Dodaj do ulubionych

Co teraz czytacie? - październik 2013

01.10.13, 00:12
No właśnie, forumowiczki i forumowicze, co czytacie na początku jesieni? smile
Obserwuj wątek
    • siostra_pelagia Wojciech Chmielarz-Farma lalek 01.10.13, 08:34
      Czytam bez szczególnego entuzjazmu. Podobnie jak wcześniej Podpalacza.
      • kamilowa Re: Wojciech Chmielarz-Farma lalek 01.10.13, 11:46
        nigdy nie czytałam zadnego kryminału (jakos mnie nie przekonywały, ale chyba najwyzszy czas to zmienic...) Co polecacie na dobry początek?
        • matt.cobosco Dennis Lehane "Pułapka zza grobu" 01.10.13, 11:52
          Żadna to nowość, ale miło wrócić do sprawdzonych autorów sprzed lat. A książka po 130 stronach zupełnie przyzwoita.
        • zorija Re: Wojciech Chmielarz-Farma lalek 01.10.13, 14:06
          kamilowa napisał(a):

> nigdy nie czytałam zadnego kryminału (jakos mnie nie przekonywały, ale chyba na
          > jwyzszy czas to zmienic...) Co polecacie na dobry początek?

Ja polecam Agathę Christie, może być jeszcze seria Marthy Grimes o inspektorze Jurry.
    • nchyb Antoni Czechow - Dramat na polowaniu 02.10.13, 14:20
      znalazłam info w sieci o wydaniu, zachwalające recenzje, nie znałam, chętnie poznaję.
      To nie jest nowość w modnym stylu retro, tylko oryginalny utwór z epoki... smile
      • negev56 Stephen King - Doktor Sen 02.10.13, 22:31
        Nie do końca kryminał, ale trup się ścieli. Jest i strasznie i tajemniczo.
        • chiara76 Re: Stephen King - Doktor Sen 03.10.13, 14:58
          ale warto? Bo "Lśnienie" uwielbiam a boję się tego , żeby się nie rozczarować. Chociaż jak znam siebie i tak sięgnę.
          • negev56 Re: Stephen King - Doktor Sen 03.10.13, 20:40
            Jestem w połowie i uważam, że nie jest złe. Oczywiście, bez sensu jest porównywanie obu powieści, ale pomysł ciekawy. Ciekawi mnie zakończenie, bo nie zawsze spełnia oczekiwaniasmile
    • chiara76 "Statek śmierci". Y. Sigurdardottir. 03.10.13, 14:59
      Po latach w miarę umiem nawet napisać jej nazwisko bez sprawdzania w neciesmile
    • dachauka Marie Hermanson "Rajska dolina" 04.10.13, 08:30
      Zaliczone. Mój początkowy zachwyt nad udaną kompilacją "Lotu nad kukułczym gniazdem", "Wyspą skazańców" i może jeszcze... nie, "Czarodziejska góra" to już byłaby przesada, choć gdzieś na początku może się nasunąć skojarzenie ze szwajcarskim sanatorium, otóż mój zachwyt oklapł całkowicie w końcówce. Chwyty jak z amerykańskich thrillerów, tych pośledniejszych, gwoli ścisłości. Zmarnowany potencjał.
      • opty2 Re: Marie Hermanson "Rajska dolina" 04.10.13, 09:58
        O, to mnie zmartwiłaś sad
    • opty2 Unni Lindell - Miodowa pułapka 04.10.13, 10:12
      co ta Czarna Owca wyprawia,
      daje nam kryminał ze środka serii!
      czyżby tylko ten był wart drukowania?

akcja dzieje się gdzieś na obrzeżach Oslo,
      Cato (co za imię!!!) Isaksen przewodzący grupie śledczej wraca ze zwolnienia do pracy,
      a tu same niespodzianki, nie zawsze miłe,
      śledztwo jedno, potem drugie, brak sladów, brak świadków, same domysły,
      dotarłam na razie do połowy i wciąż się dziwię,
      że ci norwescy policjanci nie umieją wycisnąć prawdy ze swoich obywateli,
      jedyna nadzieja w nowej sile zespołu - Marion
    • taka_prawda500 Charlotte Link - Obserwator 04.10.13, 11:56
      Po przeczytaniu Wielbiciela obiecałam sobie, że sięgnę po więcej książek pani Link. I nie zawiodłam się - Obserwator jest jeszcze lepszy smile I znowu miałam nosa - osoba, której nie polubiłam od początku i podejrzewałam o nieczyste zamiary, okazała się być mordercą. Cała książka trzyma w nieustającym napięciu, a zakończenie w mroźnym i pustym lesie jest po prostu mistrzowskie. Jeden drobiazg mi tylko delikatnie "zgrzytnął" - dlaczego autorka napisała, że Polakowi Bartkowi za znajomość z poszukiwanym przez policję groziła deportacja do Polski? W czasach kiedy poruszanie się po krajach Unii przez ich obywateli jest niczym nieograniczone?

https://audeo.pl/img/384440/products_thumb/obserwator.jpg

I mam prośbę - którą kolejną książkę Link polecacie jako ciekawą?
      • elmar43 Peter Robinson: Kameleon 04.10.13, 16:22
        Tematyka ciężka, książka świetna. Siedzę chora w domu, więc połknęłam jednym tchem - no, prawie jednym...
    • taka_prawda500 John D. MacDonald - Niebieskie pożegnanie 06.10.13, 15:08
      Jest to pierwszy kryminał z serii 21 pozycji z kolorami w tytułach o Travisie McGee, który zajmuje się odzyskiwaniem ukradzionego mienia i jest literackim pierwowzorem Jacka Reachera smile Zmarły w 1986 autor napisał książkę w 1964 roku i znalazł się w niej taki oto fragment: "To są ostatnie lata, kiedy jeszcze mamy wybór. W wykonanych z nierdzewnej stali żłobkach przyszłości federalni będą się systematycznie przedzierać wśród płaczących różowych niemowlaków, tatuować im na nadgarstkach numer podatnika i numer karty kredytowej, a tuż za nimi podążać będzie zespół informatyków i techników, montujących stały numer telefonu - bez wątpienia będą to wideofony - na drugim nadgarstku. Kiedy człowiek umrze, jego numer wróci do banku." Jak widać autor miał nosa, jego przepowiednia z roku 1964 niewiele różni się od dzisiejszej przerażającej rzeczywistości. Książkę oczywiście polecam smile

Wydawnictwo Albatros w roku obecnym wydaje 3 książki z serii, lecz w zapowiedziach na przyszły rok nie znajduję żadnej, mam nadzieję, że to tylko niedopatrzenie.

https://static3.skapiec.pl/775699-2-1-6.jpg
      • siostra_pelagia Re: John D. MacDonald - Niebieskie pożegnanie 07.10.13, 19:44
        Ja to sobie większość jego książek po ang. przeczytałam. Solidny klasyksmile
    • opty2 Odpłata - Val McDermid 08.10.13, 11:14
      7 część serii,
      początek, przynajmniej dla mnie, niezbyt zachęcający,
      stary znajomy wydziału śledczego znika z więzienia,
      czyżby chodziło o gonienie króliczka?
      wciąż i wciąż?
    • lipka02 Ostatni,który umrze-T.Gerritsen 09.10.13, 14:38
      Znakomity kryminał.Polecam.Nie od dziś jestem fanką Tess Gerritsen,ale z każdą nowo wydaną książką uświadamiam sobie jak bardzo lubię jej powieści.Tą uważam za jedną z najlepszych.Polecam
      • matt.cobosco Arnaldur Indridason "Zimny wiatr" 09.10.13, 19:20
        Nie jest może bardzo zła, ale jednak widać wyraźny spadek formy u naszego Islandczyka. Książka może być niespieszna i dobra, ale tu niestety brak pośpiechu został zastąpiony przez męczącą rozlazłość.
        • negev56 Re: Arnaldur Indridason "Zimny wiatr" 09.10.13, 19:50
          <brak pośpiechu zo
          > stał zastąpiony przez męczącą rozlazłość.

I dlatego po kilkudziesięciu stronach, porzuciłam dziełosmile
        • chiara76 Re: Arnaldur Indridason "Zimny wiatr" 09.10.13, 20:57
          oj, dzięki za info, że już jest, widzę, że jest na ebooku, więc i ja nabędę.
          • opty2 Re: Arnaldur Indridason "Zimny wiatr" 10.10.13, 09:21
            tez uważam, że jego książki są coraz słabsze,
            już "Jezioro" mnie nie zachwyciło,
            więc tym razem tylko pożyczyłam "Zimny wiatr"
            i po skończeniu pogratulowałam sobie przezorności
            • nchyb Re: Arnaldur Indridason "Zimny wiatr" 10.10.13, 09:39
              Głos był świetny, Jezioro dla mnie bez zachwytu i dlatego jakoś tak nie spieszy mi się z zakupem Zimnego wiatru, chyba poczekam na bibliotekę...
    • echtom H & R - Grób w górach 10.10.13, 09:55
      Skończyłam wczoraj z mieszanymi uczuciami. Wątek Ellinor męczy mnie okropnie, rozwiązanie zagadki jakieś niedorobione i chaotyczne, no i ten cliffhanger na końcu jak u Kamilki L. uncertain
      W ogóle mam wrażenie, jakby autorzy poszli drogą Larssona - najpierw świetna powieść detektywistyczna, potem thriller policyjny, a potem szpiegowski - ciekawe, co wymyślą dalej. Oczywiście przeczytam, choć teraz marudzę smile
    • kryminalna.ciocia.zosia Re: Marek Krajewski "W otchłani mroku" 10.10.13, 14:50
      Skończyłam.
      • kryminalna.ciocia.zosia Re: Arne Dahl "Wody wielkie" 10.10.13, 14:51
        Zaczynam.
    • taka_prawda500 Tess Gerritsen - Ścigana 11.10.13, 02:32
      Jest to książka napisana przez autorkę w 1995 roku, zanim powstał jej pierwszy thriller medyczny. Skojarzyła mi się trochę z Harlequinem i faktycznie, została właśnie przez Arlekina wydana.
      https://www.czytam.com.pl/az_okladki2/613/613631i.jpg
    • taka_prawda500 Asa Larsson - W ofierze molochowi 11.10.13, 02:50
      Już pomału się przyzwyczajam, że w szwedzkich książkach wszystko dzieje się wolno. Książka jest nawet ciekawa, nie rozumiem tylko niechęci głównej bohaterki do swojego rzadko widzianego chłopaka. Pewnie powinnam przeczytać wcześniejsze tomy, ale to dopiero w przyszłym roku, bo ten mam zapchany zamówieniami w bibliotece po korek.
      https://magicznyswiatksiazki.pl/wp-content/uploads/2013/09/W-ofierze-Molochowi.jpg
      • echtom Re: Asa Larsson - W ofierze molochowi 12.10.13, 21:55
        Też zaczęłam i bardzo mi się podoba. Lubię wątki z przeszłości w kryminałach, a powolna akcja mi nie przeszkadza smile
    • chiara76 "Boczne drogi". J.Chmielewska. 11.10.13, 20:25
      na fali mojego prywatnego żalu po Jej śmierci, przypominam sobie po raz milionowy jedną z najulubieńszych Jej książek.
      • negev56 Mons Kallentoft - Wodne Anioły 11.10.13, 22:08
        Nowy cykl ze starymi bohaterami.
      • taka_prawda500 Joanna Chmielewska - Zbrodnia w efekcie 12.10.13, 22:30
        Boczne drogi to też jest moja absolutna czołówka smile Pamiętam w latach 70-tych kiedy miałam lat kilka mój Tato codziennie nagrywał na magnetofon szpulowy wersję czytaną przez Barbarę Krafftównę w "Lecie z radiem" - słuchałam do znudzenia, dopóki magnetofon nie odmówił posłuszeństwa. Bardzo chciałabym, żeby to zostało wydane w wersji audio. A może jest i ja nic o tym nie wiem? A ciocię Jadzię widziałam osobiście na spotkaniu autorskim Pani Joanny na początku lat 90-tych na Rynku Starego Mista w Warszawie smile

A ostatnia książka Pani Joanny jest świetna! Szkoda wielka, że to już ostateczne pożegnanie. Ale z wielką klasą.
        https://i.datapremiery.pl/4/000/06/166/joanna-chmielewska-zbrodnia-w-efekcie-cover-okladka.jpg
        • chiara76 Re: Joanna Chmielewska - Zbrodnia w efekcie 13.10.13, 09:23
          ja się w ogóle dziwię i wiem, że nie tylko ja, że Polskie Radio nie wyda na płytach teraz tamtych starych , świetnych interpretacji powieści Chmielewskiej. "Lesio" w interpretacji Kwiatkowskiej, czy wspomniane przez Ciebie "BD" , nie wiem, może chodzi o zawiłość praw autorskich czy co. Nie uwierzę, że nie domyślają się jak wiele osób byłoby tym zainteresowanych.
    • siostra_pelagia Asa Schwarz-Arka zabójców 13.10.13, 15:02
      Szału nie masmile
    • opty2 Camilla Grebe, Asa Traff - Spokój duszy 13.10.13, 17:43
      debiut siostrzanego duetu,
      akcja dzieje się w Sztokholmie,
      tym razem główną bohaterką jest psycholożka Siri,
      trupy są, śledztwo też ale gdzieś na obrzeżu,
      właściwie to rodzaj trilleru psychologicznego,
      ale warto przeczytać, bo jak na debiut to całkiem zgrabnie to wyszło,
      daję 4,5/6
    • wroagita Kristina Ohlsson - Na skraju ciszy 13.10.13, 21:30
    • taka_prawda500 Marta Guzowska - Ofiara Polikseny 14.10.13, 02:11
      Zaczęłam ją czytać jeszcze przed Chmielewską, ale na krótki czas porzuciłam - Chmielewska mnie wciągnęła. Książka mi się podobała, szybko ją przeczytałam. Ocena 4,5 którą tu dostała w zeszłorocznym plebiscycie, to stanowczo za mało. Choć w zestawieniu z Czubajem wybieram tę drugą smile

https://dlalejdis.pl/media/artykul/kultura/literatura/wab/ofiary_polikseny.jpg
    • taka_prawda500 Zygmunt Miłoszewski - Bezcenny 15.10.13, 22:45
      Świetna książka. Więcej napisałam w odpowiednim wątku:
      forum.gazeta.pl/forum/w,33434,145441674,147454837,Re_Bezcenny_Miloszewskiego_.html
      https://1.bp.blogspot.com/-erw5oIfNQEs/UeZnjYDEjjI/AAAAAAAAAVg/PxXocZggWzc/s1600/bezc.jpg
    • taka_prawda500 James Patterson, M.Ledwidge - Negocjator 17.10.13, 02:17
      Trzy miesiące nie czytałam Pattersona - stanowczo zbyt długo. Negocjator to pierwsza z serii książek z Michaelem Bennettem, policyjnym negocjatorem. Jeżeli ktoś lubi styl pisania Pattersona - szybkie zwroty akcji i krótkie rozdziały, tego do czytania namawiać nie muszę smile

https://selkar.pl/img/product_media/108001-109000/1009269456.jpg
    • dachauka "Policja" Jo Nesbo 17.10.13, 08:37
      Chyba najbardziej wyczekiwana przeze mnie książka roku. Cokolwiek napiszę, będzie straszliwym spoilerem, za który natychmiast zostaną zlinczowana, więc o treści milczę. Jedno tylko powiem: muszę się hamować, żeby nie połykać stron w całości, żeby wydłużyć choć odrobinę przyjemność. Bo przyjemność jest, są nieoczekiwane wolty, pulpetacje serca, rozmaite obrzydliwości. Nesbo, po prostu.
      • zorija Re: Ninni Schulman "Dziewczyna ze śniegiem we włos 17.10.13, 09:33
        Bardzo ciekawe!
    • opty2 Karin Wahlberg - Podglądaczka 18.10.13, 10:52
      książka jest drugą z serii o komisarzu Claesie,
      co za pomysł, żeby drugi tom wydać po piątym?
      w zwiążku z tym życie prywatne śledczych jest nam dokładnie znane z następnych tomów,
      ale ogólnie książka jest dobra, choć więcej tu psychologii niż śledztwa,
      4,5/6
      • trup.w.szafie Håkan Nesser, Drugie Życie pana Roosa 18.10.13, 13:01
        i dopiero co skończyłam [geim] - nie bałdzo...

PS. dzień dobry wszystkim, jestem nowa, poczytuę Was oczywiście od dawna (jak wszyscy nowi haha)
        • opty2 trup.w.szafie :) 21.10.13, 09:00
          trup.w.szafie napisał(a):
          >
          > PS. dzień dobry wszystkim, jestem nowa, poczytuę Was oczywiście od dawna (jak w
          > szyscy nowi haha)

Witamy, zapraszamy do komentowania smile

ps. nick godny tego Forum he he
    • echtom Nele Neuhaus - Głębokie rany 18.10.13, 15:03
      Zaczęłam - z wielkimi oczekiwaniami po "Śnieżce".
      • echtom Re: Nele Neuhaus - Głębokie rany 27.10.13, 06:54
        Nie zawiodłam się, choć duszny klimat linczu w "Śnieżce" robił na mnie większe wrażenie.
    • taka_prawda500 Yrsa Sigurardóttir - Statek śmierci 18.10.13, 21:26
      Dobra książka lecz przeraźliwie smutna. A klaustrofobiczna atmosfera na statku kojarzy mi się z Dziesięcioma murzynkami Agaty Christie.

https://agaczyta.blox.pl/resource/statek_smierci.jpg
      • negev56 Dan Brown - Inferno 18.10.13, 21:29
        Jeszcze nie wiem co o dziele tym myśleć.
      • chiara76 Re: Yrsa Sigurardóttir - Statek śmierci 19.10.13, 09:01
        o, masz rację, z tym odniesieniem do Christie.
        Końcówka tak depresyjna, że się popłakałamcrying bardzo, bardzo smutna książka...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka