zettrzy Re: Co teraz czytacie????? 24.03.06, 03:50 "Our game" Le Carre - od jakiegos pol roku sie zabieram i chyba nawet przeszlam przez pare stron, ciagle cos sie dzieje i nie mam kiedy kontynuowac Odpowiedz Link
negev56 Re: Co teraz czytacie????? 24.03.06, 17:17 "Niewidzialni" Michaela Marshalla, zresztą drugi raz, bo dopiero teraz ukazała się druga część "Pierwotny instynkt" a ja nie pamiętam o czym była pierwsza. Odpowiedz Link
sherman-doberman Re: Co teraz czytacie????? 04.10.06, 18:38 The Cat who Lived High.L,J,Braun Odpowiedz Link
nchyb Pamiętnik księżniczki 28.03.06, 19:59 w sumie chyba z 5 tomów pozyczyłam w bibliotece i na zmianę z kryminałami Jacka Joachima czytać mam zamiar... Odpowiedz Link
chiara76 Re: Cień wiatru. 06.04.06, 10:03 o, mi się bardzo "Cień wiatru" podobał. A ja skończyłam "I odpuść nam nasze winy" z zabrałam się za najnowszą Alex Kava "Zło konieczne". Odpowiedz Link
carollcat Chiaro... 06.04.06, 11:00 Mi też A "I odpuść..." jak oceniasz? Bo się zastanawiam nad nabyciem? Odpowiedz Link
chiara76 Re: Chiaro... 06.04.06, 14:04 carollcat napisała: > Mi też > > A "I odpuść..." jak oceniasz? Bo się zastanawiam nad nabyciem? zajrzyj na mój blog www.chiara76.blox.pl właśnie dziś popełniłam tam wpis o tej książce Odpowiedz Link
negev56 Re: Ridley Pearson 18.06.06, 18:57 i jego " Nie do poznania", mocno trzymająca w napięciu, rzecz dzieje się w Seattle gdzie główny bohater Lou Boldt usiłuje złapać mordercę podpalacza. Zresztą jest to druga książka Pearsona -pierwsza to "Ukryte prawdy" z tym samym bohaterem policjantem, warto przeczytać- polecam. Odpowiedz Link
tygru_mrau Człowiek, który się usmiechał/ usmiechnął 14.07.06, 01:28 "The man who smiled" - dorwałam od znajomej Szwedki Mankella po angielsku. Miodzio.. Jak zwykle, miodzio. Dzięki, Sara! ----- miau miau Odpowiedz Link
tygru_mrau MANKELL Człowiek, który się uśmiechał 07.08.06, 01:54 muszę jednak zrewidować moją opinię o "Człowieku, który się uśmiechał". Przez pierwszych kilkadziesiąt stron jest prawdziwy Mankell, kilkuwarstwowa tajemnica, i... oczekiwanie na zwroty akcji, na jakieś drugie dno... ...ale ...spośród mankellowych opowieści o zagadkach, rozwiązywanych przez Wallandera, które przeczytałam (wszystkie, które się ukazały po polsku), ta jest najsłabsza. Bardzo wcześnie można domyślić się, "kto za tym stoi". Nawet nie trzeba się domyślać... szkoda. Inna rzecz, że wydanie anglojęzyczne zawiera sympatyczny bonusik - skrótową (wyglądającą na niby-odręczną) mapę Skanii i plan Ystadu z zaznaczonymi miejscami, które mają znaczenie dla akcji. Do tej pory dobrze mi się czytało Mankella i bez map, acz przyznaję, że sięgałam raz po raz (z reguły po przeczytaniu kolejnej książki) do papierowej mapy Szwecji. I jeżdziłam palcem po tej mapie. W rytm wypraw Wallandera I ponownie czytałam niektóre fragmenty, dotyczące poruszania się w terenie. Ale ja już tak mam. Jestem z mapofilnej rodziny. Nawet, jeżeli połowa rodziny (w tym ja) ma problem z czytaniem map, bo mapy z reguły są do góry nogami, to mamy i tak do nich jakiś sentyment. Bez bicia się także przyznaję, że w google earth zaznaczyłam sobie Ystad i czasami podglądam, co, gdzie, jak blisko do morza itd. Już nie mogę się doczekać wydania kolejnego Mankella po polsku... Ma być w październiku. ---- miau miau Odpowiedz Link
escott Re: Co teraz czytacie????? 26.07.06, 16:24 "Powieść szpiegowską" Akunina, "Wyspę skarbów" Stevensona (no wiem, nie to forum...) i oczywiście Sherlocki Holmesy - pastisze, podróbki, przeróbki... Odpowiedz Link
bella-donna Re: Mankell... 05.08.06, 13:51 ja zamierzam zabrac sie za "the return of the dancing master" czytal ktos ? z serii K. Wallandera niestety nic nie moge dostac Odpowiedz Link
tygru_mrau Re: Mankell... 07.08.06, 01:34 bella-donna napisała: > ja zamierzam zabrac sie za "the return of the dancing master" > czytal ktos ? wyżej wspomniana znajoma Szwedka twierdzi, że "Return..." jest dobre. > z serii K. Wallandera niestety nic nie moge dostac próbowałaś przez merlina? www.merlin.com.pl/frontend/search/1?q=mankell&gdzieSzuk=fraza&oferta&dzial=1 Pozdrawiam ---- miau miau Odpowiedz Link
mamablues Właśnie skończyłam Szurmo 18.08.06, 11:15 Zacny bardzo kryminał J.C.Izzo, druga część trylogii marsylskiej. Pod względem "kryminalności" lepsze od "Total Cheops", choć "TCh" świetna jako panorama społecznych zawirowan we Francji. Teraz nie mogę się doczekać "Festung Breslau" Odpowiedz Link
agn30ieszka Re: Co teraz czytacie????? 26.08.06, 18:21 po raz drugi: Kochanica Francuza - John Fowles Odpowiedz Link
nchyb Re: Hammetta oczywiscie, po raz kolejny zreszta 16.09.06, 08:28 a którego konkretnie? Mój ulubiony, to oprócz najbardziej chyba znanego Sokoła, to Papierowy człowiek, ale przyznaję, że dużo więcej nie czytałam jego... Odpowiedz Link
chiara76 Re: Co teraz czytacie????? 05.10.06, 21:24 skończyłam Mankella "PIątą Kobietę" i za ciosem idąc jego "O krok". Bardzo mi się jego kryminały podobają! Odpowiedz Link
osla_skorka Re: Co teraz czytacie????? 09.10.06, 18:44 a ja wczoraj skończyłam "Biała Lwicę" i nie powaliła mnie ta książka na kolana, a tego prawdę mówiąc oczekiwałam nasłuchawszy i naczytawszy się zachwytów na temat Mankella. Ale i tak bardziej w moim guście niż "Bez rozgłosu" Lindseya (tą skończyłam dzisiaj). Z Lindseyem raczej dam sobie spokój, jak dla mnie za bardzo "zabili go i uciekł", ale Mankellowi nie odpuszczę, zwłaszcza po przeczytaniu tego wątku forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=33434&w=38522521&a=38602666 No i komisarz Wallander zbyt obiecujacy, żeby nie dać mu drugiej szansy... Odpowiedz Link
vandoren Re: Co teraz czytacie????? 11.10.06, 13:44 no jeśli chodzi o lindsaya to książka o krej pisałaś/eś bardzo mi się podobała, polecam innym forumowiczom!!! Odpowiedz Link
osla_skorka Re: Co teraz czytacie????? 12.10.06, 16:13 Jak ktoś lubi pluskwy, chipy i trupa, co ściele się gęsto, to ja też polacam. Jak dla mnie, za dużo śmierci i techniki. Odpowiedz Link
vandoren Re: Co teraz czytacie????? 20.10.06, 20:50 phillip margolin - nie zapomnisz mnie Odpowiedz Link
jakrzysiek113 Re: Co teraz czytacie????? 24.10.06, 23:21 Tom Clacy "Dług honorowy" Świetna powieść. Sensacja z najwyższej półki, wielowątkowa i pisana z globalnym rozmachem - jak to u niego. Autor czasami przynudza, ale i normalka, poza tym wychodzi mu całkiem nieźle. Jednak, gdy akcja przyspiesza, wtedy znać rękę mistrza. Odpowiedz Link
tygru_mrau Jeffrey Archer "Cat O' Nine Tales" 31.10.06, 03:01 nie wiem, czy i kiedy będzie polskie wydanie. Tym, którzy władają angielskim - POLECAM! Opowiadania Archera w starym stylu plus smaczek... Większość opowiadań z tego tomu została zainspirowana prawdziwymi historiami, zasłyszanymi przez autora podczas jego pobytu w więzieniu. Opowiadania pyszne! Z przyjemnościa po wielu latach powróciłam do lektury Archera. ---- miau miau Odpowiedz Link