carollcat 01.08.07, 15:14 Więc zaczynam. Czytam "Siarkę". Książka niezła, ale tłumaczenie chyba beznadziejne, nie mieliście takiego wrażenia? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nchyb Infiltratorzy i Łowca... 01.08.07, 15:58 Morrella oczywiście. Dostałam owcę w prezencie, a tam wyraźnie zrozumiałam, że Infiltratorów trzeba wcześniej poznać, więc czytam... prawie na raz... Odpowiedz Link
siostra_pelagia Betonowa blondynka-Michael Connelly 01.08.07, 17:24 Bardzo fajne.Sam tytuł intrygujący. Odpowiedz Link
nzuri Re: Betonowa blondynka-Michael Connelly 01.08.07, 17:35 Siostro - to bardzo nieładnie chwalić się, że się czyta białego kruka Szczególnie, że są tu tacy co na niego baaardzo długo polują. A fe, naprawdę. Odpowiedz Link
negev56 Re: Betonowa blondynka-Michael Connelly 01.08.07, 17:39 jak sie domyślam, jest to celowa robota, żeby człowieka lekko zdenerwować, oj tak sie nie robi proszę Siostry... Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Betonowa blondynka-Michael Connelly 01.08.07, 20:42 To ja nawet nie wiedziałam, że to taki biały kruk. W miejscu gdzie spędzam urlop zapisałam się do biblioteki publicznej i tam Connellego jest pełno. I innych kryminałów też cała masa. Wszystkie które czytam w lipcu i sierpniu są właśnie z tej biblioteki. Ale jak gdzieś mi się ta blondyna w antykwariacie nawinie pod rękę, to Wam zakupięlub mogę Wam skserować, chociaż pewnie to już nie to. Odpowiedz Link
negev56 Re: Betonowa blondynka-Michael Connelly 01.08.07, 21:07 bardziej sprawiedliwie byłoby, gdyby to biblioteka dostała xero a my oryginał), a poważnie, jak spotkasz to kupuj, w ciemno... Odpowiedz Link
judytta Mankell 03.08.07, 09:39 Od wczoraj tak naprawdę zaczęłam czytać Mankella "Mężzczyzna który się uśmiechał" , wyśmienita książka. judytta.blog.onet.pl/ Odpowiedz Link
nzuri Re: Betonowa blondynka-Michael Connelly 03.08.07, 14:28 JAk spotkasz to kupuj nawet kilka egzemplarzy. JA odkupie jeden, a reszte bez trudu opchniesz na allegro. Dla mnie 10 % za pomysł Odpowiedz Link
drfell1 Jon Evans - Trail of Dead 03.08.07, 10:42 Narrator znajduje w Himalajach ciało kandyjskiego turysty z rozwaloną głowa i nożami wbitymi w oczy. Dwa lata wczesniej zamordowana dziewczyna w Kamerunie (jego dziewczyna) miała w podobny sposób uszkodzone oczy. Poszuiwanie w internecie wykazuje, że legenda o Byku - seryjnym mordercy polującym na turystów (ścislej biorąc backpackers) w osległych zakatkach Ziemi. Rozwiązanie jednak jest bardziej zzłożone. Ksiązka nierówna - interesujacy poczatek, potem dłużyzny, znowu część trzymająca w napięciu i trochę rozczarowujace zakończenie. Auotor chyba też pisze poradniki turystyczne, stąd trochę takich informacji, również sporo wiedzy komputerowej, niestety przedatowanej. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Colin dexter-Świat ciszy Nicolasa Quina 03.08.07, 16:08 masa błedów ortograficznych, literówek, tragiczne tłumaczenie. Odpowiedz Link
zorija Re: Co teraz czytacie? - sierpień 04.08.07, 08:23 Gardner "Sprawa nieostrożnego kotka". Odpowiedz Link
kamkap Re: Co teraz czytacie? - sierpień 06.08.07, 12:02 Joy Fielding "Patrz, jak Jane ucieka". Zaczęło sie ciekawie. Odpowiedz Link
chiara76 Re: Co teraz czytacie? - sierpień 06.08.07, 12:38 kamkap napisała: > Joy Fielding "Patrz, jak Jane ucieka". > Zaczęło sie ciekawie. Joy Fielding, to jedna z moich ulubionych pisarek! Nawet napisałam do niej kiedyś email i otrzymałam sympatyczną odpowiedź. "Jane..." mi się podobała, ciekawe, jak Tobie się spodoba. Odpowiedz Link
kamkap Re: Co teraz czytacie? - sierpień- Fielding 11.08.07, 12:07 Na razie przeczytałam trochę więcej niż połowę. I bardzo mi sie podoba. Nie mogę się doczekać, żeby się dowiedzieć jak się skończy. Ale muszę czytać powoli (dziecko mi za dużo nie pozwala poczytać ). To moja pierwsza książka tej autorki i na pewno nie ostatnia, bo nabrałam ochoty na więcej. Odpowiedz Link
chiara76 Re: Co teraz czytacie? - sierpień- Fielding 11.08.07, 13:39 a polecę taki zarchiwizowany wątek mojego autorstwa na jej temat: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=33434&w=29445672&a=29445672 ja tam lubię jej książki. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Michael Connelly-Czarne echo 07.08.07, 19:21 Urlop pod znakiem Connelly`ego. Wciągające. Odpowiedz Link
chiara76 dziś mam zamiar zacząć "Wszystko w czekoladzie", 07.08.07, 21:51 Tatiany Polakowej. Nowe to dla mnie nazwisko, jednak ta rosyjskość mnie skusiła i zobaczymy, jak spisuje się a raczej, jak pisuje , rywalka Marininy czy Doncovej... Odpowiedz Link
negev56 Re: to nawet dobrze nam wyszło:) 07.08.07, 22:11 bo z tych nowych serii, które są na portalu kryminalnym, Ty czytasz Polakową, ja zamówiłam G.M.Forda "Furię" a dziewczyny zdaje się kupują Eagles i Wingfielda, czyli mamy pełny obraz tych nowości No jestem ciekawa... Odpowiedz Link
drfell1 A Finer End Deborah Crombie 08.08.07, 09:57 Kupiłem w ramach gromadzenia zapasów na wakacje na Allegro. Dośc nieszczęsliwie bo książka ze środka serii. Dla mnie trochę za dużo New Age, ale to może dlatego, że miejscem akcji jest Glastonbury. Detektywi: Duncan Kincaid i Gemma James series Odpowiedz Link
nchyb Dai Sho - Oldena i GaiJin 08.08.07, 19:57 czytałam to przed laty i podobałomi się,postanowiłam powrócić do Japonii. A zaraz potem Gaijin. Też Oldena i też japońskie klimaty... Odpowiedz Link
chiara76 Re: Dai Sho - Oldena i GaiJin 08.08.07, 20:36 oj, a ja kompletnie nie znam tej książki! dzięki za podpowiedzenie tytułu. Odpowiedz Link
nchyb He, he, he Chiaro... :-) i Piąta profesja Morrela 09.08.07, 07:08 Byłam pewna, że tu zajrzysz, jak ttuł przeczytasz. Ciekawe dlaczego... A na serio, myślałam, ze znasz. Fakt, że dawno wydana (chyba 1990),ja jakoś wtedy czytałam. Przez wiele lat leżała zapomniana na półce u mamy i teraz odnalazlam. Mom zdaniem warto - a Oldena wogóle czytasz? Dla mnie jego Dai Sho najlepsze jest, ale to rzecz gustu oczywiście. A najlepsze, nie tylko dlatego, że perwsze czytałam... Przy okazji, od razu Piątą Profesję Morrela sobie przypomniaam i też przeczytać ponownie muszę. Na pewno znasz, prawda?... Odpowiedz Link
chiara76 Re: He, he, he Chiaro... :-) i Piąta profesja Mor 09.08.07, 10:07 a skąd? nie znam obu autorów. Zapisałam nazwiska na karteluszku do zapamiętania Odpowiedz Link
nchyb Re: He, he, he Chiaro... :-) i Piąta profesja Mor 09.08.07, 10:59 > Zapisałam nazwiska na karteluszku do zapamiętania Widzisz miła Chiaro, jednak ten internet sprzyja zdobywaniu i pogłębianiu wiedzy... A teraz - byle do listopada i Krzyku czapli. Niemogę już się doczekać dalszego ciagu przygód Takeo Otori. To nie kryminał sensu stricte, ale rodzaj fantastycznej sensacji, prawda... Odpowiedz Link
zorija Re: He, he, he Chiaro... :-) i Piąta profesja Mor 09.08.07, 11:13 nchyb napisała: > > Zapisałam nazwiska na karteluszku do zapamiętania > Widzisz miła Chiaro, jednak ten internet sprzyja zdobywaniu i > pogłębianiu wiedzy... > > A teraz - byle do listopada i Krzyku czapli. Niemogę już się > doczekać dalszego ciagu przygód Takeo Otori. To nie kryminał sensu > stricte, ale rodzaj fantastycznej sensacji, prawda... Ja nie chiara, ale "piątą profesję znam, a i kroniki klanu Otori znam. A tego trzeciego autora to już pędzę szukać... Odpowiedz Link
nchyb Re: He, he, he Chiaro... :-) i Piąta profesja Mor 10.08.07, 07:42 Olden bywa bardzo często na Allegro. Moim faworytem jest wspomniany tytuł DaiSho... Odpowiedz Link
chiara76 "Wykolejony", James Siegel. 09.08.07, 19:29 książka dzisiaj nabyta w kolekcji "Rzeczpospolitej". Nie znam autora, nie wiem więc nic kompletnie o książce, ale mam nadzieję,że mnie nie zawiedzie. Odpowiedz Link
negev56 Re: "Wykolejony", James Siegel. 09.08.07, 19:35 czytałam jakiś czas temu, i nawet mi sie podobała , jest niezła, tyle, że ja kupiłam ze Świata książki Odpowiedz Link
chiara76 Re: "Wykolejony", James Siegel. 09.08.07, 19:37 mam nadzieję, że będzie dobra, bo właśnie jakoś tak mnie ponownie "kryminalnie" wzięło i specjalnie dzisiaj na tę książkę się nastawiłam... Odpowiedz Link
negev56 Re: "Wykolejony", James Siegel. 09.08.07, 19:39 tak sobie myślę, przeglądając "Wykolejonego", że spodoba Ci się, zdaje się, że lubisz takie klimaty Odpowiedz Link
zorija Re: Craig Russel "Brat Grimm" 10.08.07, 10:35 Seryjny morderca morduje wg. wzorców z "Baśni" braci Grimm. Dawno zastanawiałam się, jak to można czytać. Są tam przecież takie "perełki" jak ojciec odcinający córce ręce, aby ta nie mogła uczynić znaku krzyża. Odpowiedz Link
chiara76 Re: "Wykolejony", James Siegel. 11.08.07, 11:07 o rety. Pochłonęłam ją! Niesamowita książka. Chociaż sam początek nieszczególny, nawet stwierdziłam w pewnym momencie, że za brutalny i może sobie darować, jednak ciekawość zwyciężyła i nie żałuję. Miałaś rację, że mnie wciągnęła, spodobała mi się i chociaż w pewnym momencie zaczęłam coś podejrzewać, to nie przeszkadzało mi. No, racja, że książka dobra. Odpowiedz Link
zorija Re: "Wykolejony", James Siegel. 11.08.07, 11:19 chiara76 napisała: >nawet stwierdziłam w > pewnym momencie, że za brutalny i może sobie darować, Ja się w ten sposób do Cobena zraziłam. Przeczytałam "Bez pożegnania" i choć to ciekawe było, to ilość brutalności mnie przeraziła. Ale mama mówi, że "Błękitna krew" mniej brutalna jest, więc może przeczytam. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Michael Connelly-Ostatni kojot 10.08.07, 11:36 Bohater w stylu chandlerowskim. Bardzo mi to się podoba. Odpowiedz Link
chiara76 Joe Alex. "Gdzie przykazań brak dziesięciu". 11.08.07, 11:08 Moja Mama dorwała gdzieś 3 kryminały Alexa, za obłędną cenę 3 złotych za sztukę i właśnie mi pozyczyła, sama wcześniej przeczytawszy, więc teraz ja sobie Alexa przypomnę... Odpowiedz Link
negev56 Re: Alex Kava - Trucizna 11.08.07, 13:21 ja do tej strony co jest teraz zakładka, to może być, ale jeszcze wszystko może się zmienić Odpowiedz Link
nchyb Joe Alex. Cicha jak ostatnie tchnienie... 11.08.07, 16:05 Chiaro, przypomniałaś mi Joe Alea (takjakbym mogła zapomnieć). Pierwsza z brzegu napółce to Cicha jak ostatie tchnienie,ostatnia jego wydana. Warto czytać, oczywiście motyw znajomy - motyw wyspy, nikt z zewnątrz zabićnie mógł, obecnimają alibi a trup jest. Trup młodej ponętnej kobiety, zamordowanej sztyletem w lochu zabytkowego zamku... A zaraz potem sięgnę po Zmącony spokój Pani Labiryntu. Klimat greckich wysp i archeo w tle... Bardzo lubię... Odpowiedz Link
chiara76 Re: Joe Alex. Cicha jak ostatnie tchnienie... 11.08.07, 16:19 och, Grecja w tle?? To chyba jednak zmienię plany i zacznę od tej! MAm bowiem trzy Odpowiedz Link
nchyb Joe Alex. Zmącony spokój Pani Labiryntu... 12.08.07, 12:44 > och, Grecja w tle?? może Grecja to za dużo powiedziane Ale jedna z wysp greckich Keros Tu masz linka do opisu książki: pl.wikipedia.org/wiki/Zm%C4%85cony_spok%C3%B3j_Pani_Labiryntu ale nie zaglądaj tam, jeżeli nie chcesz wiedzieć za dużo Rozwiązania zagadki jednak nie ma, więc w sumie zajrzeć możesz Odpowiedz Link
negev56 Re: G.M.Ford Furia 12.08.07, 15:14 nowa seria z jakimś Frankiem Corso, oby nie skończyło się jak z Kavą i jej Trucizną. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Goddard-Bez śladu 14.08.07, 15:19 turystka znika w Grecji bez śladu. Dobre wakacyjne czytadło... Odpowiedz Link
zorija Re: S. Beckett "Zapisane w kościach" 16.08.07, 08:16 Morderstwo na niewielkiej, odciętej od świata szkockiej wyspie. Fajne. Odpowiedz Link
z_kawon Re: Co teraz czytacie? - sierpień 18.08.07, 09:26 Devices and Desires P. D. James, skończone, zaczynam Gra na cudzym boisku, to Marinina. Odpowiedz Link
negev56 Re: R.D. Wingfield - Frost i Boże Narodzenie 19.08.07, 09:49 nowy cykl z inspektorem Frostem, ano zobaczymy... Odpowiedz Link
siostra_pelagia Anna Małyszewa-Miłość zimniejsza niż śmierć 19.08.07, 12:08 Bardzo wciągające. Zagadka literacka i kryminalna w jednym. Odpowiedz Link
chiara76 Re: Anna Małyszewa-Miłość zimniejsza niż śmierć 19.08.07, 15:53 mnie się też bardzo podobała...daj znać, jak po lekturze. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Anna Małyszewa-Miłość zimniejsza niż śmierć 22.08.07, 11:42 Już po lekturze Małyszewej. Na pewno poszukam jej następnych książek. O wiele bardziej mi pasowała niż Doncowa. Odpowiedz Link
monikar3 Re: Co teraz czytacie? - sierpień 19.08.07, 15:47 "Detektyw Żurek" - Piotr Rowicki Odpowiedz Link
chiara76 pochłonęłam Joe Alexa dostępnego mi, czyli... 20.08.07, 09:05 "Zmącony spokój pani labiryntu", "Gdzie przykazań brak dzisięciu", "Cicha jak ostatnie tchnienie" i "Cichym ścigałam go lotem", a teraz zaczęłam najnowszą książkę na naszym rynku Joy Fielding, czyli "Ulica szalonej rzeki". Odpowiedz Link
opty2 Re: Rankin - "Zaulek szkieletów" (typowy rankiś 20.08.07, 10:15 Mankell - Człowiek, który sie uśmiechał (dobre, choć starsza część) R. Cook - Wstrząs (wstrząsające dla naiwnych, chyba wybrzydzam) Preston i Child - Ksiega umarłych (??? miejscami dobre ale tłumaczenie "złegosię" Diogenesa jakoś nieprzekonywujące) Odpowiedz Link
kult_urka czytam "Historyka" Elizabeth Kostowej ale... 20.08.07, 20:51 chyba nie skończe bo "cuś" mało mnie wciąga Odpowiedz Link
siostra_pelagia Ross MacDonald-Spotkajmy się w kostnicy 22.08.07, 11:49 Tym razem bez Lwa Archera, tylko z kuratorem sądowym Crossem.Tzw. klasyczna powieść kryminalna, a takie lubię. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Solea - Claude Izzo 22.08.07, 12:19 Nasz bohater słucha jazzu, popija pastis, je wyszukane potrawy, a tyle nieszczęść sypie się na niego, że detektyw Bosch to przy nim prawdziwy szczęśliwiec. Ostania część tzw. sagi marsylskiej - bardzo smutna i przygnębiająca. Odpowiedz Link
chiara76 Claude Izzo "Szurmo" 22.08.07, 12:42 a ja właśnie zaczęłam drugą część i nawet mnie zainteresowała. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Claude Izzo "Szurmo" 23.08.07, 18:44 Ta druga i trzecia część jakoś lepsze mi się wydają od tej 1. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Preston, Child - Martwa natura z krukami 23.08.07, 18:43 Nasz dzielny agent FBI Pendergast tropi mordercę wśród łanów kukurydzy stanu Kansas. Dobry materiał na Kręgi 2. Odpowiedz Link
z_kawon Re: Co teraz czytacie? - sierpień 23.08.07, 20:10 Pożyczyłam Boginię z labradoru Konrada T. Lewandowskiego. Zaciekawił mnie opis na okładce, jutro pewnie się za to wezmę. A może ktoś czytał i ma jakąs opinię na temat tej książki i zechciałby przypadkowo się nią podzielić? Odpowiedz Link
kamkap Re: Co teraz czytacie? - sierpień 24.08.07, 12:57 To podobno częśc druga, po Magnetyzerze. Jeszcze nie czytałam ani jednej ani drugiej. Magnetyzer czeka w kolejce Odpowiedz Link
siostra_pelagia Minette Walters-Echo 25.08.07, 16:35 Znacznie gorsze od Lodowni. Zobaczymy, co będzie dalej... Odpowiedz Link
negev56 Re: albo Symfonię śmierci Eagles, albo 25.08.07, 22:49 Kolaboranta z Betlejem M.Rees,. albo...już sama nie wiem. W tej chwili to Przekrój Odpowiedz Link