Dodaj do ulubionych

Hamish Macbeth - nowa seria M.C. Beaton

05.02.13, 17:28
W jakiejś gazetce natknęłam się na reklamę nowej serii kryminałków, autorstwa MC Beaton, twórczyni serii o Agathcie Raisin.

Poszukałam w necie - ponoć ciekawy serial BBC był na podstawie tej serii. Ktoś może czytał?

Pierwszy tom (zdaje się - HM i Śmierć plotkary) - gdzieś tak w połowie lutego.
W sumie czekam, bohaterem ma być policjant, a nie wścibska Agatha smile
Obserwuj wątek
    • siostra_pelagia Re: Hamish Macbeth - nowa seria M.C. Beaton 05.02.13, 18:13
      Czytałam i bardziej mi się podobało niż Agatha Raisin. Leniwy, mało ambitny, hodujący kury i warzywa wiejski policjantsmile.
      Spodoba Ci się.
      • nchyb Re: Hamish Macbeth - nowa seria M.C. Beaton 06.02.13, 11:47
        ciekawe dlaczego myślałam, że będziesz pierwsza, która odpowie? smile
        Dziękuję Siostrzyczko, na pewno przeczytam...
        • zorija Re: Hamish Macbeth - nowa seria M.C. Beaton 07.02.13, 09:50
          Wygląda ciekawie, chyba też kupię.
          • nchyb Re: Hamish Macbeth - nowa seria M.C. Beaton 07.02.13, 09:56
            ten leniwy Bobby, czekam smile
    • cape.horn Re: Hamish Macbeth - nowa seria M.C. Beaton 07.02.13, 20:40
      Od 18 lutego. Liczyłam na okładki jak w serii angielskiej ale jednak będą inne. Zupełnie w innym stylu - pierwsza jest świetna! Zerknęłam na info o serialu - fajny aktor grał główną rolę. No i ten jego pupil smile
      Pierwszy tom z pewnością kupię a potem zobaczymy (Agatha nie przypadła mi do gustu).
    • tak_o Re: Hamish Macbeth - nowa seria M.C. Beaton 12.02.13, 13:19
      Bardzo lubię serię z Hamishem McBethem. Inteligentny i leniwy (tak lubię myśleć o sobie). Chociaż z tym lenistwem w jego przypadku to myślę, że to tylko poza: w domu czysto, kolacja ugotowana, zwierzęta nakarmione – po prostu nie lubi się wychylać, żeby go nie awansowali i nie wykopali z jego ukochanego Lochdubh. Bardzo mi się podobają jego sąsiadki – leciwe bliźniaczki, przyjaciel rybak w za ciasnych ubraniach (żona opętana manią czystości) i monumentalna pastorowa.
      Serial telewizyjny też jest fajny, ale nie należy go oglądać jako ekranizacji. Popełniłam ten błąd na początku i wściekałam się, że nie jest jak w książkach. A jak obejrzałam go po pewnym czasie jak osobne „dzieło”, to już się nieźle bawiłam.
      • nchyb Re: Hamish Macbeth - nowa seria M.C. Beaton 23.02.13, 11:29
        > o sobie). Chociaż z tym lenistwem w jego przypadku to myślę, że to tylko poza:
        > w domu czysto, kolacja ugotowana, zwierzęta nakarmione – po prostu nie l
        > ubi się wychylać, żeby go nie awansowali i nie wykopali z jego ukochanego Lochd
        > ubh.

o to to...
        też mam takie przemyślenia, też tego lenistwa nie dostrzegam...

serialu poszukam i obejrzę, wiedząc, ze to nie ekranizacja.

Ale mam takie pytanie co do treści - czy Hamish przez wszystkie tomy będzie smętnie spoglądać za Priscillą, czy też w końcu coś między nimi zaiskrzy i się zacznie? A może jednak podział klasowy zaważy i wiejski policjant nie będzie mieć szansy u córki właściciela ziemskiego?
        • tak_o Re: Hamish Macbeth: uwaga - możliwe ze spojler 28.02.13, 13:14
          Oj, bo te romansowe wątki to sie tak lubią ślimaczyć w tego typu seriach. No bo jak "ona mu da usta swe i padną razem razem w otchłań rozkoszy" w pierwszym tomie, to co biedny autor ma wymyśleć w następnych tomach? Kobiet by zabrakło w Lochdubh.
    • zorija Re: Hamish Macbeth - nowa seria M.C. Beaton 22.02.13, 08:41
      Bardzo mi się podobało. Mała szkocka wioseczka gdzieś pośród gór, wąski krąg podejrzanych i sympatyczny bohater. To coś dla mniewink
      • bez_portek Re: Hamish Macbeth - nowa seria M.C. Beaton 25.02.13, 14:57
        to chyba będę jedyna na nie
        strasznie się zmęczyłam przy tej książce, a miała to być lektura na niedzielę, lekka, miła i przyjemna
        bohaterowie nijacy, do połowy książki zero akcji i nudy na pudy,
        sam Hamish może i do polubienia, dam jej jeszcze druga szansę przy następnym tomie
        podsumowując tom 1 na 3, chyba miałam za duże oczekiwania

a jeszcze mi się przypomniało, że jak była taka seria z kotami, kilka lat temu, to specjalnie jej nie chwaliliście, a wg mnie koty były o niebo lepsze niż pisarstwo M.C. Beaton
        • oldswan Re: Hamish Macbeth - nowa seria M.C. Beaton 05.03.13, 16:05
          Całkowicie się zgadzam z bez-portek. Akcja ciągnęła się jak włoski rozgotowany makaron. Sam Hamish mam trochę wrażenie, ze na silę oryginalny, a proces dedukcji przynajmniej w 1 tomie szczątkowy i dla mnie mało przekonujący. Za to serial wygląda lepiej jest dostępny jak widzę na YT i tu prędzej bym się skusił
          www.youtube.com/user/hamishmacbethchannel

Może jeszcze doksiążki wrócę, ale ( tu się zdziwicie) wolę wredna, ale wyrazista Agatę. Jakoś się oswoiłem i przywiązałem wink Jak do bulteriera, choć nie jestem miłosnikim tej rasy big_grin
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka