Dodaj do ulubionych

GNIOTY I KNOTY czyli czego NIE należy czytać?

19.12.13, 23:36
Tak przy okazji próby przeczytania najnowszego Krajewskiego wpadła mi do głowy myśl, żeby stworzyć listę książek, których nie polecamy - w celu ostrzeżenia współforumowiczów przed stratą czasu i chęcią jaką miałam ostatnio - rzucenia gniotem o ścianę. Zdaję sobie sprawę, że pozycje w tym temacie mogą znacznie odbiegać od siebie w przeciwieństwie do listy polecanej, gdzie większość ma podobne zdanie - tym ciekawiej będzie przeczytać co komu się nie podobało.

U mnie tę listę rozpoczynają Dzieła wszystkie Krajewskiego. Doprawdy pojęcia nie mam co ten pan ma za bełkotliwy styl pisania, że żadnej książki czytać się nie da. Jeden Koszmar w Breslau wprawdzie kiedyś udało mi się skończyć (siłą woli chyba bo treści nie rozumiałam ni w ząb), następnego już nie, jak również dzieła ostatniego czyli W otchłani mroku.

Kolejnymi pozycjami na liście są nieliczne słabe ksiażki uwielbianej przeze mnie za całą resztę Joanny Chmielewskiej - Krwawą zemstę, Trudnego trupa i Szajkę bez końca skończyłam wprawdzie lecz są moim zdaniem bardzo kiepskie - dodatkowo w Szajce pomimo dwukrotnego przeczytania ni dudu nie zrozumiałam treści. Gwałtu i Rzezi bezkręgowców w ogóle skończyć mi się nie udało sad

I kwiatek kolejny - naprawdę nie jestem w stanie zrozumieć fenomenu popularności Kodu Leonarda da Vinci. Sięgnęłam po niego zaraz po dobrych Aniołach i demonach, próbowałam czytać kilkukrotnie i zawsze przy mniej więcej 30-40 stronie dawałam sobie spokój kompletnie gubiąc się w tym co czytam. Mało tego - zaczęłam oglądać film i też po jakichś 30 minutach zasnęłam przed telewizorem sad

Z pozycji niekryminalnych takim knotem o kompletnie niezrozumiałej treści była Kobieta Joanny Bator, dlatego powstrzymuję się przed próbą przeczytania książki nagrodzonej Nike - a nuż będzie jak z Krajewskim i też będzie to coś "nieczytalnego"?

Wpisujcie swoje "knoty i gnioty" ku przestrodze...
Obserwuj wątek
    • negev56 Re: GNIOTY I KNOTY czyli czego NIE należy czytać? 20.12.13, 09:25
      Trochę tak nie do końca z tym, "czego nie należy czytać - ostrzeżenie"smile. Bo nasze bardzo subiektywne oceny dzieła, nie zawsze przekładają się na podobną ocenę u innych. Mogę jedynie powiedzieć, jakie książki mnie rozczarowały i... rozczarowały:

- Sophie Hannah Niewygodna prawda
      - Dan Brown Inferno
      - Hennihg Mankell - Mózg Kennedy'ego
      - Nelson DeMille Pantera

i jeszcze kilka innych, o których w tej chwili nie pamiętamsmile
      • taka_prawda500 Re: GNIOTY I KNOTY czyli czego NIE należy czytać? 20.12.13, 21:26
        Właściwie nie miałam na myśli tylko 2013 lecz całokształt i wpisałam tylko najgorsze z najgorszych, niekoniecznie nowe, lecz skoro wątek rozwinął się w kierunku roku bieżącego, dopiszę dodatkowo te aktualne:
        Wiktor Hagen - Dzień zwycięstwa
        S.J.Bolton - Ulubione rzeczy
        Kristina Ohlsson - Na skraju ciszy
        Katarzyna Grochola - Trochę większy poniedziałek
        Lisa Gardner - Sąsiad
        Barbara Rybałtowska - Przypadek sprawił

A dodatkowo do "najgorszych wszech czasów" dopisuję bredzenie ćpunki czyli Wojnę polsko-ruską Doroty Masłowskiej.
        • asiak44 Re: GNIOTY I KNOTY czyli czego NIE należy czytać? 18.01.15, 21:25
          Tak, tak, dałam radę przeczytać tylko do połowy drugiej strony. Odradzam!
          • asiak44 Re: GNIOTY I KNOTY czyli czego NIE należy czytać? 18.01.15, 21:26
            Oczywiście miałam na myśli "Wojnę polsko...".
    • cynamoon6 Re: GNIOTY I KNOTY czyli czego NIE należy czytać? 20.12.13, 15:06
      Z przeczytanych w tym roku rozczarowali mnie Wiktora Hagen- Dzień zwyciestwa- ledwo zmeczylam oraz Indridason Jezioro, chociaz obydwie wydane w 2012
      • opty2 Re: moje GNIOTY I KNOTY z 2013 20.12.13, 15:23
        mnie osobiście w tym roku nie zachwyciły:
        V.McDermid - Odpłata
        Prawda o sprawie Harr'ego Queberta
        Wielkie serce Mike'a Larssona - Lonnaeus O.
        Zabójcze domino - Tursten H.
        Dziewczynka, która widziała za wiele - Warda M.
        Ostatni dobry człowiek - Kaziński

ale może innym całkiem się podobały,
        nie można generalizować wink
        • matt.cobosco Re: moje GNIOTY I KNOTY z 2013 20.12.13, 15:41
          To ja dorzucam do tej kolekcji trzy tytuły:

1) Alexander Söderberg - "Andaluzyjski przyjaciel"
          (Klasyczna napierdalanka w stylu "zabili do i uciekł". Nie wiadomo kto? co? po co? i dlaczego? Najważniejsze dla autora była chyba to, żeby strzelali i krew się lała obficie, a że sensu w tym nie ma za grosz to już inna sprawa. To podobno pierwsza część trylogii, ja w każdym razie po ewentualne dwa kolejne tomy nie zamierzam sięgać)
          2) Christer Mjåset - "Lekarz, który wiedział za dużo"
          (Lektura tej książki może się okazać skutecznym środkiem nasennym)
          3) Arnaldur Indridasn - "Zimny wiatr"
          (Najsłabsza, moim zdaniem, z dotychczas wydanych u nas książek Islandczyka. Nudy i tyle)
          • andaba Re: moje GNIOTY I KNOTY z 2013 20.12.13, 21:30
            Z całości materiału to byłoby trudno, natomiast w 2013 to najbardziej mnie rozczarował Grób w górach, fakt, że niewiele więcej nowości przeczytałam...
            • ach_dama_byc_z_kanady Re: moje GNIOTY I KNOTY z 2013 21.12.13, 11:03
              co ma za sens taka lista? ja znowu bardzo lubie Krajewskiego.
              moze dlatego ze z W-wia jestem smile

Minnie
              • nchyb Re: moje GNIOTY I KNOTY z 2013 21.12.13, 13:11
                a ja nie z Wrocka i też lubię smile
                i teraz zastanawiam się, mam czy wszystkie inne, które autorce wątku się nie spodobały też mi się spodobają... wink
                bo przy Brownie dobrze sie bawiłam tongue_out
                • trup.w.szafie Re: moje GNIOTY I KNOTY 23.12.13, 13:39
                  no wiadomo, że to są SUBIEKTYWNE wyliczanki. a oto moje trzy grosze, też subiektywnebig_grin

dla mnie taką totalną kichą, nie wiadomo dlaczego katapultowaną na szczyty list bestsellerów jest larsson. trzeciego tomu nie byłam w stanie zmóc, a jestem dośc wytrwałą i cierpliwą czytelniczką... o dziwo, z tego co widziałam na forach & blogach, jego książkami podniecały się osoby, które nie czytują kryminałów. i ekranizacjami na dodatek...

zgadzam się co do krajewskiego - fabuła żadna, bohater antypatyczny, a ileż można się podniecać dawnym wrockiem? "śmierć w breslau" jak cie mogę, reszta fatalna.

gnioty to także generalnie polskie kryminały po 1989 roku, w zasadzie bez obrzydzenia przeczytałam tylko "morderstwo w alei róż". te wszystkie straszliwe "retro-kryminały", te kryminały prowincjonalne, konatkowscy, miłoszewscy ... NIE, NIE i NIEtongue_out wstyd mi, że mając tak fajną tradycję peerelowskich kryminałów (uwielbiam!), zeszło to kompletnie na psy & grafomanię...

rok 2013 to dla mnie rozczarowanie kryminałami skandynawskimi. gdzież ten nowy mankell, ja się pytam??? wydawcy wydają wszystko jak leci, byle autor był szwedem* czy islandczykiem. jedyne światełko nadziei to helene tursten (sama sie sobie dziwię, że dałam szansę autorce, której tytuł książki przetłumaczono w polsce jako "mężczyźni, którzy lubią niebezpieczne zabawy" [patrz; moja opinia na temat larssona], chyba z litościtongue_out a to bardzo dobra autorka).

*ba, posuwają się do mistyfikacji jak lena oskarsson, nota bene, lepsza (czy też lepszy) od wieeelu skandynawów.
        • echtom Nie na temat wątku, 21.12.13, 22:11
          ale z Tursten bym polecała "Mężczyźni, którzy lubią niebezpieczne zabawy" - naprawdę mocne.
      • asiak44 Re: GNIOTY I KNOTY czyli czego NIE należy czytać? 05.01.14, 17:28
        Indridasona bardzo dobrze się czyta.
    • s.dominika Re: GNIOTY I KNOTY czyli czego NIE należy czytać? 26.12.13, 17:23
      Nie wiem, z którego roku, ale wyjątkowy gniot to:

Handlarz śmiercią, Sara Blædel

Myliłam się myśląc, że każdy duński autor wypuści spod pióra taką naprawdę dobrą rzecz jak Kobieta w klatce (polecam z całego serca)
    • eo_wina Re: GNIOTY I KNOTY czyli czego NIE należy czytać? 31.12.13, 10:46
      Hehe...a to dobre, bo ja np. Krajewskiego i jego cykl o Breslau wyjątkowo lubię i sobie cenię za np. świetny, mroczny trochę klimat. A takiej Chmielewskiej nie znoszę w żadnej książce (i tych pierwszych Lesiów i tych ostatnich, no co zrobić? wink)
      Z niecierpliwością czekałam na "Grób w górach" Hjortha i Rosenfeldta, bo poprzednie dwie pozycje mono mnie zachwyciły - niestety, ledwo dobrnęłam do końca.
      To samo tyczyło "Przerwanego milczenia" lubianej przeze mnie Link oraz "Ran kamieni" Simona Becketta - namęczyłam się bardzo.
      Tak więc z tymi "knotami i gniotami" - byłabym ostrożna wink
    • na_pustyni Re: GNIOTY I KNOTY czyli czego NIE należy czytać? 03.01.14, 22:46
      Rozczarowały mnie;
      - Śnieżka musi umrzeć
      - Dziewczynka z majowymi kwiatkami
      - Anioły śniegu
      - Nocna zamieć
      - 36 tydzień (gniot)
      - Nim nadejdzie mróz mojego ukochanego Mankella
      - Zamieć śnieżna i woń...
      - zresztą każda kolejna ksiazka Lackberg jest wtorna
      - Handlarz śmiercią
      - Mam na imię księżniczka
      - Nosiciel, Ciało i Opary szaleństwa Gerritsen, którą b. lubię
      - To, co się nigdy nie zdarza
      - Ake Edwardson ogólnie, nie jestem w stanie przeczytac zadnej z jego ksiazek
      - Calkiem inna historia
      • bez_portek Re: GNIOTY I KNOTY czyli czego NIE należy czytać? 04.01.14, 10:29
        Całkiem inna historia HN jest bee???
        a możesz podać w wolnej chwili 3 tytuły, które Ciebie absolutnie zachwyciły?
        pomijając Mankella, bo już wiem że ukochany
        tak z ciekawości pytam
        • na_pustyni Re: GNIOTY I KNOTY czyli czego NIE należy czytać? 04.01.14, 12:11
          A gdzie ja pisze, ze be? Spodziewalam sie czegos lepszego i sie rozczarowalam. Zaloz watek o odkryciach i ukochanych zachwytach 2013, chetnie sie wpisze.
      • echtom Re: GNIOTY I KNOTY czyli czego NIE należy czytać? 04.01.14, 11:38
        Ze "Śnieżką" to pojechałaś smile
        • na_pustyni Re: GNIOTY I KNOTY czyli czego NIE należy czytać? 04.01.14, 12:13
          qrcze, to juz nie mozna sie czyms roczarowac, czy jak?
    • na_pustyni . 03.01.14, 22:59
      jednak najwiekszy gniot to "skandynawska autorka" Lena Oskarsson i jej 'dziela' obrazajace inteligencje przecietnego czytelnika
    • basiakia Re: GNIOTY I KNOTY czyli czego NIE należy czytać? 08.01.14, 19:32
      Wyjątkowo nie lubię, jak na książki mówi się "gniot" czy "knot". Książka może mnie rozczarować, nie spełniać moich oczekiwań, nie podobać mi się. Jak można pisać, czego nie należy czytać tylko dlatego, że akurat "mnie" książka się nie podoba. To, że książka się komuś nie podoba to wcale nie znaczy, że to jest gniot. "Gniot" dla Ciebie, dla kogoś innego ciekawa książka.
      • jeepwdyzlu ostrożnie z tą listą 09.01.14, 12:38
        Szereg wypowiedzi udowadnia tylko jak różne mamy gusta.
        Część - zwłaszcza pierwszych powieści Krajewskiego - jest według mnie bardzo dobra.
        Brown - zwłaszcza jak brany z przymrużeniem oka - to światowa liga.
        Generalnie uważam, że wymogi finansowe wymuszają na pisarzach - zwłaszcza po pierwszym sukcesie - szybkie pisanie kolejnych pozycji. Vide Lackberg. Dwie historie świetne, trezcia dobra a teraz... coraz gorzej.
        Tak samo Lee Child - mój faworyt. Jest nierówny aż do bólu...
        Jak weżmiemy do tego politykę polskich wydawnictw czyli COKOLWIEK ze Skandynawii da nam sukces - to mamy wysyp mniejszych i większych wpadek....
        I Mankell i Nesbo - też miewają gorsze lata - sami przyznajcie smile

Pozdrawiam
        jeep
        • nchyb Re: ostrożnie z tą listą 09.01.14, 13:48
          o to to właśnie, w pełni popieram zarówno Jeepwdyzla, jak i jego przedmówczynię, Basiakia.
          Oboje oddali moje odczucia w stosunku do takiej listy smile

PS
          Widzisz Jeep, miewamy wcale nie tak rzadko podobne zdanie big_grin
          • jeepwdyzlu Re: ostrożnie z tą listą 10.01.14, 14:21
            Widzisz Jeep, miewamy wcale nie tak rzadko podobne zdanie big_grin
            -----------
            na tym forum jesteś miła i sympatyczna
            a na forum Książki Harpia z Ciebie i Walkiria smile
            Taka tam karma...
            mniejsza z tym - nikt mnie tam nie lubił więc przestałem tam pisać smile)
            ciao
            jeep
        • echtom Lepiej byłoby np. "Moje książkowe rozczarowania" 11.01.14, 17:45
          czy coś w tym rodzaju. Ja bym tu wrzuciła np. "Grób w górach" czy "Świętego Psychola", ale nie napiszę, że to gnioty, których pod żadnym pozorem NIE należy czytać. Obecność "Śnieżki" Neuhaus w kategorii gniotów mocno podniosła mi ciśnienie tongue_out
    • sisterofmercy007 Re: Cukierek dla basikia, cukierek dla jeepa. 10.01.14, 23:32
      Właśnie czytam jedną z książek wymienionych powyżej. Przeczytałam 2/3. Trudno jej coś zarzucić.
    • zorija Re: GNIOTY I KNOTY czyli czego NIE należy czytać? 11.01.14, 10:38
      No właśnie, ostrożnie. Można wymienić co się komu nie podoba, ale gusta nie są uniwersalne. Krajewskiego uwielbiam, z "Kodem..." się zgadzam, ale tym to moja siostra się zachwyca.
      • amelius Re: GNIOTY I KNOTY czyli czego NIE należy czytać? 30.03.14, 18:01
        Mnie rozczarował w zeszłym roku Mankell ze swoim "Mózgiem Kennedy'ego". Nie spodziewałem się tak słabej literatury po takim autorze, który warsztat ma z pewnością na wysokim poziomie a e tej książce tego nie pokazał.
    • taka_prawda500 Re: GNIOTY I KNOTY czyli czego NIE należy czytać? 31.03.14, 18:40
      Sophie Hannah - Zabójcze marzenia
    • 7cristiano-ronaldo Re: GNIOTY I KNOTY czyli czego NIE należy czytać? 23.04.14, 16:20
      Erik Axel Sund "Obłęd"
    • taka_prawda500 Re: GNIOTY I KNOTY czyli czego NIE należy czytać? 30.09.14, 18:06
      Widzę, że 7cristiano-ronaldo tym razem nie wpisał 2 części gniota wszech czasów czyli Traumy panów Erix Axl Sund. Niniejszym wyręczam go w tej kwestii, zaiste gniot to wybitny... sad
      • gemowa Re: GNIOTY I KNOTY czyli czego NIE należy czytać? 06.10.14, 15:00
        "Cicha przystań" Marty Mizuro - gniot pierwsza klasa.
    • lafaar Re: GNIOTY I KNOTY czyli czego NIE należy czytać? 11.10.14, 00:57
      Nie przebrnąłem przez "Kogo kocham, kogo lubię." Rozumiem, ze sie. Ie polepszyło.
    • krzywaprosta Re: GNIOTY I KNOTY czyli czego NIE należy czytać? 13.11.14, 10:40
      Nie polecam Paryskiej podróży - Ewy Grocholskiej. Jakież to płytkie i nijakie jest.
    • zettrzy Re: GNIOTY I KNOTY czyli czego NIE należy czytać? 24.11.14, 14:30
      dla bardzo wielu ludzi kryminały i sensacje per se to właśnie gnioty i knoty, więc o co ci chodzi? mamy rozmaite preferencje, jeden lubi pasztetową a inny nic tylko ślimaki, i jest bez sensu "ostrzegać" całą chmarę ludzi przed czytaniem jakiejś książki, która akurat nam nie podchodzi
      Krajewski bardzo mi się podoba, idealnie nadaje się do filmowania, co tam jest nie do zrozumienia? sensacja, tyle że osadzona w nieco egzotycznych realiach, czyta się bardzo łatwo i przyjemnie
      Chmielewskiej coś tam czytałam chyba z pół wieku temu, potem zaprzestałam, bo mi się zarejestrowała jako autorka dla młodzieży
      Da Vinci Code owszem nieco przeładowany danymi ezoterycznymi, autor pewnie zapatrzył się na popularność The Name of the Rose, co poniektóre z tych danych są bardziej ezoteryczne niż reszta i nie zgadzają się z tzw. wiedzą ogólną, ale w sumie to nie książka historyczna tylko dobrze zbudowany kryminał, praktycznie scenariusz filmowy - no i ten humor, tylko chyba że w Polsce książkę przetłumaczono i humor spoważniał
      jak widzisz prawda nie jedno ma imię - jedna jest taka a inna owaka
      • siostra_pelagia Re: GNIOTY I KNOTY czyli czego NIE należy czytać? 24.11.14, 19:42
        Witam. Gdzieś Ty się podziewała tyle czasu?smile
        • zettrzy Re: GNIOTY I KNOTY czyli czego NIE należy czytać? 27.11.14, 14:59
          powrót do Kraju trzymał mnie jako zakładnika... musiałam się totalnie przestawić, i to trwało
          ps. GW zlikwidowała forum Film Noir - jak mogli!
          • rendell Re: GNIOTY I KNOTY czyli czego NIE należy czytać? 27.11.14, 18:55
            Zaglądaj tu częściejsmile
            • siostra_pelagia Re: GNIOTY I KNOTY czyli czego NIE należy czytać? 27.11.14, 19:02
              To ja Pelagia. Z konta siostry mi się napisałosmile
              • jeepwdyzlu Re: GNIOTY I KNOTY czyli czego NIE należy czytać? 28.11.14, 17:23
                Gniew Miłoszewskiego trzeba dopisać jako gniot niestety
                • ninek04 Re: GNIOTY I KNOTY czyli czego NIE należy czytać? 04.12.14, 21:32
                  A dla mnie Charlotte Link, może nie wszystko, ale taki "Wybawiciel"-gniot, jakich mało, od pierwszej strony wiedziałam, co, kto i jak.Strata czasu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka