Dodaj do ulubionych

Co teraz czytacie? - sierpień

• taka_prawda500 Lee Child - Poszukiwany 16.08.13, 04:34
      Wpisuję hurtem książki przeczytane na Mazurach (jezioro, las, leżaczek, książka i piwko to mój ulubiony wypoczynek wink ) Jack Reacher jak zwykle świetny, przeczytałam prawie za jednym razem, tylko... tak jakbym podobne zakończenie już czytała w jednej z książek Childa... a może nawet i dwóch?
      https://www.dobre-ksiazki.com.pl/var/imagescache/5b/5bbf11f2c39eabb89252330787259748.jpg
    • taka_prawda500 Anna Fryczkowska - Starsza pani wnika 16.08.13, 04:56
      Przed chwilą przeczytałam parę postów wyżej, że forum się nie myli... hmmm... może nie do końca. Zabrałam się za tę książkę zachęcona wysokim miejscem w zeszłorocznym rankingu (do którego się w końcu dogrzebałam) i... treść ciekawa, postacie babć prześmieszne, ale...
      Gdzieś niedawno był wątek o niepotrzebnym seksie w książkach, tutaj jest mnóstwo kompletnie niepotrzebnych i nieistotnych dla intrygi kryminalnej wtrętów o charakterze fizjologiczno-urologiczno-toaletowym jak nagłe wybrzuszanie się spodni u głównego bohatera, sikanie przez niego na siedząco, babcine popuszczanie moczu i temu podobne kwiatki, które mnie dość zniesmaczyły. PO CO to wszystko? Tylko psuje odbiór książki sad No i nie znoszę przemocy dokonywanej na kotach i to tak drobiazgowo opisanej.
      https://merlin.pl/Starsza-pani-wnika_Anna-Fryczkowska,images_big,23,978-83-7839-140-1.jpg

Niejako z rozpędu od razu przeczytałam drugą powieść pani Fryczkowskiej, którą ze sobą zabrałam Trafiona-zatopiona. I tu też zonk, czyli wspomnienia bezmózgiej gospodyni domowej jak to przestała sypiać z mężem, bo jej ksiądz kazał. Ludzie, czy my żyjemy w XIX wieku? Wprawdzie dalej jest lepiej - opis mieszkańców bloku zalanego i odciętego od świata podczas powodzi jest ciekawy, ale zniechęciłam się do autorki i trzecią jej książkę, którą miałam ze sobą przywiozłam nieprzeczytaną. Leży sobie i czeka na lepsze czasy.
    • taka_prawda500 Ryszard Ćwirlej - Trzynasty dzień tygodnia 16.08.13, 05:08
      Po pani Fryczkowskiej stan wojenny, ściganie członków Solidarności i wiecznie pijani poznańscy milicjanci wydali mi się darem z niebios smile

https://bonito.pl/files/cache/d/d23a15fac2cbc81b16609c166baa76bb.jpg

Akcja kolejnej powieści kryminalnej Ryszarda Ćwirleja rozpoczyna się nocą 13 grudnia 1981 roku. Milicjanci, którzy zostają wysłani na jedno z poznańskich osiedli, by aresztować opozycjonistę z Solidarności, natrafiają w jednym z mieszkań na zwłoki zastrzelonego mężczyzny. Tej samej nocy w innej części miasta dochodzi do podobnego morderstwa. Oba mieszkania są splądrowane. Czy coś łączy oba morderstwa? A może podobieństwa to tylko przypadek?

Porucznik Marcinkowski nie wierzy jednak w takie przypadki. Zaczyna żmudne śledztwo, w którym pomagają mu dwaj inni milicjanci, świeżo upieczony absolwent szkoły oficerskiej w Szczytnie, podporucznik Mirosław Brodziak i oddelegowany z SB chorąży Teofil Olkiewicz.

Wartka akcja, pasjonująca intryga, barwne tło i zaskakujące zakończenie, wszystko to sprawia, że książkę czyta się jednym tchem.
    • taka_prawda500 Agnieszka Krawczyk - Dziewczyna z aniołem 16.08.13, 05:21
      Tutaj zdecydowanie przyznaję forum rację - świetna książka! big_grin

https://www.modnykrakow.pl/depe/wp-content/uploads/2012/08/Dziewczyna-z-Aniolem.jpg
      I tylko zastanawia mnie wielkie podobieństwo dziewczyny na okładce do najsympatyczniejszej uczestniczki "Top Model 3" Justyny tongue_out Czyżby to ona?
    • taka_prawda500 Peter Robinson - Trucicielka 16.08.13, 05:29
      Akcja toczy się niespiesznie i dość leniwie, ale autor nie nudzi, wręcz przeciwnie - z każdą stroną jestem bardziej ciekawa rozwiązania zagadkismile

https://merlin.pl/Trucicielka_Peter-Robinson,images_big,27,978-83-7508-671-3.jpg
      Czasem, by rozwiązać zagadkę, trzeba obudzić dawno uśpione demony…
      Chris Lowndes po dwudziestu pięciu latach za granicą wraca do Yorkshire, gdzie kupuje opuszczoną starą rezydencję na odludziu. Choć natychmiast zakochuje się w domu, coś nie daje mu spokoju… Z czasem dowiaduje się, że pół wieku wcześniej w domu dokonano morderstwa. Poprzedni właściciel, szanowany lekarz Ernest Arthur Fox, prawdopodobnie został otruty przez swoją piękną młodą żonę Grace. Kobieta została uznana winną zbrodni i powieszona. Zaintrygowany Chris zaczyna rozpytywać okolicznych mieszkańców oraz grzebać w archiwach. Im więcej się dowiaduje, tym bardziej jest przekonany, że Grace była niewinna. Ignorując ostrzeżenia, by nie budził dawno uśpionych demonów, postanawia wyjaśnić historię sprzed lat…
      • negev56 Joseph Finder - Paranoja 16.08.13, 12:12
        Thriller korporacyjny, obiecujący początek.
        • elmar43 Tana French: Bez śladu 18.08.13, 15:54
          Dopiero zaczęłam - poprzednie książki Tany podobały mi się, więc liczę na to, że i ta będzie dobra.
    • maniaczytania "Siostrzyca" John Harding 18.08.13, 18:18

• maniaczytania "Analityk" John Katzenbach - to 18.08.13, 18:19
      staroc pewnie wszystkim znana, ale mnie wpadla w rece pierwszy raz i niezle wciagnela smile
      • 0mirka2 Re: "Analityk" John Katzenbach - to 19.08.13, 08:50
        Nic dziwnego, bo Katzenbach pisze baardzo wciągająco. smile
    • kali_mera Marcin Wolski "Skecz zwany morderstwem" 18.08.13, 18:27
    • taka_prawda500 Olga Rudnicka - Zacisze 13 19.08.13, 02:49
      Kiedyś moją ulubioną polska pisarką była Joanna Chmielewska, teraz jest nią Olga Rudnicka smile
      Jeszcze młoda jest kobitka, więc dużo książek przede mną big_grin

https://s.lubimyczytac.pl/upload/books/54000/54449/352x500.jpg

Marta i jej przyjaciółka Aneta znajdują dwa trupy i z różnych powodów zamiast zgłosić sprawę na policję… ukrywają je w piwnicy. Mają z tym trochę kłopotu – najpierw kupują wielką zamrażarkę, potem zakopują zwłoki w piwnicy. Tymczasem po piętach depczą im przestępcy, którzy szukają ukrytego przed laty cennego łupu, policja, tajemniczy przystojny mężczyzna, były mąż Marty i szalona staruszka.

• chiara76 "Święty Psychol". J. Theorin. 19.08.13, 07:43
      zapomniałam wpisać, książkę już prawie kończę. Ja jako miłośniczka tego autora, stwierdzam, że czyta się dobrze i oczywiście wciąga.
      Japonia
      Kryminały i sensacje
      • zorija Re: Lee Child "W tajnej służbie" 19.08.13, 08:40
        Uwielbiam Jacka!
    • opty2 N.Neuhaus - Śnieżka musi umrzeć 19.08.13, 10:47
      jeszcze 100 stron do końca mi zostało
      ale pozycja zasługuje na uwagę, choć mnie osobiście nie zaskoczyła
      ale poczekam do zakończenia z podsumowaniem smile

przeczytałam też wcześniejszą część NN - Głębokie rany
      i nie była wcale zła, daję jej 4,5/6
      ale jeśli ktoś chce czytać Heuhaus to radzę jednak zacząć od tej pozycji,
      ponieważ w Śnieżce, czyli nastepnej części, ujawnione zostaje rozwiązanie śledztwa
      z Głębokich ran co pozbawia czytelnika części zagadki i emocji co do losów bohaterów

a jakże, przeczytałam też najnowszą Tanę French - Bez śladu
      i ta mi się baaardzo podobała (5-5,5/6),
      French nie zawodzi, umie przykuć uwagę czytelnika smile
      tu opisała mocno skomplikowane zalezności w rodzinie dysfunkcyjnej

niekryminalnie to przeczytałam dwie świetne książki:
      Tracy Chevalier - Dziewczyna z muszlą (5/6) polecana przez Padmę swego czasu smile
      historia Mary Anning poszukiwaczki skamieniałosci w Anglii roku 1830
      oraz
      Frances de Pontes Peebles - Szwaczka (5/6) polecana przez Chiarę smile
      historia dwóch sióstr z brazylijskiego interioru, których drogi życiowe różnie się ułożyły
      ale więź siostrzana została,
      przy okazji mamy okazję poznać północno-wschodnią Brazylię roku 1828 - 1835,
      książka świetnie napisana, trudno sie od niej oderwać smile

tak się złożyło, że akurat obie ksiązki dotyczyły tego samego okresu historycznego,
      tylko w innych państwach ale żadna mnie nie zawiodła smile)
      po drugie, obie kupiłam na wyprzedażach i zapłaciłam za nie 35 zł
      aż żal, że tak dobre książki nie mają wzięcia u czytelników sad
    • cynamoon6 Bezcenny- Miłoszewskiego 19.08.13, 15:52
      Miłoszewski jest coraz lepszy!
      • negev56 Johan Theorin - Święty Psychol 20.08.13, 09:03
        Niepokojąca, coś się chyba zdarzy.
        • chiara76 Re: Johan Theorin - Święty Psychol 21.08.13, 13:44
          ja już po ...mnie się bardzo podobała, ale ja uwielbiam tego autora.
    • nchyb Carola Dunn - Śmierć w posiadłości Wentwaterów 20.08.13, 21:16
      pierwszy tom nowej serii kryminałków

To znaczy - seria już dojrzała, ale w PL po raz pierwszy wydana smile
      Lata 20-te ubiegłego wieku, Anglia, młoda Daisy Darlymple (dziennikarka czasopisma Town and Country) wykorzystuje swoje arystokratyczne koneksje do pracy przy opisie dworów, a przy tym rozwiązuje zagadki kryminalne...
    • taka_prawda500 Nele Neuhaus - Śnieżka musi umrzeć 21.08.13, 03:31
      Nareszcie biblioteka dała wersję książkową, jednak wolę o niebo słowo pisane. Nie mam pamięci słuchowej i myliły mi się postaci podczas słuchania Mai Ostaszewskiej, dopiero teraz stwierdzam, że warto było przeczytać i pomimo późnego powrotu z koncertu Rogera Watersa przed pójściem spać musiałam ją skończyć smile
      https://brulionbeel.blox.pl/resource/Sniezka_musi_umrzec01_300x300.jpg
    • grebor Wyrzut Koronalny Tomasz Biedrzycki 21.08.13, 08:39
      Postapokalipsa bez prądu - jak na razie, świetna
    • kryminalna.ciocia.zosia Re: Nele Neuhaus "Głębokie rany" 21.08.13, 08:47
    • chiara76 "07 zgłasza się. Opowieść o serialu". 21.08.13, 11:30
      Piotra K. Piotrowskiego.
      Zaczęłam Nessera, ale w międzyczasie dotarło do mnie to a kusi, więc... w innej kolejności będzie.
    • polonez125 Anioły i demony Dan Brown 22.08.13, 08:19
      I całkiem niezła smile
    • taka_prawda500 Olga Rudnicka - Zacisze 13 powrót 23.08.13, 00:37
      Druga część równie dobra jak pierwsza smile A gdybym miała taką sąsiadkę jak pani Kopiejka, osobiście bym ją utłukła wink

https://s.lubimyczytac.pl/upload/books/54000/54450/352x500.jpg

Marta wraz z Anetą chcą ostatecznie rozwiązać problem zamurowanych w piwnicy zwłok. Tymczasem na ulicy Zacisze pojawia się bezlitosny szantażysta, który odkrył ich tajemnicę, wścibska starsza pani szpiegująca sąsiadów, domem zaczyna interesować się też policja. Jak przyjaciółki wybrną z tej sytuacji? Nie mają wyjścia. Muszą pozbyć się wszystkich…
    • opty2 Sorry - Zoran Drvenkar 23.08.13, 07:42
      początek miły i przyjemny,
      aż tu nagle wszystko sie skomplikowało,
      już się boję tongue_out
      Drvekar na pewno mnie przemagluje
      • negev56 Re: Sorry - Zoran Drvenkar 23.08.13, 15:03
        opty2 napisała:

> Drvekar na pewno mnie przemagluje
        w tej materii akurat dobry jest, więc możesz już się poczuć jak wyciśnięta cytrynasmile
        • negev56 Dror A.Mishani - Chłopiec, który zaginął 23.08.13, 15:11
          Izraelski kryminał, po przynudzającej Btyi Gur, ta jawi się zupełnie przyzwoicie.
        • opty2 Re: Sorry - Zoran Drvenkar 26.08.13, 11:29
          negev56 napisała:
          > w tej materii akurat dobry jest, więc możesz już się poczuć jak wyciśnięta cytrynasmile
          >
          żebyś wiedziała, tak się poczułam,
          wyciśnięta i wypluta he he

chociaż myslę,że jego następna książka "Ty" chyba była lepsza (odwrotnie je czytałam)
          ale na pewno facet wie jak przykuć czytelnika do...
          a następnie przewalcować go dokładnie i na długo
    • chiara76 "Kobieta ze znamieniem". H. Nesser. 23.08.13, 20:02
      na razie zaczyna się nieźle.
      • zorija Re: Rafał Dębski "Labirynt von Brauna" 24.08.13, 10:13
        Kryminał znanego autora fantasy.
    • taka_prawda500 Charlotte Link - Wielbiciel 25.08.13, 12:31
      Książka wciągnęła mnie od pierwszych stron. Czytałam sprzeczne opinie na jej temat, moja jest jak najbardziej pozytywnasmile W czasach licealnych też miałam do czynienia z takim natrętnym amantem, którego wiele cech i zachowań znalazłam w postaci Roberta, choć do morderstwa na szczęście się nie posunął i łatwiej było go się pozbyć wink, Niemniej jednak każdą pozycję dotyczącą zjawiska stalkingu czytam z uwagą. Była to pierwsza książka tej autorki przeze mnie przeczytana (dzięki forum oczywiście smile) i na pewno sięgnę po kolejne big_grin

Jedna uwaga w kwestii formalnej - jeżeli Sonia Draga wydaje tytuł napisany w 1998 roku, to można by w tłumaczeniu zamienić marki na euro, żeby zachować współczesne realia.

https://3.bp.blogspot.com/-rJWnXVl1t0I/Uax9gnIzC4I/AAAAAAAAack/BGcknGmVXxg/s200/Wielbiciel_Charlotte-Link,images_product,27,978-83-7508-681-2.jpg

W lesie niedaleko małej miejscowości w okolicach Augsburga znaleziono zmasakrowane zwłoki młodej kobiety. Policja i bliscy zamordowanej stoją przed prawdziwą zagadką, gdyż kobieta ta zaginęła bez śladu przed kilkoma laty. Dopiero telefon od jej znajomej z wakacji dostarcza pierwszych wskazówek dla śledztwa… Jednocześnie we Frankfurcie toczy się inna historia. Leonę, zadowoloną z życia redaktorką w wydawnictwie, ukochany mąż porzuca dla innej kobiety. To prawdziwy cios dla kobiety, która dopiero co była świadkiem samobójstwa.
      • echtom Re: Charlotte Link - Wielbiciel 26.08.13, 12:05
        Ty weź nie spoileruj smile Też mi się podobała - może dlatego, że nie mam porównania z innymi książkami autorki, bo "Dom sióstr" trudno nazwać kryminałem.
    • masaki70 Grób w górach. 26.08.13, 15:35
    • taka_prawda500 A.Kava E.Spindler J.T.Ellison - Cienie nocy 26.08.13, 20:49
      Bardzo mała, cieniutka i dobra książka, taka akurat na przejazd z domu na zawody lekkoatletyczne i z powrotemsmile
      https://s.lubimyczytac.pl/upload/books/156000/156033/352x500.jpg
      Morderca psychopata, który wymyka się policji, bezustannie zmienia miejsca pobytu, żeruje na zagubionych i samotnych.Trzy śledcze: detektyw Stacy Killian z nowoorleańskiej policji, porucznik Taylor Jackson z Wydziału Zabójstw w Nashville oraz agentka FBI, Maggie O'Dell, były świadkami najgorszych zbrodni i aresztowały najniebezpieczniejszych przestępców. Czy tym razem morderca je przechytrzy?Trzy wybitne autorki powieści kryminalnych i thrillerów napisały poszczególne części powieści Cienie nocy, czyniąc swoje książkowe bohaterki śledczymi ścigającymi nieuchwytnego seryjnego mordercę.
    • wroagita Peter James - Pogrzebany 26.08.13, 23:18
      • elmar43 Nele Neuhaus: Śnieżka musi umrzeć 27.08.13, 21:58

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka