Dodaj do ulubionych

Kolega IWO

14.11.02, 20:23
Mam niejasne wrażenie, ale chyba cierpisz na jakąś chorobę. Albo jest to
samolubność, albo Zaciszomania. Nie wiem dokładnie. Jest metoda aby to
sprawdzić. Musiałbyś się przeprowadzić np. na Ursynów lub Wolę. Wtedy
wszystko byłoby jasne.
Obserwuj wątek
    • iwo_ Re: Kolega IWO 14.11.02, 22:26
      pawciod napisał:

> Mam niejasne wrażenie, ale chyba cierpisz na jakąś chorobę. Albo jest to
      > samolubność, albo Zaciszomania. Nie wiem dokładnie. Jest metoda aby to
      > sprawdzić. Musiałbyś się przeprowadzić np. na Ursynów lub Wolę. Wtedy
      > wszystko byłoby jasne.

Dwa pytania:
      1.Pawciod, gdzie mieszkasz?
      2.Jaki jest cel Twojego wątku? Odgryść się na mnie (nie wiem za co), masz zły
      humor, czy nie podobają Ci się moje pomysły?

Odpowiem tak:
      Jak pewnie wiesz ( może tego niedostrzegarz lub dostrzegarz, ale masz to gdzieś)
      Zacisze cierpi na niedosyt linii autobusowych. Ponieważ ani metra, ani trakcji
      tramwajowej w pobliżu nie ma, trudno żebym się czegoś innego domagał niż
      autobusów. Moje osiedle położone jest centralnie względem całego Targówka.
      Chociaż jest w samym środeczku dzielnicy, ma bardzo słabą komunikację miejską i
      nie zmienia tego fakt, że swój kraniec ma tutaj bardzo dobra (z resztą moja
      ulubiona linia) 512. Zacisze wciąż się rozbudowuje, a mimo to nie ma
      zapewnionej podstawowej komunikacji. Jeśli byłeś choć raz (nie samochodem) na
      Zaciszu, to powinieneś to wiedzieć.
      Z lekcji geografii to tyle...

Teraz sedno sprawy.
      Paranoją jest to, że chociaż Zacisze ma dobrą infrastrukturę - chodzi mi
      zwłaszcza o równe, w miarę szerokie drogi (Codzienna, Rolanda, Gilarska,
      Samarytanka, Jórskiego, Spójni, Krośniewicka, Kościelska) , którymi mogłoby
      kursować nawet kilka linii autobusowych, przeważająca większość linii omija
      osiedle szerokim łukiem. Są to min.: 120, 140, 145, 156, 345 i inne...
      Ponieważ ten stan rzeczy nie podoba mi się - bardzo mnie boli staram się coś
      zmienić. Dlatego (czy Ci się to podoba, czy nie - nie musisz tego czytać) daję
      pomysły jak uzdrowić tą chorą sytuację, ponieważ uważam, że linie 132 i 512 dla
      kilkunasto tysięcznego osiedla nie wystarczy. Ty możesz tego nie rozumieć,
      jeśli mieszkasz w wielkim blokowisku na Targówku, Chomiczówce itp., itd., gdzie
      jest pięćdziesiąt linii "do wyboru do koloru". Ja niestety nie mam takiego
      wyboru, więc pozostaje mi wysyłanie pism do ZTMu i zamęczam telefonami panie z
      infolinii. Zapewniam Cię, że Ty na moim miejscu zrobił byś to samo.
      Ponieważ post robi się przydługi - żeby Cię nie zanudzić już skończę go.
    • sloggi Re: Kolega IWO 15.11.02, 08:29
      Większość pasjonatów komunikacji "ciągnie kołdrę" w swoją stronę.
      Dlatego zawsze powtarzam, na pojedyncze zmiany należy patrzeć przez ogół
      potrzeb.
      Zmiany w jednej części miasta muszą iść w parze ze zmnianami w pozostałych.

Odnośnie Zacisza należy pamiętać, że to część Targówka zabudowana przez domy
      jednorodzinne, praktycznie każdy ma tam samochód, a każdy chce mieć przed domem
      ciszę i spokój.
      • gacus2 Re: Kolega IWO 15.11.02, 12:05
        sloggi napisał:

> Większość pasjonatów komunikacji "ciągnie kołdrę" w swoją stronę.
        > Dlatego zawsze powtarzam, na pojedyncze zmiany należy patrzeć przez ogół
        > potrzeb.
        > Zmiany w jednej części miasta muszą iść w parze ze zmnianami w pozostałych.
        >
        > Odnośnie Zacisza należy pamiętać, że to część Targówka zabudowana przez domy
        > jednorodzinne, praktycznie każdy ma tam samochód, a każdy chce mieć przed
        domem
        >
        > ciszę i spokój.

A zeby komuś dać trzeba komuś zabrać... Na grupie ztm.news (np.) pomysły na
        polepszenie komunikacji są od razu konfrontowane z rzeczywistością według
        powyższej zasady. Budżet nie jest z gumy... a że ciągnie sie kołdre w swoja
        stronę- no cóż moze te rejony zna się najlepiej i stąd sie to bierze.
        gacek
        • iwo_ Re: Kolega IWO 15.11.02, 18:31
          Przeważnie swoje pomysły nie biorę z powietrza, chociaż czasem lubię
          pofantazjować. Np Ursus też w dużej części jest "willowy", a ma o wiele lepszą
          komunikację.
          Chyba lepiej dawać jakiekolwiek pomysły na polepszenie komunikacji niż jęczeć,
          bo od jęczenia sytuacja się nie zmieni i nie przybędzię pasażerów.
          • pawciod Re: Kolega IWO 16.11.02, 12:28

Broń Panie Boże nie kwestionuję zasadności Twoich koncepcji. Długo mieszkałem
            na Targówku na Zamiejskiej i wiem że na Zaciszu z komunikacją nie jest dobrze.
            Jednakj zastanawia mnie Twój fanatyczny upór, z jakim walczysz o swoje.
            Przecież widać, że walisz głową w mur. Ale jeżeli ta walka z wiatrakami sprawia
            Ci przyjemność, to proszę bardzo.
            ps. W Ursusie nie ma tak dużo willi. Jest sporo bloków i wciąż powstają nowe.
            • pawciod Samokrytyka 18.11.02, 15:31
              Widzę, że bardzo poważnie potraktowałeś mój post, który ja raczej traktowałem
              jako żart związany z Twoim uporem w postulowaniu zmian na Zaciszu. Ale przy
              okazji uruchomiłem dyskusję o sobkostwie w naszych propozycjach.
              Przepraszam.
              • iwo_ Re: Samokrytyka 18.11.02, 16:52
                pawciod napisał:

> Widzę, że bardzo poważnie potraktowałeś mój post, który ja raczej traktowałem
                > jako żart związany z Twoim uporem w postulowaniu zmian na Zaciszu. Ale przy
                > okazji uruchomiłem dyskusję o sobkostwie w naszych propozycjach.
                > Przepraszam.

Nie bierz Sobie do serca mojego "kontrataku". Czasami mam jakąś komunikacyjną
                refleksję ;-) , a czasami jak nie rozumiem co ktoś miał n myśli (czy coś
                obraźliwego, negatywnego, czy wręcz przeciwnie...), a odbieram to jako to
                pierwsze, to się wkurzam. Ale nie zwracaj uwagi na moje nerwy... :-)

I nie musisz przepraszać, bo nie ma za co, a i ja się na nic nie gniewam.

SKOŃCZMY JUŻ TĄ ROZMOWĘ, BO TO NIE JEST KÓŁKO ADORACYJNE RADIA MARYJA, TYLKO
                PROFESJONALNE FORUM! :-)))
                • markill Re: Samokrytyka 18.11.02, 20:56
                  O jak fajnie że konflikt został zażegnany!!!
                  IWO! Czy chciałbyś prywatnie popisać o muzyce? Twoje upodobania w tej
                  dziedzinie są dla mnie bardzo ciekawe.
                  • iwo_ Re: ..::Nie na temat::.. 18.11.02, 21:37
                    markill napisał:

> IWO! Czy chciałbyś prywatnie popisać o muzyce? Twoje upodobania w tej
                    > dziedzinie są dla mnie bardzo ciekawe.

Co masz na myśli?
                    • markill Re: ..::Nie na temat::.. 18.11.02, 23:24
                      No nie na temat, więc przecież nie na tym forum! A gdzie? No chyba na mailach
                      prywatnych. A o czym ? Ach ten metal i new metal!!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka