geograf 18.06.03, 12:45 A robią ciekawie... www.dsb.dk/byens_puls/ByensPuls.html choć podobno sama kolej kopenhaska rozległa nie jest, a i niekiedy szybciej się dojdzie;-) ale duńska komunikacja...ech...:-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
geograf Lipsk 08.07.03, 21:08 www.leipziger-nahverkehr.de/pics/netzplan_trambus_2002.gif To jest dopiero coś! Kolej, tramwaje i autobusy w jednym. Tylko tych cyferek jeszcze nie rozszyfrowałem. Ale faktem jest, ze kawał dobrej roboty poczyniono... Odpowiedz Link Zgłoś
tomcio6776 Re: Lipsk 08.07.03, 22:58 Niezłe i jedno i drugie... Ciekawe kiedy Nasz Zacny ZTM,coś takiego wymyśli...?! Bo z myśleniem ,to w ZTM dosyć ciężko... Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Wlk. Brytania 14.07.03, 14:18 Virgin Trains Dzięki uprzejmości Adamco www.virgintrains.co.uk/default.asp Prywatne linie kolejowe w Wlk. Brytanii. I tak powinny właśnie wyglądac linie w Polsce. ślinka cieknie, zajrzyjcie do działu nowozakupionych pociagów.. www.virgintrains.co.uk/redirect.asp?47 albo od razu do zdjęcia: www.virgintrains.co.uk/img/innovations/new_voyagers/voyager_prints_02.jpg Hmmm..podobno w historii kolei w Wlk. Brytanii tez nie było za różowo...ciekawe czy w Polsce kiedyś takich kolei doczekamy się? Odpowiedz Link Zgłoś
dmirstek Jak to robią w MONACHIUM 29.07.03, 15:37 Wróciłem właśnie z dobrze znanych mi stron Monachijskich. Jak w wielu miastach niemieckich kolej jest podzielona na U-bahny (U1,U2 itd.) - podziemne kolejki dzielące różne dzielnice z Centrum i S-bahny (S1,S2 itd.) naziemne pociągi łączące miejscowości podmonachijskie (np. Unterhaching)z Hauptbahnhofem - głównym dworcem kolejowym miasta. Oszczędny sposób - w wielu miejscach jest jeden peron, a na elektronicznych tablicach jest napisane jaka linia i w jakim kierunku stoi na peronie - taka stacja to np. Odeonsplatz, gdzie na jeden peron może wjechać U5, U4, U6 i U3. W niewielu miejscach (gdzie S-bahny jadą pod ziemią, czyli Ostbahnhof - Hackerbrucke) są 2 perony. Miasto podzielone jest na wiele stref, a rodzajów biletów jest ze 3 razy więcej niż w rodzimej stolicy. Niemcy niby bogaci, ale prawie wszyscy mają bilety na komunikację. Jak na Muenchener Olimpia Stadium przeskoczyłem podczas zwiedzania na przez płotek na murawę Bayernu zostałem za rękę wyprowadzony z murawy bawarczyków i wsadzonu do U3. Ochroniarz oczywiście nie wiedział czy w ogóle mam bilet. Takie oczywiste?? Akurat miałem bilet na wszystko, ale najpopularniejszy bilet to - Wszystkie busy i tramwaje + 2 linie U-bahnu w strefach 1-4 lub 1 linia S-bahnu w strefie 1-8. Ale się napisałem... A... jeszcze lynka: www.mvv-muenchen.de/archiv/objects/pictures/1/netzJuli03(A4).jpg Odpowiedz Link Zgłoś