tommyknocker Ariana Franklin "Labirynt śmierci" 18.06.09, 13:17 kolejne śledztwo mistrzyni sztuki śmierci... Odpowiedz Link
judytta "Wokół śmierci " Staalesen 18.06.09, 15:35 "Wokół śmierci " Staalesen judytta.blog.onet.pl/ Odpowiedz Link
inblanco "Sześć grobów do Monachium" Mario Puzo 18.06.09, 15:58 Dopiero wyciągnęłam z plecaka Czytać będzie się błyskawicznie, bo czcionka znowuż gigantyczna. to już jakiś znak rozpoznawczy Albatrosa: co "cieńszy" utwór, to sztucznie "pogrubiony" (vide "Na plazy Chesil"). No tak, wszystko dla kasy... A czcionka naprawdę GIGANT Odpowiedz Link
negev56 Arnaldur Indridason - W bagnie 18.06.09, 18:42 Sporo się mówiło o tym autorze, z tym większą ciekawością zabieram się za lekturę. Odpowiedz Link
negev56 Re: Arnaldur Indridason - W bagnie 18.06.09, 20:27 Jeszcze nie wiem , bo na razie to przeczytałam to co na skrzydełkach i z tyłu okładki. I pierwszą a właściwie oznaczoną jako 9 stronę, gdzie Erlandur znajduje trupa mężczyzny około 70-letniego . Bo jeszcze interesowało mnie czy oprócz tej, WAB planuje dalsze przekłady, i wyczytałam, że w przygotowaniu Grafarpogn cokolwiek to znaczy . Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Arnaldur Indridason - W bagnie 18.06.09, 20:46 Grafarpogn to chyba najlepsza powieść Indridasona. Mam ją w tłumaczeniu ang. pod tytułem Silence of the Grave. Naprawdę znakomita. Odpowiedz Link
negev56 Re: Arnaldur Indridason - W bagnie 18.06.09, 21:15 No to super. Mam nadzieję, że plany wydawnicze pozostaną bez zmian, bo od 2010 WAB przejmie duży koncern zagraniczny. Odpowiedz Link
miss.seeton the winter garden mystery 18.06.09, 19:54 carola dunn. wyglądając pana poczty z nowymi przygodami diane fallon. Odpowiedz Link
ksikorsz1 Ian Rankin - Pozegnalny blues 19.06.09, 16:44 I nastal czas na ostatniego Rebusa Mam nadzieje, ze wydawnictwa nie zapomna o starszych czesciach , ktore nie byly jeszcze tlumaczone Odpowiedz Link
zorija Re: Ian Rankin - Pozegnalny blues 20.06.09, 08:19 ksikorsz1 napisał: > I nastal czas na ostatniego Rebusa > Mam nadzieje, ze wydawnictwa nie zapomna o starszych czesciach , ktore nie byly > jeszcze tlumaczone To te "Otwarte drzwi to o czym są? Zaś jakaś wczesna książka? A ja czytam Toma Egelanda "Strażnicy przymieża" Odpowiedz Link
negev56 Re: Ian Rankin - Pozegnalny blues 20.06.09, 09:29 > To te "Otwarte drzwi to o czym są? Zaś jakaś wczesna książka? Wczesna chyba nie, ale bez Rebusa. W wikipedii "Otwarte drzwi" wpisane jako inne książki pl.wikipedia.org/wiki/Ian_Rankin Odpowiedz Link
ksikorsz1 Re: Ian Rankin - Pozegnalny blues 20.06.09, 13:01 Drzwi otwarte to najnowsza ksiazka. Bohaterem jest Mike Mackenzie. Nie wiem czy bedzie godnym nastepca(w sensie bohatera ksiazki, a nie detektywistycznym) Rebusa. Poczekamy, zobaczymy! Ale licze na starsze rebusy, jak nie Albatros to moze inny wydawca sie tym zainteresuje. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Ian Rankin - Pozegnalny blues 21.06.09, 09:41 Doors open nie mają zbyt pochlebnych recenzji. Wszyscy porównują je do książek z Rebusem, ze wskazaniem na tego ostatniego. Jak tak sobie poczytałam trochę więcej Iana Rankina (łącznie z jego bezrebusowymi książkami), to tak mi się nasuwa spostrzeżenie, że za dobrym pisarzem to on nie jest. Jednak z wdzięczności za stworzenie Rebusa, jestem w stanie mu wszelkie niedoskonałości warsztatowe wybaczyć. Odpowiedz Link
es_zet_pe A. Indridason W bagnie ponadto V. Kondor... 20.06.09, 14:22 Aktualne lektury: - Arnaldur Indridason "W bagnie" - Vilmos Kondor "Budapest noir" W planach na najbliższe dni oczywiście Ian Rankin "Pożegnalny blues" i mam cały czas nadzieję że Rankin będzie kontynuował cykl z Siobhan Clarke w roli głównej Odpowiedz Link
moleslaw Dashiell Hammet "Papierowy człowiek" 20.06.09, 17:33 wcześniej Ken Follet "Zabójcza pamięć" i Lee Child "Po omacku".I dzięki wam "Trzeci znak" Yrse Sigurdardottir,świetna książka i bardzo wam za jej polecanie dziękuję Odpowiedz Link
moleslaw Kazimierz Dębnicki "Przerwana partia szachów" 21.06.09, 08:45 Stary kryminał znaleziony przy okazji czystek w domowej bibliotece z przyjemnością przeczytałam jeszcze trzy takie odkrycia czekają. Odpowiedz Link
negev56 Michael Chabon - Związek żydowskich policjantów 21.06.09, 11:20 Po smutnym "W bagnie", już zdanie na pierwszej stronie książki "Landsman mieszka w numerze 505 z widokiem na neon hotelu po drugiej stronie ulicy..." poprawia mi zdecydowanie nastrój. Odpowiedz Link
zorija Re:Leonardo Padura "Gorączka w Hawanie" 22.06.09, 08:44 I pomyśleć, że akcja dzieje się zimą... Odpowiedz Link
chiara76 Re:Leonardo Padura "Gorączka w Hawanie" 22.06.09, 10:36 zorija napisała: > I pomyśleć, że akcja dzieje się zimą... > zorija, a sama książka jaka? Zastanawiałam się nad tą książką, ale ostatnio trochę muszę ostrożniej dokonywać zakupów i dlatego nie chcę zaliczyć wtopy Odpowiedz Link
zorija Re:Leonardo Padura "Gorączka w Hawanie" 22.06.09, 10:43 Napisana w stylu realizmu magicznego. Mnie się podoba. Odpowiedz Link
januanio Re: connelly - wydział spraw zamknietych 23.06.09, 10:16 pomyliłem się czytam, a właściwie skończyłem - 8. Cmentarzysko Odpowiedz Link
siostra_pelagia Peter Lovesey-Samotność detektywa Diamonda 22.06.09, 18:45 Bezrobotny Diamond usiłuje rozwikłać zagadkę małej japońskiej dziewczynki znalezionej w Harrodsie, w dziale meblowym. Odpowiedz Link
januanio martin cruz smith - renko 01 - park gorkiego 23.06.09, 10:13 jeden z najdziwniej wydawanych cykli w polsce w latach 90 ukazał się tom 1 park gorkiego i tom 2 gwiazda polarna w 2008 roku albatros wydał tak jakby reedycję tom 1 i tom 6 duch Stalina cz 3 4 i 5 nie ma w naszym języku Odpowiedz Link
januanio 9. Zagubiony blask 23.06.09, 10:17 zacznę jutro? nie wiem może jeszcze dzisiaj? Odpowiedz Link
tommyknocker Andrea Camilleri "Wycieczka do Tindari" 23.06.09, 19:20 znowu w Vigacie, ... nareszcie. Odpowiedz Link
elmar43 P.D.James: Grzech pierworodny 23.06.09, 22:01 Lubię P.D., choć czytam ją bez ładu i składu i zachowania jakiejkolwiek chronologii Odpowiedz Link
moleslaw Jean - Claude Izzo "Total Cheops" 24.06.09, 07:51 Jestem na początku książki, ale już zauroczona historią.Czy ktoś może mi zdradzić ile książek tegoż autora wyszło w jęz. polskim? Mam jeszcze "Soleę" i jeszcze jedną komuś przed przeczytaniem (idiotka) pożyczyłam i czekam na oddanie.Czy tylko trzy a może więcej? Odpowiedz Link
judytta Charlotte Link "Przerwanne milczenie" 24.06.09, 08:23 Jak narazie jestem na jej początku ale muszę powiedzieć że podoba mi się z racji na relacje międzyludzkie. judytta.blog.onet.pl/ Odpowiedz Link
chiara76 Re: Jean - Claude Izzo "Total Cheops" 24.06.09, 10:40 moleslaw napisała: > Jestem na początku książki, ale już zauroczona historią.Czy ktoś może mi > zdradzić ile książek tegoż autora wyszło w jęz. polskim? Mam jeszcze "Soleę" i > jeszcze jedną komuś przed przeczytaniem (idiotka) pożyczyłam i czekam na > oddanie.Czy tylko trzy a może więcej? tylko trzy z serii kryminalnej, słynna trylogia, a to z racji , jak się domyślam, śmierci, która przerwała dalsze plany literackie. Polecam zerknięcie na stronie w wikipedii: pl.wikipedia.org/wiki/Jean-Claude_Izzo Odpowiedz Link
januanio bosch 10 - kanał 24.06.09, 14:19 lecimy z kolejną nie udało mi się zdobyć poety, Odpowiedz Link
moleslaw Re: Jean - Claude Izzo "Total Cheops" 24.06.09, 18:53 Dziękuję Chiaro za odpowiedz,szkoda bo przypadł mi do gustu ten styl,trudno mieć oczywiście pretensje do przedwczesnej śmierci Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Jean - Claude Izzo "Total Cheops" 24.06.09, 20:48 Na pierwszą pozycję marudziłam, na drugą trochę mniej, a trzecia podbiła mnie bez reszty. Jak mi było żal, że Izzo już nic więcej nie napisze. Odpowiedz Link
zorija Re: Jean - Claude Izzo "Total Cheops" 25.06.09, 08:38 A ja jeszcze widziałam miniserial z Delonem. To było coś! Chętnie bym go znów obejrzała. Odpowiedz Link
opty2 Tana French - Zdążyć przed zmrokiem 24.06.09, 20:27 książka, w którą trzeba się wgryzać na razie kiepsko mi idzie, czekam na weekend Odpowiedz Link
nchyb Ekspedycja Kolitz Katarzyny Rygiel 24.06.09, 22:12 czyta się nienajgorzej, tylko zastanawiam się, po co zamieniać Kołbacz na Kolice? Skoro idealnie wszystkie szczegóły idealnie opisują opactwo w Kołbaczu, po co tworzyć fikcyjne Kolitz? Odpowiedz Link
zorija Re: Nuria Massot "Złoty klucz" 25.06.09, 08:40 Templariusze na tropie zaginionego, katarskiego manuskryptu. Odpowiedz Link
negev56 Ian Rankin - Pożegnalny blues 26.06.09, 20:02 co tu dużo mówić, ostatnia książka z Rebusem. Odpowiedz Link
cynamoon6 Re: Czerń Kruka- Ann Cleeves 27.06.09, 16:29 Fajnie ci Ja juz skończyłam. Przyjemnie się to czytało i chętnie pozostałabym w szetlandzkich klimatach. Mam nadzieję, że będzie więcej. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Gunnar Staalesen-Wokół śmierci 26.06.09, 20:03 Stanowczo stwierdzamy, że Veum to nie Marlowe Odpowiedz Link
tommyknocker Will Adams "Szyfr Aleksandra Wielkiego" 27.06.09, 11:47 ostatnio skończyłem "Niezniszczalnego " Koontza oraz "Słodkie pożegnania" Woodrella. Odpowiedz Link
judytta Re: Gunnar Staalesen-Wokół śmierci 27.06.09, 20:36 > Stanowczo stwierdzamy, że Veum to nie Marlowe Siostro dokładnie ale książka jak najbardziej się spodobała jeśli chodzi o mnie. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Gunnar Staalesen-Wokół śmierci 27.06.09, 21:34 Też mi się książka podoba. Nie wiem, czemu się ktoś na siłę uparł, żeby to do Chandlera porównywać. A potem wszyscy się czepiają, że poczciwy pracownik socjalny Veum to nie Marlowe. Odpowiedz Link
zorija Re: P. D. James "Ułomna ręka sprawiedliwości" 28.06.09, 09:37 Jedyna wydana w Polsce książka James, której jeszcze nie czytałam. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Natsuo Kirino-Groteska 29.06.09, 09:05 Nie miała ta książka dobrych recenzji na naszym forum. Zobaczymy... Odpowiedz Link
kamkap Mord w Bergen - Gunnar Staalesen 29.06.09, 12:28 Podobało mi się. Denerwowało mnie tylko tłumaczenie imion, to co dało radę tłumaczono na polski, np. Piotr, Beata itp, a reszta pozostała w oryginale. Odpowiedz Link
chiara76 Re: Natsuo Kirino-Groteska 29.06.09, 12:37 siostra_pelagia napisała: > Nie miała ta książka dobrych recenzji na naszym forum. Zobaczymy... czekam na Twoją opinię... Odpowiedz Link
cynamoon6 Re:Karambol -Nessera 30.06.09, 17:00 Wlaśnie zaczynam. Zmniejszam stertę książek dawno kupionych i nie czytanych. Odpowiedz Link
es_zet_pe Rankin Pożegnalny Blues i Sjowall Wahloo Mężczyzna 30.06.09, 18:49 Właśnie nadeszły pocztą "Pożegnalny blues" Rankina i "Mężczyzna który rozpłynął się w powietrzu" duetu Sjowall&Wahloo. Z oboma poczekam cierpliwie na najbliższy weekend - więc to będą przeczytane już w lipcu Odpowiedz Link
negev56 Eugeniusz Dębski - Tamta strona świata 30.06.09, 22:57 Owen Yeate "Prywatny detektyw. Z prywatnym biurkiem w norze, która choćby stanął na głowie i wdzięcznie podskoczył, zawsze śmierdzieć będzie pieprzonym antykwariatem." Na upał się nada. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Natsuo Kirino-Groteska 04.07.09, 20:53 chiara76 napisała: > czekam na Twoją opinię... Chiaro, jakaś strasznie grafomańska ta książka. Nie przebrnęłam. Odpowiedz Link