06.02.04, 00:52
Mam pytanko... ktos z was jexdzi na auroxie? mam zamiar sobie sciagna i
zainstalowac ale chcialam sie dowiedziec jakie sa odczucia jego
uzydkownikow. na stronie www.aurox.orgnie ma za duzo info o samym
dzialaniu...
Obserwuj wątek
    • koktajl_molotowa Re: Aurox 06.02.04, 01:10
      Co tu dużo mówić, RedHat z kilkoma udogodnieniami :)
      Bardzo przyjemny, przynajmniej dla mnie, zaczynałem na RH8. Do Auroksa
      popchnęły mnie dwie rzeczy, b.dobre spolszczenie i hasło "popieraj lokalnego
      rewolwerowca".
      Praktycznie wszystkie pakiety pod RH pasują, no może czasem kosmetyka jakaś
      jest potrzeba.
      Jeśli masz jakieś konkretne pytania, wal, w miare możliwosci odpowiem :)
      POZDR
      • lydia_pandora Re: Aurox 06.02.04, 01:41
        dzieki mam pytania:
        1.czy to prawda ze wygladzono czciaki w mozilli? ;) to nie zart
        2.Bede mieć problemy z odtworzeniem filmow DVD?
        3.Jaką ma wersje Open'a?
        • bokaj Re: Aurox 06.02.04, 01:51
          OpenOffice jest w wersji 1.1. Mozilla chodzi lepiej niz w niejednej innej
          dystrybucji (testowałem różne -np. Lycoris czy Mandrake, którego tez mam na
          stałe), choc ja wolę Epiphany.
          Ogólnie Aurox jest całkiem, całkiem - tylko wizualnie nie taki elegancki jak
          Mandrake, łątwiej tez w Mandrake komunikować się z partycjami Windows i
          importować czcionki. Za to Aurox chyba lepiej pracuje w multimediach.

p.s. ściąganie przez sieć może byc długotrwałe. może łatwiej kupić na giełdzie
          czy na allegro? to nie są duże pieniądze (kilkanaście zł) - a masz wtedy nośniki
          do ewentualnej reinstalacji...
          • koktajl_molotowa Re: Aurox 06.02.04, 02:23
            DVD bez problemu obsługuje MPlayer (który jest w Auroksie, a nie ma go w RH -
            sprawy licencyjne).
            Masz Mozille-1.5, fakt, że ładna jest :)
            A jak masz szybkie łącze, to te kilkanaście złotych możesz zaoszczędzić, przeca
            obrazy płyt ściągniesz, a nie będziesz instalować w sieci :) Przy wolnym musisz
            pamiętać, że Aurox9.2 ma, w odróżnieniu do wcześniejszych wersji, 4 CD
            instalacyjne. I multimedia faktycznie sprawują się miodzio. Możesz mieć małe
            problemy z instalacją Java i Flash. Ale od czego masz to forum?
            POZDR
            • lydia_pandora Re: Aurox 06.02.04, 11:47
              ok dzieki ale mam jeszcze pytanka ;)
              1.Beda jakies problemy z obsluga skanera? dorzucili jakis fajny programik?
              2.Jast jakis program do wypalania plyt CD i DVD?
              3.Bede miec jakies problemy ze sterownikami?

• koktajl_molotowa Re: Aurox 07.02.04, 00:02
                1. fajny programik XSane, jesli nie jest to zabytek klasy dwuzerowej nie
                powinno byc problemu.
                2. Programy sa chyba 3, a w sieci całe mnustfo :) ale K3B chyba jest
                najciekawszy (jest w distro)
                3. A o sterowniki do jakiego sprzetu będą Cię interesować?
    • kell99 Re: Aurox 06.02.04, 04:46
      jezeli nie zalezy tobie na polskiej wersji jezykowej to powiem tylko 2 slowa:
      INSTALUJ FEDORE (jest reeewelacyjna;)
      • nek-ko Re: Aurox 06.02.04, 06:38
        W celach poglądowych wgrywałam do komputra kolejno: Mandrake'a, Fedorę i Auroxa.
        W rankingu wypadają dokładnie na odwrót (Aurox is teh best!) Nie wiem, kto
        powiedział, że mandrake jest najlepszy dla początkujących. Aurox jest naprawdę
        super (mówię to z doświadczenia świeżo wyklutego pingwiniątka, któremu obce są
        jak na razie udogodnienia powłok tekstowych i mówi tylko o tym, co widzi w
        okienkach), o wiele lepszy i stabilniej pracujący niż mandrake. Na mandrake'u
        ciągle mi "wisiały" okienka, ładowało się toto długaśnie, choć to może dlatego,
        że zapakowałam prawie wszystkie pakiety, za wyj. serwerowych. Choć w Auroksie
        załadowałam +- to samo, chodzi o wiele stabilniej, jest bardziej czytelny itp,
        choć podczas instalacji rzeczywiście trzeba czasem przeczytać jakiś komunikat
        zamiast bezmyślnie klikać, w co popadnie. Podobnie zresztą jest z Fedorą, jednak
        w instalacji jest nieco bardziej wymagająca uwagi. Jedyne "ale" jest takie, że w
        mandrake'u są fajniejsze programy do wypalania płyt CD no i fantastyczna gierka
        "Frozen bubble". Może ktoś mi podpowie, jak je odszukać na instalce i wpakować
        do Auroxa?
        • kell99 Re: Aurox 06.02.04, 07:55
          kazdy linuks jest na swoj sposob najlepszy. fedora daje po prostu najbardziej
          profesjonalne wrazenie, zaczyna byc niesamowicie dopieszczona, tego brakuje
          niestety w mandrake. chociaz w niczym to nie przeszkadza, teraz wlasnie siedzie
          sobie na mdk;) akurat z auroxem nie mialem doczynienia, ale sadzac, ze to rh9,
          dlatego polecalbym fedore. i tak najwazniejsze jest bys to ty byl zadowolony.

frozen bubbles poszukaj na rpmfind.net
      • lydia_pandora Re: Aurox 06.02.04, 11:49
        nie zalezy mi na polskiej wersji, ale na rodzinnej produkcji...
        • orzels Re: Aurox 06.02.04, 17:07
          A jesli do tego zalezy Ci na latwosci uzytkowania, to zdecydowanie Aurox.
          Jako prostak w dziedzinie linuxa, mialem kolejno Auroxa, DamnSmallLinux,
          Mandrake - i wrocilem do Auroxa. Teraz jest wersja 9.2.
          Od Mandrake'a rozni sie na przyklad tym ze ma o wiele wiecej "wbudowanych" w
          dystrybucje aplikacji, poczawszy od powlok graficznych (KDE, Gnome, Fluxbox), a
          na programidlach do zgywania i ripowania skonczywszy. (do obslugi nagrywaki
          cd/dvd i zgrywania z plyt masz dwa dosc dobre programy - K3b oraz Grip).
          Nie wspomne o przegladarkach internetowych (Konqueor, Mozilla, Mozilla Firebird
          (moim zdaniem najrewelacja), swietnym programie do poczty Evolution, rzecz jasna
          OpenOffice 1.1. No i ta zgodnosc z RedHat.. Nie do konca taka zla, mnostwo RPMow
          mozna znalezc do RedHata w sieci.
          W Mandrake'u wwersji podstawowej dodatkowego oprogramowania jest o wiele mniej.
          Chocby brak Gimpa - odpowiednika Photoshopa. (tez rewelacja)
          Co prawda tylko wiekszosc programow jest spolszczonych, ale z niecierpliwoscia
          czekam na wersje Auroxa 10.0.
          Pozdr
        • hanatol Re: Aurox 07.02.04, 00:20
          lydia_pandora napisała:

> nie zalezy mi na polskiej wersji, ale na rodzinnej produkcji...

To wybierz PLD.
          To jest polska produkcja.
          I nie jest klonem innej dystrybucji, tylko został stworzona od podstaw.
    • b00g13 Re: Aurox 07.02.04, 15:02
      od dwu dni mam auroxa (z linuks+) i jest przyjemnie, trochę podobny do workbencha.

ps. mount cdrom jest oki i działa zawsze, ale unmount czasem nic nie daje "drive
      is busy) jak to kontrolować?
      • bokaj Re: Aurox 07.02.04, 16:13
        mnie sie wydaje, ze Mandrake w wersji Linux+Extra ma oprogramowania aż nadto!
        (w wersji podstawowej rzeczywiście niewiele)
      • orzels Re: Aurox 07.02.04, 17:36
        b00g13 napisał:

> ps. mount cdrom jest oki i działa zawsze, ale unmount czasem nic nie daje "driv
        > e
        > is busy) jak to kontrolować?

Musisz sprawdzic jakie procesy zajmuja cd-rom (np odpalony MC, albo jakas inna
        przegladarka zasobow) i albo pozamykac wszelkie okna korzystajace z tego
        urzadzenia, albo odnalezc ow proces i go zabic.

Mala podpowiedz

fuser -k -m /mnt/cdrom

:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka