carollcat 04.03.09, 17:02 Znalazłam w księgarniach takie pozycje: www.sklep.gildia.pl/literatura/38149-helena-henschen-w-cieniu-zbrodni www.sklep.gildia.pl/literatura/69427-gunnar-staalesen-wokol-smierci Są warte grzechu? Grzechu wydania 70zł Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agawa79 Re: Jeszcze raz o Skandynawach 04.03.09, 17:42 Helena Henschen absolutnie tak, chociaż nie jest to kryminał w rodzaju "kto zabił". Ale i tak trudno się oderwać. Staalesena nie czytałam jeszcze, recenzje na forum były mało entuzjastyczne, o ile dobrze pamiętam. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Jeszcze raz o Skandynawach 04.03.09, 18:08 Opty i Negev nie szalaly z zachwytu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=33434&w=92050741 Odpowiedz Link
opty2 Re: Jeszcze raz o Skandynawach 05.03.09, 08:36 potwierdzam, Staalesen taki sobie, nie kupiłabym go Helen Henschen ciekawa, choć jak przedmówczyni nadmieniła, nie jest to kryminał, raczej historia rodziny ze swoimi tajemnicami, jeżeli mieszkasz w Polsce możesz ją wypożyczyć, bo w bibliotekach jest jej pełno Odpowiedz Link
beatanu Re: Jeszcze raz o Skandynawach 05.03.09, 09:00 Staalensena nie znam, więc się nie wypowiadam. Książki Heleny Henschen nie czytałam, ale znam ją z (bardzo pozytywnych!) recenzji i z relacji męża (który czytał i zachwycał się, a mamy dość podobny gust literacki). Jeśli mi kiedyś życia starczy, to na pewno ją przeczytam, chociażby dlatego, że stoi tak blisko na półce... Podobno jest to pasjonująca opowieść o próbie zrozumienia mechanizmów zbrodni, o próbie poznania historii swojej własnej rodziny. Bez taplania się w taniej sensacji, ale napisana tak, że nie można się od niej oderwać. Czyż to nie brzmi wspaniale? Odpowiedz Link
agawa79 Re: Jeszcze raz o Skandynawach 05.03.09, 16:42 Wszystko się zgadza. Autorka przecina tą książką rodzinny wrzód, ropiejący od wieków, ale robi to w bardzo wyważony, spokojny sposób; nie rwie w widowiskowy sposób włosów z głowy, nie szuka kozła ofiarnego, któremu można przypisać winę za to, co się stało - stara się być możliwie obiektywna i, na ile to możliwe, staje z boku i opisuje swoją rodzinę z zewnątrz. Żal trzymać tej książki do przeczytania na kiedyś, to tylko kilka godzin lektury. Zapewniam, że to nie będą godziny stracone. Odpowiedz Link
kamkap Re: Jeszcze raz o Skandynawach 06.03.09, 09:11 Czytałam obie, i żadna nie powaliła na kolana. Obie przeciętne. Można przeczytać, ale nie kupować, tylko w biblioteki wypożyczyć. Odpowiedz Link
negev56 Yrsa Sigurdardóttir 17.03.09, 22:22 8 kwietnia www.muza.com.pl/?module=okladki&id=41858 Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Yrsa Sigurdardóttir 18.03.09, 08:27 Dobra wiadomość. Gdyby tak jeszcze Joensuu wydali... Odpowiedz Link
opty2 Re: Yrsa Sigurdardóttir 18.03.09, 11:07 O! super mnie osobiście Yrsa bardzo odpowiada Siostro, może teraz Ty napiszesz do Kojro z przypomnieniem ,że czekamy na Joensuu z jego Harjunpaem w roli głównej, coś wcześniejszego oczywiście ja pisałam w zeszłym roku i Pani obiecała coś wydać ale jest cisza Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Yrsa Sigurdardóttir 18.03.09, 12:54 opty2 napisała: > O! super > mnie osobiście Yrsa bardzo odpowiada > Siostro, może teraz Ty napiszesz do Kojro z przypomnieniem ,że > czekamy na Joensuu z jego Harjunpaem w roli głównej, > coś wcześniejszego oczywiście > ja pisałam w zeszłym roku i Pani obiecała coś wydać ale jest cisza Mówisz i masz. Jutro skoro świt napiszę do Kojro ostrzegawczego e-maila Odpowiedz Link
chiara76 Re: Yrsa Sigurdardóttir 18.03.09, 11:14 negev56 napisała: > 8 kwietnia > www.muza.com.pl/?module=okladki&id=41858 fajnie Odpowiedz Link
kasiulek1976 Re: Arni Thorarinsson 29.03.09, 01:32 A propos literatury islandzkiej to znalazłam właśnie taką zapowiedź wydawniczą: ksiazki.wp.pl/katalog/ksiazki/ksiazka.html?kw=73838. Czy może ktoś wie co coś o tym dziele? Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Arni Thorarinsson 29.03.09, 06:28 To jest seria książek z tym dziennikarzem. Autor ponoć bardzo popularny we Francji i Hiszpanii. Z nielicznych wzmianek o nim jakie wyszperałam w sieci po angielsku wskazuje się na jego powiązania z thrillerami amerykańskimi. Dużo perwersyjnego seksu, przemocy i handlu narkotykami, są też rytualne zbrodnie (to już mi się z Yrsą Sigurdardottir kojarzy). Dziennikarz chyba za karę został zesłany na spokojną prowincję, do miasteczka Akureyri, żeby ochłonął i się uspokoił, ale wraz z jego przybyciem trup zaczyna ścielić się gęsto. Należy również dodać, że Einar ma masę problemów z samym sobą i pije na potęgę, co zdecydowanie zaliczamy mu na plus, bo świadczy o głębokiej wrażliwości i skomplikowanej osobowości. Fajnie Kasiulku, że to znalazłaś i czekam na Islandczyka z niecierpliwością. Odpowiedz Link
opty2 Re: Arni Thorarinsson 29.03.09, 08:54 wydawcy coś ostatnio wpisują się nasze gusta chcieliśmy Islandczyków? to będziemy mieli jeszcze niech Duńczyków przefiltrują i coś ciekawego wydadzą, jedna Replika z panią Egholm to za mało Odpowiedz Link
negev56 Re: Arni Thorarinsson 29.03.09, 11:14 Cieszę się bardzo, następny autor do przetestowania i być może do kolekcji . Jo Nesbo dostał nagrodę za nową książkę, mam nadzieję, że niezbyt długo będziemy czekali na wydanie u nas. Wklejam o tym notkę z Portalu Kryminalnego Jo Nesbo [press] piątek, 27 marca 2009 Autor kryminałów Jo Nesbø został laureatem prestiżowej nagrody Norwegian Book Club Prize (Bokklubben Nye Bøkers leserpris) za najlepszą powieść roku 2008. Nagrodzona książka nosi tytuł Headhunters. Odpowiedz Link
agawa79 Re: Arni Thorarinsson 29.03.09, 15:45 A ja w imieniu nieznających norweskiego czytelników poproszę o wydanie najpierw dwóch pozostałych książek o Harrym. Headhunters mogą ewentualnie poczekać. Odpowiedz Link
negev56 Re: Arni Thorarinsson 29.03.09, 16:15 agawa79 napisała: > A ja w imieniu nieznających norweskiego czytelników poproszę o > wydanie najpierw dwóch pozostałych książek o Harrym. Headhunters > mogą ewentualnie poczekać. Oo, zdradź tajemnicę, co jeszcze napisał o Harrym Holle . Odpowiedz Link
negev56 Re: Arni Thorarinsson 29.03.09, 16:27 negev56 napisała: > Oo, zdradź tajemnicę, co jeszcze napisał o Harrym Holle . Harry Hole, Harry Hole, Harry Hole... Odpowiedz Link
siostra_pelagia Nesbo 29.03.09, 20:30 O Hole to on już napisał 7 powieści. Zaczęli go już tak ładnie wydawać u nas i przestali. Odpowiedz Link
agawa79 Re: Nesbo 29.03.09, 21:32 Zgadza się. Nie wiem tylko, czy "Karaluchy" zostały wydane po polsku, czytałam jedynie wzmiankę o nich na Portalu Kryminalnym. Po "Pentagramie" jest jeszcze "Frelseren" (czyli zbawiciel), po angielsku można poczytać o książce tutaj: www.jonesbo.co.uk/redeemer.asp Podobała mi się, lubię, jak mi od czasu do czasu włosy na karku staną dęba w czasie lektury. Oprócz tego jest jeszcze "Snømannen" (bałwanek), którego właśnie czytam kawałek po kawałku - przeczytałabym wcześniej, ale mam wydanie, które jest wielką ciężką cegłą i nie da się go czytać w metrze. Za miesiąc lecę do Norwegii i "Hodejegerne" (czyli Headhunters) będą moim priorytetowym zakupem (mimo iż nie zawierają Harry'ego). Może też gdzieś wypatrzę "Kakerlakkene" (czyli karaluchy). Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Nesbo 29.03.09, 22:23 Karaluchy czy druga powieść z Holem nie została jeszcze wydana po polsku. Nie jest to mój ulubiony autor. Przez trylogię z Oslo nie przebrnęłam, ale w kwietniu planuję drugie podejście. Odpowiedz Link
kasiulek1976 Re: Arni Thorarinsson - dziekuję 31.03.09, 02:30 Bardzo ślicznie dziękuję Siostro Pelagio za informacje. Książka zapowiada się interesująco, więc dodaję ją do listy pod tytułem must have (bardzo obszernej tego roku, nie wiem jak to się skończy w sferze finansowej). Odpowiedz Link
tommyknocker Camilla Lackberg już w czerwcu ! 02.04.09, 19:06 wydawnictwo santorski na czerwiec zapowiada "księżniczkę z lodu" Camilli Lackberg : W niewielkiej miejscowości na zachodnim wybrzeżu Szwecji, wśród małej, zamkniętej społeczności, gdzie wszyscy się znają i wszystko o sobie wiedzą - w jednym z domów odkryto zwłoki młodej kobiety. Początkowo wszystko wskazuje na samobójstwo, okazuje się jednak, że Alex została zamordowana. Prywatne śledztwo rozpoczyna Erica Falck - pisarka i przyjaciółka Alex z dzieciństwa. Księżniczka z lodu to doskonałe studium psychologii zbrodni. Jednak książka nie ogranicza się jedynie do intrygi kryminalnej. Jest to także powieść obyczajowa z ciekawie nakreślonymi postaciami i interesującym obrazem szwedzkiej prowincji. To mocna strona powieści, która oprócz Szwecji odniosła wielki sukces także we Francji, gdzie trwają przygotowania do produkcji filmu. Pierwsze wydanie Księżniczki z lodu ukazało się w 2003 roku. Od tamtej pory Camilla Läckberg wydała już sześć kryminałów, w których czytelnicy spotykają się z pisarką Ericą Falck i mieszkańcami małej miejscowości w pobliżu Göteborga. Nagrody: Wyróżnienie międzynarodową nagrodą Grand Prix de Littérature Polici?re dla najlepszej powieści kryminalnej 2008 roku. Odpowiedz Link
tommyknocker nie tylko Wallander 02.04.09, 19:10 i jeszcze o tej pani dodam artykuł za portalem carpenoctem: Nie tylko Wallander - Top 10 szwedzkiego kryminału Camilla Läckberg to jedna z najciekawszych szwedzkich pisarek literatury kryminalnej jest wciąż nieznana w Polsce. Wkrótce się to zmieni, gdyż jej powieść ukaża sięjeszcze przed wakacjami nakładam wydawnictwa Jacek Santorski & Co. Na świecie jej powieści zyskały już całą rzeszę czytelników. O tron królowej skandynawskiego kryminału Camilla Läckberg z powodzeniem konkuruje z Karin Fossum i Lizą Marklund. Camilla napisała jak dotąd siedem powieści, których bohaterem jest policjant z Fjällbacka, Patrik Hedström. Towarzyszy mu pisarka, Erica Falck. Ostatnia, wydana w 2008 roku książka, zatytułowana Sjöjungfrun, sprzedała się w Szwecji w nakładzie 200 tysięcy egzemplarzy, przy czym dotyczy to tylko pierwszego wydania. Wydanie kieszonkowe w miękkiej oprawie zapowiadane jest na lato tego roku. 12 marca 2009 roku, specjalnie dla brytyjskiego "The Guardian"i, Camilla Läckberg zaprezentowała swoje spojrzenie na szwedzką literaturę kryminalną. Choć może się to wydawać dziwne, gdyż autorka wypowiada się przecież o swoich konkurentach, nie szczędzi ona pochwał tym utworom, które uznała za najciekawsze. Warto się przyjrzeć jakie powieści Camilla wybrała, zwłaszcza że nie wszystkie są jeszcze dostępne na polskim rynku. W poniższym artykule dokonałem krótkiej prezentacji książek, o których szwedzka pisarka wspomina niekiedy tylko w kilku słowach. Dla polskiego czytelnika nie wszystkie nazwiska będą znane, dlatego też poszerzyłem znacznie formułę wypowiedzi stosowaną przez Camillę. Na pierwszy ogień poszła książka The Mind's Eye, autorstwa Håkana Nessera. Ta nieznana u nas powieść, to kolejny tom serii o sprawach prowadzonych przez doświadczonego inspektora policji, Van Veeterena. Charakterystyczną cechą serii jest fakt, iż ich akcja nie dzieje się w Szwecji. Miejscem akcji jest Maardam, miasto leżące w jakiejś fikcyjnym, nieokreślonym bliżej kraju, którego rzeczywistość jedynie przypomina Szwecję, choć niektórym recenzentom kojarzył się on z Holandią, Niemcami a nawet z Polską ii. Nazwiska bohaterów brzmią jednak jakby pochodzili z Holandii. Wersja oryginalna powieści polecanej przez Läckberg zatytułowana jest Det grovmaskiga nätet i została wydana w 1993 roku. Jest to pierwsza z cyklu powieści o Van Veeterenie. Camilla pisze o stylu Nessera w następujących słowach: (...) w jego pisarstwie nigdy nie znajdzie się niczego zimnego i statecznego, we wszystko co pisze, wkłada serce (...) iii. Druga z wymienianych powieści, to Blackwater, czyli znana również u nas Czarna woda (oryginał pt. Händelser vid vatten wydano w 1993 roku). Kerstin Ekman otrzymała za tą książkę Nagrodę Literacką Rady Nordyckiejiv. Ta oparta na autentycznych wydarzeniach historia, jest jednocześnie jedną z najlepszych skandynawskich powieści kryminalno-psychologicznych, nawiązująca do popularnego wątku morderstwa sprzed lat. W pisarstwie Ekman zachwycają przede wszystkim świetne sylwetki bohaterów. W swoim opisie Camilla Läckberg wspomina, że (...) powieść ta cieszyła się w Szwecji ogromną popularnością przez całe lata, trafiając nawet do czytelników, którzy zwykle nie sięgają po thrillery. To prawdziwa klasyka.v Trzecią powieścią polecaną przez szwedzką pisarkę jest Missing autorstwa Karin Alvtegen. Zaginiona (po szwedzku powieść nosi tytuł Saknad i wydano ją w 2000 roku), to powieść, którą Skandynawskie Stowarzyszenie Kryminalnevi nagrodziło Srebrnym Kluczemvii. To nietypowa historia, opowiada bowiem o dziewczynie, która przed laty uciekła z domu i nagle staje się celem poszukiwań organów ścigania. Czytelnicy z zapartym tchem śledzą kroki Sibylla, która musi sama odnaleźć mordercę, by oczyścić się z zarzutu. Läckberg pisze o bohaterce Zaginionej w następujących słowach: Sybilla, to jedna z najbardziej zapadających w pamięć postaci w literaturze kryminalnejviii. Kolejną wyróżnioną autorką jest Åsa Larsson, była prawniczka, która swoim literackim debiutem trafiła na listy bestsellerów. Rebecka Martinsson, bohaterka, którą spotykamy się w Burzy z krańców ziemi (oryginał zatytułowany Solstorm ukazał się w Szwecji w 2003 roku), to jedna z bardziej wyrazistych kobiet w historii szwedzkiego kryminału. Jest prawniczką, która wraca do rodzinnej Kiruny, gdzie musi się zmierzyć ze swoją przeszłością. Chodzi bowiem o wyjaśnienie śmierci charyzmatycznego przywódcy sekty, czy też raczej jednego z wielu popularnych w Szwecji "wolnych kościołów". Anglojęzyczne wydanie Burzy... ma dwa tytuły. W Anglii powieść ukazała się jako Sun Storm, zaś w Stanach Zjednoczonych zatytułowano ją The Savage Altar. Polski wydawca tłumaczył zmianę znaczenia tytułu w naszym języku faktem, iż termin "słoneczna burza" praktycznie nie jest u nas używany, a owe "krańce ziemi" mają konotacje biblijne, wsparte na dodatek nawiązaniem do miejsca akcji, odległej północnej prowincji Szwecji. Na piątym miejscu w rankingu Camilli Läckberg znalazła się książka, która swoją pozycję wieszczy już samym tytułem. Anglojęzyczni czytelnicy znają ją jako The Fifth Woman. Piąta kobieta Henninga Mankella (oryginalne wydanie jako Den femte kvinnan w 1996 roku), to szósty tom z serii o inspektorze Kurcie Wallanderze. Samej serii, jak i tej powieści nie trzeba zapewne polskim czytelnikom polecać. Wallander należy do najpopularniejszych bohaterów, a kolejne książki Mankella stają się u nas bestsellerami. W wybranej przez Camillę książce policjant z Ystad prowadzi trudne śledztwo nad nie połączonymi z pozoru mordterstwami, których tropy prowadzą w końcu do Afryki. Mari Jungstedt, autorka powieści Unseen (w Szwecji wydanej pod tytułem Den du inte ser w 2003 roku), jest u nas jeszcze nie znana. Być może powodem jest fakt, że nie udało jej się zdobyć żadnej prestiżowej nagrody literackiej, choć w ubiegłym roku opublikowała swoją szóstą powieść. Unseen to literacki debiut Mari Jungstedt, pierwsza powieść z cyklu poświęconego detektywowi Andersowi Knutasowi i jego kompanowi, dziennikarzowi Johanowi Bergowi z Gotlandii. Nazwisko Mari Jungstedt pojawia się bardzo często w czołówkach szwedzkich list bestsellerów, podejrzewam więc, że twórczość tej pisarki wreszcie do nas trafi. Jedyną pisarką która dwa razy pojawia się w tym rankingu jest Karin Alvtegen. Oprócz wspomnianej już powieści Zaginiona, na liście Camilli Läckberg znalazła się również Shame (nieznana w Polsce powieść Alvtegen, która w oryginale nosi tytuł Skam). Powieść ta była nominowana do nagrody Duncan Lawrie International Daggerix w 2007 roku, szybko stałą się w krajach anglojęzycznych bestsellerem, podobnie jak pozostałe psychologiczne kryminały Alvtegen. Na ósmej pozycji w rankingu pojawił się książka Johana Theorina, pisarza, który pojawił się u nas całkiem niedawno. Jego Zmierzch (oryginalny tytuł to Skumtimmen, powieść ukazała się w Szwecji w 2007 roku) zauroczył czytelników narracją odbiegającą od typowej dla powieści kryminalnej stylistyki. Camilla Läckberg zauważa, że styl Theorina łączy w sobie zagadkowe morderstwo z opowieścią o duchachx. Doprawdy, nie wiem gdzie pani Camilla się owych duchów dopatrzyła, niemniej trudno odmówić racji tezie dotyczącej specyficznego klimatu prozy Johana Theorina. Historia śledztwa prowadzonego przez nerwowo chorą matkę zaginionego przed laty dziecka, w którym pomaga jej ojciec - emeryt, to rzeczywiście przykład powieści z klasą. Przedostatnie miejsce w rankingu najlepszych szwedzkich kryminałów przypadło jednemu z największych bestsellerów w dziejach tego gatunku. Stieg Larsson to zagadkowa postać, dziennikarz polityczny, jako pisarza szwedzcy czytelnicy poznali go dopiero po nie do końca wyjaśnionej śmierci, kiedy to zdecydowano się opublikować pisane do szuflady powieści. Jego trylogia, zatytułowana Millenium, to przykład świetnej roboty, zarówno pisarskiej, j Odpowiedz Link
negev56 Re: nie tylko Wallander 02.04.09, 20:16 reprezentacja Szwecji w natarciu , to cieszy. Camilla Läckberg wydała kilka pozycji jak czytam, już nie śmiem pytać, który nr w kolejności pisania ma "Księżniczka z lodu". I dalej twierdzę, że krzywdzą nas wydawcy nie wydając Åsy Larsson. Odpowiedz Link
beatanu Re: nie tylko Wallander 02.04.09, 21:24 "Isprincessan" czyli "Księżniczka z lodu" jest pierwsza w serii. O Åsę Larsson walczę na kilku frontach, ale na razie nie mam pozytywnych wieści. W przyszłym roku ukażą się natomiast jeszcze nieznani w Polsce szwedzcy autorzy kryminałów, ale na razie o tym sza... Szwedzi w natarciu Odpowiedz Link
chiara76 Re: nie tylko Wallander 02.04.09, 22:22 beatanu napisała: > "Isprincessan" czyli "Księżniczka z lodu" jest pierwsza w serii. > > O Åsę Larsson walczę na kilku frontach, ale na razie nie mam > pozytywnych wieści. > > W przyszłym roku ukażą się natomiast jeszcze nieznani w Polsce > szwedzcy autorzy kryminałów, ale na razie o tym sza... > > Szwedzi w natarciu już raz wpadli do Polski z mało towarzyską wizytą podczas Potopu dobrze, że teraz mniej groźnie to natarcie brzmi Odpowiedz Link
opty2 Dziękuję Tommy :) 03.04.09, 08:52 napracowałeś się zapisuję panią Camillę w notatniku a jednocześnie stwierdzam,że nie jest tak źle u nas z wydaniami Scandiv u nas, jeśli na 10 autorów polecanych znam 9 jedna Mari Jungstedt jest całkowicie nieznana ale pewnie do czasu, mam nadzieję,że jednak któreś wydawnictwo się nią zainteresuje chwała Santorskiemu i S-ce za poszukiwania nowych autorów i za kolejność wydania, mam jednak pewne obawy, czy nie będzie to tylko jedyna pozycja pani C.L. , bo jak na razie tylko Hakana Nessera wydali wiecej niż jedną, czyli lubią nam narobić smaku a potem zostawić na "głodzie" Beatanu trzymamy kciuki za Twoje starania co do Asy L. a na dobre wieści jesteśmy strasznie łasi, więc spokojnie poczekamy Odpowiedz Link
taclem Re: Dziękuję Tommy :) 17.04.09, 11:01 No właśnie... to nie Tommy się napracował, po prostu wkleił mój tekst Przy okazji, zacząłem pracę nad stroną o skandynawskim kryminale. Jak już będe miał coś gotowego, to pokażę, bo bez pomocy ludzi z tego forum nie wyobrażam sobie pracy Odpowiedz Link
taclem DECKARE 27.05.09, 13:31 Pierwsze przymiarki już są. Na razie wygląda to tak: www.kryminal.ubf.pl Przydałaby się pomoc zwłaszcza osób znających języki skandynawskie, przy budowie działu "Książki na świecie". No i przy notkach o pisarzach. Mam nadzieję, że strona się rozwinie na tyle, że będzie w stanie przyciągnąć uwagę kolejnych wydawców do skandynawskich kryminałów. Odpowiedz Link
opty2 Re: DECKARE 27.05.09, 13:59 taclem napisał: > Pierwsze przymiarki już są. Na razie wygląda to tak: > www.kryminal.ubf.pl > Przydałaby się pomoc zwłaszcza osób znających języki skandynawskie, przy budowi > e > działu "Książki na świecie". No i przy notkach o pisarzach. > Mam nadzieję, że strona się rozwinie na tyle, że będzie w stanie przyciągnąć > uwagę kolejnych wydawców do skandynawskich kryminałów. to musisz poprosić beatanu zaraz zajrzę na ta stronę Odpowiedz Link
taclem Re: nie tylko Wallander 17.04.09, 11:00 Jedną książkę Åsy Larsson już przecież mamy, szkoda że kiepsko przetłumaczona. Odpowiedz Link
taclem Re: nie tylko Wallander 17.04.09, 10:59 O, mój artykuł Szkoda że zabrakło podpisu... Wersja 'legalna' - tutaj: carpenoctem.pl/pages/art_nie_tylko.htm Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Jeszcze raz o Skandynawach 03.04.09, 10:30 Mari Jungstedt bardzo mnie ciekawi. Lackberg Lodową księżniczkę mam od roku i chyba pora najwyższa przeczytać. Chyba jednak najbardziej na Indridasona i Wahloo/Sjowall czekam. Odpowiedz Link
opty2 Re: Jeszcze raz o Skandynawach 03.04.09, 12:56 siostra_pelagia napisała: > Lackberg Lodową księżniczkę mam od roku i chyba pora najwyższa > przeczytać. szczęściara moze zdążysz przeczytać przed polskim wydaniem i coś nieco napiszesz? Odpowiedz Link
tommyknocker Re: Jeszcze raz o Skandynawach 14.04.09, 18:24 uwaga, zapowiedź Ambera: W czerwcu następny kryminał z Martinem Beckiem Maj Sjöwall, Per Wahlöö MĘŻCZYZNA, KTÓRY ROZPŁYNĄŁ SIĘ W POWIETRZU Odpowiedz Link
negev56 Re: Jeszcze raz o Skandynawach 14.04.09, 19:14 O, jak miło ze strony wydawnictwa, cieszę się . Odpowiedz Link
kamkap Re: Jeszcze raz o Skandynawach 27.05.09, 16:38 Mam katalog Dolnośląskiego, w którym jest zapowiedź nowego Nesbo, "Wybawiciel". Nie wiem kiedy wyjdzie, bo nie podają, a na ich stronie nic nie ma. Odpowiedz Link
negev56 Re: Jeszcze raz o Skandynawach 27.05.09, 17:40 kamkap napisała: > Mam katalog Dolnośląskiego, w którym jest zapowiedź nowego Nesbo, "Wybawiciel". > Nie wiem kiedy wyjdzie, bo nie podają, a na ich stronie nic nie ma. To jest absolutnie wiadomość nr 1, fantastycznie . Mam nadzieję, że jeszcze w tym roku wydadzą. Odpowiedz Link
taclem Re: Jeszcze raz o Skandynawach 27.05.09, 22:39 Więcej szczegółów tutaj: kryminal.ubf.pl/news.php?readmore=4 Pozdrawiam Odpowiedz Link
opty2 Taclem :) 28.05.09, 12:24 ekhm.... czy to musi byc tak na czarno? a te brązowe podtytuły to trochę nieczytelne, wysilam się i mało co odczytuję czy książki nie lepiej pogrupować autorami? Odpowiedz Link
taclem Re: Taclem :) 28.05.09, 18:41 opty2 napisała: > ekhm.... czy to musi byc tak na czarno? Niestety, na dzień dzisiejszy strona jest budowana z gotowych modułów, wybrałem najbardziej pasujący klimatem. > a te brązowe podtytuły to trochę nieczytelne, wysilam się i mało co > odczytuję Jest inny problem, czcionka z której korzysta skrypt robiąc obrazek z tytułem nie ma polskich znaków. Postaram się to załatwić lub obejść. > czy książki nie lepiej pogrupować autorami? Myślałem o tym. Jednak lista autorów będzie w dziale Pisarze i stamtąd też będzie można wejść do książek każdego z nich. Natomiast taki układ, z miniaturkami okładek, wydaje mi się o tyle wygodny do przeglądania, że od razu na wstępie widzimy które książki znamy, a których nie. Odpowiedz Link
taclem Ekranizacje 12.06.09, 12:22 Szukam informacji o ekranizacjach skandynawskich kryminałów. Interesują mnie filmy według książek, oraz rozwinięcia fabularne cyklów (jak "Wallander" czy "Beck"). Odpowiedz Link