Dodaj do ulubionych

Reacher, Bolitar i im podobni - szukam :)

25.09.12, 09:42
Kolejnego Lee Childa przeczytałam, najnowsze mają być dopiero w przyszłym roku sad
Na nowego Cobena z Myronem w najbliższym czasie również nie ma co liczyć.

A mnie się chce gorącokrwistych, pełnych życia, wysportowanych facetów.
Nie zimnych Skandynawów z problemami, nie alkoholików, nie filozofów. Facetów działających i myślących niemal równocześnie. Dla których sprawiedliwość więcej niż głupie prawo znaczy.
Właśnie takich jak wspomniani w tytule

Błagam - tytuły. Najlepiej serie, by na dłużej starczyło, ale pojedyncze tytuły również.
Pomożecie?... wink
Obserwuj wątek
    • opty2 Re: Reacher, Bolitar i im podobni - szukam :) 25.09.12, 09:52
      he he, jednym słowem szukasz Szeryfa smile
      co to walczy z całym Złem tego świata,
      ja Ci nie pomogę, bo mało takich czytam ale
      ciekawi mnie dlaczego takich bohaterów szukasz?
      co powoduje, że lubisz o nich czytać?

ps. rozumiem, że Harrego Hole znasz (mimo pochodzenia skandynawskiego)?
      jedyne co przychodzi mi na myśl to bohaterowie (nie do zdarcia) słynnego MacLeana
      • nchyb Re: Reacher, Bolitar i im podobni - szukam :) 25.09.12, 10:57
        Szeryf - dobre smile

A dlaczego? Hm, dobrze i bezpiecznie się z nimi czuję. Ja z tych sprawiedliwych, więc mnie dręczyć nie muszą, ale obronią przed całym złem smile

Hola znam całego. Skandynawów z problemów w większości też. Kończyłam właśnie Reachera, gdy poczułam smutek, że książka już się kończy. A jest to stan, który coraz rzadziej mi się trafia. Spostrzegam, ze coraz mniej jest książek, które taki stan we mnie wywołują, więc chcę powtórzyć...

• nchyb Re: Reacher, Bolitar i im podobni - szukam :) 25.09.12, 10:58
          przy okazji, taki Dirk Pitt od Cusslera też tu pasuje i go znam. A McLeana to niemal z mlekiem matki wyssałam i czytywałam go jeszcze w kołysce wink
          • negev56 Re: Reacher, Bolitar i im podobni - szukam :) 25.09.12, 11:20
            Oj, no przeca jest ich trochę:
            John Corey w serii Gra lwa, Nadejście nocy, Żywioł Nelsona DeMille
            Harry Bosch Michaela Connelly'ego
            Duet Angela Gennaro & Patrick Kenzie Dennisa Lehane'a
            John Rebus (trochę popija) w cyklu Iana Rankina
            Elvis Cole & Joe Pike Roberta Craisa

wydaje mi się, że w październiku nowy Coben ma być, albo wznowienie pod innym tytułem Schronienie.
            Jak coś mi jeszcze się przypomni, to wpiszęsmile.
            • nchyb Re: Reacher, Bolitar i im podobni - szukam :) 25.09.12, 11:46
              wrrrr...
              prawie wszystko znam
              DeMille świetny, zarówno Gra lwa jak i jego Powrót. A także króciutka seria wojskowa i chyba wszystko jego znam, tylko na kupce leży Złote wybrzeże i Spencerville.
              Bosch oczywiście znany, Rebus mnie nie zachwycił sad
              Craisa znam, jedynie ten duet budzi mą nadzieję...

A tym Schronieniem mnie ucieszyłaś, z Bolitarem będzie, oczywiście już głównie z jego bratankiem a nie Myronem, myślałam, że w tym roku nie będzie...
    • amused.to.death Re: Reacher, Bolitar i im podobni - szukam :) 25.09.12, 13:35
      Też uwielbiam takich bohaterów - i bez względu na to z jak wielką przyjemnością będę czytać Skandynawów to jednak to właśnie takich amerykańskich bohaterów najbardziej lubięsmile)

Z takich 'seryjnych' najbardziej odpowiadały mi:
      - książki Karin Slaughter - najpierw seria o Jeffreyu i Sarze, a potem (tę wolę) o Willy Trencie,
      - John Sandford i seria 'Prey' - bohater Lucas Davenport - tak się wciągnęłam w ubiegłe wakacje, że przeczytałam od razu wszystkie, ponad 20 pozycjibig_grin
      - P.J. Tracy

I właśnie mi się przypomniało, że dawno temu założyłam bardzo podobny wątek. Tzn. miałam podobne wymaganiasmile
      Może zobacz co mi wtedy poradzono:
      forum.gazeta.pl/forum/w,33434,112830072,,w_jaka_serie_sie_teraz_wciagnac_.html?v=2
      • januanio Re: Reacher, Bolitar i im podobni - szukam :) 25.09.12, 17:14
        david baldacci? ma kilka fajnych serii
        Patterson i Morrell? - też pewnie znani

Może Peter Abrahams?
        Deaver pewnie znany

Moze Ken Mcclure, trochę medyczne ale jest fajna seria z Dunbarem

Tess Gerritsen? Tu kobita detektyw
        Jason starr, James Rollins
    • sisterofmercy007 re:Guerrieri 30.09.12, 20:17
      Mecenas Guerrieri to facet, którego szukasz . A może już poznałaś ? Nie bardzo lubię prawników prywatnie, lecz temu trudno nie ulec. Seryjka obejmuje 4 części, ostatnia właśnie się ukazała w Polsce.
      1. Świadek mimo woli
      2. Z zamkniętymi oczami
      3. Ponad wszelką wątpliwość
      4. Ulotna doskonałość.
      Kto nie czytał, niech przeczyta ! Dajcie znać o wrażeniach.
    • zorija Re: Reacher, Bolitar i im podobni - szukam :) 02.10.12, 10:07
      Ted Bell i jego bohater Alex Hawke.
      • eo_wina Re: Reacher, Bolitar i im podobni - szukam :) 02.10.12, 18:54
        A Alex Cross? Lubie go bardzo...
        A Myrona tez kocham cala soba, ale juz wszystko z nim przerobilam.
    • taka_prawda500 Re: Reacher, Bolitar i im podobni - szukam :) 16.02.13, 20:31
      Książki Jamesa Pattersona z Alexem Crossem smile

pl.wikipedia.org/wiki/James_Patterson#Cykl_z_Aleksem_Crossem
      • nchyb Re: Reacher, Bolitar i im podobni - szukam :) 18.02.13, 14:25
        a masz którąś z nich ulubioną?

Bardzo żałuję, że nie miałam okazji obejrzeć filmu o Alexie Crossie, jakoś przegapiłam...
        • taka_prawda500 Re: Reacher, Bolitar i im podobni - szukam :) 26.02.13, 00:40
          Czytam jak biblioteka da, wszystkie są świetnesmile
          Przeczytałam jak dotąd pozycje 2-9 oraz 13. Mam już wypożyczoną 11 i nareszcie 1 pozycja jest dostępna, więc jutro po nią lecęsmile
          Najlepiej czytać po kolei, to coś jak z Myronem, że każda kolejna jest kontynuacją poprzedniej.
          Miłej lektury!smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka