Dodaj do ulubionych

LUDZIE, OPAMIETAJCIE SIE. ZASMIECACIE TO FORUM

IP: *.slupiec.sdi.tpnet.pl 25.01.04, 22:21
dziesiatkami prostych spraw, na ktore istnieja juz rozwiaznia opisane jak nie
na tym forum to na innym, lub na google. Zobaczcie ile jest postow bez
odpwiedzi, ile to zwykly sapam. O czym to moze swiadczyc jak nie o tym ze to
forum spadlo na psy. Ktos, kto dluzej jest na tym forum pewnie zauwazyl brak
pewnych osob, ktorych opinie i porady jesli sie pojawialy to byly rzetelne i
przewaznie dobre. Milo bylo poczytac. Szybka , fachowa pomoc i wymian
doswiadczen. Tak bylo. I to calkiem jeszcze nie dawno. A teraz jak jest ?
Szkoda pisac. Kazdy widzi !
Obserwuj wątek
    • gray Re: LUDZIE, OPAMIETAJCIE SIE. ZASMIECACIE TO FORU 25.01.04, 22:45

przeglądarkę każdy umie włączyć i taki jest tego skutek. chcesz poczytać o
      prawdziwych problemach to czytaj usenet :)
      • Gość: Hubert Trzeba zrobić jakiś forowy remanent:) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.01.04, 01:23
        Masz racje,od jakiegos czasu nie widac tu wielu osób..:( Moze nalezy dokonac katharsis-żadnych porad przez pewien czas-tzn porad na głupie tematy,ludzie sie zniechęcą,a dyskutować o prawdziwych problemach,na które rozw. próżno szukać w google.Widać,że dominuja pytania p2p i inne raczej mało ambitne...To może zróbcie jakis apel do expertów;) Pozdrawiam,licze na szybki powrót tego forum do "zdrowia";)
        • gray Re: Trzeba zrobić jakiś forowy remanent:) 26.01.04, 11:02
          Gość portalu: Hubert napisał(a):

> Masz racje,od jakiegos czasu nie widac tu wielu osób..:( Moze nalezy dokonac
          > katharsis-żadnych porad przez pewien czas-tzn porad na głupie tematy,

tylko spróbuj to zrobić tak, żeby nikt się nie wyrwał z odpowiedzią na
          pytanie 'skąd ściągnąć cracka' albo 'jak złamać hasło'. IMHO trochę za mało
          jest ingerencji administratora na forum komputery i internet. nie chodzi mi w
          żadnym wypadku o cenzurę ale o ucinanie wątków nie na temat, spamu i pytań o
          sprawy nieetyczne. poza tym przydałby się jakiś wewnętrzny regulamin, do
          którego link byłby na głównej stronie forum tak żeby nie było wątpliwości co
          jest dobrym pytaniem a co nie. coś takiego funkcjonuje na IRCowym kanale #pomoc
          a wygląda to tak goos.wroclaw.net.pl/info.html . poza tym chociaż
          częściowe przestrzeganie rtfm.bsdzine.org znacznie ułatwiłoby
          odpowiadanie na pytania.

ja rozumiem, że pomoc na stronie www jest najbardziej dostępną formą dla
          zwykłych użytkowników ale czasami z pytania można odczytać jedynie to, ze jego
          autor jest niepełnosprawny umysłowo :/

przydałaby się jakaś reakcja pana administratora i ustalenie pewnych spraw
          zanim kompletnie utoniemy w pytaniach o złamanie hasła w gg chłopaka :)
          • Gość: piecyk gazowy Re: Trzeba zrobić jakiś forowy remanent:) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.04, 11:33
            gray napisał:

> Gość portalu: Hubert napisał(a):
            >
            > > Masz racje,od jakiegos czasu nie widac tu wielu osób..:( Moze nalezy dokon
            > ac
            > > katharsis-żadnych porad przez pewien czas-tzn porad na głupie tematy,
            >
            > tylko spróbuj to zrobić tak, żeby nikt się nie wyrwał z odpowiedzią na
            > pytanie 'skąd ściągnąć cracka' albo 'jak złamać hasło'. IMHO trochę za mało

Doskonale Cię rozumiem, ale weź pod uwagę, że np. nóż też może służyć do
            różnych rzeczy.
            • gray Re: Trzeba zrobić jakiś forowy remanent:) 26.01.04, 15:47

nóż może służyć do wielu rzeczy natomiast cracki i łamanie haseł służą do jednej
              rzeczy, dodatkowo całkowicie nielegalnej. podkreślam po raz setny - nie chodzi
              tu o to, że należy się opowiedzieć za lub przeciw, i że osoba udzielająca
              odpowiedzi musi pokazać, że jest czysta jak łza. chodzi o to, aby nie propagować
              na forum metod nielegalnych i (być może przede wszystkim) nieetycznych (w
              rozumieniu zasad etyki informatycznej) - jeżeli ktoś chce to robić to niech robi
              ale ja go tego nie nauczę. wiele osób niestety nie rozumie, że nie ma szkół dla
              hakerów, złodziei itp. itd.
          • koktajl_molotowa Re: Trzeba zrobić jakiś forowy remanent:) 26.01.04, 15:03
            Jeśli chodzi o regulamin i netykietę, znajdzie to każdy zainteresowany gdy
            wejdzie na forum "O forum" forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=299 (trzeci
            czerwony link od góry, jakby ktoś niezauważył, a właściwie grupa linków). I od
            tego miejsca wszyscy powinni zaczynać. Ale po co? Lepiej bezmyslnie zadać
            pytanie, na które odpowiedź jest 10 linijek wcześniej. Ja już przestałem nawet
            otwierać niektóre posty, być może ktoś pod banalnym tytułem wątku umieści
            niebanalny problem. Trudno, moja strata, choć nie tylko. Ja nie nauczę się
            rozwiązywać kolejnego problemu, autor wątku, być może, nigdy nie dostanie
            właściwej odpowiedzi. A kto jest temu winny? Ja, bo mam dość pytań o
            "restartujące XP"? A może autor, który nie czytał regulaminu, nie zna netykiety
            i nie potrafi, albo mu sie nie chce, mądrze ułożyc pytania?
            IMHO netykieta dla internauty jest jak kodeks drogowy dla kierowcy, powinien ją
            znać. I żadne tłumaczenie, że początkujący odróżnia komputer włączony od
            wyłączonego nikogo nie usprawiedliwia. Z komputerem niech kupi ksiązkę "Podstawy
            obsługi komputera" (czy cos takiego) przy 2000zł te 30zł to pryszcz, a jaki
            pożytek dla ogółu forumowiczów, internautów itd. Poza tym, z tymi początkujacymi
            nie jest tak do końca źle, pytanie o crack do gry świadczy, że skombinować grę
            potrafi, znalazł ją w sieci, a cracka nie może? [to tylko przykład]
            Dziękuję za uwagę i pozdrawiam.
            PS
            Jeszcze tylko cytat netykiety umieszczonej na forum GW:
            "Pamiętaj o odpowiednich tytułach pisanych przez siebie wiadomości - powinny być
            jasne i czytelne." <a nie np. RATUNKU, HELP, PLIZZZZZZ!!!!!!!> [tu sie słowo
            niecenzuralne cisnie na usta]
            I link do FAQ forum GW, gdzie każdy znajdzie odpowiedz,np, na pytanie "jak
            zrobic aktywny link" forum.gazeta.pl/forum/1,47474,1617926.html
            Ale i tak wiekszość powie sobie "po co mam sie meczyc, niech dadzą rozwiązanie
            tam gdzie chcę, a nie ja bedę go szukał tam gdzie jest"
            A swoja drogą, ciekawe kiedy będzie nastepne pytanie o aktywne linki :D
            • Gość: kell Re: Trzeba zrobić jakiś forowy remanent:) IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 27.01.04, 00:07
              wiec moze po prostu przestac udzielac odpowiedzi na te pytania, tylko podawac
              linki do najblizszego watku na forum + link do strony forum z podstawowymi
              informacjami. wszystko super, ale zaloze sie, ze wiekszosc z was po prostu
              puszcza juz takie watki bokiem, bo ile mozna odpowiadac na te same pytania,
              zadna w tym zabawa. a juz nic tak nie wkurza jak 2 takie same watki oddzielone
              kilkoma innymi, na tej samej stronie. to juz jest wkurzajacy przejaw lenistwa,
              komus ciezko przeczytac te kilka linkow, czy nawet wpisac 2 wyrazy w szukaj.. po
              prostu nie chce mi sie wierzyc, ze wiekszosc ludzi to idioci.. to jak oni
              skonczyli szkole, co z informatyka w szkole, czyzby po tylu godzinach i wydanych
              pieniadzach nie potrafili przejrzec kilku watkow.. a moze problem jest glebiej,
              problem z czytaniem? uzywanie komputera moze byc trudne, kazdy mial takie
              chwile, kazdy kiedys zaczynal i kazdemu cos kiedys nie wychodzilo (malo to sie
              naklnalem na linuksa? na windows? huh) .. nie mowcie mi, ze osoba ktora
              skonczyla szkole srednia, gimnazjum/liceum nie potrafi wpisac google.com i 2ch
              wyrazow... podobnie z crackami. niech sobie ludzie uzywaja kradzionego
              oprogramowania. ich sumienie, oni beda placic jak ich kiedys tam namierzy
              mityczna kontrola, ale w 99% przypadkow google.com + nazwa programu + crack
              zwroci pozytywny rezultat w pierwszych 10ciu linkach.
              mniej lenistwa, wiecej samodzielnosci. czy to nie osiagniecie nawet banalnej
              rzeczy samemu sprawia tyle radosci?
    • Gość: GRZEGORZ Re: LUDZIE, OPAMIETAJCIE SIE. ZASMIECACIE TO FORU IP: 5.5R* / *.lax.untd.com 26.01.04, 04:57
      Ja mysle ze nie masz racji poniewaz to co dla Ciebie jest blachym problemem
      dla innego jest sprawa nie do rozwiazania bez pomocy innych .Uszanujmy
      problemy innych i nie mowmy o zasmiecaniu bo chyba po to to forum istnieje.
      Pozdrawiam Grzegorz

PS jakos nigdy nie widzilem Twojej podpowiedzi w problemach innych wiec prosze
      najpierw pomoz a potem krytykuj
      • Gość: ceti Re: LUDZIE, OPAMIETAJCIE SIE. ZASMIECACIE TO FORU IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 26.01.04, 09:05
        wszystko pieknie, ale jak widze ktorys z kolei watek typu "XP mi sie restartuje", " nero nie widzi plyty", "ktory system jest lepszy", czy "jak wlaczyc obraz z komputera na TV" to mi sie noz w kieszeni otwiera. kiedys chetnie sluzylem pomoca na tym forum ale teraz poprzestaje glownie na czytaniu i glos zabieram wylacznie w sprawach, ktore poruszane nie byly albo poruszane byly dawno i warto o nich wspomniec znowu. i tak na koniec apel do tych wszystkich bezmyslnie zakladajacych nowe watki: forum jest wyposazone w wyszukiwarke, poteznym narzedziem niosacym pomoc sa: wyszukiwarka google i pare innych, a tak w ogole to chyba przydaloby sie co poniektorym swiezo upieczonym mlosnikom komputerow poczytac podstawy netykiety. tyle ode mnie. moze jednak to forum jeszcze nie jest stracone?
      • Gość: mich_oles Re: LUDZIE, OPAMIETAJCIE SIE. ZASMIECACIE TO FORU IP: *.chello.pl 26.01.04, 11:04
        Grzegorz. Masz całkowitą rację. Ja też nie widziałem żeby komuś pomógł.
        Zresztą forum do tego służy. W przeciwnym wypadku były by dwie kategorie: dla
        ekspertów i dla początkujących. Sądzę, że najlepiej byłoby tak podzielić bo
        słuchanie takich bezsensownych wypocin jest stratą czasu.
        • Gość: cs Re: LUDZIE, OPAMIETAJCIE SIE. ZASMIECACIE TO FORU IP: 194.255.20.* 26.01.04, 11:10
          wiekszosc ludzi to nowicjusze nie majacy zielonego pojecia o kompach, totez
          pytaja sie o kazda glupote.
          Do tego jest forum, nie ich wina, ze akurat ich problem jest malo ambitny.
          Moze w przyszlosci postaraja sie o bardziej ambitne i wyszukane problemy z
          kompem, niech jednak nabiora troche doswiadczenia.

:o))
          • Gość: Hubert Re: LUDZIE, OPAMIETAJCIE SIE. ZASMIECACIE TO FORU IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.01.04, 11:29
            Może ten podział nie byłby taki zły..hmh. przynajmniej byłoby jakoś klarowniej:)
            • gray Re: LUDZIE, OPAMIETAJCIE SIE. ZASMIECACIE TO FORU 26.01.04, 15:56

a gdzie tam klarowniej - mało teraz pytań 'pytanie o * do superspecjalisty'
              itd.? i tak każdy zadawałby pytanie na zaawansowanym forum żeby zwrócić na nie
              uwagę 'mastahów' ;)
    • Gość: jap A co z odpowiadającymi? IP: 195.136.36.* 26.01.04, 12:08
      Masz zupełną rację, bo lenistwo ludzkie nie ma granic. Zamiast poszukać,
      łatwiej wpaść na forum, narobić krzyku, może ktoś pomoże.
      Ale żeby ci, którzy tu udzielają rad też nie czuli się tacy wspaniali, muszę
      powiedzieć, że często odpowiedzi też są bez sensu. Nawet wtedy, gdy są dobre,
      mogą być niedopasowane do pytających. Jeśli widać, że pyta ktoś, kto
      ma "pierwszy stopień" zaawansowania komputerowego, czyli wie, kiedy komputer
      jest włączony, a kiedy wyłączony, nie radźcie mu np. zmian w rejestrze,
      ściągania jakiegoś genialnego programu, którego nawet nie rozpakuje itd. Takie
      rady, to też swego rodzaju spam - przynajmniej przypadku początkujących.
      Pozdrawiam!
    • Gość: ERWIN Re: LUDZIE, OPAMIETAJCIE SIE. ZASMIECACIE TO FORU IP: *.slupiec.sdi.tpnet.pl 26.01.04, 17:20
      Witam ponownie. Odrazu odpowiem na post dwoch kolegow, grzegorza i mich-olesia.
      Panowie, zanim zaczniecie pisac o rzeczach o ktorych nie macie pojecia proponuje
      wpisac w wyszukiwarce na forum komputery "eriwn" i zazaczyc szykanie autora.
      Podam wam link, gdyby jakims sposobem nie udalo wam sie tego zrobic
      szukaj.gazeta.pl/szukaj/0,52001.html?VE_szukaj_a=erwin&ile=10&orderby=data_od+desc&spojnik=and&tag=34&poz=0&tablicaSzukaj=forum_autor&x=0&y=0&zywe=2
      Kolejna sprawa to ta, ze na forum mozna istniec takze pod kilkoma innymi
      nickami, vide logowanie. O tym przypominac wam nie trzeba.

Przyznam, ze bardzo lubilem zagladac na to forum ale to co ostatnio sie tutaj
      dzieje, calkowicie odbiera mi chec do tego. Pytam sie, gdzie jest Admin i czy
      ktos nad tym panuje ?
    • Gość: Nie-erwin Do mądrego Erwina... IP: *.kra.cdp.pl / *.kra.cdp.pl 26.01.04, 18:25
      Załóż sobie własne forum i nie marudź. Masz zapędy cenzorskie to sobie będziesz
      wpuszczał na nie według własnego widzimisię. Pokory trochę i zrób sobie kompres
      na głowę. Może Ci pomoże.

J.
      • gray podpisz się nie-mądry... 26.01.04, 18:44

...kto mówi o wpuszczaniu albo nie?
    • Gość: JP Re: LUDZIE, OPAMIETAJCIE SIE. ZASMIECACIE TO FORU IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 26.01.04, 19:41
      A mnie najbardziej denerwuja tu na forum ludzie, ktorzym wydaje sie, ze sa
      ekspertami a potrafia tylko szydzic i osmieszac innych.
      Ci wlasnie powoduja ze prawdziwi znawcy przestaja tu przychodzic.

Posty na cala strone, polemika nie na temat a w konsekwencji rzadej porady.
      Dzieki takim wlasnie ludziom jak grey, kell to forum spadlo na psy.

Poza tym nie miejcie pretensji do ludzi ktorzy nie znaja komputera i dzieki
      temu zadaja glupie pytania. To forum jest wlasnie dla nich.
      To nie jest forum dla ekspertow.

Nie dziwie sie nawet, ze taki poczatkujacy nie potrafi czegos znalezc w
      wyszukiwarce forum. Moge mu nawet wybaczyc, ze taki sam watek byl kilka watkow
      nizej.

Niewybaczalne jednak jest osmieszanie ludzi, pisanie ze sa glopi, obrazanie
      ich, tylko dlatego, ze w jakims temacie sa mniej obeznani.

Osobiscie mam wielka przyjemnosc pomagania tu innym. Widze, ze sa mi wdzieczni
      i to jest dla mnie najwieksza nagroda.
      • Gość: Nie-mądry Szkodzisz sobie:)) IP: *.kra.cdp.pl / *.kra.cdp.pl 26.01.04, 20:35
        Zaraz Cię nazwą trollem. To ulubiony epitet "expertów". Używasz IE, Windowsa,
        nie lubisz Linuxa, to jesteś klasycznym trollem.

Nie-mądry
        • Gość: erwin Re: Szkodzisz sobie:)) IP: *.slupiec.sdi.tpnet.pl 26.01.04, 22:18
          Przeciez nikt tutaj nikogo nie obraza, nie podwaza jego umijetnosci w obsludze
          kompa i tym bardziej z niego nie szydzi. Uwazam ze osoby takie jak Grey, kell,
          koktail...czy piecyk zawsze sluzyli dobra rada i milo bylo nieraz poczytac co
          maja do powiedzenia. Gdy jakis watek, nabieral rozpedy i rozrastal sie, chetnie
          zagladaalem jakie nowe posty sie tam pojawily. Fajnie jest poczytac ludzi, ktozy
          co nieco wiedza o sprzecie i kompach. Niestety teraz jakjosc zostala zamieniona
          na ilosc. Napradwe (taki jest moje zdanie) odechciewa sie tutaj zagladac. Moze
          jedynie z senstymentu, moze z nadzieja ze cos sie poprawilo. Niestety, z dnia na
          dzien jest gorzej. Nikogo za to nie winie. To moja opinia i nikomu jej nie
          narzucam. Kiedysa lubilem to forum. Naprawde. wile zeczy zostalo mi w pamieci.
          wiele sie nauczylem dzieki forum Komputery. A teraz ? Szkoda poisac. I tak
          znajda sie tracy ktorzy podwaza to o czym ja mowie. Ale co z tego ? Czy niemam
          racji ?
          • Gość: Agnieszka moze powinna to byc strona startowa w IE? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 26.01.04, 22:20
            ag.bocznica.org/
            • gray Re: moze powinna to byc strona startowa w IE? 26.01.04, 23:49

jeżeli byłoby tam napisane 'i will use msn... ' to może m$ by na to poszedł ;)
      • alfalfa Re: LUDZIE, OPAMIETAJCIE SIE. ZASMIECACIE TO FORU 26.01.04, 22:39
        Przesadzasz. Do tego czynisz jakieś personalne wypady. Nie masz racji w tej
        kwestii. Poza tym zgadzam się z Tobą. Pierniczenie o niefachowości pytań,
        niekorzystaniu z wyszukiwarki itd. są śmieszne. Kolesie zapomnieli gdy
        cielęciem byli. Też lubię pomóc, zwłaszcza paniom:)) Misiowie od Linucha są
        potrzebni, fajnie że są. Nie ma co narzekać czy regulować. Więcej dobrej woli.
        pozdr.
        A.
        • Gość: Eriwn Re: LUDZIE, OPAMIETAJCIE SIE. ZASMIECACIE TO FORU IP: *.slupiec.sdi.tpnet.pl 26.01.04, 23:06
          Fakt, moze przesadzam. ale nic na to nieporadze ze odnosze wraznie ze wczesiej
          jechalem pociagiem I klasy a teraz siedze w 2 klasie u kogos na kolanach w
          wagonie pelnym ludzi i kazdy piepprzy o tym samym. Nic na to nieporadze. Jedyne
          co moge to pogadac o tym na forum. I tyle. Tylko zrozum, ze fajnie bylo kiedys.
          Naprawde bylo ciekawie. Teraz jest inaczej. Nic nie poradzimy. A to ze jest
          gorzej ? Trudno sie mowi, moze kiedy bedzie lepiej. Kto tego nie widzi, jego
          sprawa. Moze ja do tego jeszcze nie doroslem. Zycze milego surfowania po forum.
          Ja sie przenosze, przynajmniej na razie. A dlaczego ? Nic nie jest mnie wstanie
          tutaj juz zaciekawic. Tylko gadu-gadu i restartujacy sie xp, albo problem z
          kompe ( ze dzialal wczoraj a dzisiaj juz nie dziala). Szkoda czasu, na to marne
          forum. Pozdrawiam.
          • alfalfa Re: To juz było 26.01.04, 23:27
            Naprawdę. Jak sadzisz - o Me czy Win2000, czy "czy ja stracę dane 1.01.2000"
            pytań seryjnie nie było? To normalne. Cieszę (bez przesady:) się gdy czytam jak
            ktoś średnio zaawansowany próbuje pomóc temu całkiem raczkującemu. I tak
            powinno być. Jak się jakiemus lokalnemu guru wydaje, że jest "ponad" to
            przecież nie ma obowiązku pisania:). Forum może być ciekawe interesującymi
            uczestnikami i zgłaszanymi przez nich tematami. Skoro zgłaszają swoje pytania i
            problemy tylko początkujący nie ma się czemu dziwić. Zgłaszam swoją propozycję -
            panowie prof. dajcie znać jakie tematy przerabiacie i w jakim kierunku idzie
            Wasza praca, może byłoby o czy pogadać?
            pzdr.
            A.
            • Gość: erwin i dalej nierzoumiesz.... IP: *.slupiec.sdi.tpnet.pl 26.01.04, 23:43
              Pozwol,ze powiem Ci jeszcze raz ale prosciej. Jest koles, ma problem z
              kodekami. I co robi ? Leci na forum i zadaje pytanie" Problem z filmem" a w nim
              ze film mu nie chodzi albo cos tam, cos tam" lub " Zainstalowalem XP i mi sie
              restartuje". Takiemu osobnikowi, nieche sie nawet spojrzec czy piec linijek
              nizej niema podobnego tematu. Nie sprawdzi w wyszukiwarce forum. Nie poszuka na
              Google, w archiwach grup dyskusyjnych. Nie, bo po co ? Zapyta. Pzreciez za 10
              minut jakis "frajer" mu odpisze i po problemie. Taki koles nic sie nie nauczy.
              Bedzie zawsze liczyl na gotowe. Zawsze bedzie liczyl na foru. Czy to beda ikonki
              czy moze obrazki czy tez gry. Ja wole poszukac i pomyslec, to przynosi wiesza
              satysfakcje i uczu przynajmniej czegos. A umiejetnosci sa najwaznijesze. Chyba
              niemusze Ci o tym mowic ! Chyba lepiej samemu pomyslec niz po raz n-ty pytac sie
              o Gadu-gadu na forum. To naprawde staje sie nudne. A dlaczego to pisze ? Bo
              lubie tu zagladac, ale niestety ostatnio odeszla mi ochota. Bardzo tego zaluje !
              Pozdrawiam.
              • alfalfa Re: no coś tam rozumiem:) 26.01.04, 23:55
                Ja Cię rozumiem. Nie zaglądam nawet do tych kolejnych "wąków-klonów". Tak czy
                inaczej w dotychczasowej formie fajni goście tu są (temu chyba nie przeczysz?).
                Czyli coś jest. Robienie pogrzebu nie ma sensu. Mam wrażenie gurumarudzenia.
                Szanowni panownie - proponuję piwko i wyluzowanie:)
                pzdr.
                • Gość: Erwin Re: no coś tam rozumiem:) IP: *.slupiec.sdi.tpnet.pl 27.01.04, 00:06
                  Typowa postawa polskiego chlopa ( bez obrazy :). Jak cos mi niepasuje to cos z
                  tym robie ! Niewykladam laski na wsyztsko i niemowie sobie "co bedzie to bedzie,
                  a co mnie to obchodzi" i mnie chleje piwa kiedy niema okazji. Tak samo nikt
                  tutaj nie marudzi ? Nikt tez chyba nieuwaza sie za guru ! Ciebie to dziwi, ze ja
                  chce zeby to forum nie "spadlo na pysk" ? To forum ,zawsze sluzylo pomoca i
                  chcialbym zeby bylo tak dalej. Z Twoich wypowiedzi wnioskuje, ze Tobie podoba
                  sie tutaj to co widzimy.
                  Proponuje zamiast klucic sie o to tutaj wzrucic sie do administatorow forum o
                  jakiekoliwek zapanowanie nad tym forum. Tak jak mowilem wczesniej. Admina tutaj
                  nigdy ne widzialem. Pozdrwiam
                • gray Re: no coś tam rozumiem:) 27.01.04, 00:15

piwko i wyluzowanie - zawsze :) ale mogłaby być przyklejona gdzieś krótka
                  instrukcja obsługi forum a i najczęściej odpowiadający mogliby umówić się na
                  kierowanie odpowiednich pytań do google albo do faq'ów. szkoda, że nie ma jakoś
                  współpracy z adminem - może by się tym zająć... (po sesji ;))

pozdrawiam.
          • Gość: jose_g dlaczego najczestszy temat to "porno strony w IE"? IP: *.bc.edu 26.01.04, 23:37
            rzeczywiscie tematy na tym forum ograniczaja sie najczesciej do:
            - problemy z GG,
            - problemy z Windowsem ktory nie dziala choc wczoraj bylo dobrze
            ale najczesciej:
            - "ratunku cos mi wlazlo do explorera", "jak usunac to swinstwo", "gole baby na pulpicie", itp...

to ostatnie wkurza mnie najbardziej - zobaczcie ile postow tego typu pojawia sie w ciagu tygodnia.
            na forum Komputery i na Internet. moze administrator formu powinien pomyslec o umieszczeniu
            malego FAQ na gorze strony typu;

"Jesli jestes kolojna osoba ktora ma klopoty z niechcianymi stronami w Internet Explorerze to nie
            zawracaj dupy ludziom na tym forum bo ten temat poruszany byl juz setki razy do znudzenia
            tylko:
            - uzyj Ad-Aware, SpyBot, HijackThis, itp.
            - zainstaluj firewalla np. Outpost czy ZoneAlarm,
            - przeskanuj komputer w poszukiwaniu wirusow,
            - zmien przegladarke na Mozille lub Opere,
            - nie korzystaj z Explorera oprocz strony Windows Update,
            - jak chcesz jeszcze wiekszego bezpieczenstwa i zero klopotow tego typu to wywal Windows i
            zainstaluj Linuksa,
            - mysl! to nie boli. nie klikaj na wszystko OK zanim przeczytasz,
            - naucz sie angielskiego na wszelki wypadek"

do tego powinny byc podane linki do wazniejszych stron.

Ludzie! ile mozna w kolko o tym samym? to tak trudno zadbac o podstawowe bezpieczenstwo w
            Windows??? rece opadaja. ja wiem ze niektorzy sie nie znaja na komputerach ale czytac potrafi
            chyba kazdy...
            • Gość: erwin Re: dlaczego najczestszy temat to "porno strony w IP: *.slupiec.sdi.tpnet.pl 26.01.04, 23:51
              O tym wlasnie mowilmy jednak nie wszyscy to rozumieja. Nawet takiemu alfalfa
              odejdzie kiedys ochota odp. 10 raz na watek "Problem" w nim "Mam problem z IE bo
              nie wyswietlaja mi sie strony......".
              Niemam pretensji do ludzi o nic pozatym ze niestaraja sie myslec i leca na
              latwizne. Tylko gdzie jest jakis admin. Nigdy go tu nie widzialem. Moze ktos
              zaproawdzilby tu wreszcie porzadek.
              Pozdrawiam
              • alfalfa Re: dlaczego najczestszy temat to "porno strony w 27.01.04, 00:07
                Ja się rzadko wypowiadam i rzadko bywam. Żadna ze mnie "matka teresa":)))) Mają
                rację ci piszący, że na kolejne bzdrune posty odpowiadać nie ma sensu. Do
                myślenia czasem trzeba zmusić!:) Po co jednak hierarchizować, narzekać a co
                gorsza cezurować? Pewien chaos tego forum ma sens czasem, daje ciekawe wątki,
                może to naiwne ale ma ktoś bardziej administracujne rozwiązanie gwarantujące
                taką jakość (utrzymanie jej)?
                pozdrawiam
                • koktajl_molotowa brak obycia 27.01.04, 01:51
                  Powodem degradacji forum (nie tylko tego) jest brak obycia nowych użytkowników.
                  Przydałaby im sie szkoła, pobyt w sieci z przed 10 lat. Mniej wiecej wtedy
                  zaczynałem. Ktoś łamiący zasady netykiety na IRC-u, czy grupach dyskusyjnych
                  (tak, istniały wtedy takie rzeczy:) miał przerąbane. Uważam, że osoba wchodząca
                  w jakieś towarzystwo, powinna się dostosować do zasad panujących w grupie.
                  Jeśli można było znaleźć program przeszukując serwery archie, jeśli można było
                  znaleźć odpowiedź na grupie dyskusyjnej (a wtedy to były bardzo chermetyczne
                  środowiska) czy dostać odpowiedź (musiałeś udowodnić niejako, że zrobiłeś
                  wszystko, aby samemu odszukać rozwiązanie), to dziś minimalne zaangażowanie w
                  rozwiązanie własnego problemu, powinno być w dobrym tonie. Zauważcie jak mało
                  postów zaczyna się, lub kończy w mniej wiecej taki sposób "szukałem na ..., ...
                  i ..., niestey nie znalazłem odpowiedzi"
                  PS
                  Ciekawe, kto dziś potrafiłby odszukać i ściągnąc jakiś program, używając tylko
                  klienta poczty i czy to jeszcze możliwe :)
                  • Gość: erwin Re: brak obycia IP: *.slupiec.sdi.tpnet.pl 27.01.04, 08:13
                    koktajl_molotowa napisał:

Ciekawe, kto dziś potrafiłby odszukać i ściągnąc jakiś program, używając tylko
                    > klienta poczty i czy to jeszcze możliwe :)

Sam nieraz to robilem przy pomocy nKuriera Poczty aka Mozilla Thunderbird, ale
                    mysle ze mozna tez z innymi. Tylko nie jestem pewien czy o to Ci wlasnie chodzi.
                    Mysle ze ze jednak nie. Ja robie tak ze jako strone startowa w nKurierze
                    ustawiam sobie np. www.filemirrors.com a poznej to juz normalnie "Zapisz
                    jako..."

• koktajl_molotowa Re: brak obycia 27.01.04, 15:04
                      Gość portalu: erwin napisał(a):

Tylko nie jestem pewien czy o to Ci wlasnie chodzi
                      > .
                      > Mysle ze ze jednak nie. Ja robie tak ze jako strone startowa w nKurierze
                      > ustawiam sobie np. <a
                      href="http://www.filemirrors.com"target="_blank">www.filemirrors.com</a> a
                      poznej to juz normalnie "Zapisz
                      > jako..."
                      >
                      Nie do końca :). Pierwej trzeba był znaleść na serwerach archie gdzie jest dany
                      program, później wysłać maila do serwera, w którym podawałeś ścieżkę dostepu do
                      pliku, komendę get (jeśli dobrze pamietam) i jeszcze wielkość paczek na jakie ma
                      być podzielony plik. Ja miałem bramkę, która więcej jak 1MB nie pusciła.
                      Pozostawało odebrać kilka lub kilkanaście listów, posklejac i gierka jest :)
      • gray Re: LUDZIE, OPAMIETAJCIE SIE. ZASMIECACIE TO FORU 26.01.04, 23:47
        Gość portalu: JP napisał(a):

> A mnie najbardziej denerwuja tu na forum ludzie, ktorzym wydaje sie, ze sa
        > ekspertami a potrafia tylko szydzic i osmieszac innych.
        > Ci wlasnie powoduja ze prawdziwi znawcy przestaja tu przychodzic.

mogłeś po prostu napisać 'to wszystko przeze mnie' i wyszłoby na to samo.

> Posty na cala strone, polemika nie na temat a w konsekwencji rzadej porady.
        > Dzieki takim wlasnie ludziom jak grey, kell to forum spadlo na psy.

gray. to proste - gray. a - litera a. wskoczyłem na głównego wroga hawajów ale
        ja ci po prostu stawiam diagnozę - kto pisze głupoty ten jest głupi. zauważyłeś,
        że nigdy nie przyczepiłem się do twoich porad jeżeli były słuszne? to nie jest
        tak, że ja się na ciebie uwziąłem, tak samo kell i inni z twojej czarnej listy.
        po prostu w pewnym momencie przełączasz się na wysoki poziom nonsensu i nie
        byłoby problemu gdybyś wypisywał to sobie na ścianie w pokoju ale ty bzdurzysz
        publicznie i trzeba cię skracać - tyle.

> Poza tym nie miejcie pretensji do ludzi ktorzy nie znaja komputera i dzieki
        > temu zadaja glupie pytania. To forum jest wlasnie dla nich.
        > To nie jest forum dla ekspertow.

co nie oznacza, że ktokolwiek ma prawo pisać tak żebym nie rozumiał połączenia
        trzech kolejnych słów w pytaniu.

> Nie dziwie sie nawet, ze taki poczatkujacy nie potrafi czegos znalezc w
        > wyszukiwarce forum. Moge mu nawet wybaczyc, ze taki sam watek byl kilka watkow
        > nizej.

faktycznie, twoje miłosierdzie jest niezgłębione biorąc pod uwagę fakt, że
        odpowiadasz na kilka postów tygodniowo (pomijając gloryfikacje billa).

> Niewybaczalne jednak jest osmieszanie ludzi, pisanie ze sa glopi, obrazanie
        > ich, tylko dlatego, ze w jakims temacie sa mniej obeznani.

skoro są nieobeznani (tak jak ty w przypadku tematów linux/unix/open source) to
        nie powinni zabierać w nich głosu, nie?

> Osobiscie mam wielka przyjemnosc pomagania tu innym. Widze, ze sa mi wdzieczni
        > i to jest dla mnie najwieksza nagroda.

tak jak wyżej - nie mam nic do twojego pomagania (chociaż zamiast zaczynać
        porady od warstwy aplikacji mógłbyś zaczynać, tak jak powinno się to robić, od
        warstwy najniższej, w której może występować problem) a jedynie do bajdurzenia
        na tematy, w których jesteś (cytuję) mniej obeznany (koniec cytatu).

miłego hawajskiego dnia życzę.
    • Gość: obcy Re: LUDZIE, OPAMIETAJCIE SIE. ZASMIECACIE TO FORU IP: *.nitronet.pl / *.nitronet.pl 27.01.04, 21:51
      Witam. Lepiej nie mogłem trafić. Napiszcie proszę czy mój problem jest poważny
      czy w Waszym odczuciu nie powinienem zawracać dupy - Kiedy chcę zapisać
      załącznik otrzymany w poczcie outlook podrzuca mi folder moje dokumenty. A ja
      chcę na pulpicie. Jak to zmienić.? W komputerze syna jest tak jak bym chciał.
      System który używam to Win Me. Dodam jako komentarz że mam 72 lata i z
      niektórymi wypowiedziami nie zgadzam się. Społeczność internetowa to ludzie
      młodzi i starzy, mądrzy i głupi, żle wychowani i poprostu życzliwi. Kłaniam się
      z trudem i pozdrawiam.
      • koktajl_molotowa Re: LUDZIE, OPAMIETAJCIE SIE. ZASMIECACIE TO FORU 27.01.04, 22:07
        Problem błachy, na tym forum, jeśli poruszany, to raczej b.dawno. W
        ustawieniach/opcjach musisz mieć coś, co sie nazywac bedzie "katalog docelowy"
        lub cos w tym rodzaju. Niestety, z uwagi na brak Windows, zmuszony jestem do
        korzystania z innych, dla mnie lepszych klientów pocztowych i nie moge podać Ci
        dokładniejszych namiarów na tą opcje. Jeśli jej nie ma w Outlook, to to jest
        faktycznie program do d***.
        Dziwie się tylko, że syn Ci tego jeszcze nie skonfigurował ;)
      • Gość: eressea Re: LUDZIE, OPAMIETAJCIE SIE. ZASMIECACIE TO FORU IP: *.gorzow.mm.pl 27.01.04, 22:56
        Do obcy:
        Jak wyświetli Ci się okno z napisem na górze "zapisz jako" to naciśnij po lewej
        stonie "pulpit" i dopiero potem "zapisz".
      • Gość: JP Re: LUDZIE, OPAMIETAJCIE SIE. ZASMIECACIE TO FORU IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 28.01.04, 08:40
        W Outlooku jak klikniesz na zapisz zalacznik, pojawia sie okienko w ktorym
        mozna dowolnie wybrac miejsce gdzie sie on ma zapisac.

Jest to jak widac problem dodatkowych dwoch klikniec myszy.

Jezeli tak bardzo ci zalezy aby to okienko otwieralo sie ze sciezka do pulpitu
        zamiast Dokumentow to mozesz to zmienic za pomoca programu TweakUI ktory jest
        na CD WindowsME lub w internecie.

lub w kluczu rejestrow:

HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\User
        Shell Folders\Personal
        • Gość: Hubert Re: LUDZIE, OPAMIETAJCIE SIE. ZASMIECACIE TO FORU IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.01.04, 17:18
          A ja radzę nie ruszać rejestru,bo jak sie człowiek pomyli,to musi cały system czasem reinstalować. Nie wiem,czy zainteresowany by sobie z tym poradził,skoro nie potrafi rozwiazać problemu tego typu. Już lepiej za każdym razem klikać na ikonke pulpitu w oknie "zapisz jako".
        • Gość: obcy Re: LUDZIE, OPAMIETAJCIE SIE. ZASMIECACIE TO FORU IP: *.nitronet.pl / *.nitronet.pl 28.01.04, 23:33
          Do JP - Bardzo dziękuję, poprawiłem rejestr i jest O.K.
          To niby duperela ale drażniła niemoc. Przygodę z komputerem zaczynałem na
          komputerze ODRA (to taki bardzo stary komputer z pamięcią taśmową, lata 60-
          siąte ) Z uwagami co do zaśmiecania forum pytaniami o przestawianie daty
          zgadzam się całkowicie ale czasami problem przerasta i starajmy się to
          zrozumieć, myślę że pogodnym łatwiej żyć. Wszystkich serdecznie pozdrawiam i
          mimo wszystko spotykajmy się na tym forum jeszcze długo.
          • Gość: w Re: LUDZIE, OPAMIETAJCIE SIE. ZASMIECACIE TO FORU IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.01.04, 02:40
            a ja przygodę z komputerami zaczynałem od ENIAC,to było dopiero coś,te
            lampy...psuły się co chwilę bo tak wynikało z rachunku
            prawdopodobieństwa,leciałem wtedy z nową lampą i ją wkręcałem
            • mankut400 ENIAC 29.01.04, 08:46
              Gość portalu: w napisał(a):

> a ja przygodę z komputerami zaczynałem od ENIAC,to było dopiero coś,te
              > lampy...psuły się co chwilę bo tak wynikało z rachunku
              > prawdopodobieństwa,leciałem wtedy z nową lampą i ją wkręcałem

Eeeeeee tam. Bajki waść piszesz. Lamp elektronowych się "nie wkręca" - to nie
              żarówka ;)

ps czasami zaglądam na tu i tam. Rzadko się wypowiadam, ale jest faktem iż
              piąty wątek na ten sam temat założony w ciągu tygodnia zniechęca nawet do
              czytania - o odpowiedzi nie wspomnę. Ale apele do admina nic nie zmienią.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka