Dodaj do ulubionych

Jeszcze raz o Skandynawach

04.03.09, 17:02

Znalazłam w księgarniach takie pozycje:

www.sklep.gildia.pl/literatura/38149-helena-henschen-w-cieniu-zbrodni
www.sklep.gildia.pl/literatura/69427-gunnar-staalesen-wokol-smierci
Są warte grzechu?
Grzechu wydania 70zł uncertain

Obserwuj wątek
    • agawa79 Re: Jeszcze raz o Skandynawach 04.03.09, 17:42
      Helena Henschen absolutnie tak, chociaż nie jest to kryminał w
      rodzaju "kto zabił". Ale i tak trudno się oderwać.
      Staalesena nie czytałam jeszcze, recenzje na forum były mało
      entuzjastyczne, o ile dobrze pamiętam.
      • siostra_pelagia Re: Jeszcze raz o Skandynawach 04.03.09, 18:08
        Opty i Negev nie szalaly z zachwytu:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=33434&w=92050741
        • opty2 Re: Jeszcze raz o Skandynawach 05.03.09, 08:36
          potwierdzam, Staalesen taki sobie, nie kupiłabym go
          Helen Henschen ciekawa, choć jak przedmówczyni nadmieniła, nie jest
          to kryminał, raczej historia rodziny ze swoimi tajemnicami, jeżeli
          mieszkasz w Polsce możesz ją wypożyczyć, bo w bibliotekach jest jej
          pełno
    • beatanu Re: Jeszcze raz o Skandynawach 05.03.09, 09:00
      Staalensena nie znam, więc się nie wypowiadam.

Książki Heleny Henschen nie czytałam, ale znam ją z (bardzo
      pozytywnych!) recenzji i z relacji męża (który czytał i zachwycał
      się, a mamy dość podobny gust literacki). Jeśli mi kiedyś życia
      starczy, to na pewno ją przeczytam, chociażby dlatego, że stoi tak
      blisko na półce...

Podobno jest to pasjonująca opowieść o próbie zrozumienia
      mechanizmów zbrodni, o próbie poznania historii swojej własnej
      rodziny. Bez taplania się w taniej sensacji, ale napisana tak, że
      nie można się od niej oderwać. Czyż to nie brzmi wspaniale?
      • agawa79 Re: Jeszcze raz o Skandynawach 05.03.09, 16:42
        Wszystko się zgadza. Autorka przecina tą książką rodzinny wrzód,
        ropiejący od wieków, ale robi to w bardzo wyważony, spokojny sposób;
        nie rwie w widowiskowy sposób włosów z głowy, nie szuka kozła
        ofiarnego, któremu można przypisać winę za to, co się stało - stara
        się być możliwie obiektywna i, na ile to możliwe, staje z boku i
        opisuje swoją rodzinę z zewnątrz.
        Żal trzymać tej książki do przeczytania na kiedyś, to tylko kilka
        godzin lektury. Zapewniam, że to nie będą godziny stracone.
    • kamkap Re: Jeszcze raz o Skandynawach 06.03.09, 09:11
      Czytałam obie, i żadna nie powaliła na kolana. Obie przeciętne. Można
      przeczytać, ale nie kupować, tylko w biblioteki wypożyczyć.
      • negev56 Yrsa Sigurdardóttir 17.03.09, 22:22
        8 kwietnia
        www.muza.com.pl/?module=okladki&id=41858
        • siostra_pelagia Re: Yrsa Sigurdardóttir 18.03.09, 08:27
          Dobra wiadomośćsmile.
          Gdyby tak jeszcze Joensuu wydali...
          • opty2 Re: Yrsa Sigurdardóttir 18.03.09, 11:07
            O! super smile
            mnie osobiście Yrsa bardzo odpowiada
            Siostro, może teraz Ty napiszesz do Kojro z przypomnieniem ,że
            czekamy na Joensuu z jego Harjunpaem w roli głównej,
            coś wcześniejszego oczywiście smile
            ja pisałam w zeszłym roku i Pani obiecała coś wydać ale jest cisza sad
            • siostra_pelagia Re: Yrsa Sigurdardóttir 18.03.09, 12:54
              opty2 napisała:

> O! super smile
              > mnie osobiście Yrsa bardzo odpowiada
              > Siostro, może teraz Ty napiszesz do Kojro z przypomnieniem ,że
              > czekamy na Joensuu z jego Harjunpaem w roli głównej,
              > coś wcześniejszego oczywiście smile
              > ja pisałam w zeszłym roku i Pani obiecała coś wydać ale jest cisza sad

Mówisz i masz. Jutro skoro świt napiszę do Kojro ostrzegawczego e-mailasmile
        • chiara76 Re: Yrsa Sigurdardóttir 18.03.09, 11:14
          negev56 napisała:

> 8 kwietnia
          > www.muza.com.pl/?module=okladki&id=41858

fajniewink
          • kasiulek1976 Re: Yrsa Sigurdardóttir 19.03.09, 01:31
            oj jak fajnie!
            • kasiulek1976 Re: Arni Thorarinsson 29.03.09, 01:32
              A propos literatury islandzkiej to znalazłam właśnie taką zapowiedź wydawniczą:
              ksiazki.wp.pl/katalog/ksiazki/ksiazka.html?kw=73838. Czy może ktoś wie co
              coś o tym dziele?
              • siostra_pelagia Re: Arni Thorarinsson 29.03.09, 06:28
                To jest seria książek z tym dziennikarzem. Autor ponoć bardzo popularny we
                Francji i Hiszpanii. Z nielicznych wzmianek o nim jakie wyszperałam w sieci po
                angielsku wskazuje się na jego powiązania z thrillerami amerykańskimi. Dużo
                perwersyjnego seksu, przemocy i handlu narkotykami, są też rytualne zbrodnie (to
                już mi się z Yrsą Sigurdardottir kojarzy).
                Dziennikarz chyba za karę został zesłany na spokojną prowincję, do miasteczka
                Akureyri, żeby ochłonął i się uspokoił, ale wraz z jego przybyciem trup zaczyna
                ścielić się gęstosmile.
                Należy również dodać, że Einar ma masę problemów z samym sobą i pije na potęgę,
                co zdecydowanie zaliczamy mu na plus, bo świadczy o głębokiej wrażliwości i
                skomplikowanej osobowościwink.
                Fajnie Kasiulku, że to znalazłaś i czekam na Islandczyka z niecierpliwością.
                • opty2 Re: Arni Thorarinsson 29.03.09, 08:54
                  wydawcy coś ostatnio wpisują się nasze gusta smile
                  chcieliśmy Islandczyków? to będziemy mieli smile
                  jeszcze niech Duńczyków przefiltrują i coś ciekawego wydadzą,
                  jedna Replika z panią Egholm to za mało
                  • negev56 Re: Arni Thorarinsson 29.03.09, 11:14
                    Cieszę się bardzo, następny autor do przetestowania i być może do kolekcji smile.

Jo Nesbo dostał nagrodę za nową książkę, mam nadzieję, że niezbyt długo będziemy
                    czekali na wydanie u nas.
                    Wklejam o tym notkę z Portalu Kryminalnego
                    Jo Nesbo
                    [press]
                    piątek, 27 marca 2009
                    Autor kryminałów Jo Nesbø został laureatem prestiżowej nagrody Norwegian Book
                    Club Prize (Bokklubben Nye Bøkers leserpris) za najlepszą powieść roku 2008.
                    Nagrodzona książka nosi tytuł Headhunters.

• agawa79 Re: Arni Thorarinsson 29.03.09, 15:45
                      A ja w imieniu nieznających norweskiego czytelników poproszę o
                      wydanie najpierw dwóch pozostałych książek o Harrym. Headhunters
                      mogą ewentualnie poczekać. wink
                      • negev56 Re: Arni Thorarinsson 29.03.09, 16:15
                        agawa79 napisała:

> A ja w imieniu nieznających norweskiego czytelników poproszę o
                        > wydanie najpierw dwóch pozostałych książek o Harrym. Headhunters
                        > mogą ewentualnie poczekać. wink

Oo, zdradź tajemnicę, co jeszcze napisał o Harrym Holle smile.
                        • negev56 Re: Arni Thorarinsson 29.03.09, 16:27
                          negev56 napisała:

> Oo, zdradź tajemnicę, co jeszcze napisał o Harrym Holle smile.

Harry Hole, Harry Hole, Harry Hole...
                          • siostra_pelagia Nesbo 29.03.09, 20:30
                            O Hole to on już napisał 7 powieści. Zaczęli go już tak ładnie wydawać u nas i
                            przestali.
                            • agawa79 Re: Nesbo 29.03.09, 21:32
                              Zgadza się. smile Nie wiem tylko, czy "Karaluchy" zostały wydane po
                              polsku, czytałam jedynie wzmiankę o nich na Portalu Kryminalnym.
                              Po "Pentagramie" jest jeszcze "Frelseren" (czyli zbawiciel), po
                              angielsku można poczytać o książce tutaj:
                              www.jonesbo.co.uk/redeemer.asp
                              Podobała mi się, lubię, jak mi od czasu do czasu włosy na karku
                              staną dęba w czasie lektury. wink
                              Oprócz tego jest jeszcze "Snømannen" (bałwanek), którego właśnie
                              czytam kawałek po kawałku - przeczytałabym wcześniej, ale mam
                              wydanie, które jest wielką ciężką cegłą i nie da się go czytać w
                              metrze. crying
                              Za miesiąc lecę do Norwegii i "Hodejegerne" (czyli Headhunters) będą
                              moim priorytetowym zakupem (mimo iż nie zawierają Harry'ego). Może
                              też gdzieś wypatrzę "Kakerlakkene" (czyli karaluchy).
                              • siostra_pelagia Re: Nesbo 29.03.09, 22:23
                                Karaluchy czy druga powieść z Holem nie została jeszcze wydana po polsku.
                                Nie jest to mój ulubiony autor. Przez trylogię z Oslo nie przebrnęłam, ale w
                                kwietniu planuję drugie podejściesmile.
                          • kasiulek1976 Re: Arni Thorarinsson - dziekuję 31.03.09, 02:30
                            Bardzo ślicznie dziękuję Siostro Pelagio za informacje. Książka zapowiada się
                            interesująco, więc dodaję ją do listy pod tytułem must havesmile (bardzo obszernej
                            tego roku, nie wiem jak to się skończy w sferze finansowejsmile).
    • tommyknocker Camilla Lackberg już w czerwcu ! 02.04.09, 19:06
      wydawnictwo santorski na czerwiec zapowiada "księżniczkę z lodu" Camilli Lackberg :
      W niewielkiej miejscowości na zachodnim wybrzeżu Szwecji, wśród małej,
      zamkniętej społeczności, gdzie wszyscy się znają i wszystko o sobie wiedzą - w
      jednym z domów odkryto zwłoki młodej kobiety. Początkowo wszystko wskazuje na
      samobójstwo, okazuje się jednak, że Alex została zamordowana. Prywatne śledztwo
      rozpoczyna Erica Falck - pisarka i przyjaciółka Alex z dzieciństwa.
      Księżniczka z lodu to doskonałe studium psychologii zbrodni. Jednak książka nie
      ogranicza się jedynie do intrygi kryminalnej. Jest to także powieść obyczajowa z
      ciekawie nakreślonymi postaciami i interesującym obrazem szwedzkiej prowincji.
      To mocna strona powieści, która oprócz Szwecji odniosła wielki sukces także we
      Francji, gdzie trwają przygotowania do produkcji filmu.
      Pierwsze wydanie Księżniczki z lodu ukazało się w 2003 roku. Od tamtej pory
      Camilla Läckberg wydała już sześć kryminałów, w których czytelnicy spotykają się
      z pisarką Ericą Falck i mieszkańcami małej miejscowości w pobliżu Göteborga.

Nagrody:

Wyróżnienie międzynarodową nagrodą Grand Prix de Littérature Polici?re dla
      najlepszej powieści kryminalnej 2008 roku.
      • tommyknocker nie tylko Wallander 02.04.09, 19:10
        i jeszcze o tej pani dodam artykuł za portalem carpenoctem:
        Nie tylko Wallander - Top 10 szwedzkiego kryminału

Camilla Läckberg to jedna z najciekawszych szwedzkich pisarek literatury
        kryminalnej jest wciąż nieznana w Polsce. Wkrótce się to zmieni, gdyż jej
        powieść ukaża sięjeszcze przed wakacjami nakładam wydawnictwa Jacek Santorski &
        Co. Na świecie jej powieści zyskały już całą rzeszę czytelników. O tron królowej
        skandynawskiego kryminału Camilla Läckberg z powodzeniem konkuruje z Karin
        Fossum i Lizą Marklund.
        Camilla napisała jak dotąd siedem powieści, których bohaterem jest policjant
        z Fjällbacka, Patrik Hedström. Towarzyszy mu pisarka, Erica Falck. Ostatnia,
        wydana w 2008 roku książka, zatytułowana Sjöjungfrun, sprzedała się w Szwecji w
        nakładzie 200 tysięcy egzemplarzy, przy czym dotyczy to tylko pierwszego
        wydania. Wydanie kieszonkowe w miękkiej oprawie zapowiadane jest na lato tego roku.
        12 marca 2009 roku, specjalnie dla brytyjskiego "The Guardian"i, Camilla
        Läckberg zaprezentowała swoje spojrzenie na szwedzką literaturę kryminalną. Choć
        może się to wydawać dziwne, gdyż autorka wypowiada się przecież o swoich
        konkurentach, nie szczędzi ona pochwał tym utworom, które uznała za
        najciekawsze. Warto się przyjrzeć jakie powieści Camilla wybrała, zwłaszcza że
        nie wszystkie są jeszcze dostępne na polskim rynku.
        W poniższym artykule dokonałem krótkiej prezentacji książek, o których szwedzka
        pisarka wspomina niekiedy tylko w kilku słowach. Dla polskiego czytelnika nie
        wszystkie nazwiska będą znane, dlatego też poszerzyłem znacznie formułę
        wypowiedzi stosowaną przez Camillę.

Na pierwszy ogień poszła książka The Mind's Eye, autorstwa Håkana Nessera.
        Ta nieznana u nas powieść, to kolejny tom serii o sprawach prowadzonych przez
        doświadczonego inspektora policji, Van Veeterena. Charakterystyczną cechą serii
        jest fakt, iż ich akcja nie dzieje się w Szwecji. Miejscem akcji jest Maardam,
        miasto leżące w jakiejś fikcyjnym, nieokreślonym bliżej kraju, którego
        rzeczywistość jedynie przypomina Szwecję, choć niektórym recenzentom kojarzył
        się on z Holandią, Niemcami a nawet z Polską ii.
        Nazwiska bohaterów brzmią jednak jakby pochodzili z Holandii. Wersja
        oryginalna powieści polecanej przez Läckberg zatytułowana jest Det grovmaskiga
        nätet i została wydana w 1993 roku. Jest to pierwsza z cyklu powieści o Van
        Veeterenie. Camilla pisze o stylu Nessera w następujących słowach: (...) w jego
        pisarstwie nigdy nie znajdzie się niczego zimnego i statecznego, we wszystko co
        pisze, wkłada serce (...) iii.

Druga z wymienianych powieści, to Blackwater, czyli znana również u nas Czarna
        woda (oryginał pt. Händelser vid vatten wydano w 1993 roku). Kerstin Ekman
        otrzymała za tą książkę Nagrodę Literacką Rady Nordyckiejiv.
        Ta oparta na autentycznych wydarzeniach historia, jest jednocześnie jedną z
        najlepszych skandynawskich powieści kryminalno-psychologicznych, nawiązująca do
        popularnego wątku morderstwa sprzed lat. W pisarstwie Ekman zachwycają przede
        wszystkim świetne sylwetki bohaterów. W swoim opisie Camilla Läckberg wspomina,
        że (...) powieść ta cieszyła się w Szwecji ogromną popularnością przez całe
        lata, trafiając nawet do czytelników, którzy zwykle nie sięgają po thrillery. To
        prawdziwa klasyka.v

Trzecią powieścią polecaną przez szwedzką pisarkę jest Missing autorstwa
        Karin Alvtegen. Zaginiona (po szwedzku powieść nosi tytuł Saknad i wydano ją w
        2000 roku), to powieść, którą Skandynawskie Stowarzyszenie Kryminalnevi
        nagrodziło Srebrnym Kluczemvii.
        To nietypowa historia, opowiada bowiem o dziewczynie, która przed laty
        uciekła z domu i nagle staje się celem poszukiwań organów ścigania. Czytelnicy z
        zapartym tchem śledzą kroki Sibylla, która musi sama odnaleźć mordercę, by
        oczyścić się z zarzutu. Läckberg pisze o bohaterce Zaginionej w następujących
        słowach: Sybilla, to jedna z najbardziej zapadających w pamięć postaci w
        literaturze kryminalnejviii.

Kolejną wyróżnioną autorką jest Åsa Larsson, była prawniczka, która swoim
        literackim debiutem trafiła na listy bestsellerów. Rebecka Martinsson,
        bohaterka, którą spotykamy się w Burzy z krańców ziemi (oryginał zatytułowany
        Solstorm ukazał się w Szwecji w 2003 roku), to jedna z bardziej wyrazistych
        kobiet w historii szwedzkiego kryminału. Jest prawniczką, która wraca do
        rodzinnej Kiruny, gdzie musi się zmierzyć ze swoją przeszłością. Chodzi bowiem o
        wyjaśnienie śmierci charyzmatycznego przywódcy sekty, czy też raczej jednego z
        wielu popularnych w Szwecji "wolnych kościołów".
        Anglojęzyczne wydanie Burzy... ma dwa tytuły. W Anglii powieść ukazała się
        jako Sun Storm, zaś w Stanach Zjednoczonych zatytułowano ją The Savage Altar.
        Polski wydawca tłumaczył zmianę znaczenia tytułu w naszym języku faktem, iż
        termin "słoneczna burza" praktycznie nie jest u nas używany, a owe "krańce
        ziemi" mają konotacje biblijne, wsparte na dodatek nawiązaniem do miejsca akcji,
        odległej północnej prowincji Szwecji.

Na piątym miejscu w rankingu Camilli Läckberg znalazła się książka, która
        swoją pozycję wieszczy już samym tytułem. Anglojęzyczni czytelnicy znają ją jako
        The Fifth Woman. Piąta kobieta Henninga Mankella (oryginalne wydanie jako Den
        femte kvinnan w 1996 roku), to szósty tom z serii o inspektorze Kurcie
        Wallanderze. Samej serii, jak i tej powieści nie trzeba zapewne polskim
        czytelnikom polecać. Wallander należy do najpopularniejszych bohaterów, a
        kolejne książki Mankella stają się u nas bestsellerami. W wybranej przez Camillę
        książce policjant z Ystad prowadzi trudne śledztwo nad nie połączonymi z pozoru
        mordterstwami, których tropy prowadzą w końcu do Afryki.

Mari Jungstedt, autorka powieści Unseen (w Szwecji wydanej pod tytułem Den
        du inte ser w 2003 roku), jest u nas jeszcze nie znana. Być może powodem jest
        fakt, że nie udało jej się zdobyć żadnej prestiżowej nagrody literackiej, choć w
        ubiegłym roku opublikowała swoją szóstą powieść. Unseen to literacki debiut Mari
        Jungstedt, pierwsza powieść z cyklu poświęconego detektywowi Andersowi Knutasowi
        i jego kompanowi, dziennikarzowi Johanowi Bergowi z Gotlandii. Nazwisko Mari
        Jungstedt pojawia się bardzo często w czołówkach szwedzkich list bestsellerów,
        podejrzewam więc, że twórczość tej pisarki wreszcie do nas trafi.

Jedyną pisarką która dwa razy pojawia się w tym rankingu jest Karin
        Alvtegen. Oprócz wspomnianej już powieści Zaginiona, na liście Camilli Läckberg
        znalazła się również Shame (nieznana w Polsce powieść Alvtegen, która w
        oryginale nosi tytuł Skam). Powieść ta była nominowana do nagrody Duncan Lawrie
        International Daggerix w 2007 roku, szybko stałą się w krajach anglojęzycznych
        bestsellerem, podobnie jak pozostałe psychologiczne kryminały Alvtegen.

Na ósmej pozycji w rankingu pojawił się książka Johana Theorina, pisarza,
        który pojawił się u nas całkiem niedawno. Jego Zmierzch (oryginalny tytuł to
        Skumtimmen, powieść ukazała się w Szwecji w 2007 roku) zauroczył czytelników
        narracją odbiegającą od typowej dla powieści kryminalnej stylistyki. Camilla
        Läckberg zauważa, że styl Theorina łączy w sobie zagadkowe morderstwo z
        opowieścią o duchachx.
        Doprawdy, nie wiem gdzie pani Camilla się owych duchów dopatrzyła, niemniej
        trudno odmówić racji tezie dotyczącej specyficznego klimatu prozy Johana
        Theorina. Historia śledztwa prowadzonego przez nerwowo chorą matkę zaginionego
        przed laty dziecka, w którym pomaga jej ojciec - emeryt, to rzeczywiście
        przykład powieści z klasą.

Przedostatnie miejsce w rankingu najlepszych szwedzkich kryminałów przypadło
        jednemu z największych bestsellerów w dziejach tego gatunku. Stieg Larsson to
        zagadkowa postać, dziennikarz polityczny, jako pisarza szwedzcy czytelnicy
        poznali go dopiero po nie do końca wyjaśnionej śmierci, kiedy to zdecydowano się
        opublikować pisane do szuflady powieści. Jego trylogia, zatytułowana Millenium,
        to przykład świetnej roboty, zarówno pisarskiej, j
        • negev56 Re: nie tylko Wallander 02.04.09, 20:16
          reprezentacja Szwecji w natarciu smile, to cieszy. Camilla Läckberg wydała kilka
          pozycji jak czytam, już nie śmiem pytać, który nr w kolejności pisania ma
          "Księżniczka z lodu".

I dalej twierdzę, że krzywdzą nas wydawcy nie wydając Åsy Larsson.
          • beatanu Re: nie tylko Wallander 02.04.09, 21:24
            "Isprincessan" czyli "Księżniczka z lodu" jest pierwsza w serii.

O Åsę Larsson walczę na kilku frontach, ale na razie nie mam
            pozytywnych wieści.

W przyszłym roku ukażą się natomiast jeszcze nieznani w Polsce
            szwedzcy autorzy kryminałów, ale na razie o tym sza...

Szwedzi w natarciu smile
            • chiara76 Re: nie tylko Wallander 02.04.09, 22:22
              beatanu napisała:

> "Isprincessan" czyli "Księżniczka z lodu" jest pierwsza w serii.
              >
              > O Åsę Larsson walczę na kilku frontach, ale na razie nie mam
              > pozytywnych wieści.
              >
              > W przyszłym roku ukażą się natomiast jeszcze nieznani w Polsce
              > szwedzcy autorzy kryminałów, ale na razie o tym sza...
              >
              > Szwedzi w natarciu smile

już raz wpadli do Polski z mało towarzyską wizytą podczas Potopuwink dobrze, że
              teraz mniej groźnie to natarcie brzmiwink
              • opty2 Dziękuję Tommy :) 03.04.09, 08:52
                napracowałeś się smile
                zapisuję panią Camillę w notatniku smile
                a jednocześnie stwierdzam,że nie jest tak źle u nas z wydaniami
                Scandiv u nas, jeśli na 10 autorów polecanych znam 9 smile
                jedna Mari Jungstedt jest całkowicie nieznana ale pewnie do czasu,
                mam nadzieję,że jednak któreś wydawnictwo się nią zainteresuje

chwała Santorskiemu i S-ce za poszukiwania nowych autorów i za
                kolejność wydania, mam jednak pewne obawy, czy nie będzie to tylko
                jedyna pozycja pani C.L. , bo jak na razie tylko Hakana Nessera
                wydali wiecej niż jedną, czyli lubią nam narobić smaku a potem
                zostawić na "głodzie"

Beatanu trzymamy kciuki za Twoje starania co do Asy L. smile
                a na dobre wieści jesteśmy strasznie łasi, więc spokojnie poczekamy
                • taclem Re: Dziękuję Tommy :) 17.04.09, 11:01
                  No właśnie... to nie Tommy się napracował, po prostu wkleił mój tekst wink
                  Przy okazji, zacząłem pracę nad stroną o skandynawskim kryminale. Jak już będe
                  miał coś gotowego, to pokażę, bo bez pomocy ludzi z tego forum nie wyobrażam
                  sobie pracy wink
                  • siostra_pelagia Re: Dziękuję Tommy :) 17.04.09, 11:20
                    Czekamy w takim raziesmile
                    • taclem DECKARE 27.05.09, 13:31
                      Pierwsze przymiarki już są. Na razie wygląda to tak:
                      www.kryminal.ubf.pl
                      Przydałaby się pomoc zwłaszcza osób znających języki skandynawskie, przy budowie
                      działu "Książki na świecie". No i przy notkach o pisarzach.
                      Mam nadzieję, że strona się rozwinie na tyle, że będzie w stanie przyciągnąć
                      uwagę kolejnych wydawców do skandynawskich kryminałów.
                      • opty2 Re: DECKARE 27.05.09, 13:59
                        taclem napisał:

> Pierwsze przymiarki już są. Na razie wygląda to tak:
                        > www.kryminal.ubf.pl
                        > Przydałaby się pomoc zwłaszcza osób znających języki
                        skandynawskie, przy budowi
                        > e
                        > działu "Książki na świecie". No i przy notkach o pisarzach.
                        > Mam nadzieję, że strona się rozwinie na tyle, że będzie w stanie
                        przyciągnąć
                        > uwagę kolejnych wydawców do skandynawskich kryminałów.

to musisz poprosić beatanu smile
                        zaraz zajrzę na ta stronę
          • taclem Re: nie tylko Wallander 17.04.09, 11:00
            Jedną książkę Åsy Larsson już przecież mamy, szkoda że kiepsko przetłumaczona.
        • taclem Re: nie tylko Wallander 17.04.09, 10:59
          O, mój artykuł smile Szkoda że zabrakło podpisu... Wersja 'legalna' - tutaj:
          carpenoctem.pl/pages/art_nie_tylko.htm
    • siostra_pelagia Re: Jeszcze raz o Skandynawach 03.04.09, 10:30
      Mari Jungstedt bardzo mnie ciekawi.
      Lackberg Lodową księżniczkę mam od roku i chyba pora najwyższa
      przeczytać.
      Chyba jednak najbardziej na Indridasona i Wahloo/Sjowall czekamsmile.
      • opty2 Re: Jeszcze raz o Skandynawach 03.04.09, 12:56
        siostra_pelagia napisała:
        > Lackberg Lodową księżniczkę mam od roku i chyba pora najwyższa
        > przeczytać.

szczęściara smile
        moze zdążysz przeczytać przed polskim wydaniem i coś nieco napiszesz?
    • tommyknocker Re: Jeszcze raz o Skandynawach 14.04.09, 18:24
      uwaga, zapowiedź Ambera:
      W czerwcu następny kryminał z Martinem Beckiem

Maj Sjöwall, Per Wahlöö

MĘŻCZYZNA, KTÓRY ROZPŁYNĄŁ SIĘ W POWIETRZU
      • negev56 Re: Jeszcze raz o Skandynawach 14.04.09, 19:14
        O, jak miło ze strony wydawnictwa, cieszę się smile.
        • kamkap Re: Jeszcze raz o Skandynawach 27.05.09, 16:38
          Mam katalog Dolnośląskiego, w którym jest zapowiedź nowego Nesbo, "Wybawiciel".
          Nie wiem kiedy wyjdzie, bo nie podają, a na ich stronie nic nie ma.
          • negev56 Re: Jeszcze raz o Skandynawach 27.05.09, 17:40
            kamkap napisała:

> Mam katalog Dolnośląskiego, w którym jest zapowiedź nowego Nesbo, "Wybawiciel".
            > Nie wiem kiedy wyjdzie, bo nie podają, a na ich stronie nic nie ma.

To jest absolutnie wiadomość nr 1, fantastycznie smile.
            Mam nadzieję, że jeszcze w tym roku wydadzą.
            • taclem Re: Jeszcze raz o Skandynawach 27.05.09, 22:39
              Więcej szczegółów tutaj: kryminal.ubf.pl/news.php?readmore=4
              Pozdrawiam
              • opty2 Taclem :) 28.05.09, 12:24
                ekhm.... czy to musi byc tak na czarno?
                a te brązowe podtytuły to trochę nieczytelne, wysilam się i mało co
                odczytuję smile
                czy książki nie lepiej pogrupować autorami?
                • taclem Re: Taclem :) 28.05.09, 18:41
                  opty2 napisała:

> ekhm.... czy to musi byc tak na czarno?

Niestety, na dzień dzisiejszy strona jest budowana z gotowych modułów, wybrałem
                  najbardziej pasujący klimatem.

> a te brązowe podtytuły to trochę nieczytelne, wysilam się i mało co
                  > odczytuję smile

Jest inny problem, czcionka z której korzysta skrypt robiąc obrazek z tytułem
                  nie ma polskich znaków. Postaram się to załatwić lub obejść.

> czy książki nie lepiej pogrupować autorami?

Myślałem o tym. Jednak lista autorów będzie w dziale Pisarze i stamtąd też
                  będzie można wejść do książek każdego z nich. Natomiast taki układ, z
                  miniaturkami okładek, wydaje mi się o tyle wygodny do przeglądania, że od razu
                  na wstępie widzimy które książki znamy, a których nie.
    • taclem Ekranizacje 12.06.09, 12:22
      Szukam informacji o ekranizacjach skandynawskich kryminałów. Interesują mnie
      filmy według książek, oraz rozwinięcia fabularne cyklów (jak "Wallander" czy
      "Beck").
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka