lydia_pandora 06.02.04, 00:52 Mam pytanko... ktos z was jexdzi na auroxie? mam zamiar sobie sciagna i zainstalowac ale chcialam sie dowiedziec jakie sa odczucia jego uzydkownikow. na stronie www.aurox.orgnie ma za duzo info o samym dzialaniu... Link Zgłoś Obserwuj wątek
koktajl_molotowa Re: Aurox 06.02.04, 01:10 Co tu dużo mówić, RedHat z kilkoma udogodnieniami :) Bardzo przyjemny, przynajmniej dla mnie, zaczynałem na RH8. Do Auroksa popchnęły mnie dwie rzeczy, b.dobre spolszczenie i hasło "popieraj lokalnego rewolwerowca". Praktycznie wszystkie pakiety pod RH pasują, no może czasem kosmetyka jakaś jest potrzeba. Jeśli masz jakieś konkretne pytania, wal, w miare możliwosci odpowiem :) POZDR Link Zgłoś
lydia_pandora Re: Aurox 06.02.04, 01:41 dzieki mam pytania: 1.czy to prawda ze wygladzono czciaki w mozilli? ;) to nie zart 2.Bede mieć problemy z odtworzeniem filmow DVD? 3.Jaką ma wersje Open'a? Link Zgłoś
bokaj Re: Aurox 06.02.04, 01:51 OpenOffice jest w wersji 1.1. Mozilla chodzi lepiej niz w niejednej innej dystrybucji (testowałem różne -np. Lycoris czy Mandrake, którego tez mam na stałe), choc ja wolę Epiphany. Ogólnie Aurox jest całkiem, całkiem - tylko wizualnie nie taki elegancki jak Mandrake, łątwiej tez w Mandrake komunikować się z partycjami Windows i importować czcionki. Za to Aurox chyba lepiej pracuje w multimediach. p.s. ściąganie przez sieć może byc długotrwałe. może łatwiej kupić na giełdzie czy na allegro? to nie są duże pieniądze (kilkanaście zł) - a masz wtedy nośniki do ewentualnej reinstalacji... Link Zgłoś
koktajl_molotowa Re: Aurox 06.02.04, 02:23 DVD bez problemu obsługuje MPlayer (który jest w Auroksie, a nie ma go w RH - sprawy licencyjne). Masz Mozille-1.5, fakt, że ładna jest :) A jak masz szybkie łącze, to te kilkanaście złotych możesz zaoszczędzić, przeca obrazy płyt ściągniesz, a nie będziesz instalować w sieci :) Przy wolnym musisz pamiętać, że Aurox9.2 ma, w odróżnieniu do wcześniejszych wersji, 4 CD instalacyjne. I multimedia faktycznie sprawują się miodzio. Możesz mieć małe problemy z instalacją Java i Flash. Ale od czego masz to forum? POZDR Link Zgłoś
lydia_pandora Re: Aurox 06.02.04, 11:47 ok dzieki ale mam jeszcze pytanka ;) 1.Beda jakies problemy z obsluga skanera? dorzucili jakis fajny programik? 2.Jast jakis program do wypalania plyt CD i DVD? 3.Bede miec jakies problemy ze sterownikami? Link Zgłoś
koktajl_molotowa Re: Aurox 07.02.04, 00:02 1. fajny programik XSane, jesli nie jest to zabytek klasy dwuzerowej nie powinno byc problemu. 2. Programy sa chyba 3, a w sieci całe mnustfo :) ale K3B chyba jest najciekawszy (jest w distro) 3. A o sterowniki do jakiego sprzetu będą Cię interesować? Link Zgłoś
kell99 Re: Aurox 06.02.04, 04:46 jezeli nie zalezy tobie na polskiej wersji jezykowej to powiem tylko 2 slowa: INSTALUJ FEDORE (jest reeewelacyjna;) Link Zgłoś
nek-ko Re: Aurox 06.02.04, 06:38 W celach poglądowych wgrywałam do komputra kolejno: Mandrake'a, Fedorę i Auroxa. W rankingu wypadają dokładnie na odwrót (Aurox is teh best!) Nie wiem, kto powiedział, że mandrake jest najlepszy dla początkujących. Aurox jest naprawdę super (mówię to z doświadczenia świeżo wyklutego pingwiniątka, któremu obce są jak na razie udogodnienia powłok tekstowych i mówi tylko o tym, co widzi w okienkach), o wiele lepszy i stabilniej pracujący niż mandrake. Na mandrake'u ciągle mi "wisiały" okienka, ładowało się toto długaśnie, choć to może dlatego, że zapakowałam prawie wszystkie pakiety, za wyj. serwerowych. Choć w Auroksie załadowałam +- to samo, chodzi o wiele stabilniej, jest bardziej czytelny itp, choć podczas instalacji rzeczywiście trzeba czasem przeczytać jakiś komunikat zamiast bezmyślnie klikać, w co popadnie. Podobnie zresztą jest z Fedorą, jednak w instalacji jest nieco bardziej wymagająca uwagi. Jedyne "ale" jest takie, że w mandrake'u są fajniejsze programy do wypalania płyt CD no i fantastyczna gierka "Frozen bubble". Może ktoś mi podpowie, jak je odszukać na instalce i wpakować do Auroxa? Link Zgłoś
kell99 Re: Aurox 06.02.04, 07:55 kazdy linuks jest na swoj sposob najlepszy. fedora daje po prostu najbardziej profesjonalne wrazenie, zaczyna byc niesamowicie dopieszczona, tego brakuje niestety w mandrake. chociaz w niczym to nie przeszkadza, teraz wlasnie siedzie sobie na mdk;) akurat z auroxem nie mialem doczynienia, ale sadzac, ze to rh9, dlatego polecalbym fedore. i tak najwazniejsze jest bys to ty byl zadowolony. frozen bubbles poszukaj na rpmfind.net Link Zgłoś
lydia_pandora Re: Aurox 06.02.04, 11:49 nie zalezy mi na polskiej wersji, ale na rodzinnej produkcji... Link Zgłoś
orzels Re: Aurox 06.02.04, 17:07 A jesli do tego zalezy Ci na latwosci uzytkowania, to zdecydowanie Aurox. Jako prostak w dziedzinie linuxa, mialem kolejno Auroxa, DamnSmallLinux, Mandrake - i wrocilem do Auroxa. Teraz jest wersja 9.2. Od Mandrake'a rozni sie na przyklad tym ze ma o wiele wiecej "wbudowanych" w dystrybucje aplikacji, poczawszy od powlok graficznych (KDE, Gnome, Fluxbox), a na programidlach do zgywania i ripowania skonczywszy. (do obslugi nagrywaki cd/dvd i zgrywania z plyt masz dwa dosc dobre programy - K3b oraz Grip). Nie wspomne o przegladarkach internetowych (Konqueor, Mozilla, Mozilla Firebird (moim zdaniem najrewelacja), swietnym programie do poczty Evolution, rzecz jasna OpenOffice 1.1. No i ta zgodnosc z RedHat.. Nie do konca taka zla, mnostwo RPMow mozna znalezc do RedHata w sieci. W Mandrake'u wwersji podstawowej dodatkowego oprogramowania jest o wiele mniej. Chocby brak Gimpa - odpowiednika Photoshopa. (tez rewelacja) Co prawda tylko wiekszosc programow jest spolszczonych, ale z niecierpliwoscia czekam na wersje Auroxa 10.0. Pozdr Link Zgłoś
hanatol Re: Aurox 07.02.04, 00:20 lydia_pandora napisała: > nie zalezy mi na polskiej wersji, ale na rodzinnej produkcji... To wybierz PLD. To jest polska produkcja. I nie jest klonem innej dystrybucji, tylko został stworzona od podstaw. Link Zgłoś
b00g13 Re: Aurox 07.02.04, 15:02 od dwu dni mam auroxa (z linuks+) i jest przyjemnie, trochę podobny do workbencha. ps. mount cdrom jest oki i działa zawsze, ale unmount czasem nic nie daje "drive is busy) jak to kontrolować? Link Zgłoś
bokaj Re: Aurox 07.02.04, 16:13 mnie sie wydaje, ze Mandrake w wersji Linux+Extra ma oprogramowania aż nadto! (w wersji podstawowej rzeczywiście niewiele) Link Zgłoś
orzels Re: Aurox 07.02.04, 17:36 b00g13 napisał: > ps. mount cdrom jest oki i działa zawsze, ale unmount czasem nic nie daje "driv > e > is busy) jak to kontrolować? Musisz sprawdzic jakie procesy zajmuja cd-rom (np odpalony MC, albo jakas inna przegladarka zasobow) i albo pozamykac wszelkie okna korzystajace z tego urzadzenia, albo odnalezc ow proces i go zabic. Mala podpowiedz fuser -k -m /mnt/cdrom :) Link Zgłoś