Dodaj do ulubionych

Co teraz czytacie? - grudzień 2014

• taka_prawda500 Arne Dahl - Wstrząsy wtórne 17.12.14, 23:53
      Moja kochana biblioteka zakupiła kolejny tom, więc zaczynam się delektować długo oczekiwaną ulubioną lekturą smile Żeby nie było tak słodko - ostatnich zakupów w danym roku warszawskie biblioteki dokonują na początku listopada, następnych zaś dopiero pod koniec lutego (konieczność rozliczenia bilansu rocznego i oczekiwanie na przydział środków na zakupy w roku następnym), więc książki, które zostały wydane pomiędzy listopadem a styczniem pojawiają się najwcześniej w lutym. Ciekawe, czy w innych miastach też tak jest? Wiecie coś na ten temat?

https://s.lubimyczytac.pl/upload/books/226000/226235/290919-155x220.jpg
      • taka_prawda500 Re: Arne Dahl - Wstrząsy wtórne 21.12.14, 12:40
        Super, super, super! Niniejszym dopisuję książkę do czołówki smile
    • chiara76 "Uprowadzenie Madonny. Sztuka zagrabiona". 18.12.14, 06:34
      Monika Kuhnke, Włodzimierz Kalicki.
      Wpiszę się tu, chociaż nie jest to "klasyczny" kryminał jednak wiem, że są tu na forum osoby, które lubiły w dzieciństwie poczytać Pana Samochodzika. Tu takie akcje niektóre prawdziwe, nie autorstwa pisarzy. Szkoda, że dotyczą prawdziwych dzieł sztuki, dodatkowo, zagrabionych na naszych ziemiach podczas IIWŚ. Rzecz co prawda według mnie mocno dla historyków sztuki (w końcu pisana przez historyków sztuki) i pasjonatów tego typu historiami ale daję znać, może ktoś się skusi.
      niektóre z opowiedzianych historii (jest ich dwanaście opowiedzianych w książce) to faktycznie materiał na całkiem niezły kryminał czy to książkowy czy w wersji filmowej.
      • drilka Re: "Uprowadzenie Madonny. Sztuka zagrabiona". 18.12.14, 08:07
        Dzięki Chiara, ja się skuszęsmile Tyle razy już okładka tej książki przyciągała mój wzrok w Wyborczej i obiecywałam sobie poczytać recenzje - Twoja jest pierwsza.
        Mój dziewięciolatek niedawno sięgnął po Pana Samochodzika i właśnie kończy szósty tom z 9, które mamy w domu. I jak widzę jego zaangażowanie i samochodzikowy entuzjazm to też mi się chce wrócić do tych książek. Zobaczymy, dużo wolnego teraz będzie...
        • chiara76 Re: "Uprowadzenie Madonny. Sztuka zagrabiona". 18.12.14, 09:34
          Na razie ciągle czytam jestem w więcej niż połowie. Ponieważ z pewnych względów ten temat mocno mnie interesuje więc wiedziałam, że to będę czytać. Tylko , że teraz czytam i się mocno zżymam ech, jakie my mieliśmy zbiory, ile było w naszych galeriach i jak dużo z tego przepadło sad
          Ja do Pana Smochodzika wróciłam niemal rok temu (jakoś w styczniowo lutowe mrozy na lekturę mnie wzięło ) i powiem Ci, że całkiem udany to był powrót.
          Ta książka jednak człowieka dotyka w tym sensie, że wiesz, że to nie wymysł, tylko prawda i naprawdę nerwy biorą jak się przeczyta niektóre historie.
    • drilka Bernard Minier - Nie gaś światła 18.12.14, 08:09
      Kończę słuchać. Dla mnie te 3 książki Miniera są doskonałe. Każda mimo wspólnych elementów ma swój własny klimat, mroczny, ponury ale bardzo wciągający.
      Mój mąż kończy Krąg i też jest fanem.
      Polecam na prezent. A jeśli chodzi o audiobooka – Piotr Grabowski pięknie czytasmile
    • opty2 Charlotte Link - Obserwator 20.12.14, 16:01
      na razie zaczęłam
      i mam nadzieję na dobrą lekturę
      • chiara76 Re: Charlotte Link - Obserwator 20.12.14, 17:41
        mnie się bardzo podobała ta książka.
    • echtom Jo Nesbo - Pierwszy śnieg 20.12.14, 21:09
      A jednak Nesbo smile Wpadł mi w ręce w krótkiej przerwie między nowościami, muszę przeczytać do piątku, bo w sobotnią podróż chcę wziąć coś innego. Mam nadzieję, że nie utknę tak, jak przy "Wybawicielu".
      • sweetsourmagic Re: Jo Nesbo - Pierwszy śnieg 27.12.14, 12:05
        I jak idzie? Ja teraz czytam "Człowieka nietoperza" (czyli prapoczątek, Harry w gorącym Sydney smile)).
      • echtom Re: Jo Nesbo - Pierwszy śnieg 27.12.14, 21:03
        Trochę przekombinowane, nie namiesza w moim rankingu Nesbo - 1. Pentagram 2. Czerwone Gardło.
    • taka_prawda500 Viveca Sten - Na spokojnych wodach 21.12.14, 12:27
      Sympatyczna książka dziejąca się w pięknych okolicznościach przyrody wink I ma zdecydowanie najładniejszą okładkę z całej Czarnej Serii smile

https://s.lubimyczytac.pl/upload/books/228000/228094/297293-155x220.jpg
    • taka_prawda500 Zygmunt Miłoszewski - Gniew 21.12.14, 12:37
      Prokurator Szacki po raz trzeci. Na razie jest truposzczak i dwie zołzowate baby wink

https://s.lubimyczytac.pl/upload/books/230000/230367/318496-155x220.jpg
      • taka_prawda500 Zygmunt Miłoszewski - Gniew, odpowiadam Nchyb :) 25.12.14, 00:43
        Nie jest zła, ale najsłabsza z prokuratorskiej trylogii. W ogóle pozostałe książki Miłoszewskiego podobały mi się bardziej.

Nchyb - odpisuję tutaj. Nic w wątku nie ma, wszystko pojawia się po napisaniu posta w odpowiedzi na pierwszego i odwróceniu drzewka. Po napisaniu odpowiedzi na któregokolwiek innego wszystko znika, więc mogę odpisać tylko raz. Po zatwierdzeniu odpowiedzi znów wątek będzie pusty. I nie sądzę, aby teraz w święta ktoś zawracał sobie głowę naszym problemem. Byłam kiedyś beta-testerem na nieistniejącym już Gronie, więc jakieś pojęcie o forach mam. Jeżeli chcemy wpisywać książki do głosowania i móc przeczytać co kto wpisał (bez widoczności wszystkich postów głosowanie sensu nie ma), należy nie przypinać wątku na górze strony, żeby każdy mógł go czytać. Ale może do 7 stycznia ktoś to naprawi...
        • sweetsourmagic Zygmunt Miłoszewski - Gniew 27.12.14, 12:04
          Niedawno skończyłam, mnie się z kolei podobała smile

Zdecydowanie bardziej niż Bezcenny Tego Autora (moje duże rozczarowanie). Trudno mi porównywać do pozostałych Szackich, tu miałam wrażenie, że jakoś ta książka lżej mi się czytała niż pozostałe dwie części, ale to chyba forma narracji, takiej dosyć szybkiej.

W Gniewie trochę niedoróbek, owszem, jest, jakieś nie do końca wyjaśnione wątki, pewne małe nielogiczności, ale ogólnie książka, moim zdaniem, ok.
          • taka_prawda500 Re: Zygmunt Miłoszewski - Gniew 30.12.14, 00:26
            Mnie niestety tę książkę czytało się zdecydowanie najgorzej. I zakończenie bardzo mi się nie podobało sad
    • siostra_pelagia Kristina Ohlson-Wyścig z czasem 21.12.14, 13:03
      Niezłe.
    • opty2 Dlaczego nie widzę drzewka odpowiedzi? 21.12.14, 18:07
      akurat tego wątku nie widzę, inne tak
      czy też tak macie?
      zaznaczę powiadomienia, może zobaczę odpowiedzi
      • yrsulla Re: Dlaczego nie widzę drzewka odpowiedzi? 21.12.14, 18:27
        Też tak mam, zaznaczenie powiadomień nie pomogło. Jedyne co częściowo pomaga, to wejście w "wątki" (okienko po prawej, pod loginem), wtedy mogę wybrać opcję "odwrócone drzewko", czy jak jej tam. To odwrócone widzę, a zwykłego nadal nie.
        • yrsulla Re: Dlaczego nie widzę drzewka odpowiedzi? 21.12.14, 18:33
          Wróć, jak kliknę na "nowy post" w powiadomieniu, to jednak widzę drzewko. Jak w nazwę wątku, to nadal nie widzę.
          • taka_prawda500 Re: Dlaczego nie widzę drzewka odpowiedzi? 23.12.14, 01:18
            Nie bardzo wiem, o jakie powiadomienia chodzi i jak je włączać. Jedyny sposób na przeczytanie tutaj czegokolwiek opisałam w wątku na ten temat. I być może sposób naprawy problemu.
    • taka_prawda500 Re: Co teraz czytacie? - grudzień 2014 23.12.14, 01:09
      Nic nie czytam, sprawdzam, czy po opublikowaniu posta powrócą wpisy w wątku.
    • nchyb Noc zimowego przesilenia - Agnieszka Krawczyk 23.12.14, 10:02
      dopiero zaczynam więc znam wyłącznie opis z okładki...
      • chiara76 Re: Noc zimowego przesilenia - Agnieszka Krawczyk 23.12.14, 12:04
        daj znać jaka książka. Czekałam na nią a potem trochę zapomniałam, że ma się ukazać.
    • taka_prawda500 Re: Co teraz czytacie? - grudzień 2014 23.12.14, 12:51
      Nadal nie ma postów sad
      • nchyb Taka_prawda500 23.12.14, 12:55
        mojego o Nocy zimowego przesilenia też nie widzisz? Bo Chiara widzi i się nawet dopisała smile
    • siostra_pelagia Hakan Nesser-Jaskółka, kot, róża, śmierć 24.12.14, 16:43
      Ale grubasek - 550 stronsmile
    • taka_prawda500 Marta Zaborowska - Rajskie ptaki 25.12.14, 00:23
      Zaczynam.

https://s.lubimyczytac.pl/upload/books/230000/230727/306233-155x220.jpg
      • taka_prawda500 Re: Marta Zaborowska - Rajskie ptaki 30.12.14, 00:24
        Skończyłam smile Wrażenia bardzo pozytywne, choć nie rozumiem, czemu na początku nie został w ogóle przesłuchany narzeczony? I gdyby książkę skrócono o te czarownice, książka nic by na tym nie ucierpiała. Ale końcowe zaskoczenie było i to się liczy smile
    • siostra_pelagia Hakan Nesser-Punkt Borkmanna 27.12.14, 07:41
      W kończącym się roku najlepiej czyta mi się opowieści o van Veeterenie.
    • sweetsourmagic J. Nesbo - Człowiek-nietoperz 27.12.14, 12:06
    • echtom Sara Blaedel - Pożegnanie wolności 27.12.14, 21:05
      Niedużo mi zostało do końca - "Bogini zemsty" była jednak lepsza.
    • drilka Asa Larsson - I tylko czarna ścieżka 29.12.14, 18:17
      Na początku prosiłam Asę Larsson: nie doświadczaj tym razem Rebeki zbyt mocnowink
      Ogólnie Rebeki było mało. Poprzednie dwie części podobały mi się bardziej...
    • drilka Agnieszka Pietrzyk - Pałac tajemnic 29.12.14, 18:22
      Czytadło, dla mnie przyjemne. W poprzedniej książce Urlop nad morzem, zgrzytnęło mi zakończenie. Teraz było lekko i wciągająco.
    • echtom Ninni Schulman - Odpowiedz, jeśli mnie słyszysz 29.12.14, 18:55
      Bardziej liczę na spotkanie ze starymi znajomymi niż pasjonujący kryminał.
      • andaba Re: Ninni Schulman - Odpowiedz, jeśli mnie słyszy 29.12.14, 21:44
        Wczoraj skończyłam.

Podoba mi się lubię tego typu książki.
    • taka_prawda500 Samantha Heyes - Dopóki cię nie zdobędę 30.12.14, 00:18
      Aaaaa dawno nie czytałam aż takiego gniota! Jak łatwo się domyślić znowu wcisnęła mi go koleżanka o tragicznym czytelniczym guście sad

https://s.lubimyczytac.pl/upload/books/181000/181913/290739-155x220.jpg
    • taka_prawda500 Karin Wahlberg - Pocieszyciel 30.12.14, 00:41
      Jakoś nie po kolei, ale tak wyszło. Wcześniej przeczytałam Ostatni dyżur, czyli nr 1, a teraz nr 6. Pozostałe trzeba będzie doczytać w przyszłym roku.
      Zaczyna się ciekawie smile

https://s.lubimyczytac.pl/upload/books/216000/216900/303816-155x220.jpg
    • chiara76 "Sprawa Ewy Moreno" H. Nesser i... 30.12.14, 09:22
      ..."Ciernista róża" Charlotte Link. Zbiegiem okoliczności zaczęłam je jednego dnia , jedną w papierze (Nesser), drugą jako ebook i zobaczę , jak będzie aczkolwiek chyba na razie skupię się na Nesserze.
      • taka_prawda500 Re: "Sprawa Ewy Moreno" H. Nesser i... 30.12.14, 12:51
        Ciernistej róży nie polecam, kryminału tam jak na lekarstwo pod koniec książki.
        Co do Nessera - serię z Van Veeterenem lubię bardziej niż drugą (w przeciwieństwie do większości forumowiczów wink), ale akurat ta moim zdaniem jest najsłabsza, policjanci z Maardam wystepują w ilościach śladowych.
        • chiara76 Re: "Sprawa Ewy Moreno" H. Nesser i... 30.12.14, 14:25
          mam na czytniku tę Różę, to zobaczę, najwyżej porzucę, trudno.
          "Sprawę Ewy Moreno" już czytałam ale nic nie pamiętam. A czytałam wydaną w innym wydawnictwie (podobnie zresztą, jak "Karambol"), kiedy nie wiedziałam, że to cykl, książka była podarowana, ta zresztą to też prezent od Mikołaja więc nie ma żalu, że czytam drugi raz wink
          • negev56 Jakub Żulczyk - Ślepnąc od świateł 30.12.14, 15:57

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka