Dodaj do ulubionych

problem z sqlserver

IP: 198.36.87.* 01.12.09, 14:46
Mam taki problem gdy miałem XP na kompie wszystko działo niestety stałem
się nieszczęśliwym posiadaczem Visty i gdy potrzebuje uruchomić program do
obliczeń występuje błąd sqlserver czy ktoś może mi pomóc ???
Obserwuj wątek
    • Gość: Gość Re: problem z sqlserver IP: *.acn.waw.pl 01.12.09, 16:41
      > gdy potrzebuje uruchomić program do obliczeń występuje błąd
      > sqlserver czy ktoś może mi pomóc ???

Skoro nie podałeś jaki to błąd to nie sądzę żeby ktoś mógł pomóc.
      • Gość: agent Re: problem z sqlserver IP: 198.36.87.* 01.12.09, 17:54
        Błąd jaki wystąpił brzmiał mniej więcej tak ze sqlserver nie może połączyć się z
        baza danych lub nie jest aktualna baza danych teraz nie jestem na swoim
        laptopie i nie mogę sprawdzić ale jutro dokładnie napisze co i jak

Dzięki pozdrawiam
        • Gość: agent Re: problem z sqlserver IP: *.chello.pl 02.12.09, 09:46
          Sprawdziłem błąd i wyskakuje tak jak pisałem wcześniej nie może się połączyć z
          baza danych
          • Gość: cc Re: problem z sqlserver IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.09, 13:52
            No to najprawdopodobniej program nie może się połączyć z bazą danych :)

Zakładam, że baza chodzi lokalnie, czyli jest na Twoim komputerze.
            Zobacz, czy masz uruchomioną lokalnie usługę SQL Server, sprawdź nazwę instancji
            (z reguły adres SQL Server podaje się w postaci KOMPUTER\INSTANCJA), no i
            sprawdź w swoim programie, czy gdzieś jest opcja konfiguracji bazy. Tam ten
            adres SQL Servera powinien być podany.
            • Gość: agent Re: problem z sqlserver IP: 198.36.86.* 02.12.09, 14:04
              Gdzie mam sprawdzić czy mam uruchomioną lokalną usługę SQL Serwer
              Do programu nie idzie się dostać ponieważ wyskakuje błąd który pisałem wcześniej
              • Gość: cc Re: problem z sqlserver IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.09, 14:14
                Start/Ustawienia/Panel Sterowania/Narzędzia administracyjne/Usługi
                • Gość: agent Re: problem z sqlserver IP: 198.36.86.* 02.12.09, 14:58
                  Dzięki śliczne sprawdzę jak wrócę do domu niestety siedzę w robocie aż do 22

Pozdrawiam
                  • Gość: Blond Re: odinstaluj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.09, 17:59
                    jak się da-ja miałem problem i odinstalowałem.Przy okazji problem z wersjami:nieprawda,ze trzeba odinstalować wszystkie i zainstalować najnowszą.wcześniejsze wersje są niekiedy potrzebne niektórym progamom.I czasem bywa,że powiedzmy,że jeżeli są 4 wersje 1,2,3,4 to przy błędach należy w kolejności odinstalować 4,3,2,1 i zainstalować ponownie 1,2,3,4 z odpowiednimi poprawkami,to znaczy,ze jeżeli jest wersja SP2 lub SP1 to nie instalować bez SP.
                    • Gość: agent Re: odinstaluj IP: 198.36.86.* 02.12.09, 18:27
                      Ale co mam odinstalować sqlserver ??
                      • Gość: agent Re: odinstaluj IP: *.chello.pl 03.12.09, 10:17
                        Sprawdziłem SQL jest uruchomiony lecz nadal wyskakuje ten sam bład
                        • Gość: agent Re: odinstaluj IP: *.chello.pl 03.12.09, 11:04
                          Chyba wiem w czym problem ale nie mogę zainstalować Net fremework i to chyba
                          jest przyczyna nie działającego programu tylko dlaczego nie mogę zainstalować
                          tego programu ???
                          • Gość: Gość Re: odinstaluj IP: *.acn.waw.pl 03.12.09, 20:55
                            Napisałeś, że program działa tylko nie może się połączyć z bazą? Więc działa czy
                            nie działa? A jeżeli działa to czy są w nim możliwe do ustawienia jakieś opcje?
                            Np dotyczące bazy danych?
                            • Gość: agent Re: odinstaluj IP: 198.36.87.* 03.12.09, 21:19
                              Program się nie załącza podczas próby uruchomienia wyskakuje powyższy błąd
                              • Gość: Gość Re: odinstaluj IP: *.acn.waw.pl 03.12.09, 21:34
                                Ale o błędzie informuje program a nie system? Jeśli tak to program działa tylko
                                ścieżka do bazy jest zła albo sama baza nie działa.
                                • Gość: agent Re: odinstaluj IP: *.chello.pl 04.12.09, 08:50
                                  Program wczesniej działał mi na XP a teraz na Viscie nie działa wiec nie wiem
                                  gdzie problem???
                                  • Gość: agent Re: odinstaluj IP: *.chello.pl 04.12.09, 08:57
                                    Napisze raz jeszcze ściągam program ze strony producenta instaluje go na kompie
                                    gdy chce uruchomić wyskakuje komunikat sqlserver.exe przestał działać a
                                    następnie brak wymaganych uprawnię do bazy danych
                                    • Gość: agent Re: odinstaluj IP: 198.36.87.* 05.12.09, 14:44
                                      Nikt nikt pomoże??
                                      • Gość: Gość Re: odinstaluj IP: *.acn.waw.pl 05.12.09, 17:31
                                        Podaj adres do strony tego programu.
                                        • Gość: agent Re: odinstaluj IP: 198.36.87.* 05.12.09, 17:49
                                          To jest program zainstalowany na moim lapku wylicza sie składki ubezpieczeniowe
                                          • Gość: agent Re: odinstaluj IP: 198.36.87.* 05.12.09, 17:49
                                            Nie ma możliwości aby go udostępnić :((
                                            • Gość: Gość Re: odinstaluj IP: *.acn.waw.pl 05.12.09, 20:58
                                              Ja nie chcę żebyś go udostępniał tylko podał adres strony, z której go ściągasz.
                                              To chyba nie jest tajne?
                                              • Gość: agent Re: odinstaluj IP: *.chello.pl 06.12.09, 10:57
                                                portal.pzmtu.pl/Start.aspx
                                                • Gość: agent Re: odinstaluj IP: *.chello.pl 16.12.09, 16:12
                                                  Czy ktoś może jeszcze pomóc ??
                                                  • Gość: agent Re: odinstaluj IP: 198.36.86.* 08.04.10, 18:23
                                                    Raz jeszcze spróbuje z tym powalczyć , ktoś ma coś nowego na myśli jak to
                                                    dziadostwo uruchomić ,albo co zrobić aby zaczęło działać
                                                  • Gość: agent Re: odinstaluj IP: 198.36.87.* 12.04.10, 07:32
                                                    hmmm/
                                                  • Gość: agenttomek Re: odinstaluj IP: 198.36.86.* 21.04.10, 02:10
                                                    Jeszcze raz zaryzykuje :))
                                                  • Gość: Gość Re: odinstaluj IP: *.acn.waw.pl 21.04.10, 16:51
                                                    Tak jak już pisano - musisz mu w konfiguracji podać WŁAŚCIWĄ nazwę serwera SQL,
                                                    nazwę bazy danych, względnie hasło ... komunikat błędu mówi wszystko.
                                                  • Gość: agent Re: odinstaluj IP: 198.36.86.* 21.04.10, 22:44
                                                    Pod XP dział poprawnie gdy przeszedłem na vista nie działa , gdzie ma to
                                                    konfigurować ?? skąd wsiąść nazwę serwera SQL ,
                                                    Program który nie chce się otwierać pobrany jest ze strony TU wiec instalujesz
                                                    i pod XP śmigał pod vista niestety nie
                                                  • Gość: Gość Re: odinstaluj IP: *.acn.waw.pl 22.04.10, 19:36
                                                    > Pod XP dział poprawnie gdy przeszedłem na vista nie działa , gdzie
                                                    > ma to konfigurować ?? skąd wsiąść nazwę serwera SQL ,

Wszystko zależy od tego jak ten program jest zrobiony. Przy instalacji tego
                                                    programu nie ma żadnych pytań o serwer SQL? A może trzeba go instalować
                                                    oddzielnie? Może program zakłada, że serwer jest już zainstalowany? Przegrywałeś
                                                    jakieś dane (kopia) z wersji działającej pod XP do Visty? Trzeba by zerknąć do
                                                    instrukcji tego programu żeby coś więcej napisać.
                                                  • Gość: agent Re: odinstaluj IP: 198.36.86.* 22.04.10, 22:20
                                                    Przy instalacji nie ma żadnych pytań.
                                                    Żadnych danych nie przegrywałem
                                                    Standardowo jak ściągnę program ze strony np PZM bądź Compensy na XP wszystko
                                                    działa na Vistę nie chce odpalić za cholerę
                                                  • m.gregor Re: odinstaluj 23.04.10, 00:19
                                                    A probowales uruchomic program jako administrator?
                                                  • Gość: agent Re: odinstaluj IP: *.chello.pl 23.04.10, 07:13
                                                    Na swoim kompie mam tylko jeden profil.
                                                  • Gość: Gość Re: odinstaluj IP: *.acn.waw.pl 23.04.10, 17:50
                                                    > Na swoim kompie mam tylko jeden profil.

Nie ma to znaczenia - ważne czy to jest profil użytkownika z uprawnieniami
                                                    administratora?
                                                  • Gość: agent Re: odinstaluj IP: *.chello.pl 23.04.10, 19:37
                                                    jak to sprawdzić czy z uprawnianiami?? ewentualnie jak uruchomić jako administrator?
                                                  • Gość: agent Re: odinstaluj IP: 198.36.86.* 27.04.10, 19:34
                                                    jestem cierpliwy poczekam
                                                  • Gość: Gość Re: odinstaluj IP: *.acn.waw.pl 27.04.10, 20:07
                                                    Panel sterowania/Użytkownicy - zobacz do jakiej grupy nalezy uzytkownik. Ale to
                                                    raczej kwestia złej konfiguracji połaczenia z bazą, o której wcześniej wspominałem.
                                                  • Gość: agent Re: odinstaluj IP: *.chello.pl 28.04.10, 12:18
                                                    Jest jako administrator ,tylko ze ja nie mam wpływu na jakąkolwiek konfiguracje
                                                    widocznie to jest źle zrobione w firmie która ta bazę stworzyła
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka