Dodaj do ulubionych

Theorin Johan

14.02.14, 10:06
Nie ma wątku osobnego na temat Theorina (albo ja nie znalazłam), a zaczęłam czytać Świętego Psychola w ramach głosowania. Nie podchodzi mi, próbuję się zmuszać w ramach swojej obowiązkowości do wyborów smile
a u mie zmuszanie się do czytania jest naprawdę bardzo rzadkie!

Jestem po ok.1/4-1/3 książki i jak dla mnie nic się nie dzieje, czy później coś się wreszcie zacznie dziać? bo na razie czuję się zniechęcona do dalszego brnięcia sad
Obserwuj wątek
    • andaba Re: Theorin Johan 14.02.14, 10:27
      Faktycznie nie ma chyba osobnego wątku, co mnie dziwi, bo dużo było o jego książkach na forum.

Co do wspomnianej książki, to moim zdaniem dalej nie jest wiele lepiej niż wcześniej, tyle, że się wyjaśnia sprawa z "Rysia", reszta jest mało interesująca.
    • echtom Re: Theorin Johan 15.02.14, 21:55
      Coś tam się niby dzieje, ale nijak się ma do poziomu "Zmierzchu". Moje największe rozczarowanie Theorinem. No i Gerloffa Davidssona nie ma, to już w ogóle porażka wink
    • koronka2012 Re: Theorin Johan 15.02.14, 22:55
      Święty Psychol to zdecydowanie najgorsza jego książka.
    • judytta Re: Theorin Johan 17.02.14, 14:55

Niestety też przez nią nie przeszłam.
      Zaczęłam i działała przygnębiająco a akcja dość powolna.
      Zdziwiłam się poprzednie miał ciekawe a na ta się wyczekałam z biblioteki w kolejce oczekujących a tu : nic szczególnego..
      Myślalam by do niej wrócić wic zrobiłam kolejne podejście ale nie, nie umiem jej dalej czytać.
    • renea1 Re: Theorin Johan 25.02.14, 08:59
      Myślałam, że tylko mnie nie podobała sie konwencja tej książki. Odpychająca historia.
    • nchyb Re: Theorin Johan 25.02.14, 09:27
      ogólnie - kilku osobom Psychol nie podszedł, kilka się zachwyciło (wątek z książką roku 2013). Ale kilka osób, którym ta książka się nie podobała wspominało, że to Święty był rozczarowaniem, po innych - lepszych.
      Co radzicie przeczytać (nic innego Theorina jeszcze nie czytałam), by tak całkiem do autora się nie zrazić? Która książka nie ma wad tej, w której coś się dzieje? smile
      • echtom Re: Theorin Johan 25.02.14, 09:37
        Bezapelacyjnie "Zmierzch" smile Świetna konstrukcja fabuły i ten klimat alvaretu. A w bonusie 80-letni detektyw-amator wink
        • siostra_pelagia Re: Theorin Johan 25.02.14, 10:58
          Zmierzch był świetny. A potem to już różnie bywało. Podobne odczucia mam w stosunku do Sigurdardottir. Podobał mi się Trzeci znak, pozostałe książki już znacznie mniej.
          • nchyb Re: Theorin Johan 25.02.14, 11:37
            dzięki dziewczyny, poszukam Zmierzchu smile
      • chiara76 Re: Theorin Johan 26.02.14, 21:10
        mnie się od "Zmierzchu" bardziej podobała "Nocna zamieć". Pisałam nawet u siebie o niej o tu:
        chiara76.blox.pl/2010/01/Nocna-zamiec-Johan-Theorin.html
        • nchyb Re: Theorin Johan 27.02.14, 09:35
          a ja wlaśnie zdobyłam Zmierzch i zaczęłam czytać. I już na początku - całkiem inny odbiór, dużo łatwiej wchodzi. Inny czas użyty. Sprawdziłam tłumaczkę - inna. Może to w tym był problem? Bo nie znam języka oryginału i sama nie sprawdzę.
          A po tę polecaną przez Ciebie też sięgnę jeżeli w bibliotece będzie, dziękuję smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka