zuza54 13.03.06, 11:26 witam, czy znacie jakieś dobre książki o wampirach? przeczytalam "historyka" i jest całkiem niezły. jesli ktoś zna jakieś tytuły to proszę o info, z góry dzięki Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chiara76 Re: Wampiry 13.03.06, 11:35 zupełnie niecodzienne ujęcie Wampirów, a szczególnie jednej wampirzycy znajdziesz w książce "Ugrofińska Wampirzyca" pani Noemi Szecsi. Nie jest to jednak żaden thriller. Odpowiedz Link
carollcat Re: Wampiry 13.03.06, 12:20 Polecam Pilipiuka. Nie lubię fantastyki, ale jego książki są super. I o wampirach niektóre Odpowiedz Link
jutka1 Re: Wampiry 13.03.06, 13:24 Bardzo lubie ksiazki Anne Rice. horror.com.pl/sylwetki/anne_rice.php Odpowiedz Link
braineater Re: Wampiry 13.03.06, 14:10 Żelazna klasyka, czyli Dracula Stokera i wampir Polidoriego Mniej żelazna - Carmilla sheridana Le Fanu wspólczesnie w miare ciekawie - 3 pierwsze tomy Kronik Wampirow Anne Rice dziwnie ale doskonale - George R.R. Martin "Ostatni Rejs (nazwa statku" Młodzieżowo, wampirycznie i cyberpunkowo - NeoAddix - John Courtenay Grimwood Masówka, która się doskonale czyta - Lustrzanki po Zmierzchu, autorka wyparowała gdzieś pomiędy Alzheimerem a sklerozą oraz cykl o anicie Blake Laury Hamillton P Odpowiedz Link
kazisi Re: Wampiry 13.03.06, 14:23 ...i koniecznie monografia Janion o wampirach! Poza znakomitym teoretycznym omówieniem problemu spora antologia klasycznych tekstów i trochę wybornych ilustracji. Odpowiedz Link
braineater Re: Wampiry 13.03.06, 16:19 tylko cena jak cios kołkiem osikowym prosto w klatę W ramach tąnszego uzupełnienia mozna tez sięgnąc po antologie z uniwersitasu - wilkołaki i Wampir. Wujek Google poda autora P Odpowiedz Link
vampirek444 Re: Wampiry 14.03.06, 02:14 A Brian Lumley? 6 tomów? Rewelacja.... Poza tym, jego wampiry sa najblizsze tym wampirom realnym, czyli energetycznym. Tym, które istnieja naprawde..... Pozdrawiam Odpowiedz Link
zoe13 Re: Wampiry 14.03.06, 07:34 THOMAS HARRIS - TWIERDZA. Polecam. Wyjatkowo dobra ksiązka!! Odpowiedz Link
jottka Re: Wampiry 14.03.06, 15:24 ten temat to jest naprawde teoretycznie i w praktyce wyjątkowo szczodrze obstawiony a cytowane teksty teoretyczne podają bujną bibliografię przedmiotu, ale przypomniał mi sie piękny kawałek pratchetta, carpe jugulum - chyba jeszcze nie ma po polsku, ale nie szkodzi, w empikach można dostać i wprawdzie to nie książka, ale 'nieustraszeni zabójcy wampirów' polańskiego zawsze są warci obejrzenia Odpowiedz Link
zoe13 Re: Wampiry 15.03.06, 11:14 Popieram nieustraszonych - Polańskiego. niezła zabawa! Odpowiedz Link
vampirek444 Re: Wampiry 18.03.06, 03:18 To TEN Harris,? Od Milczenia Owiec i Czerwonego Smoka? To wyszło w j.polskim? Tzn Twierdza?..... Odpowiedz Link
zoe13 Re: Wampiry 18.03.06, 08:49 Znalazłam fragmenty ksiażki Twierdza Harrisa, jakieś stare gazetowe opowiadanie. Ale tak naprawde ksiażke o wampirze zaczynającą sie w Polsce 1941 roku napisał F.Paul Wilson. Cos mi sie nie zgadzało i dwa dni szukalam jakis śladów , które wskazywałby na powiazania dwóch tytułow i podobnej treści. Niestety. Moze to było zwykłe przekłamanie w druku. Jakiś debil sie pomylił w Polsce. Całkiem możliwe. Wilson pisał tę ksiażkę w 1979-81. z pomocą prof Rado L.Lenceka. Ksiażka jest swietna. Dlaczego ktoś wydajac w druku gazetowym przypisał ja Harrisowi? Nie wiem. Niekompetentny kretyn i tyle. A moze on cos napisał w tym stylu? Nie wiem i pewnie sie nie dowiem. Niemniej polecam F.P Wilsona Odpowiedz Link
crazy.berserker Re: Wampiry 22.03.06, 17:08 A ja od siebie przypomnę jeszcze książkę "Głód" pana Whitley'a Striebera na podstawie której nakrecono film z Davidem Bowie i Catherine Denevue (moim zdaniem całkiem niezły) A jeśli ktoś zna język rosyjski to gorąco polecam tę stronę: www.nosferatu.ru - wiele wampirycznych smakowitości można na niej znaleźć - i zzipowane książki i muzykę i dość trafne opisy filmów Odpowiedz Link