, 18:27 Kochana Siostrzyczko, dziękuję, ze o mnie myślisz Już mam Ofiarę Polikseny i jak tylko skończę Pancerne serce, będe czytać to... Odpowiedz Link
pinos Re: M. Guzowska-Ofiara Polikseny 06.02.12, 09:34 Niezławe z punktu widzenia archeologicznego; zirytowała mnie wpadka z "Lowcą robotów" (wrrrrr) i jeszcze jakieś drobiazgi. Znacznie bardziej mi podeszło niż "Kogo kocham kogo lubię" Odpowiedz Link
anetapzn Re: M. Guzowska-Ofiara Polikseny 06.02.12, 11:24 siostra_pelagia napisała: > Debiut. kryminał ze świata archeologii, konkretnie z wykopalisk w Turcji. Coś d > la naszej Nchyb. No dla mnie też Muszę poszukać tej ksiażki. Odpowiedz Link
dachauka Re: M. Guzowska-Ofiara Polikseny 07.03.12, 21:19 Jestem pod wrażeniem. Jeden z lepszych przeczytanych ostatnio kryminałów (choć bez typowego śledczego, ekipy techników kryminalistycznych, analizy DNA i mordercy, który na końcu ląduje za kratkami), w dodatku to debiut. Aż strach pomyśleć, co będzie dalej. A będzie, bo Marta Guzowska pisze teraz kontynuację "Głowa Niobe". Odpowiedz Link
folje Re: Polskie kryminały 2012 04.02.12, 17:20 na dniach pojawi się "Skrzydlata trumna" M. Wrońskiego. w maju będzie nowy Krajewski i "Rzeki Hadesu" i nowy Czubaj "Zanim znowu zabiję" . na tego ostatniego czekam bardzo, ale jeszcze bardziej na Hagena, który napisał, że tom III przygód Nemhausera będzie pewnie po wakacjach. poza tym Cegielski pisze, Ćwirlej pisze, ale nie wiadomo, czy się wyrobią jeszcze w tym roku Odpowiedz Link
siostra_pelagia M. Wroński - Skrzydlata trumna 05.02.12, 11:49 Premiera 22 lutego, czwarta powieść z cyklu poświęconego komisarzowi Maciejewskiego i Lublinowi. Już sobie zamówiłam w przedsprzedaży, sprytnie zaoszczędzając 4 zł. W 2007 roku Wroński opublikował pierwszy kryminał o komisarzu Maciejewskim Morderstwo pod cenzurą, a rok później kolejny Kino Venus. W 2011 roku ukazała się trzecia powieść o komisarzu Maciejewskim A na imię jej będzie Aniela. Dla tych co lubią kryminały retro. Odpowiedz Link
basiakia Re: Polskie kryminały 2012 05.02.12, 15:05 Proszę mi pomóc i podać tytuły tych nowości oraz autora, z góry dziękuję. Odpowiedz Link
kryminalna.ciocia.zosia Re: "Latarnie umarłych" Małgorzaty Kochanowicz 05.02.12, 16:24 Ja chyba na to zdecyduję się. Odpowiedz Link
kryminalista Marek Czubaj-"Zanim znowu zabiję" 07.02.12, 18:11 Kryminał z Rudolfem Heinzem i piłką nożną w tle. Warszawa, 12 kwietnia 2010 roku: w okolicach Dworca Wschodniego Jacek Kos rzuca się pod pociąg. W obliczu katastrofy smoleńskiej śmierć piłkarza z polskiej kadry przechodzi bez echa. Dziewięć dni później do Katowic niczym postać z zaświatów przybywa Józef Heinz i prosi syna, by pomógł mu wyjaśnić powody tego samobójstwa. Kierując się względami osobistymi, Rudolf Heinz postanawia przeprowadzić na urlopie drobne dochodzenie. Zagłębiając się w prywatne śledztwo, profiler stopniowo odkrywa powiązania z niewyjaśnionymi przed laty zabójstwami nastoletnich chłopców. Sprawie nadano wtedy kryptonim ZZZ. Nazwa nawiązywała do listu, który pozostawił wówczas nieuchwytny morderca. Tymczasem ze szpitala psychiatrycznego ucieka Inkwizytor, by wyrównać rachunki z Heinzem i resztą świata. Premiera książki zapowiadana na maj 2012.Katastrofa smoleńska + piłka nożna w tle.Dobry pomysł.W drugą rocznicę Smoleńska i tuż przed Euro 2012 Dobry chwyt marketingowy.Kupię i przeczytamJuż się nie mogę doczekać. Odpowiedz Link
negev56 Paweł Pollak - Gdzie mól i rdza 09.02.12, 17:37 Wrocław jako scena mrożących krew w żyłach morderstw. Celem mordercy są panowie na emeryturze i w podeszłym wieku, zdziwienie budzi wybór ofiar i narzędzi zbrodni, jakimi posługuje się morderca. Główny magik od morderstw Marek Przygodny, przeżywający kryzys wieku średniego i jego przyjaciel dziennikarz, seksista pełną gębą, prowadzą śledztwo targani rozterkami natury osobistej. Celne spostrzeżenia polskiej rzeczywistości, bardzo precyzyjny i ładny język, jakim posługuje się autor, powoduje, że powieść przyjemnie się czyta, aczkolwiek bez padania na kolana. Docelowo autor planuje cykl z Markiem Przygodnym, na razie jestem na tak. Odpowiedz Link
anetapzn Re: Paweł Pollak - Gdzie mól i rdza 17.02.12, 16:11 Ja gorąco polecam ten kryminał. Bardzo mile mnie zaskoczył. Odpowiedz Link
chiara76 Re: Polskie kryminały 2012 09.02.12, 20:53 ja właśnie zaopatrzyłam się w najnowszą A.E. Stawską, ale na lekturę musi chwilkę poczekać. Pewnie w weekend zacznę. Odpowiedz Link
romy_sznajder Re: Polskie kryminały 2012 09.02.12, 20:59 > na lekturę musi chwil > kę poczekać. Pewnie w weekend zacznę. nie czekaj przeczytaj chociaz do 30 strony, opis 'osoby kojarzacej sie z Madga Gessler ' - bezcenny! Odpowiedz Link
chiara76 Re: Polskie kryminały 2012 09.02.12, 21:57 czytam, ale chyba za mało bywam bo niewiele kojarzę. Może jakbym była stałą czytelniczką plotkarskich serwisów coś więcej bym kojarzyła a tak, to...no i zastanawiam się, kto w rzeczywistości jest inspiracją dla nieszczęśnika ubitego, jako, że nie mam pomysłu. Odpowiedz Link
romy_sznajder Re: Polskie kryminały 2012 09.02.12, 22:21 Mam ten sam problem, zeby odczytac te snobizmy polskiej gastronomii trzeba byc w temacie. Jak ktos w temacie jest, to ma pewnie podwojnie duuuza frajde z czytania, a i bez tego czyta sie fajnie. Minus - interpunkcja, ale wybaczam, bo to juz norma dzis. Plus (wielkie plusisko) za zenskie koncowki. "Patolożka"! Brawo. Odpowiedz Link
chiara76 Re: Polskie kryminały 2012 10.02.12, 09:02 hm, co to tych końcówek, to ja oczywiście pamiętam, że Jesteś za, ale...czy językoznawcy z kolei nie są przeciwnikami? Nie wiem, coś tam mi się obija z dyskusji w radio, że to sprawa dyskusyjna. Ale ja się nie znam tak tylko sobie głośno myślę. Odpowiedz Link
romy_sznajder Re: Polskie kryminały 2012 10.02.12, 12:36 Miodek jest za: www.mmlodz.pl/351178/2009/3/20/profesor-czy-profesorka--miodek-odpowiada?category=news Bralczyk kiedys byl przeciw, a teraz nie wiem. Ale jezyk ksztaltuje jego uzywanie, to raczej nieodwracalny proces.. Kiedys nawet Gretkowska mowila o sobie, ze jest "pisarzem", dzis to brzmi glupio. Odpowiedz Link
chiara76 Re: Polskie kryminały 2012 10.02.12, 13:02 w sumie lekarka mówi się od dawna. To prawda, że język kształtowany jest codziennie i dobrze jak nie kostnieje. Niemniej jednak przyznam się (narażę się?) , że o pani, która dostarcza nam teraz listy mówię pani listonosz (listonoszka kojarzy mi się z typem torby. Odpowiedz Link
romy_sznajder Re: Polskie kryminały 2012 10.02.12, 13:09 Omatko, nie wiedzialam, ze jest taka torba Ja na zenskie formy przestawialam sie tak z rok. Niektore brzmialy mi dziwnie, niektore normalnie. Po jakims czasie dziwnosc/smiesznosc przestala byc dziwna/smieszna. Mam swiadomosc, ze to wciaz nie jest to powszechne zjawisko, niektorym paniom to wwciaz "uchybia", wiec o ile mysle "weterynarka", to do niej powiem "pani weterynarko" - zeby dodac szacunku, albo "pani weterynarz"- jesli starej daty osoba. Odpowiedz Link
romalzio Re: Polskie kryminały 2012 12.02.12, 17:17 Latarnie umarłych Małgorzata Kochanowicz Odpowiedz Link
anmanika Re: Polskie kryminały 2012 20.02.12, 21:40 Ktoś czytał Hagena? Kolega mówił, że dobre lubimyczytac.pl/autor/38097/wiktor-hagen Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Polskie kryminały 2012 20.02.12, 22:41 Zdania są podzielone. Tak średnio mi się podobał. forum.gazeta.pl/forum/w,33434,118278826,,Wiktor_Hagen_Granatowa_krew_.html?v=2 Odpowiedz Link
siostra_pelagia Przypadek Ritterów - Adam Węgłowski 25.02.12, 10:17 "Czy coś łączy dwie kobiety odnalezione martwe w różnych rejonach Austro-Węgier? Czy w podrzeszowskiej Lutczy żydowska rodzina dokonała makabrycznego, rytualnego mordu? Czy był on elementem większego zbrodniczego procederu? W latach osiemdziesiątych XIX wieku sprawa ta długo bulwersowała galicyjskich polityków, dziennikarzy i środowisko lekarskie. W Przypadku Ritterów własne śledztwo w sprawie zbrodni w Lutczy prowadzi znudzony bogaty panicz Kamil Kord". Książka ukazała się 14 lutego, gdyby kogoś opis zachęcił do przeczytania. Odpowiedz Link
lorenc.krystyna Przeznaczenie 30.03.12, 01:07 Ja polecam Przeznaczenie, to jest powieść, która napisano dopiero na bazie scenariusza do serialu o takim samym tytule, który jest teraz powtarzany na Polsacie 2 w niedzielę. Skrótowo - elementy ezoteryczne w sprawach kryminalnych, ciekawa sprawa. Odpowiedz Link
januanio Jacek Rębacz 30.03.12, 09:28 Jacek Rębacz Aż po ciemny las Kategoria: Horror, sensacja, kryminał ISBN: 978-83-7839-118-0 Data wydania: 24.04.2012 Format: 125mm x 195mm Liczba stron: 520 Chciwość, niewyjaśniona tajemnica sprzed lat i policjantka, która nie chce odpuścić. W lubelskim banku dochodzi do makabrycznego mordu. Sposób ułożenia ciał wprawia śledczych w konsternację i stanowi koszmarną zagadkę. Z kasy zniknęły dwa miliony złotych. Mordercy musieli wiedzieć, że tego dnia w banku będzie więcej pieniędzy niż zwykle. A może po prostu mieli szczęście? Młoda podkomisarz Vesna Suszko rozpoczyna śledztwo. Pracuje w asyście starych wyjadaczy, co nie ułatwia zadania. Zabójcy nie pozostawili żadnych śladów i dochodzenie utknęło w martwym punkcie. W pewnym momencie w sprawę włącza się emerytowany policjant. Uważa, że napad może mieć związek z dotąd niewyjaśnionym podwójnym morderstwem, które stało się jego obsesją. ------------------- Przeczytałem wcześniejsze książki tego pana, i juz nie mogę się doczekać. Odpowiedz Link
negev56 Marek Krajewski - Rzeki Hadesu 17.05.12, 15:13 O dziwo, bardzo mi się podobała, a nawet Popielski i Mock stali się bardziej ludzcy. Odpowiedz Link
ppatrik Polskie kryminały 2012 24.07.12, 23:42 i od maja to juz nikt nic nie przeczytał ?? Odpowiedz Link
anetapzn Sierpniowe kumaki, Sajkiewicz, Ostaszewski 25.07.12, 07:40 W połowie się czyta i fajne ale mało kryminału w kryminale. Jutro powinnam zmieścić recenzję na blogu. Odpowiedz Link
maniaczytania Jak makiem zasial - Anna Trojan 28.07.12, 13:45 wydana w serii "Asy kryminalu" Wydawnictwa Proszynski. Z okladki: "Kto osmielil sie zaklocic spokojny sen umarlych? Mazowsze, koniec XIX wieku. Spokoj niewielkiego miasta burza mrozace krew w zylach wypadki na cmentarzu. Pod oslona nocy, w miejscu gdzie chowano tylko ofiary cholery i ubogich z przytulku, ktos rozkopuje groby i okalecza zwloki. Dzialaniami policji kieruje doswiadczony komisarz Polzniewicz. Mimo wzmozonych wysilkow "oprawca" dlugo pozostaje nieuchwytny. Dodatkowo pojawia sie sprawa znikniecia Adeli, corki rzeznika, a niedlugo potem osiemnastoletni student popelnia samobojstwo. Komisarza niepokoi dziwna koincydencja wszystkich wydarzen. Tymczasem sledztwo w sprawie zbezczeszczenia cial - zamiast zmierzac ku koncowi - powaznie sie komplikuje. Wszystkie slady prowadza do szpitala dla oblakanych, gdzie dzieja sie przerazajace rzeczy. Wkrotce zostaja znalezione kolejne zwloki. Tym razem chodzi o zabojstwo. Wydaje sie jasne, ze ta zbrodnia ma zwiazek z profanacja grobow. Najwyrazniej zdesperowany przestepca zdecydowal sie mordowac, by ukryc prawde." Odpowiedz Link
negev56 Vincent V.Severski - Niewierni 12.10.12, 18:02 z tej książki bardzo się cieszę - 07 11. Odpowiedz Link
zawszelisica Re: Vincent V.Severski - Niewierni 26.11.12, 13:02 To ten były tajniak? nie wiedziałam, że coś jeszcze napisał. "Nielegalni" byli bardzo udani, zupełnie inna perspektywa w powieści szpiegowskiej. po "Niewiernych" też chętnie sięgnę. Odpowiedz Link
rokicki1 Re: Vincent V.Severski - Niewierni 27.11.12, 01:00 Jakie "jeszcze". Naczekałem się na "Niewiernych No żartuje, nie było tak źle z tym czekaniem ale jak przeczytałem "Nielegalnych" to chciałem przeczytać od razu następną. Teraz zdarza mi się znajdować różne wypowiedzi autora apropo ostatnich wydarzeń z Brunonem K. Mądry facet muszę przyznać. Odpowiedz Link