Dodaj do ulubionych

Jeszcze jedna rewolucja

23.11.02, 17:49
Teraz poszedłem na całość. Wszyscy narzekają na komunikację na Ursynowie.
Więc stworzyłem koncepcję zmian.
Wyszedłem z jednego założenia. Dlaczego linia dowozowa do metra nie może być
jednocześni wywozową z osiedla?

Z moich obliczeń wynika, że na Ursynów jeździ: 69 brygad całodziennych, 48
brygady szczytowe i 50 świątecznych (bez 715). Jest to ogromny potencjał.

A oto moje pomysły:
Bez zmian trasy jeźdżą: 136, 185, 193 i 503.
Likwidowane są: 179, 206, 305 i 306.
Zmiany tras:
192-PL. HALLERA-...-Wyczółki-Poleczki-Puławska-Płaskowickiej-URSYNÓW ZACH.
195-HUTA-...-Romera-Herbsta-Al. KEN-Ciszewskiego-Dereniowa-Płaskowickiej-
URSYNÓW ZACH.
401-URSUS-NIEDŹWIADEK-...-Ciszewskiego-Al. KEN-Płaskowickiej-NATOLIN PŁN.
436-powrót na starą trasę.
504-EMILII PLATER-Dereniowa-Stryjeńskich-Belgradzka-Al. KEN-Przy Bażantarnii-
Stryjeńskich-Wąwozowa-Al. KEN-OS. KABATY
505-powrót na starą trasę
513-Pl. TRZECH KRZYŻY-...-Dolina Służewiecka-Nowoursynowska-Ciszewskiego-Al.
KEN-Indiry Ghandi-Cynamonowa-Płaskowickiej-Rosoła-Belgradzka-Al. KEN-Przy
Bażantarnii-Rosoła-Wąwozowa-Al. KEN-OS. KABATY

Częstotliwość kursowania:

136, 185, 192 bez zmian.
195 10 / 15 / 15
401 15 /
Obserwuj wątek
    • matmi Re: Jeszcze jedna rewolucja 23.11.02, 18:03
      nie zgodze się ze zdjęciem brygady ze 193. Nie jeżdze już na ursynów tak
      czesto, ale zdarza mi się. i linia 193 doworząca studentów do sggw, powinna byc
      jeszcze wzmocniona ( min co 15 min). po przeniesieniu wszystkich wydziałów Sggw
      na Ursynów będzie bardzo obciążona.

to moje uwagi.
      • iwo_ Re: 193 24.11.02, 00:59
        193 powinno zostać przedłużone w kierunku centrum, np. do Rakowieckiej. Poza
        tym zgoda. Przydałyby się też niektóre zmiany, proponowane przez ZTM (305 ->
        165, 206 -> 312, 319), no i oczywiście 416 :-)
        • matmi Re: 193 24.11.02, 10:06
          Nie musi być przedłużane do rakowieckiej. lepiej jak jeździ na krótszej trasie,
          ale cześciej, no i oczywiście musi zachaczac o metro. Przedłużenie do
          Rakowieckiej nie mialo by sensu, ponieważ szybciej dojedzie sie metrem niż w
          korkach autobusem. Dlatego trasa Metro wilanowska - Ursynów jest ok, ale
          przydało by się troche częstsze kursy.
    • moonpatrol Re: Jeszcze jedna rewolucja 24.11.02, 08:46
      Z tym 192 na Ursynów Zachodni to kiepski pomysł - zdecydowanie sensowniej
      byłoby (jak już to zresztą omawialiśmy) przedłużyć tę linię na Zacisze.

Zgadzam się natomiast całkowicie, że zarówno 436 jak i 505 powinny wrócić na
      swoje dawne trasy.

Dość zaskakujący pomysł z 195 i byłby całkiem OK, biorąc pod uwagę pustkę
      komunikacyjną na zachodniej Płaskowickiej (a w pobliżu sporo bloków) tylko
      wydaje mi się, że 195 powinno jednak zahaczać o Centrum Onk. więc z Romera
      powinno skręcać w Herbsta potem Pileckiego - Ciszewskiego - Dereniowa -
      Płaskowickiej - Urs. Zach.

513 zgoda na skrócenie do Pl. Trzech Krzyży ale jeżeli już coś zmieniać w
      przebiegu tej linii na Ursynowie (nie jestem pewien czy rzeczywiście dobrze by
      było skierować ją na Nowoursynowską no ale niech będzie)to od Nowours. -
      Ciszewskiego - Kiedacza - Nugat - Gandhi i dalej bez zmian.
      • pawciod Re: Jeszcze jedna rewolucja 24.11.02, 11:00
        moonpatrol napisał:

> Z tym 192 na Ursynów Zachodni to kiepski pomysł - zdecydowanie sensowniej
        > byłoby (jak już to zresztą omawialiśmy) przedłużyć tę linię na Zacisze.

Przecież jedno nie wyklucza drugiego. Tyle że na tamto przdłużenie brygady
        trzeba zabrać z innej części miasta. A co do 193 i SGGW. Przecież zostały mi
        jeszcze 3 wolne brygady. POza tym przez Nowoursynowską puściłem dodatkowo 513.
        195 przez KEn lub Pileckiego nie ma znaczenia, choć lepiej byłoby chyba
        podjechać do Metra. Centrum Onkologii i tak miałoby lepsze połączenia niż
        obecnie.
        • matmi Re: Jeszcze jedna rewolucja 24.11.02, 11:13
          Co do 513 to lepiej aby nie jeździła nowoursynowską. I tak nieźle kręci na
          Ursynowie. Nowoursynowską jeździ też 401, no i 193 które jakby jeździło
          cześciej to by wystarczyło.

513 - zamiast do Dw wschodniego to może na Plac Hallera i wtedy 192 na Zacisze?
          • iwo_ Re: Jeszcze jedna... [nie na temat Ursynowa] 24.11.02, 17:26
            matmi i moonpatrol napisali:

> Z tym 192 na Ursynów Zachodni to kiepski pomysł - zdecydowanie sensowniej
            byłoby (jak już to zresztą omawialiśmy) przedłużyć tę linię na Zacisze.

> 513 - zamiast do Dw wschodniego to może na Plac Hallera i wtedy 192 na
            Zacisze?

Też taki wariant (513 do Placu) rozważałem. Co by się jednak stało z 178, które
            już teraz ma małą frekfencję? Zastanawiałem się też nad skierowaniem właśnie
            178 na Zacisze... Ale ten pomysł odpadł :-(
            Jeśli chodzi o Ursynów to może 416 (od 1 grudnia) skierować zamiast Rosoła i
            Jastrzębowskiego (Sokłosy) - Nowoursynowską i Ciszewskiego?
            • matmi Re: Jeszcze jedna... [nie na temat Ursynowa] 24.11.02, 17:43
              niewiem o który odcinek Nowoursynowskiej wam chodzi. Jeśli o ten przy SGGW, to
              moim zdaniem 401 i 193 (wzmocnione i skrócone) wystarczy. 416 niech lepiej
              jeździ Rosoła, niż ma kręcić po Nowoursynowskiej.

513 - na Plac Hallera
              178 - połączone z 101 i wycofane z okęcia
              co do 192 to mamy inne pomysły, ja bym połączył z 460 i jako 5XX.
              i najnowsze informacje: rozwód 162 (most Świętokrzyski) i 362 (Most Śląsko-
              Dąbrowski)

to tylko propozycje

• iwo_ Re: Jeszcze jedna... [nie na temat Ursynowa] 24.11.02, 18:00
                matmi napisał:

> co do 192 to mamy inne pomysły, ja bym połączył z 460 i jako 5XX.

Uświadomiłem sobie, że lepsza byłaby linia zwykła 192. 192 kursowała już kiedyś
                jako przyspieszona - "D". Jednak były ku temu powody, aby przekształcić ją w
                zwykłą.

> i najnowsze informacje: rozwód 162 (most Świętokrzyski) i 362 (Most Śląsko-
                > Dąbrowski)

Skąd wiesz? Zmiany mają być na stałe?
                • matmi Re: Jeszcze jedna... [nie na temat Ursynowa] 24.11.02, 18:02
                  to tylko takie pomysły (nie ZTM-u), ale nigdy nic nie wiadomo. Po oddaniu
                  tunelu nastąpią napewno jakieś roszady i może to być jedna z nich. A co
                  będzie....
                  • pawciod Re: Jeszcze jedna... [nie na temat Ursynowa] 26.11.02, 17:21
                    Moje myślenie wykazuje że na 95% w stronę Targówka nastąpi rozwód. Mam
                    nadzieję że na Siekierki nie porobią zmian (obecne objazdy na to wskazują)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka