Dodaj do ulubionych

Mikser - help!

15.01.04, 21:20
Witam wszystkich,
Jestem bardzo początkujący, jeśli chodzi o Linuksa, aczkolwiek generalnie jeśli o kompy chodzi nie jest źle. Mam na pokładzie SBLive! i AC97' na płycie WYŁĄCZONE w Biosie. Dzwięk jest,na pewno z Live'a ale mam inny problem mikserowi linuksowemu (MDK 9.1) zdaje się nie przeszkadzać to , że AC97' jest wyłączony - wyświetla i źródła dzwięku z Live'a i te z AC97' A wogóle pokazuje całą masę dziwnych wejść/wyjść nie wiedzieć czemu, i co najgorsze bez dokładnych opisów. W związku z tym pytanie:

1. czemu tak jest i co zrobić by nie wyświetlało mi n dziwnych pozycji w mikserze?
2. czy istnieje jakieś oprogramowanie w rodzaju tego windowsowego, które miał Live! - umożliwiało dzielenie dzwięku na wyjścia, ustawianie liczby głośników. etc.

Obserwuj wątek
    • kell99 Re: Mikser - help! 15.01.04, 22:07
      pytanie to juz bylo brane pod uwage w niedawnym watku.
      ilosc wyjsc w mikserze zalezy od karty jaka uzywasz i od miksera. jest kilka
      programow ktore sie tym zajmuja, poszukaj taki ktory tobie najbardziej odpowiada
      (w standardowym mikserze gnome2 o ile pamietam da sie wylaczyc, ale glowy nie
      dam, jak sprawdze to dam znac). to jak dziala karta bylo tez napisane, sterownik
      OSS, ktory najczesciej jest dolaczany do dystrybucji nie daje zbyt wielkich
      mozliwosci.
      potrzebujesz sterownik alsa sound by regulowac 5 czy 7 glosnikow i uzywac
      bardziej zaawansowane mozliwosci karty, albo uzywac sterownika firmowego (ze
      strony creative, poszukaj). tak czy inaczej OSS dziala ok z 4 glosnikami (tyle
      mam i tyle dziala), ale regulacja jest magicznai czesc funkcji nie dziala
      dlatego, ze uzywasz sterownika OSS zamiast sterownika Alsy.
      • smok85 Re: Mikser - help! 16.01.04, 21:32
        Dziękuję :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka