siostra_pelagia 28.10.08, 21:23 Kryminał historyczny z 19 wieku. Bez komisarza Montalbana, chociaż akcja osadzona w Vigacie. Premiera odbyła się 23 października . Damy mu szansę? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
negev56 Re: A. Camilleri-Piwowar z Preston 28.10.08, 22:24 Absolutnie szansę trzeba dać. Zgłaszam się jako kibic, obiecuję sumiennie czytać wszystkie posty . Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: A. Camilleri-Piwowar z Preston 29.10.08, 08:38 No tak... Ja spróbuję również książkę przeczytać, bo tych kryminałów historycznych z Vigaty ma być parę sztuk. Czy zaakceptuję Vigatę bez Montalbano doprawdy nie wiem. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: A. Camilleri-Piwowar z Preston 08.03.09, 09:54 Jak widzę nie było chętnego na czytanie. Jeżeli komuś podobało się Zniknięcie Pato, to i z pewnością kolejny, osadzony w sycylijskiej Vigacie historyczny kryminał znajdzie jego uznanie.Bez Montalbana oczywiście, bo akcja dzieje się w XIX wieku, tuż po Wiośnie Ludów. Nielubiany prefekt (bo pochodzący z innego miasta) na inaugurację teatru narzuca vigatczykom operę Piwowar z Preston Luigiego Ricciego. A tego mieszkańcy Vigaty ścierpieć nie mogą. Zawiązuje się spisek, wybucha pożar, giną ludzie, zaczyna się śledztwo. Dużo przaśnego humoru, świetny opis małomiasteczkowego życia z tajemnicami jego mieszkańców. Uśmiałam się, odpoczęłam w trakcie lektury i jestem gotowa na kolejnego dołującego Skandynawa Odpowiedz Link