Dodaj do ulubionych

Pomyłki w trasach

14.01.03, 03:42
Czy zdarzyło się może wam, a sądzę, że pewnie tak, jechać autobusem jakiejś
określonej linii gdy nagle kierowca zamiast jechać tak jak powinien wg
rozkładu - skręca zupełnie w inną ulicę, bądź zatrzymuje się, zawraca, pyta
pasażerów o to, jak ma jechać dalej etc...

Ja lubię takie sytuacje (oczywiście gdy mam czas i mi się nie spieszy) i
musze przyznać, że czasami jestem świadkiem takich wydarzeń.

Ostatnio kierowcy głupieli w 416 na Ursynowie (kilka razy w grudniu), np.
zamiast skręcić w Herbsta wyjechał na Puławską albo jadąc w kierunku pętli
na Ursynowie pojechał prosto Pileckiego w kierunku Płaskowickiej (zresztą
tak mogłoby zostać :-). Raz było też tak, że kierowca zatrzymał się na
zielonych światłach, potem wjechał na pas do skrętu w lewo (źle) aż mu
powiedziałem, że chyba coś mu się pochrzaniło no i stamtąd skręcił w prawo.
A ile trąbienia było!!! :-)) Do standardu należy też mylenie przystanków.

Czasami kusiło mnie, aby podpowiedzieć kierowcy, żeby jechał tak jak mi
wygodnie, no ale ostatecznie kierowałem go tak, że nie tracił żadnego
przystanku.

Jestem ciekaw waszych przygód tego rodzaju; na jakich liniach, kiedy, w
jakich okolicznościach itp. Może są jakieś trasy, na których jest więcej
takich pomyłek niz na innych.

Oprócz 416, podobne, choć mniej spektakularne historie ostatnio przydarzały
się w linii 504, 523 i 157.

A może jakiś tramwaj pojechał nie tam gdzie trzeba, to by była już sprawa
większego kalibru ;-) (oczywiście nie chodzi mi o tymczasowe zmiany trasy)
Obserwuj wątek
    • stront Re: Pomyłki w trasach 14.01.03, 11:53
      Ave!
      Oto, co pamiętam teraz - jak mi się coś jeszcze coś przypomni to opiszę.

1. Dawno, dawno temu, kiedy linia 42 jeździła z Fso do dzisiejszego Os. Wolska
      (pętla na dzisiejszej Al. Prymasa - razem z linią 34) zdarzyło mi się jechać
      rzeczoną 42-ką właśnie. Za nim jechał 34. Motorniczy się zanadto rozpędził i
      przejechał wjazd i zatrzymał się drugim wagonem na rozjeździe. Po krótkiej
      chwili podjechał do przodu, wpuścił 34 na pętlę, cofnął i normalnie wjechał.

2. Kiedyś (jakieś 7-8 lat temu) chciałem się wybrać 702 do Otwocka (nigdy
      wcześniej tą trasą nie jechałem). Jadąc radośnie przez Józefów kierowca w
      pewnym momencie zatrzymał się przy skręcie do Otwocka, wychylił się ispytał
      nieśmiało; "Przepraszam państwa, czy zakręto do Otwocka to ten?". Po usłyszeniu
      odpowiedzi twierdzącej ruszył dalej, a ja zwiedziłem Otwock.

3. Przez kilka lat pracowałem na ul. Modzelewskiego dokąd dojeżdżałem 524 z Pl.
      Bankowego. Któregoś dnia stojąc na przystanku zobaczyłem szybko nadjeżdżającego
      długiego Ika. Ik okazał się pusty. Kierowca wpuścił pasażerów, przeczekał jedne
      światła, w końcu wyjrzał z kabiny i zapytał: "Przepraszam, czy ktoś wie, jak
      ten autobus powinien dalej jechać?". Okazało się, że był to mechanik, który
      dorabiał sobie jako kierowca w sytuacjach awaryjnych (wykrzaczył się jakiś bus
      na trasie). Problem polegał na tym, że jeździł głównie na trasach Prasko-
      północnych (bus z zajezdni Stalowa). Pilotowałem go do Modzelewskiego - dalej
      przejęła go jakaś emerytka.

4. W gazetach były swojego czasy artykuły jak to po przejęciu wyjątkowo
      zakręconej na Ursynowie linii 513 przez PKS Grodzisk Mazowiecki kierowcy
      notorycznie mylili zakręty ewentualnie kierowani byli rozmyślnie przez
      pasażerów na trasę dla nich dogodną (po prostu wciskali mu ciemnotę).

5. Dwukrotnie zdarzyło mi się na linii 516 (Ś.p., że kierowca pomylił bądź
      pominął jakiś przystanek - raz przy Centrum (zamiast na przeciwko Galerii
      Centrum zatrzymał się za rondem), drugi raz na Puławskiej (zamiast przy
      Dworkowej zatrzymał się przy Malczewskiego przy znaku drogowym).

Pozdrawiam
      JSt
    • e-tam Re: Pomyłki w trasach 14.01.03, 13:18
      Najłatwiej o takie przypadki na liniach cmentarnych. Dwa lata temu trafił mi
      się niezły przypadek. Opisywałem go na ztm.news, ale ponieważ niewielu
      forumowiczów tam zagląda, więc opiszę go tutaj.

Linia cmentarna z Cm. Północnego na Powązki Wojskowe (numeru nie pamiętm):

Zaraz po wyjeździe z pętli kierowca pyta się pasażerów jak ma jechać. Pada
      błędna odpowiedziedź, że ma skręcić w lewo (w kierunku Palisadowej). Tego dnia
      Palisadowa była jednokierunkowa i zastawiona przez inne autobusy, więc kierowca
      musiał jeszcze raz przejechać przez pętle. Trwało to kilka minut, bo pętla
      oczywiście pełna. Musiał czekać aż inne autobusy ruszą. Następnie znów chciał
      skręcić w lewo 8-). Paniczne wołanie pasażerów sprawiło jednak, że w ostatniej
      chwili wykręcił w prawo na włściwą trasę. Dalej zbyt wcześnie skręcił z
      Żeromskiego w kierunku Broniewskiego, omijając po drodze przystanek. Na żądnie
      jednego pasażera, po dojechaniu do Broniewskiego, musiał z powrotam dojechać do
      Żeromskiego. Po wysadzeniu kilku pasażerów znów do Broniewskiego i dalej
      właściwą już trasą, z zatrzymywaniem się na każdym napotkanym przystanku
      dojechał wreszcie na Powązki.

Dwa razy także trafiło mi się 407, które nie skręciło z Marszałkowskiej w Aleje
      Jerozolimskie na rondzie. Raz pojechał prosto aż do Królewskiej i tam dopiero
      zawrócił (bez przystanków po drodze co sprawiło, że część pasażerów zaczęła
      panikować :-)). Za drugim razem kierowca zawrócił na wysokości DT Centrum. Po
      prostu przejechał przez tory tramwajowe. Podejrzewam, że chciał ominąć korek na
      rondzie.

Widziałem raz także 513 na Sobieskiego na wysokości Czarnomorskiej. W tym
      wypadku chyba też kierowca omijał korek.

• sloggi Re: Pomyłki w trasach 14.01.03, 14:08
        Kiedyś norma na E3.
        Zamiast zjechać na Wisłostradę bus mknął prosto Trasą AK, na etapie Słowackiego
        było - przepraszam, którędy dalej?
        No i jechaliśmy do Powązkowskiej, Słomińskiego, Bonifraterską.
        Kiedyś w kierunku Bródna zamiast skręcić w Konwiktorską pojechaliśmy prosto,
        M.Gdańskim, Wyb. Puckim, Golędzinowską, Jagiellońską do Toruńskiej. (byliśmy o
        wiele szybciej :)
        • dmirstek Re: Pomyłki w trasach 14.01.03, 15:54
          1. Tylko raz zdarzyła się tramwajowa gafa (w moim przypadku). Wycieczka szkolna
          na jakomś wystawę przy Dickensa (po wizycie przy Foksalu). Lekko spóźniona 9
          jedzie Al.Jerozolimskimi w kierunku Okęcia - Przed nią jedzie 24. Pl.Zawiszy -
          9 wjeżdża jak piesek za 24, na przystanek w kierunku Bemowa. Informuję
          profesora - jedziemy źle i wkićkamy się w Towarową. Nie tam. Skręt w Towarową.
          I co? Widzi pan, że źle. E... wychodzimy z tramwaju - przy PL.Zawiszy na
          wysokości PKP Ochota - Nie wiem jak się skończyła historia, wiem tylko, że się
          spóźniliśmy na przewodnika...

2. 159 kierunek Koło. Przejechaliśmy obok Legii, nagle skręca w Rozbrat -
          jedzie i tak dojeżdżamy na PKP Powiśle. Staje kierowca na przystanku, wyciąga
          mapę i mówi :jednak dobrze jedziemy! Niestety nie, mówię cichcem, było jechać w
          górę, do Pięknej.
          3. 131 kierunek Sadyba - zapomniał, że skręcamy w Spacerową, a nie Dolną - taki
          szczegół:))
          4. 108 - kierunek Wilanowska, po drodze Siekierki - sanktuarium...
          5. 141 - kierunek Marysin ...Sobieskiego - Witosa - och! co to były za lata! I
          zatrzymał się przy Bartoszka
          6. 416 zapomniał, jak jeździ się po Ursynowie, z tego co widzę już
          znane&popularne
          • pawciod Re: Pomyłki w trasach 14.01.03, 16:59
            Mnie się zdarzyło 162 jechać przez Smoleńską lub Piotra Skargi w kieruku
            Siekierek. Nizapomniane wrażenie dla pijaczka, który stał tam w bramie.
            • tony16 Re: Pomyłki w trasach 14.01.03, 18:24
              Kiedyś autko lini 524 na Al.Armi krajowej zapomniał skręcić w ulice
              Słowackiego i pojechał prosto jak 112 np.Potem jeszcze bładził bo bielańskich
              ulicach zanim wkońcu wyjechał na Żeromskiego i na właściwą trasę.Skończyło
              sie to 7-minutowym opóźnieniem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka